PDA

Zobacz pełną wersję : Czy nadal warto brac 450d?

esco
26-02-2010, 22:20
Witam

Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem mojego pierwszego aparatu nie kompaktowego.

Zdaje sobie sprawe iz o 450 jest juz pare tematow, jednak moje chcialbym odniesc do obecnej ceny tegoz aparatu.

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)

Jak sprawuje sie aparat przez lat, jak z awaryjnoscia??

Planuje zakup 450d wraz z kitem (dosc niska roznica cenowa samego body a wersji z kitem), do tego zastanawiam sie nad 55-250.

W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro :) )

Podsumowujac brac 500d ? czy brac 450d a zaoszczedzone 500 zl przeznaczyc na statyw (mysle nad sherpa) i ewentualnie dorzucic jeszcze male $ do namiotu bezcieniowego (lubie fotki makro, i rowniez w tej dziedzinie chcialbym zaczac przygode)

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.

jacapa
26-02-2010, 22:52
W moim zaciszu domowym posiadam juz obiektyw macro ze starego etosa (50 mm macro) oraz lampe macrolite ml-2. Czy lampa bedzie wspolgrac z 450d? (oczywiscie do ewentualnych zdjec makro :) )

Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
"50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.

Merauder
26-02-2010, 23:14
Zalezy do czego to chcesz? Jak na potrzeby domowe plus powiedzmy foto portretowe w kontrolowanym swietle tj. nie ciemnice to ci sie sprawdzi. Jak cos wiecej to seria xxD. Z perspektywy ponad roku korzystania z 450D tego co mi najabrdziej brakuje to lepszy AF, zwlaszcza na bocznych punktach. Ale mowie tutaj glownie o warunkach np koscielnych.

esco
26-02-2010, 23:28
Lampa tylko pełna moc bez żadnej automatyki i regulacji.
"50 mm macro ze starego etosa" domniemam że to bagnet FD więc też pożytku w cyfrze nie będzie. Nie wiem czy bierzesz to pod uwagę.

50 byla z eosa elan wiec chyba ef? (elana niestety skonczyla zywot, tzn zostala kiedys skradziona, zostal po niej tylko ten obiektyw i lampa, a zal mi bylo sprzedawac, bo to taka troche pamiatka rodzinna)

co do zastosowan, to ogolnie do nauki (odstresowywacz od normalnej pracy) , no i chcialbym sie skupic glownie na makro (o ile ta 50 bedzie pasowac :) )

kiray
01-03-2010, 12:56
Witam

Czy za te pieniadze (powiedzmy ze ok 1900 zl z kitem) aparat ten jest wart zakupu czy moze warto jednak dorzucic do 500d (500 zł)

Co do fimow w hd, jakos nie jest mi to niezbedne, zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach, z wzglednie mala iloscia szumow.

Pozdrawiam i serdzeczne dzieki za odp.

Odp.
1. Jest wart
2. Sam sobie chyba odpowiedziałeś(co do filmów)

HuleLam
01-03-2010, 13:03
Moje pytanie kieruje glownie do obecnych posiadaczy 450d, czy obecnie rowneiz byscie kupili ten aparat? czy nauczeni bledem wybrali inny model (mowie o polce amatorskiej, nie o xxd i xd)

1. xD i xxD to też półka amatorska ;)
2. Poczekałbym na 550D (jeśli miałbym czym fotografować), albo kupiłbym 1000D (który potem pozostałby jako drugi aparat).
Uzasadnienie - 450D to (moim zdaniem) bardzo fajny aparat, ale 550D (500D poniekąd też...) jest sporo lepszy.
zdRAWki
PS a filmami bym się pobawił, może coś by z tego wyszło...
PPS z drugiej strony 500zł (różnica w cenie) to równowartość lampy błykowej

MariuszJ
01-03-2010, 13:11
Różnicy między 1000d a 450d nie zauważysz.
Między kitem a np. używanym Tamronem 17-50 a i owszem.
Jako zestaw startowy 1000d+używany Tamron wydaje się optymalny, jeżeli istnieje ściśle określona górna granica zakupu.
Ja pewnie kupię tego 550d, bo mnie podniecają nowe możliwości ;) Ale nie każdy taki podnietliwy :D

herna
01-03-2010, 13:24
500D ma też oprócz filmów lepsze :
- nowszy procesor
- lepsze ISO (do 12 800)
- LCD

Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.

Do makro i tak trzeba mieć pierścienie lub obiektyw z trybem MACRO.

HuleLam
01-03-2010, 13:25
Ten obiektyw jeżeli to Canon 50mm 1,8 z bagnetem EF (takim jak w analogowych Eos-ach) to bedzie działał.

"50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.

zdRAWki

rekin
01-03-2010, 13:44
"50 mm macro" to raczej EF 50 f/2.5 Macro x0.5.

Jeśli mowa o skali odwzorowania w EF 50 f/2.5 Macro, to w Body 450d zamiast 1:1 będzie 1,6:1

roshuu
01-03-2010, 13:56
Ja uzywalem kilka lat 350D i nigdy mnie nie zawiodl.
Swoja droga lepiej wziac tansze body i zainwestowac w szkla.

HuleLam
01-03-2010, 14:01
Jeśli mowa o skali odwzorowania w EF 50 f/2.5 Macro, to w Body 450d zamiast 1:1 będzie 1,6:1

Owszem nie. I to po dwakroć.
zdRAWki

rosim
01-03-2010, 14:57
Myślę podobnie jak roshuu - lepiej zainwestować szkła. Ja mam 450D od końca 2008 r. i w ogóle nie myślę o jego zmianie - w niczym mnie nie ogranicza, a jego mały rozmar jest nawet, jak dla mnie, plusem. Do filmów mam kamerę.
Przez ten okres za to miałem już 9 różnych obiektywów (teraz 5, w tym 3 stałki). Najszybciej pozbyłem się kita 18-55IS, na początku najlepiej pracowało mi się z 50f1.8, przede wszystkim dzięki GO można było zobaczyć atuty lustrzanki w porównaniu z kompaktem.
Aha, jeszcze jedno, kiedyś 450D spadł mi z ok. 1 m na twardą drewnianą podłogę. W obiektywie padła przesłona, w aparacie nic się nie stało.

mateuszw3
01-03-2010, 15:34
Ja mam 450d od lipca 2009 roku i jak na razie świetnie się sprawuje. Nawet nie myślę o zmianie puszki. Na twoim miejscu tak jak mówili poprzednicy kupiłbym 450d i zainwestował w jakieś szkła.

sandr
01-03-2010, 16:15
Jak kogoś filmy nie kręcą (lub odwrotnie :-) ) za podobne pieniądze może nabyć 40D z niewielkim przebiegiem. Sam niedawno kupiłem 40D (ok. 5000 strzałów) z gripem i kartą pamięci za 2200,-...

Aeromax
01-03-2010, 16:43
450D świetna puszka. Brakuje mi w niej tylko większego ISO, mam nadzieję, że jakiś hack soft wyjdzie...

Albeert
01-03-2010, 16:53
Zgadzam się z przedmócą - lepsze ISO by się przydało...

Merauder
01-03-2010, 16:54
[...]
- lepsze ISO (do 12 800)
[...].
Koronny argument przemawiajacy za 500-tka :)

panmateusz
01-03-2010, 17:01
Posiadam 450D i nigdy więcej nie zdecydowałbym się na aparat z serii xxxD.
Aparat jest przyjemny, jednak mimo wszystko wolałbym używane 40D. Jedyne argumenty dla przyszłego użytkownika to mały rozmiar i ciężar. Dla mnie to ogromne wady, ale z tego co słyszałem, to ludzie często właśnie tego oczekują ;)

Adamek13
01-03-2010, 20:35
Nie jeden stanął przed dylematem: 450D czy 500D? Dla mnie wybór był prosty, bo filmy mnie nie interesowały i nie chciałem wydać za dużo na początek. 500 zł mniej niż za 500D to był argument. Miała być dobra lustrzanka do amatorskiego pstrykania i taka jest. Po kilku miesiącach użytkowania mogę śmiało powiedzieć, że to był dobry zakup. Wady oczywiście ma, choćby to niskie ISO. Wielkość aparatu - sprawa indywidualna, ja kupiłem grip i jest ok, chociaż gdybym miał dziś kupować, to poszedłbym półkę wyżej i wziął 50D. Po jakimś czasie i tak się okazuje, że zakup samej lustrzanki to był mały koszt. Dochodzą obiektywy, torby, statywy, gripy, karty itp. itd.
O KICIE w tym modelu napisano już chyba wszystko, potraktuj go jako "środek do celu". KIT szybko mi uświadomił, że przyda się coś długiego, dlatego kupiłem 70-300. Stałkę 50mm też traktuje jako tymczasowe szkiełko do nauki i poznawania swoich potrzeb. Już wiem że następnym szkiełkiem które kupię będzie 17-55 2.8 IS, do 450D będzie w sam raz :mrgreen:

sal
01-03-2010, 20:39
Ja poluję teraz na używaną 450-kę w dobrej cenie, coby dokręcić do tego 50mm i przekazać żonie, jako mały zestaw do robienia zdjęć :)
40D duże i ciężkie, a 500D nie daje zbyt wielkiej przewagi.
550D by było miłe, ale nie w sytuacji kiedy za cenę 550D mogę kupić 2 sztuki 450D...

HuleLam
01-03-2010, 21:31
450D świetna puszka. Brakuje mi w niej tylko większego ISO, mam nadzieję, że jakiś hack soft wyjdzie...

Tak naprawdę brakuje tylko 3200 ISO. Wyższe czułości są także w innych aparatach forsowane.
zdRAWki

akustyk
01-03-2010, 21:44
moim osobistym zdaniem matryca 450D to jest cropowe optimum. wiecej szczegolow i tak ciezko z amatorska optyka wycisnac (choc i profesjonalna tez nie zawsze wyrabia) a pliki sa jeszcze w znosnym rozmiarze.

pod wzgledem mozliwosci - o ile nie potzebujesz filmow, to 500D nie ma realnej przewagi nad 450D wartej dokladania istotnych pieniedzy.

herna
01-03-2010, 21:45
Miałem kiedyś 350D, pomijająć rozjechany AF, który nie trafiał w punkt z żadnym obiektywem to był całkiem dobry sprzęt. Do dzisiaj jestem zadowolony z jakości zdjęć (ale nie ostrości) nim wykonanych.
Tylko że .... jak się weźnie do ręki np 40D/50D/5D to już wiadomo o co chodzi.
Inna jakość materiałów, bez skrzypienia plastiku, bez zadrapań przy dotykaniu, lepsze trzymanie, uszczelnienia.
Inna klasa. Zdjęcia z 40D czy 50D w porównaniu do serii xxxD nie są nagle piękniejsze, bardziej kolorowe, cudowne. Różnica zasadnicza jest w jakości wykonania.
Ale jak ktoś tego nie potrzebuje, bo robi zdjęcia okazyjnie, to ja nie widzę potrzeby dzwigania dodatkowych kg w w postaci 40D/50D, bo zdjęcia cudowniejsze nie będą.

HuleLam
01-03-2010, 21:57
Miałem kiedyś 350D, pomijająć rozjechany AF, który nie trafiał w punkt z żadnym obiektywem to był całkiem dobry sprzęt. Do dzisiaj jestem zadowolony z jakości zdjęć (ale nie ostrości) nim wykonanych.
Inna jakość materiałów, bez skrzypienia plastiku, bez zadrapań przy dotykaniu, lepsze trzymanie, uszczelnienia.

A jak to się ma do 450D? Twoja wypowiedź jest trochę jak:
"Jeździłem kiedyś Kadettem, całkiem fajny był ale olej brał. A wracając do tematu Astry F czy G, polecam Insignię" ;)
zdRAWki

herna
01-03-2010, 22:11
A jak to się ma do 450D? Twoja wypowiedź jest trochę jak:
"Jeździłem kiedyś Kadettem, całkiem fajny był ale olej brał. A wracając do tematu Astry F czy G, polecam Insignię" ;)
zdRAWki

Ponieważ pojawiły się głosy że lepiej jest kupić używany 40D niż 450D, to moim zdaniem
oczywiście 40D jest lepszy, ale nie w jakości zdjęć. Tylko w innych cechach.
I jak ktoś tych innych właściwości nie potrzebuje, to niech sobie sprawi 450D i będzie OK.

Tak poza tematem to niestety jeżdzę Astrą H i nie polecam :-D

HuleLam
01-03-2010, 22:27
Ponieważ pojawiły się głosy że lepiej jest kupić używany 40D niż 450D, to moim zdaniem
oczywiście 40D jest lepszy, ale nie w jakości zdjęć. Tylko w innych cechach.
I jak ktoś tych innych właściwości nie potrzebuje, to niech sobie sprawi 450D i będzie OK.

Tak poza tematem to niestety jeżdzę Astrą H i nie polecam :-D

Wątkotwórca upiera się przy serii trzycyfrowej - może nie sugerujmy mu na siłę dwucyfrowej?
zdRAWki

sandr
02-03-2010, 07:55
Wątkotwórca się nie upiera, na pierwszej stronie napisał dwa posty i to wszystko - za to w międzyczasie daje się zauważyć wzdychanie do wyższego ISO w standardzie.
Trzymając się twoich odniesień - Insignia za droga, więc może warto rozważyć używaną Vectrę II z umiarkowanym przebiegiem?...

Merauder
02-03-2010, 09:48
[...]
Inna jakość materiałów, bez skrzypienia plastiku, bez zadrapań przy dotykaniu[...]
Widocznie 350-tka byla naprawde slabo wykonana wstosunku do 450-tki. Zadrapan nie ma, skrzypiacego plastiku tez mi na prozno szukac. Troche sie ma nijak Twoje porownanie do 350-tki, bo z Twoich twierdzen wynika, ze jest ona calkiem innym przedstawicielem serii xxxD niz 450D, przynajmniej pod wzgledem budowy.

HuleLam
02-03-2010, 09:49
Wątkotwórca się nie upiera, na pierwszej stronie napisał dwa posty i to wszystko - za to w międzyczasie daje się zauważyć wzdychanie do wyższego ISO w standardzie.
Trzymając się twoich odniesień - Insignia za droga, więc może warto rozważyć używaną Vectrę II z umiarkowanym przebiegiem?...

Do jeżdżenia po mieście? Lepiej mniejszy ale nie majoneza po taksówkarzu!
zdRAWki

Łoli
02-03-2010, 11:53
Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam :)

HuleLam
02-03-2010, 12:09
Ja mam 450D od 2 lat, i szczerze powiem ze (coprawda pytanie tego nie za bardzo dotyczy), kiedy fotografuje 50D to czuje sie oszukany 450D.. i wiem ze nigdy nie kupilbym juz zadnego aparatu z serii xxxD bo one bardzo bardzo szybko przestaja wystarzac, a rzeczy takie jak np rozpietosc tonalna matrycy czy sama wygoda uzytkowania w porownaniu z seria xxD to niebo a ziemia. Zastanow sei nad jakims dobrze utrzymanym 40D. Pozdrawiam :)

Zieeew i bzdury (o rozpiętości tonalnej)
zdRAWki

mgtan
02-03-2010, 12:18
bo ja wiem czy bzdury, z tego co pamiętam Canonowi 450D zarzucano jedną z niższej rozpiętości tonalnej.

Merde
02-03-2010, 12:19
Ja poluję teraz na używaną 450-kę w dobrej cenie, coby dokręcić do tego 50mm i przekazać żonie, jako mały zestaw do robienia zdjęć :)

Trochę lipny zestaw, ze względu właśnie na tą pięćdziesiątkę. Nikon tutaj ma sporą przewagę w postaci przyzwoitego i taniego jak barszcz 35/1.8, do tego nawet D40 i jest aparacik jak marzenie do zabawy w fotografię.

Tak, wiem, istnieje EF 35/2, ale nie jestem do tego obiektywu przekonany.

WiatruMistrz
02-03-2010, 12:29
Szkła się liczą a nie aparat canon to canon poprostu na starszym modelu więcej siedzi sie przy obróbce z raw, ergonomia serii XXD wychodzi przy zastosowaniach zawodowych gdzie często zmienia się punkty AF i robi się tysiące fotek miesięcznie, AF na bocznych punktach i tak nikogo tu nie zachwyca jak czytam niezależnie od puszki. Wolę sobie kupić elżbietkę niż używany 40D :P ale to moje zdanie...Plus 450D to taki że ma 12mpix i każdy obiektyw na nim ładnie działa a powyżej tamrony i inne tansze szkła wymiękają na tych wypakowanych matrycach jak passat serii b3 :)
Jak będzie za mały odrazu kup grip sobie do niego poprawia ergonomię.

HuleLam
02-03-2010, 12:40
bo ja wiem czy bzdury, z tego co pamiętam Canonowi 450D zarzucano jedną z niższej rozpiętości tonalnej.

Niż 50D?
zdRAWki

akustyk
02-03-2010, 12:44

5D wedlug roznych "testow" tez ma gorsza niz np 30D, a jak sobie porownam zdjecia, to jest przepasc... na korzysc 5D.

moja rada: samemu testowac, nie wierzyc glupim pomiarom, ktore przez lipna metodologie dowoda wyzszosci 126p nad 740-tka ;)

sal
02-03-2010, 12:50
Trochę lipny zestaw, ze względu właśnie na tą pięćdziesiątkę. Nikon tutaj ma sporą przewagę w postaci przyzwoitego i taniego jak barszcz 35/1.8, do tego nawet D40 i jest aparacik jak marzenie do zabawy w fotografię.
Ale dlaczego lipny?
Żona najbardziej lubi 50mm na cropie, to na grzyba mam ją uszczęśliwać jakąś 35-ką :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ergonomia serii XXD wychodzi przy zastosowaniach zawodowych gdzie często zmienia się punkty AF i robi się tysiące fotek miesięcznie,
Żartujesz z tymi "zastosowaniami zawodowymi", w kontekście porównania xxxD i xxD?
Kto kupi 450D do zastosowań zawodowych, gdzie liczy się AF...

rosim
02-03-2010, 12:55
Z tą ogniskową 35 a 50 bywa różnie, ja np. po dokupieniu 35f2.0 do 50f1.4 zauważam, że w mieszkaniu 35 na cropie bardziej mi leży - jest w miare szeroko, ale jeszcze bez przerysowań przy ciaśniejszych portretach.

akustyk
02-03-2010, 12:58
Kto kupi 450D do zastosowań zawodowych, gdzie liczy się AF...

nie we wszystkich zastosowaniach zawodowych liczy sie AF. i nie mam na mysli tylko produktowki czy makro.

nie zmienia to faktu, ze ktos zarabiajacy na fotografii powinien byc w stanie kupic lepszy sprzet, jesli mu to potrzebne do pracy.

sal
02-03-2010, 13:21
nie we wszystkich zastosowaniach zawodowych liczy sie AF. i nie mam na mysli tylko produktowki czy makro.
Ale WiatruMistrz pisał konkretnie o AF i do tego się odniosłem.
Jak ktoś niewłaściwie dobiera narzędzie do tego co chce osiągnąć, to sam sobie jest winien.

Merde
02-03-2010, 19:30
Ale dlaczego lipny?
Żona najbardziej lubi 50mm na cropie, to na grzyba mam ją uszczęśliwać jakąś 35-ką :-)

Ja lubię 50 na cropie, ale niestety widzę też spore ograniczenia tego szkła, szczególnie w pomieszczeniach. Gdybym miał mieć aparat z jedną jedyną jasną stałką, byłby to właśnie standard. Czyli ogólnie - 50 tak, ale na FF. Na cropie za często jest to za wąsko.
Nikoniarze dostali tani jasny standard, my dalej czekamy.