PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor czy soft box ?? Co kupić ??

Hoody
13-10-2005, 19:07
Szukam czegoś co ładnie rozproszy światło z 580ex'a
Co lepiej kupić bo gość na allegro ma złotawy dyfuzor dający cieplejszy odcień skóry przy portrecie, myslałem o 2ch białym i złotym . CO sądzicie ? czy może soft box'a ? Jakieś róznice w użytkowaniu poza tym że jedno z plastiku a drugie z materiału.

Cichy
14-10-2005, 10:22
Co lepiej kupić bo gość na allegro ma złotawy dyfuzor dający cieplejszy odcień skóry przy portrecie, myslałem o 2ch białym i złotym . CO sądzicie ? czy może soft box'a ? Jakieś róznice w użytkowaniu poza tym że jedno z plastiku a drugie z materiału.

Mam pełną oferte lumiquesta (taniej niż w Rays) :) Jakby co to wal jak w dym.

Hoody
14-10-2005, 13:37
to wiem dobrze się z Tobą handluje poza faktem że nie wiem dalej czy soft boxa czy dyfuzor z plastiku ?

perlpa
15-10-2005, 09:18
...nie wiem dalej czy soft boxa czy dyfuzor z plastiku ?

Osobiście używam softboxa Lumiquesta. Moim zdaniem jest lepszy z powodu większej powierzchni świecącej i większego rozproszenia przy strzałach na wprost, choć to traci na znaczeniu przy fotografowaniu z większych odległości. Kubek może być lepszy przy odbiciach od ściany lub sufitu.

Co do koloru dyfuzora to sam się zastanawiam czy bursztynowy/zółty nie byłby dobry do zdjęć w pomieszczeniach ze względu na lepsze dopasowanie kolorystyki do oświetlenia sztucznego.

Pozdrawiam

Hoody
15-10-2005, 09:37
zostałem namówiony na PROMAX SYSTEM, lumiquesta, można pokombinować i daje w jednym to co Ultrasoft (SOFTBOX) i pocket bouncer i 80-20 w jednym. Bede to brał w przyszłym tygodniu więc chętnie podzielę sie spostrzeżeniami.

Nortberg
16-10-2006, 22:22

Panie i Panowie chciałbym odświeżyć temat.
Czy mozecie micos poradzić ?

Gizzmo
16-10-2006, 22:29
Ja kupilem STOFENa i jestem bardzo zadowolony.

borkomar
16-10-2006, 22:40
Ja kupilem STOFENa i jestem bardzo zadowolony.

Mysle, ze w pomieszczeniu wiekszym , w ktorym nie ma jak sie swiatlo odbic w przypadku Stofena bedziesz mniej zadowolony - sam go mam i to jest jego wada wlasnie - wedlug mnie oczywiscie.Lumiquestem wali sie na wprost i to jest jego zaleta - tak mysle.Sam planuje za jakis czas go zanabyc;-)

Gizzmo
16-10-2006, 22:49
Robilem ostatnio zdjecia na chrzcinach w lokalu calym wymazanym na wsciekly czerwony kolor. Wiec swiatlo nie mialo sie za bardzo od czego odbijac w naturalnym kolorze. Ustawilem palnik w pozycji 45 zalozylem STOFENa i robilem zdjecia. Wyszly nadspodziewanie dobrze. Nie zauwazylem zadnej czerwonej dominanty na skorze. Chociarz bylem przekonany ze cos sie jednak pojawi.

eternus
20-01-2007, 13:06
Mysle, ze w pomieszczeniu wiekszym , w ktorym nie ma jak sie swiatlo odbic w przypadku Stofena bedziesz mniej zadowolony - sam go mam i to jest jego wada wlasnie - wedlug mnie oczywiscie.Lumiquestem wali sie na wprost i to jest jego zaleta - tak mysle.Sam planuje za jakis czas go zanabyc;-)

Dlaczego twierdzisz, ze Stofenem zle strzela sie na wprost?

borkomar
20-01-2007, 13:21
Dlaczego twierdzisz, ze Stofenem zle strzela sie na wprost?

Hmm - nie wiem dlaczego dziwne odblaski w oczach powstają (czasem nawet czerwone) czego z samą lampą nie nie ma.
Poza tym mydelniczka zła nie jest :wink:

slawi_3000
20-01-2007, 13:58
Hmm - nie wiem dlaczego dziwne odblaski w oczach powstają (czasem nawet czerwone) czego z samą lampą nie nie ma.
Poza tym mydelniczka zła nie jest :wink:

No na wprost Stofenem to stada wampirów się pojawiają:grin: . Poza tym cienie są i tak dość ostre. Na wprost lepszy jest Lumiquest mini softbox. Jedyna jego wada, to że jeżeli chce się kropnąć na przemian na wprost i odbite, to trzeba go ściągać.

eternus
20-01-2007, 14:24
No nic - zamawiam.
I bede weryfikowal te "stada wampirow" :)
Choc wielokrotnie widzialem na roznych uroczystosciach ludzi walacych na wprost z stofenami, a wygladali na takich, ktorzy wiedza co robia.

borkomar
20-01-2007, 14:32
No nic - zamawiam.
I bede weryfikowal te "stada wampirow" :)
Choc wielokrotnie widzialem na roznych uroczystosciach ludzi walacych na wprost z stofenami, a wygladali na takich, ktorzy wiedza co robia.

Ja też czasem widuje "Profesjonalistów" ze sprzętem za kilkanaście Tysi robiących foty koncertowe z Lampą (zabijającą wszystko co najlepsze) i wiele jeszcze innych przykładów nad którymi sam czasem będąc amatorem wielokrotnie zastanawiałem się i dumałem o ich słuszności.:wink:

eternus
20-01-2007, 14:48
Hmmmm....
czyli przyjmujemy, ze jedynym sluszym zastosowaniem Stofena jest jednak uderzanie z odbiciem pod katem ~45 stopni?
Czy tez jakies sytuacje usprawiedliwiaja uderzenie wprost?

Pytam, bo wydawalo mi sie, ze Stofen bedzie przydatny chocby w takich sytuacjach, gdy jest problem z sufitem - gdy nie ma jak odbic blysku.

borkomar
20-01-2007, 15:22
Hmmmm....
czyli przyjmujemy, ze jedynym sluszym zastosowaniem Stofena jest jednak uderzanie z odbiciem pod katem ~45 stopni?
Czy tez jakies sytuacje usprawiedliwiaja uderzenie wprost?

Pytam, bo wydawalo mi sie, ze Stofen bedzie przydatny chocby w takich sytuacjach, gdy jest problem z sufitem - gdy nie ma jak odbic blysku.

Pod kątem 45stopni odbija nie tylko od sufitu - po prostu tez rozprasza światło.
Można wtedy Lampę podciągnąć na + (nawet trzeba bo stofen pochłania trochę mocy i bez korekty na+ będzie sporo nie doświetlał ) i wtedy jest ok.

eternus
20-01-2007, 15:44
kapuje - ale co w przypadku takiej 420-stki, na ktorej nie moge podciagnac recznie mocy?

slawi_3000
20-01-2007, 16:00
kapuje - ale co w przypadku takiej 420-stki, na ktorej nie moge podciagnac recznie mocy?

Ja moc podciągam na body, ale nie wiem, jak to jest w 300D.

eternus
20-01-2007, 16:10
aaa- tak jak po prostu ekspozycje. No to tak i w 300D sie da :)

Nortberg
20-01-2007, 17:22

A czy pomiar E-TTL nie załatwi sprawy ?

eternus
20-01-2007, 17:38
nie probowalem nigdy w ten sposob zwodzic E-TTLa, ale skoro to taki cud-techniki (jak opisuje to Canon w swoich materialach propagandowych) to powinien zalatwiac sprawe.

borkomar
20-01-2007, 17:40
A czy pomiar E-TTL nie załatwi sprawy ?

W tym wypadku nie załatwi na pewno.
Można to zrobić z poziomu Lampy jak się nie ma w niej takich ustawień.
Nie jest to Kompensacja expozycji tylko FEC - Flash Exposure Compensation (czy jakoś tak :wink: ) - to dwa niezależne ustawienia.
Ja akurat robie to na lampie - bo jest szybciej i Jak się ustawi na lampie to ona przejmuje sterowanie FEC niezależnie od ustawienia w aparacie - co jest wygodne.
Gdyż np mam ustawione powiedzmy w aparacie +1 a zakładając lampę ustawie +1/1.3 to ustawienie z lampy będzie priorytetowe.Po jej zdjęciu zostaje +1 na nowo w aparacie (na wbudowana lampę np).

slawi_3000
20-01-2007, 19:24
Stare prawidło Canona dla ultranowoczesnego systemu pełnej automatyki flesza E-TTL II mówi: jeżeli używasz lampy jako podstawowego źródła światła daj FEC na +2/3, jeżeli uzupełniasz światło zastane daj FEC na -2/3 (ew. może być +- 1) :grin: .

Kr4nkEd
20-01-2007, 19:26

Dlaczego? ETTL mierzy przedblysk matryca, nie obchodzi go co i dalczego masz zalozone na palnik. Jak masz wystarczajaco mocna lampe to moze byc i wiadro :) Tam gdzie mierzy chce osiagnac swoja ulubiona 18% szarosc i tyle.
Wrazenie mniejszej mocy moze byc spowodowane mniejszymi kontrastami sceny przy rozproszeniu swiatla, ale mierzac ten sam punkt powinien on byc jednakowej jasnosci.

Ja w 95% przypadkow i tak stosuje FEL, takze po chwilowym przemysleniu zasad dzialania Stofena, korekta pewnie bedzie potrzebna wlasnie ze wzgledu na mniejsze kontrasty.

Jednak cala wypowiedz tyczyla sie bardzej:

Można wtedy Lampę podciągnąć na + (nawet trzeba bo stofen pochłania trochę mocy i bez korekty na+ będzie sporo nie doświetlał )
To ze pochlania moc, nie ma wplywu na oswietlenie sceny (jesli tylko lampa ma jej troche w zapasie).

szymcik
20-01-2007, 20:08
Mam pełną oferte lumiquesta (taniej niż w Rays) :) Jakby co to wal jak w dym.

A czy te softboxy na wbudowana lampę beda się trzymały na lampie z trzysety?! Ona ma troche inną konstrukcje niz w 350 i 400...!??!?!

borkomar
20-01-2007, 20:21
Dlaczego? ETTL mierzy przedblysk matryca, nie obchodzi go co i dalczego masz zalozone na palnik. Jak masz wystarczajaco mocna lampe to moze byc i wiadro :) Tam gdzie mierzy chce osiagnac swoja ulubiona 18% szarosc i tyle.
Wrazenie mniejszej mocy moze byc spowodowane mniejszymi kontrastami sceny przy rozproszeniu swiatla, ale mierzac ten sam punkt powinien on byc jednakowej jasnosci.

Ja w 95% przypadkow i tak stosuje FEL, takze po chwilowym przemysleniu zasad dzialania Stofena, korekta pewnie bedzie potrzebna wlasnie ze wzgledu na mniejsze kontrasty.

Jednak cala wypowiedz tyczyla sie bardzej:

To ze pochlania moc, nie ma wplywu na oswietlenie sceny (jesli tylko lampa ma jej troche w zapasie).

Z fel to zupełnie inna jazda.
Cyknij sobie bez żadnej korekty z mydelniczką bez a później z fel - będzie znacząca różnica.
Dla mnie z Omnibounce korekta na + jest moge śmiało powiedzieć obowiązkowa.
W innym wypadku fotki będą niedoświetlone w 90%.
Przynajmniej tak wynika z moich skromnych doświadczeń:-D 8-)

Kr4nkEd
20-01-2007, 20:32
Z fel to zupełnie inna jazda.
Cyknij sobie bez żadnej korekty z mydelniczką bez a później z fel - będzie znacząca różnica.

Dlatego stosuje FEL i pseudoSpot zamiast matrycy. Nie lubie niespodzianek :)

borkomar
20-01-2007, 20:43
Dlatego stosuje FEL i pseudoSpot zamiast matrycy. Nie lubie niespodzianek :)

Każdy robi jak lubi.
ja wole sobie cyknąć 1-2 testowe fotki, wprowadzić korektę i strzelać dowoli już później - nie bawiąc się z fel. Czasem po Fel ludzie się rozchodzą bo myślą, że fote zrobiłeś:wink: .

TOMMYx
20-01-2007, 20:49
A taki produkt ktoś testował ??

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://photos.allegro.pl/photos/400x300/15/1572/157285/15728591/157285919)

źródło: http://allegro.pl/item157285919_dyfuzor_odblysnik_super_swiatlo_z_la mpy_.html

Albo taki :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotobajka.tcz.pl/sklepfoto/%21allegro/DyfuzorMaterial/1min.jpg)

źródło: http://allegro.pl/item159115405_softbox_dyfuzor_580ex_550ex_430ex_42 0ex_sb800_sb28.html

Natomiast jeśli chodzi o ten mini softbox na lampę wbudowaną, który wgląda bardzo fajnie:

https://canon-board.info/imgimported/2007/01/softscreen-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/sklep/softscreen.jpg)

żródło: http://allegro.pl/item159418384_negatyw_mini_softbox_na_lampe_wbudow ana_f_v_.html

chciałbym zacytować kawałek treści z aukcji kolegi Negatywa (a.k.a. Cichego):

"(...) Nakładka na lampę wbudowaną zmiękczająca światło. Działa na zasadzie softbox'a. (...)
- Wytłumia i zmiękcza światło (...)"

A następnie "zacytować" :roll: obrazek z tej samej aukcji:

https://canon-board.info/imgimported/2007/01/softscreen2-1.jpg
źródło (http://www.negatyw.org/sklep/softscreen2.jpg)

Moje spostrzeżenie - nigdy nie używałem takiego softbox'a na wbudowaną lampę, ponieważ mam zew. lampę, ale jeśli to jest efekt zmiękczenia światła przez ten softbox, to chyba jednak lepszy efekt uzyska się przy StoFen'ie waląc na wprost.

To tylko moje spostrzeżenia, chętnie poznam opinie innych Canonierów.

Marcin Kułak
20-01-2007, 20:52
Z moich jeszcze skromniejszych doświadczeń wynika, że przy softboxie korekta też czasem się przydaje (w jakichś 50% przypadków...)

Co do głównego pytania - chyba każdy widział już ten teścik porównawczy (http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/)... ? Jeśli nie, polecam :-)

Moje spostrzeżenie - nigdy nie używałem takiego softbox'a na wbudowaną lampę, ponieważ mam zew. lampę, ale jeśli to jest efekt zmiękczenia światła przez ten softbox, to chyba jednak lepszy efekt uzyska się przy StoFen'ie waląc na wprost.

To tylko moje spostrzeżenia, chętnie poznam opinie innych Canonierów.

Na moje oko, to to 2gie zdjęcie ma cieplejsze kolory, cienie raczej są tak samo ostre...

eternus
20-01-2007, 22:50
Można to zrobić z poziomu Lampy jak się nie ma w niej takich ustawień.
Nie jest to Kompensacja expozycji tylko FEC - Flash Exposure Compensation (czy jakoś tak :wink: ) - to dwa niezależne ustawienia.

yyyyy
to teraz to juz nic nie wiem.

Czy moglby ktos napisac lopatologicznie jak to zrobic na zestawie 300D + 420ex?

borkomar
20-01-2007, 23:05
yyyyy
to teraz to juz nic nie wiem.

Czy moglby ktos napisac lopatologicznie jak to zrobic na zestawie 300D + 420ex?

Nie wiem jak to jest w trabancie bo mam 350D.
Po prostu Jak zrobisz korektę na + w expozycji to zmienia Ci się czas przez co fota jest mniej lub bardziej naświetlona.
Natomiast zmieniając w/w FEC czas sie nie zmienia tylko siła błysku lampy a to na + lub na - jak kto woli.Chyba teraz jasne.
Myślę, choć pewien nie jestem , że 300D będzie miał tą opcje dopiero z wasią;)

eternus
20-01-2007, 23:14
chyba tak.

a zastanawiam sie czy efekt zwyklego podciagniecia ekspozycji moglby byc satysfakcjonujacy?

borkomar
20-01-2007, 23:29
chyba tak.

a zastanawiam sie czy efekt zwyklego podciagniecia ekspozycji moglby byc satysfakcjonujacy?

Hmmm.
Jeśli robisz w trybie AV powiedzmy i masz exp na 0 i czas wychodzi Ci powiedzmy 1/30 - 1/40 to po korekcie expozycji na +1 wyjdzie Ci odpowiednio 1/15-1/20s przy tej samej przysłonie.
Więc tu leży problem.
Ja natomiast staram się cykać w trybie M podczas używania Flasha.
Ustawiam sobie wtedy odpowiednie parametry i lampa sama dobie odpowiedni błysk (choć przy omnibounce - robie na sztywno korektę na Lampie).
W Twoim wypadku jeśli lampa nie ma możliwość wprowadzani korekt zostaje Ci trym AV i korekta w puszce.
Tak jak mówiłem EXP i FEC to 2 różne rzeczy.

eternus
20-01-2007, 23:52
albo zainstaluje sobie wasie.
Choc cos ucichly dyskusje o tym sofcie - kilkanascie miesiecy temu to bylo o tym tu strasznie huczno.

Dzieki piekne za wyjasnienia.

O - a oto co znalazlem na stronie Sto-fena:

Q: What adjustments in exposure do I have to make using the Omni?

A: We have found that with the automation offered in most of today's flashes makes exposure quick and easy. No exposure adjustment is needed on your part. The only thing that happens with the Omni in place is the Maximum Distance of the flash is reduced by a factor of 2.5. For example if your Max Distance is 50 feet divided by 2.5 now equals 20 feet with the Omni in place.

Ale oni pewnie, jak kazdy producent - niepoprawni optymisci :)

WereWolf
21-01-2007, 09:33
jeśli chodzi o stofena, to mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z używania go z Metzem (bo jeszcze nie dostałem do obecnej lampy - jest w drodze)

z Metzem poza manualnym błyskiem, używałem go też z automatyką lampy i tu zachowywał się trochę dziwnie... bo jeśli błyskałem w sufit, lub na około 45 stopni w górę, to doświetlało w miarę dobrze, czasem musiałem ustawić jakieś +1/3, w niektórych przypadkach 2/3 EV na lampie...
za to jak błyskałem na wprost, to zdjęcie było zawsze niedoświetlone, pomagało jedynie ustawienie ponad +1 EV...
podejrzewam, że to wina rozproszenia światła w dół i pewnie za szybko docierało ono do czujnika, który był umieszczony tuż pod lampą, ale mogę się mylić

pewnie w przypadku pomiaru światła przez obiektyw tego problemu nie będzie

rysiaczek
21-01-2007, 11:50
Panowie, poprawcie mnie jesli sie myle, ale jezeli dobrze pamietam, nawet na opakowniu stofena bylo napisane, ze ze stofenem nalezy zawsze odchylac lampe o 45 (bo rozprasza swiatlo takze w dol). A skoro nawet producent o tym mowi, to po co walic na wprost? (wydaje mi sie, ze wtedy jego dzialanie jest najmniej widoczne)

WereWolf
21-01-2007, 12:36
Panowie, poprawcie mnie jesli sie myle, ale jezeli dobrze pamietam, nawet na opakowniu stofena bylo napisane, ze ze stofenem nalezy zawsze odchylac lampe o 45 (bo rozprasza swiatlo takze w dol). A skoro nawet producent o tym mowi, to po co walic na wprost? (wydaje mi sie, ze wtedy jego dzialanie jest najmniej widoczne)

niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie

eternus
21-01-2007, 13:16
jesli ktos dysponuje stofenem, chwila wolnego czasu i dobrymi checiami, to moze pokusi sie o fotki popierajace / obalajace pewne tezy.

rysiaczek
21-01-2007, 13:19
niekoniecznie... to jest tylko przykładowe zastosowanie stofena i chyba jego najlepsza cecha
stofen może się sprawdzić równie dobrze przy odchyleniu na całe 90 stopni w górę, jak i ustawieniu na wprost... chociaż faktycznie na wprost ma raczej najsłabsze działanie

tak, oczywiscie, ze to nie jest 'jedyne sluszne', zastanawiam sie jednak czy warto go uzywac na wprost, wiedzac, ze rozprasza swiatlo takze w dol - czyli wali blyskiem po czujniku lampy... jak tylko bedzie okazja (czytaj: zlapie 'ochotnika'), to przetestuje...:)

WereWolf
21-01-2007, 15:32
tak, oczywiscie, ze to nie jest 'jedyne sluszne', zastanawiam sie jednak czy warto go uzywac na wprost, wiedzac, ze rozprasza swiatlo takze w dol - czyli wali blyskiem po czujniku lampy... jak tylko bedzie okazja (czytaj: zlapie 'ochotnika'), to przetestuje...:)
dlatego właśnie nie używałem tego na wprost z automatyką lampy (tzn. po tym, jak już przekonałem się, że chyba tak robi) :)

jednak czasem używałem na wprost - wtedy już na manualnych ustawieniach, wydaje mi się, że zawsze trochę to pomaga...

ale tak jak mówiłem... prawdopodobnie przy pomiarze światła przez obiektyw tego problemu nie będzie, jak już przyjdzie mi stofen dla 580EX (powinien dojść jakoś na dniach), to dam znać jak to w tym przypadku wygląda

gkocur
01-02-2007, 14:34
Odświeżę wątek, bo stoję przed podobnym wyborem...
A czy ma ktoś może doświadczenia z czymś takim (http://cgi.ebay.com/Flash-Diffuser-Softbox-for-canon-nikon-sigma-metz_W0QQitemZ330081541041QQihZ014QQcategoryZ64354 QQcmdZViewItem)?

stratus
01-02-2007, 15:38
Odświeżę wątek, bo stoję przed podobnym wyborem...
A czy ma ktoś może doświadczenia z czymś takim (http://cgi.ebay.com/Flash-Diffuser-Softbox-for-canon-nikon-sigma-metz_W0QQitemZ330081541041QQihZ014QQcategoryZ64354 QQcmdZViewItem)?

W zasadzie to po przeczytaniu wątku można juz mieć jakiś pogląd co do zakupu, a po wizualizacji to nie widzę różnicy między tym zalinkowanym ustrojstwem, a lumiquestem omawianym w wątku - chyba że cena - na plus jest free gift :)