Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1D mark II czy Canon 7D +400/5.6

papuut
01-03-2010, 16:59
Witam Was,
Siedzę i czytam różne wątki, jednak ta wiedza przygniata i czas mija a decyzja coraz trudniejsza.
Chcę się przenieść z Minolty na Canona ze względu na AF.
Szukam sprzętu do fotografii zwierząt i szybkich akcji.
Wypatrzyłem sobie Canon 7D i myślałem dokupić C400/5.6 a docelowo 70-200/4 i coś krótkiego. oraz konwerter 1.4
Ostatnio na horyzoncie pojawił się 1D Mark II i mam dylemat.
Czy lepiej iść w nową puszkę czy na 1D, bo w marku bo przy konwerterze można działać z AF.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
Dawid

gumisKite
01-03-2010, 17:22
Ja miałem podobny dylemat, wziołem marka i nie załuje, to jest zupełnie inna półka.

papuut
02-03-2010, 09:28
czy mógłbym prosić o więcej osób o wyrażenie swojego zdania.
Pozdrawiam\Dawid

krisv740
02-03-2010, 09:50
7d i 1dmkII to trochę zupełnie inna jakość , filozofia i przeznaczenie.
zastanawiałem się i ja nad tym duetem, wybrałem mkII.
było to w momencie premiery 7d, więc do tego doszła kwestia finansowa. za jedno 7d (z gripem i dwoma akku) otrzymałem dwa body 1dmkII i 6 akku.
ale kwestia finansowa to tylko jeden i to nie najważniejszy czynnik. to zupełnie inna filozofia podejścia do aparatu, jego przeznaczenia, obsługi,mozliwości.
gdyby zależało mi na wysokim iso nawet nie spojrzał bym na mkII (raczej szedł w mkIII). af w normalnych warunkach powinien być na zbliżonym poziomie, ale przy gorszym oświetleniu już mkII wygrywa. praca ciągła af - też stawiam na mkII.
twoja uwaga o współpracy z konwerterem jest błędna , tak mkII jak i 7d będą pracować dobrze lub źle - dokładnie tak samo.

co warto wybrać - każdy ma swoje preferencje - ty ich nie podałeś!
potrzebujesz wysokiego iso - 7d
potrzebujesz naprawdę pewnego af w każdych warunkach - 1dmkII
wytrzymała i praktycznie "niezniszczalna" konstrukcja - 1dmkII
wiesz co zyskujesz , a co tracisz mając crop 1.3 - 1dmkII
wolisz crop 1.6 - 7d

popatrz na specyfikacje aparatów i zastanów się do czego będziesz używać jednego z nich - odpowiedź powinna przyjść sama.
jedno jest pewne - tak jedna jak druga pucha może dać wiele radości z fotografowania.

gumisKite
02-03-2010, 16:47
No i przede wszystkim matryca, potrzebujesz wyśrubowanych 18 mp które są jakie są czy naprawde ostre i działajace 8mp.

x-mac
02-03-2010, 17:02
Witam Was,
Siedzę i czytam różne wątki, jednak ta wiedza przygniata i czas mija a decyzja coraz trudniejsza.
Witaj. To jeszcze "utrudnię" proces decyzyjny:mrgreen:;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=55138
http://canon-board.info/showthread.php?t=51865

AS-FOTO
02-03-2010, 17:20
Jestem nowy na CB, lecz mogę się wypowiedzieć. Do tej pory cykałem C40D, całkiem przyjemny sprzęt, w miarę szybki, niezła jakość itd.

Ostatnio kupiłem używanego 1D MK III i skok jakościowy i komfort są o niebo lepsze.

Miałem też dylemat tyle, że 7D lub MK III w sumie podobne pieniądze mi wyszły ale nie żałuje.
Fakt 7D ma kilka fajnych bajerów, których nie maja inne puszki ale stwierdziłem, że nie będą mi potrzebne.

Tak jak ktoś wcześniej napisał ściągnąć specyfikacje czy instrukcje i przeanalizować co będzie lepsze ja tak zrobiłem i jestem HAPPY :)

Pozdrawiam