Zobacz pełną wersję : Jaka rozdzielczość w Canonie 500D z obj. 28-135?
Chciałem zasięgnąć porady w następującej sprawie: Otóż, korzystając z okazji cenowej, do Canona 500D zakupiłem wszystkim chyba znany obiektyw Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Sprzedawca szkiełka poradził mi, abym przy fotografowaniu tym obiektywem nie nastawiał największej rozdzielczości aparatu, tj. 15 mln pikseli, tylko zszedł do co najwyżej 8 mln, gdyż ten obiektyw i tak nie wyciągnie większej rozdzielczości. Chciałem zapytać, czy to prawda? Trudno mi to ocenić, bo na zdjęciach nie widzę różnicy. Zakup tego obiektywu polecił mi fotograf, który robił nim zdjęcia Canonem 10D (!) na ślubie mojej siostry. Fotki wyszły znakomicie, ostrość bardzo wyrazista (ale nie do przesady), chociaż z pewnością podrasowana była w Photoshopie.
MariuszJ
28-02-2010, 16:54
Przepraszam, że lekko obok tematu - jak realizowane jest obniżenie rozdzielczości matrycy? Jeżeli aproksymuje się sąsiednie punkty, to dla mnie nie jest to nic innego jak reskalowanie obrazka wynikowego. Równie dobrze takie uśrednianie może być robione optycznie. Wniosek: nic nie obniżaj.
dreamstorm
28-02-2010, 18:10
Jak zmniejszysz do 10Mpix to się nic nie stanie. Pliki będą mniej zajmowały, więc warto, ale to generalnie nie ma żadnego znaczenia. Chcesz rób w 15Mpix, jak chcesz w 10. Fotki i tak wyostrzysz sobie w PS. Ja osobiście bym zostawił na 15Mpix, bo można swobodniej potem wycropować fotkę.
MariuszJ
28-02-2010, 18:20
Jak zmniejszysz do 10Mpix to się nic nie stanie. Pliki będą mniej zajmowały, więc warto, ale to generalnie nie ma żadnego znaczenia. Chcesz rób w 15Mpix, jak chcesz w 10. Fotki i tak wyostrzysz sobie w PS. Ja osobiście bym zostawił na 15Mpix, bo można swobodniej potem wycropować fotkę.
Nie zgadzam się z poglądem, że nic się nie stanie. Pozbawisz się na dzień dobry, jak rozumiem z oszczędności na kartach pamięci, części informacji, które dotarły do matrycy i mogą być wykorzystane w daleko bardziej wyrafinowanej obróbce na zewnątrz aparatu.
Twórca wątku zadaje pytanie w sposób, który sugeruje chęć wykorzystania pełnego potencjału sprzętu. Zrzucanie pełnego, nieprzeskalowanego obrazu z matrycy w postaci RAW-a jest najprostszym do zrealizowania elementem tego planu. To że obiektyw (w sposób ciągły, nie dyskretny!) nie spełnia norm rozdzielczości dla danej matrycy nie daje się skorygować reskalingiem wykonanym przez puszkę już po naświetleniu.