Zobacz pełną wersję : Lampa Speedlite 430 EX czy Sigma EF-500 Super
speed555
14-10-2005, 16:20
Byłem zdecydowany na sigme lecz jak zobaczylem cene i specufikacje 430EX Canona to sie zaczalem zastanawiac, bo w Sumie Canon to Canon.
Co byście mi polecili? lampa będzie glownie uzywana na rajdach samochodowych.
Jesli macie jakies porownania (linki) do tych lamp to poprosze:)
A tak wogole to czym one sie roznia? specyfikacje czytalem ale moze sie lepiej ktos orientuje?
PS. nie moge znalezc informacji jaK szybko sie laduje ta lampa
Robson01
14-10-2005, 18:32
Na rajdach samochodowych - czyli z jakiej odległości planujesz strzelać te zdjęcia. Tak w przybliżeniu.
Link do 430: http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&arch=1&e=3282
Ja mam sigme, chcoc canona jest lepszy ma przelicznik dla cropa, dostosowuje WB pobierajac z lampy temperature koloru otoczenia, ale sigma ma "moc" :) i calkiem spoko mi sie spsiuje zawodzi tylko w 20% przypadkow.
speed555
14-10-2005, 22:20
Hmm 20% to troche dużo :/
A jak sie ma moc sigmy do tej 430?? jest duzo mocniejsza? bo reszta bajerow jak stroboskop itp nie jest mi potrzebna.
tak BTW to przy jakich zdjęciach przydaje sie stroboskop??
speed555
14-10-2005, 22:40
np. Robisz zdjecie jadacego samochodu w nocy na dlugim czasie i gdy uzyjesz stroboskopa to na zdjeciu bedziesz mial kilka takich samych autek obok siebie :)
Hmm 20% to troche dużo :/
Ja bym sie zapytal w ilu przypadkach z tych 20% zawodzi fotograf a nie lampa ? ;)
np. Robisz zdjecie jadacego samochodu w nocy na dlugim czasie i gdy uzyjesz stroboskopa to na zdjeciu bedziesz mial kilka takich samych autek obok siebie :)
wsumie fajny bajer ale mi sie nie przyda :P
Ja bym sie zapytal w ilu przypadkach z tych 20% zawodzi fotograf a nie lampa ? ;)
Mysle ze 15% to moja niewiedza i nieuwaga :-) Ale caly czas sie ucze...
A tak btw, mysle ze lampa to najlepszy zakup z produktów sigmy jaki kupilem.
speed555
15-10-2005, 10:09
Moze ktos napisac jak sie ma sila blysku w Sigmie do 430ex? Jaki zasieg ma lampa tu a jaki tu?
Mysle ze 15% to moja niewiedza i nieuwaga :-) Ale caly czas sie ucze...
A tak btw, mysle ze lampa to najlepszy zakup z produktów sigmy jaki kupilem.
No wlasnie ja tez sie do niej przymierzam stad tez moje przekorne pytanie ile % to wina lampy a ile fotografa :) Nawet jesli te 20% to rzeczywiscie wina lampy po co sie niepotrzebnie stresowac jeszcze przed kupnem skoro mozna zwalic na fotografujacego ;)
speed555
16-10-2005, 13:17
Pomoze ktos? Jaka jest w praktyce sila blysku 550 w porownianiu 430 ewentualnie 420??
KuchateK
20-10-2005, 19:15
Nieprecyzyjnosc sigmy to akurat pomijalny problem.
Do slubow raczej 430'stke. Choc naprawde to preferowana by byla 580'tka ze wzgledu na sporo wyzsza moc. Tej na slubach nigdy dosc. Roznica w cenie skompensuje sie najprawdopodobniej dosyc szybko przy zarabianiu lampy na siebie.
Czemu nie sigma? Wystarczy sam brak mozliwosci wlaczenia FP na stale. Trzeba albo forsowac ISO aby czasy w Av nie spadaly (i tak wystarczy machnac na garnitur dzieki czemu znowu trzeba wlaczac) albo miec warunki i wyrabiac sie ponizej synchro (tyle ze wtedy problem z otwarciem przyslony i malym GO w sloneczne dni). Generalnie samo bzdurne dopalenie dorzuca kombinacje i niepotrzebna robote. Skoro mozna przyjemnie bezstresowo :mrgreen:
hmm czyli co wkoncu lepsze ? :) czy canonem 430 EX da sie dopalic cienie w dzien? ma synchronizacje z krotkimi czasami tak jak sigma?... bo cena jest bardzo atrakcyjna :>
KuchateK
23-12-2005, 18:19
Jak chcesz odpowiedzi na pytanie "co wkoncu lepsze" to Ci powiem ze 580ex :D Lepsza od wszystkiego :mrgreen: :twisted: :D A jak nie chcesz 580ex to musisz sie okreslic do czego. Choc twierdze ze w wiekszosci zwyklych przypadkow 430ex lepsze zdecydowanie lepsze od sigmy.
Tak, ma HSS/FP. Wszystkie popularne lampy Canona serii EX maja ta funkcje (od 380ex w gore). Nawet chyba niepopularna 220ex to ma.
Szybciej bys mial odpowiedz jak bys sam poszukal :) Na nastepny raz polecam specyfikacje/instrukcje/google. Nawet po obrazkach widac (symbol "pieruna" z literka 'h').
Nadal mam pewne watpliwosci.
Przede wszystkim jak ma sie w rzeczywistosci roznica mocy pomiedzy tymi lampami ? Zastosowanie to glownie fotografowanie duzych pomieszczen ... powiedzmy 150 m2 w bardzo zlych warunkach oswietleniowych i zupelnie odwrotnie fotografowanie profili ziemnych w bardzo ostrym sloncu przy duzych kontrastach ?
Jest jeszcze druga kwestia ... jak plasuje sie w stosunku do 430EX lampa 550EX. Wiadomo ze ta druga ma wieksza moc i mozliwosc pracy w trybie master ale jak w przypadku omowionych wczesniej zastosowan beda sie sprawowaly obydwie ?
Czemu nie sigma? Wystarczy sam brak mozliwosci wlaczenia FP na stale. Trzeba albo forsowac ISO aby czasy w Av nie spadaly (i tak wystarczy machnac na garnitur dzieki czemu znowu trzeba wlaczac) albo miec warunki i wyrabiac sie ponizej synchro (tyle ze wtedy problem z otwarciem przyslony i malym GO w sloneczne dni). Generalnie samo bzdurne dopalenie dorzuca kombinacje i niepotrzebna robote. Skoro mozna przyjemnie bezstresowo :mrgreen:
Tego fragmentu nie skumalem ... co to jest FP ?
KuchateK
23-12-2005, 18:54
To samo co HSS :D
Mozliwosc korzystania z lampy powyzej czasu synchro (czyli tak gdzies od 1/200 do 1/8000). Pozwala to korzystac z niej rownierz w dzien bez kombinowania z F16-22 jak za mocno swieci slonce.
KuchateK
23-12-2005, 19:27
Nadal mam pewne watpliwosci.
Tez mialem. Dlatego w przyplywie szalenstwa i gotowki poszedlem przy zakupie swojej 580'tki na calosc (choc warto odnotowac ze nie bylo wtedy jeszcze 430'stki) :D
Przede wszystkim jak ma sie w rzeczywistosci roznica mocy pomiedzy tymi lampami ? Zastosowanie to glownie fotografowanie duzych pomieszczen ... powiedzmy 150 m2 w bardzo zlych warunkach oswietleniowych i zupelnie odwrotnie fotografowanie profili ziemnych w bardzo ostrym sloncu przy duzych kontrastach ?
Do takich pomieszczen tak naprawde to i 580'tki czesto malo moze byc ;)
Zalezy jak daleko jestes od obiektow fotografowanych... Jak bedziesz korzystac focic wszystkich gosci z wesela na raz to moze byc malo ale przy "normalnych" fotkach raczej jest to bez wielkiej roznicy (i 380 wystarcza)...
Do tego mozna sie tez przystawic z linijka :D
580'tka (http://cps.canon-europe.com/articles/article.jsp?article.articleId=100221) i 430'stka (http://cps.canon-europe.com/articles/article.jsp?article.articleId=100533) maja w specyfikacji (np. na http://cps.canon-europe.com) podane GN (czyli zasieg w metrach przy iso 100 i f/1) dla konkretnej ogniskowej. Mozesz sobie policzyc czy Ci wystarczy lampy.
GN@iso100 = dystans (w metrach) razy przyslona
Z HSS troche trudniej. Lampa pokazuje zasieg na linijce, ale tabelek nie posiadam, o konkretnym spadku w procentach tez nie slyszalem. Ale zasieg nie spada tak drastycznie (jak to paru fanow N plecie). Choc dobrze przyjac jednak troche na zapas, powiedzmy tak z polowe? :D Majac HSS teoretycznie mozna dopompowac iso do granicy na jaka pozwala czas (1/4000-1/8000, wiec nie jest tak tragicznie).
Jest jeszcze druga kwestia ... jak plasuje sie w stosunku do 430EX lampa 550EX. Wiadomo ze ta druga ma wieksza moc i mozliwosc pracy w trybie master ale jak w przypadku omowionych wczesniej zastosowan beda sie sprawowaly obydwie ?
550'tka zla nie jest, ale mozna o niej glownie napisac "wielka i wolna" w porownaniu do dwoch ostatnich wynalazkow Canona. No i ma pare wad ktore wytknalem we wczesniejszych postach o lampach Sigmie EF-500 (choc raczej nie wszystkie). Przystawialem sie do niej 3 razy i za kazdym razem kupilem cos innego, wiec trudno mi cos powiedziec tak naprawde :mrgreen: Osobiscie wybral bym jednak nowsze konstrukcje (430/580).
Jeszcze dla pewnosci ... we wczesniejszym fragmencie pisales o braku w Sigmie mozliwosci wlaczenia czasow synchronizacji (np 1/200) na stale niezaleznie od swiatla ? Generalnie jesli o to chodzi to lipa totalna chyba ze ustawienie tego w Cf. w aparacie bedzie dzialalo takze z zew. lampa. Upierdliwe to nieco ale rozwiazuje problem.
KuchateK
23-12-2005, 19:34
W aparacie nie ma CF pozwalajacego ustawic HSS, wiec jest sie tu skazanym tylko na lampe i jej zachciewajki. O ile w Canonie mozna wlaczyc hss i focic przy czasach 5s w puszce to Sigma jak tylko wykryje ze czas w aparacie spadl ponizej synchro wylacza ten tryb...
Lampa ma wyzszy priorytet jak aparat, wiec ignoruje wiekszosc ustawien puszki faworyzujac swoje.
Jak to jest upierdliwe to najlepiej sie przekonac samemu... Wystarczy opuscic aparat zeby powiedziec "ciocia sie przesunie nieco na prawo" i znowu trzeba klepac w te guziczki. Lipa na tym poziomie, ze zrezygnowalem z sigmy w wiekszosci glownie z powodu tej funkcji.
W cf mozna ustawic przy Av staly czas 1/200 bez wzgledu na swiatlo zastane i o to mi chodzilo ale teraz rozumiem w czym problem. To chyba w moim przypadku przesadzilo sprawe. Na 580 EX mnie nie stac wiec cos czuje ze wybor sie wyklarowal :) Dzieki wielkie za pomoc
KuchateK
23-12-2005, 19:48
Av to jeszcze inna bajka ;) Choc tutaj teoretycznie dziala to jak powinno...
Tak naprawde to idealem dla tego trybu byla by tu automatyka od 1/60 do 1/200 (albo 1/4000 z hss) przy dowolnosci ustawienia przyslony i na to osobiscie czekam z niecierpliwoscia. Wtedy moj aparat w zasadzie moze miec tylko Av i pewnie by mi nie brakowalo innego trybu :D
Ciekawe czy Canon nie ma tej funkcji "bo tak" czy dlatego ze ktos ma na to patent (np. nikon).
Patrząc na liczbę przewodnią 430 trzeba pamiętać o tym, ze lampa ta poznaje cropa.
Jeśli się używa apartu z cropem, to przy np. 70mm ogniskowej ma się palnik w takim położeniu, w jakim jest przy 105mm przy FF. Przez co według mnie 430 z cropem ma liczbę przewodnią 43 dla 70mm i dalej też odpowiednio większe LP dla krótszych ogniskowych.
Około 43 @70mm ma też wzmiankowana sigma. Oczywiście, dla większych ogniskowych przewaga będzie po stronie sigmy.
Av to jeszcze inna bajka ;) Choc tutaj teoretycznie dziala to jak powinno...
Tak naprawde to idealem dla tego trybu byla by tu automatyka od 1/60 do 1/200 (albo 1/4000 z hss) przy dowolnosci ustawienia przyslony i na to osobiscie czekam z niecierpliwoscia. Wtedy moj aparat w zasadzie moze miec tylko Av i pewnie by mi nie brakowalo innego trybu :D
Ciekawe czy Canon nie ma tej funkcji "bo tak" czy dlatego ze ktos ma na to patent (np. nikon).
Hehe dobrze miec marzenia ;) Ilez ja bym dal za mozliwosc blokowania czasow 1/30 czy 1/60 przy dobranej przeze mnie przyslonie na Av. Ale moze cos sie ruszy ... trzeba dac taki pomysl na dpreview moze jakis spec z Canona zobaczy i pojdzie do szefa jak ze swoim. On dostanie podwyzke a my nowe mozliwosci :)
no to chyba rowniez mnie przekonales :)
a tak praktycznie rzecz biorac :>
czy np. 430 EX dostrzeli do obiektu ktory jest ~25m dalej z iso 200-400 czas 1/320 i przeslona f8.0 ?
palnalem jakies glupstwo czy to wykonalne jest ? :D
czy np. 430 EX dostrzeli do obiektu ktory jest ~25m dalej z iso 200-400 czas 1/320 i przeslona f8.0 ?
1/320 czyli HSS, czyli nie wiadomo w ogóle jak liczyć ;).
Jakbyś się ograniczył do 1/250 czy ile tam masz synchro z lampą, to już normalnie z liczby przewodniej można policzyć. Według moich palców potrzebujesz liczby przewodniej 100@iso200 :)
yy liczby przewodniej 100 czyli 430 EX ma 43 (czy jakos tak) czyli bym musial iso podniesc do 400 czy nawet 800 tak?
Liczba przewodnia to odległość, do której doświetla przy przesłonie 1,0 przy 100ISO.
Aaa!!!:eek: Źle policzyłem i nikt nie krzyczy :roll:. Liczba przewodnia rośnie 2x przy 4x wzroście czułości. Czyli potrzebujesz LP 100 @ 400 ISO, 50@1600.
BTW, co robi osoba fotografowana fotografowi po tym, jak odzyska już wzrok po oświetleniu lampą błyskową o GN 100? ;)
wole nie wiedziec :)
btw: chcialem tym w psa strzelac ale widze ze nie da rady :P
Sigma ma jedną niewątpliwą zaletę.
Można ją odpalić bezprzewodowo wbudowana lampka bez żadnych kabli i innych udziwnień :)
a canona nie ? uuu jak nie to lipa...
Canona się da ale z 580-ki albo z jakiegoś takiego czegoś zapinanego na sanki aparatu, czyli udziwnienia.
Nie wiedziałem że sigma ma fotocelę. Na 2-gi błysk daje radę? I jak z E-TTL? W systemie wireless canona E-TTL funkcjonuje zdaje się (nie wiem, nie mam 580-ki ani nadajnika, nie sprawdzałem).
KuchateK
25-12-2005, 03:48
a canona nie ? uuu jak nie to lipa...
Ano lipa... Choc mozna sie obejsc bez tego (np. udziwniajac :D).
Canona się da ale z 580-ki albo z jakiegoś takiego czegoś zapinanego na sanki aparatu, czyli udziwnienia.
Sterownik ST-E2 dokladniej mowiac (Speedlite Transmitter ST-E2 po ichniejszemu)...
Nie wiedziałem że sigma ma fotocelę. Na 2-gi błysk daje radę? I jak z E-TTL? W systemie wireless canona E-TTL funkcjonuje zdaje się (nie wiem, nie mam 580-ki ani nadajnika, nie sprawdzałem).
Ano ma...
Drugi blysk w miare wyrabia... Do 1/2 mocy nadaza blysnac dwa razy :)
Jaki e-ttl? Z fotocela? Chyba snisz :)
Za to przy posiadaniu sterownika/drugiej lampy z funkcja master dziala jak najbardziej, zarowno z sigma, canonami, sterownikiem jak i dowolna inna logiczna kombinacja.
Jak myslicie? Bedzie w 30D sterowanie lampa z body jak w D200 czy nie?
eh no to znow pytanie praktyczne :P w ilu przypadkach przyd mi sie zdalne wyzwalanie lampy?
taki przyklad bo wczoraj byla wigilia :) jest stol na srodku pokoju i wokol niego ludzie i teraz co mi da lepszy efekt czy body z podpieta zew. lampa skierowana w sufit czy body z lampa wbudowana, a zewnetrzna lampa ustawiona po drugiej stronie stolu ?
pozdrawiam
Il fuoco
25-12-2005, 12:28
najlepszy efekt da dziecko które sciągnie lampę z drugiego końca stołu ruchem jednostajnym przyspieszonym prostoliniowym na pierwszy koniec podłogi:)
heh :P to dopiero bedize ladne zdjecie :>
KuchateK
25-12-2005, 20:16
Jak masz wiecej jak jedna lampe, statywy, parasole i bawisz sie w studio to sie przyda... Ale wtedy mozna sie szarpnac i na kabelek za pare zl...
Robienie zdjec pod swiatlo to nie jest dobry pomysl, wiec na drugim koncu stolu to raczej nie...
eh no to znow pytanie praktyczne :P w ilu przypadkach przyd mi sie zdalne wyzwalanie lampy?
Dodam od siebie - przez jakis czas mialem na ra 580 i 420. Pare razy sie pobawilem, popstrykalem dwoma lampami+softboxy, koty i dziewczyne pomeczylem... potem sprzedalem 420tke...
Do zwyklego pstrykania nawet z zacieciem "ambitny fotoamator" - raczej niepotrzebne.
Dopiero gdy dokladnie chcesz rozswietlac cienie w pomieszczeniach (zdjecia wnetrz, ciasniejsza architektura), doswietlac rowno z kilku stron (reprodukcje, sesje, wesele profesjonalnie doswietlone), czy bawic sie w studio - wtedy mozna na tym pocwiczyc.
Dopiero gdy dokladnie chcesz rozswietlac cienie w pomieszczeniach (zdjecia wnetrz, ciasniejsza architektura), doswietlac rowno z kilku stron (reprodukcje, sesje, wesele profesjonalnie doswietlone), czy bawic sie w studio - wtedy mozna na tym pocwiczyc.
Nie lepiej wtedy kupić kilka halogenów za cene jednego flesza studyjnego ??
KuchateK
27-12-2005, 17:07
...oraz duzy klimatyzator... :D
Czasami lepiej, czasami nie... Zalezy gdzie i co...
Nie lepiej wtedy kupić kilka halogenów za cene jednego flesza studyjnego ??
Zakladajac mobilnosc oraz zasilanie - nie.
antosik9525
28-12-2005, 13:35
dodam tylko tyle :
Speedlite 580 EX AC9445A003AA 580EX 375;-
Speedlite 430 EX AC0298B003AA 430EX 179;-
ceny oczywiście netto w euro :)
oczywiście gwarancja Canon POLSKA
Drugi blysk w miare wyrabia... Do 1/2 mocy nadaza blysnac dwa razy :)
Jaki e-ttl? Z fotocela? Chyba snisz :)
Eee, a ja używam czasem 420EX w E-TTLu i Yinyan'a BY-26AL na dopał z fotoceli na drugi błysk. A co się będę szczypał :) Ogólnie polecam zabawę. Jakieś żarówki błyskowe, parasolki... Co dwie lampy to nie jedna - plastyka zdecydowanie zyskuje. I cienie można przygasić.