Zobacz pełną wersję : C 85 f/1,8 do sportu ?
Da__FreaK
25-02-2010, 15:26
Witam
W zwiazku z tym iz foce zawody sportowe na ogol w norach a nie halach sportowych, potrzebuje kupic cos jasnego. Po zbadaniu sprawy pierwsze co potrzebuje to swiatla. Tu wydaje sie najsensowniejszym rozwiazaniem 85-tka.. Teraz pytanie, na ile optycznie ,i na ile duze sa roznice w predkosci Af-a w porownaniu np z 50-tka ?.Czy da rade 85-tka np przy pilce recznej ? Jestem w kropce..
Z tego, co tu piszą - 85 jest super do sportu. Ze "spotrowców" używa jej np. sebcio80. USM jest szybszy od micro-USM.
zależy do której 50 porównujesz, jeżeli do 1,8 to 85 będzie dużo szybsza i celniejsza, co do 1,4 się nie wypowaidam bo się nie bawiłem, sam w sporcie nie wypróbowywałem tego szkła ale wydaje mi się że da się z nią trochę zdziałać i wpoinna się sprawdzić, tylko może brakować trochę ogniskowej
Da__FreaK
25-02-2010, 15:35
zależy do której 50 porównujesz, jeżeli do 1,8 to 85 będzie dużo szybsza i celniejsza, choć sam w sporcie nie wypróbowywałem tego szkła to wydaje mi się że da się z nią trochę zdziałać
Fakt nie dopisalem :) Chodzilo mi o 50 f/1,4 ;)
michael_key
25-02-2010, 15:49
Pstrykałem tą 50-tką ze światełkiem 1.8 na hali sportowej. Warunki oświetleniowe były w miarę dobre i AF dawał radę.
Natomiast coś dziwnego zauważyłem z wersją 1.4 ... Przy podobnych warunkach oświetleniowych, ale w kościele miał problem niekiedy z ustawieniem ostrości. Może jakiś zbieg okoliczności :)
sebcio80
25-02-2010, 15:56
Witam
W zwiazku z tym iz foce zawody sportowe na ogol w norach a nie halach sportowych, potrzebuje kupic cos jasnego. Po zbadaniu sprawy pierwsze co potrzebuje to swiatla. Tu wydaje sie najsensowniejszym rozwiazaniem 85-tka.. Teraz pytanie, na ile optycznie ,i na ile duze sa roznice w predkosci Af-a w porownaniu np z 50-tka ?.Czy da rade 85-tka np przy pilce recznej ? Jestem w kropce..
85 1.8 to chyba najlepszy obiektyw do sportow halowych (koszykowka, pilka ręczna) jaki istnieje
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45400&page=15
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=760904&postcount=186
Da__FreaK
25-02-2010, 16:05
Sebcio, przegladam Twoje galerie regularnie, ale porownujac hale jaka mam u siebie, z tym gdzie Ty focisz , to u mnie jest jak w jaskini :D,Ja mam problem zeby na 2/8 i czasie 1/100 miec poprawnie naswietlona fote :) a nie mowiac juz o zatrzymaniu efektu ruchu :)
sebcio80
25-02-2010, 16:19
Sebcio, przegladam Twoje galerie regularnie, ale porownujac hale jaka mam u siebie, z tym gdzie Ty focisz , to u mnie jest jak w jaskini :D,Ja mam problem zeby na 2/8 i czasie 1/100 miec poprawnie naswietlona fote :) a nie mowiac juz o zatrzymaniu efektu ruchu :)
no rozumiem oczywiscie, ale to nie ma zadnego znaczenia i nie zmiania faktu ze to swietny obiektyw do sportu i nie tylko
Da__FreaK
25-02-2010, 16:20
no rozumiem oczywiscie, ale to nie ma zadnego znaczenia i nie zmiania faktu ze to swietny obiektyw do sportu i nie tylko
Sebcio, Podepre sie Twoja opinia nabywajac to cacko w przyszlym tygodniu :D
Witam
AF w 85/1.8 jest dużo lepszy od 50/1.8, i lepszy od 50/1.4. Wydaje mi się, że przyjemniejsze obrazki daje 85. Da radę do sportu.
sebcio80
25-02-2010, 17:01
AF w 85/1.8 jest dużo lepszy od 50/1.8, i lepszy od 50/1.4. Wydaje mi się, że przyjemniejsze obrazki daje 85. Da radę do sportu.
AF w 85 1.8 jak i blizniaczym i 100 2.0 sa jednym z najszybszych w systemie, jak nie najszybszych, w dodatku dosc pewne
Da__FreaK
25-02-2010, 17:10
A skoro juz piszemy o tym obiektywie.. Jak rozumiem warto bedzie rowniez kupic do niego oslone PW bo canon do nizszych modeli bez L na koncu nie daje oslon PW. Zatem, zamiennik, czy oryginal ?
sebcio80
25-02-2010, 17:14
osłona to chyba najwieksza wada tego obiektywu, a dokladnie mocowanie, tragedia...
ja bym kupil oryginal, podroby nie maja powloki antyodblakowej wewnatrz,
Mocowanie tragedia - fakt. Jednak warto ją mieć... Ja mam zamiennik, jestem zadowolony.
Używałem 85 1.8 do fotografii żużla i dała radę. ;)
z mocowaniem latwo sobie poradzic :) ja mam tasma przyklejona oslone do obiektywu (obiektyw z oslona jest dalej tak maly, ze nie przeszkadza mi to w niczym)
a sam obiektyw to fakt - swietny do sportu