Zobacz pełną wersję : 5d mk2 problem z kółkiem nastaw
Witam. Nigdy nie przypuszczałem, że to mnie spotka a jednak. Prawdopodobnie padło mi po sesji duże kółko nastaw.
Robiłem zdjęć do oporu, potem na koniec podgląd zdjęć i du....a
Nie działa zmiana przysłony, nie działa przewijanie zdjęć. W starej 5 nie miałem takich cyrków. Wyjęcie baterii, zmiana karty na nic się nie zdały.
Czy czeka mnie serwis, czy coś nie tak ponaciskałem?
Dzięki za wszelkie sugestie.
Wiem że głupie, ale włącznik przesuwasz do końca czy tylko na On ?
Jest do końca przesunięty, wszystko grało i smigało na sesji. Pod koniec podgląd chcę przewinąć zdjęcia i zero reakcji.
Baterię wyciągnąłem na dobrą godzinę i też niestety nic nie pomaga.
socom_45
27-02-2010, 21:33
Na wstępie witam , to mój pierwszy post na tym forum.
Jakiś czas temu miałem to samo , serwis i po problemie , naprawa nie trwała dłużej niż tydzień . Swoją rogą to ciekawe czy ten problem nie będzie wracał , po cichu liczyłem że to przypadek ale zaczynam mieć coraz większe obawy.
To ja może nie do tej usterki, ale tak na przyszłość, bo też o niedziałające kółko nastaw chodziło.
5d2 + grip. Focę, focę, kręcę tym mniejszym kółkiem - nic. Wyłączam, włączam - nic. Po 5min skapnąłem się, że kółko od gripa zatrzymało się w połowie skoku i pewnie cały czas zwierało jakiśtam czujnik.
Ja na razie bez gripa robię zdjęcia. Następny punkt zakupu. Aparat całkiem niedawno kupiłem, dlatego tez moje pełne zdziwienie, że to akurat duże kółko nastaw ;/
Lepiej kółko niż matryca :D
Ale aparat na gwarancji?
BTW : nie ten dział - jest już nowy :mrgreen:
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=56
deejay24h
27-02-2010, 22:32
micles mam identycznie jakiego masz gripa oryginał ? bo ja mam apha.
Też, ale nie przejąłem się tym zbytnio. Po prostu trzeba dokładniej kręcić :D
micles mam identycznie jakiego masz gripa oryginał ? bo ja mam apha.
micles to nie ma żadnego gripa - o 5D2 już nie wspominając :-P
Tak grip alpha. Ogólnie uciązliwe to nie jest - jedynie może przestraszyć za pierwszym razem ;-) Mi się zdarzyło jakieś 2-3razy od sierpnia od kąd mam ten zestaw.
Chwal się chwal, ale jak ci ukradną, to nie do mnie :D
micles to nie ma żadnego gripa - o 5D2 już nie wspominając :-P
Tak grip alpha. Ogólnie uciązliwe to nie jest - jedynie może przestraszyć za pierwszym razem ;-) Mi się zdarzyło jakieś 2-3razy od sierpnia od kąd mam ten zestaw.
Z gripem alpha też mi się zdarza. Nawet mi wymienili na nówkę, ale się powtórzyło. W stuacji krytycznej proponuję wyłączyć przełącznik na gripie - u mnie wtedy działa.
W sytuacji mniej krytycznej wyjmuję baterię, odkręcam i porzykręcam gripa, wkładam baterię i działa.
Ale bez gripa to już gorzej. Może nowy soft coś poprawi, zostało jeszcze kilka dni do premiery ;-)
Finał sprawy. Aparat odwiedził Żytnią. Wszystko odbyło się w zaledwie dwa dni!!! Kurier zapukał do moich drzwi, odebrał paczuszkę. Następnego dnia ok 12 dostałem monit na maila od serwisu, że aparat jest już u nich, do tego zaraz opis w pdf zawartości paczki oraz stan aparatu. O 15 dostałem kolejny monit, że aparat został odesłany. W załaczniku kolejny pdf o poczynionych naprawach: "przeczyszczenie styków pokrętła + kompensacja pixeli + update firmware".
Szczerze jestem mile zaskoczony ;) Aparat jest już u mnie cały i zdrowy i sprawny!
Gratki. Oby się odzwierciedliło w zdjęciach :D