Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 90mm TS-E + pierścienie

Conik
25-02-2010, 20:04
dojzalem w koncu do zakupu 90mm ts-e
czy jest ktos kto uzywa tego szkla?
jak wyglada wspolpraca z pierscieniami posrednimi...wiadomo makro to nie jest a czasem wieksza skala odwzorowania potrzebna.
czy ktos uzywal takich pierscionkow...warte sa czegos?
http://allegro.pl/item936384049_pierscienie_posrednie_eco_canon_500d _450d_7d.html
akurat tutaj nie mam dylematu nie bede ladowal sie w oryginalne pierscienie czy inne kenko za 5-6 stow skoro sa tansze...pytanie czy tylko tansze czy da sie na nich pracowac?
bede wdzieczny za opinie ew za sample z 90-tse i 90ts-e z pierscionkami....moze jakas bizuteria czy inne zegarki albo lozyska;)

airhead
25-02-2010, 20:09
czy mógłbyś przybliżyć powód, czemu się zdecydowałeś na takie egzotyczne szkło? dla tilta czy shifta? co chcesz tym fotografować?

sebcio80
25-02-2010, 20:16
mozna tym robic super portrety, ostre tylko oczy przez pochylenie glebi ostrosci

Bahrd
25-02-2010, 20:32
czy mógłbyś przybliżyć powód, czemu się zdecydowałeś na takie egzotyczne szkło? dla tilta czy shifta? co chcesz tym fotografować?
Tilt i zegarek: http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/tilt_and_shift_lenses.do

Add to this a close focusing distance of 40cm and 50cm for the TS-E45mm f/2.8 and the TS-E90mm f/2.8 respectively, the fact that they work well with extension tubes and the life-size converter and you have a sophisticated macro capability that is perfect for small subjects.

Conik
25-02-2010, 20:33
egzotyczne...ja wiem czy egzotyczne?...kiedys sie fotografowalo produkty sinarem z poklonami i to bylo oczywiste;) teraz z racji kosztow pozostaja raczej szkla t/s

np ostatnio fotografowalem jakies elektryczne duperele do katalogu producenta tychze...no i nawet na malych dziurach rzedu f16 brakowalo troche glebi ostrosci zeby zlapac ostro caly przedmiot tak wiec ratunkiem jest szklo z tiltem

dzieki bahrd...nie znalem strony canona...z tej strony;)

jacapa
25-02-2010, 21:33
czy ktos uzywal takich pierscionkow...warte sa czegos?
http://allegro.pl/item936384049_pierscienie_posrednie_eco_canon_500d _450d_7d.html

No tych pieniędzy to może warte , ale takie pierścienie do taakiego obiektywu ?
Konkretnie tych nie miałem , miałem trochę lepsze, a i tak zamieniłem na Kenko.
To pierścienie raczej do Canona 50/1,8 i nie chodzi mi tylko o podobieństwo wykonania - plastikowy bagnet , ale o wagę obiektywu.
Zapiąć się da i zdjęcie się zrobi ale... no ja bym nie kupił.:mrgreen:

airhead
25-02-2010, 21:49
czy ja się pytam, co to jest t/s? :P
interesowało mnie do czego kolega będzie to szkło wykorzystywał tylko

Conik
26-02-2010, 11:38
ponawiam pytanie ma ktos sampla z 90 ts-e z pierscionkami?....chodzi o to jak sie zachowuje na maksymalnych wychyleniach tilta i shifta

jacapa: nie doczytalem ze sa z tworzywa...fakt to minus bo pod ciezarem szkla moga sie dziac cuda...

malkontent
26-02-2010, 13:29
jacapa: nie doczytalem ze sa z tworzywa...fakt to
minus bo pod ciezarem szkla moga sie dziac cuda...

Odpuść sobie te pierścienie, chyba, że do 50 1.8.
Mają dosyć duże luzy, tak więc cokolwiek cięższego powoduje lekkie uginanie się całego zestawu.

iso
26-02-2010, 15:24
Odpuść sobie te pierścienie, chyba, że do 50 1.8.
Mają dosyć duże luzy, tak więc cokolwiek cięższego powoduje lekkie uginanie się całego zestawu.

+ 2* do tilta :D