Zobacz pełną wersję : 300D + BG-E1 - klapka
Rusza mi się klapka zamykająca accu, tak z milimetr lewo-prawo:twisted: , strasznie mnie to irytuje. U Was też tak jest?
pozdrowienia
Jarek.
Też tak miałem za czasów 300D. Rozwiązałem ten problem przyklejając na klapkę oczywiście od wewnątrz :mrgreen: pasek 5 cm gąbkowej uszczelki do okien. Po prostu wstawiłem taki klin. ;-)
dało radę :mrgreen: z tym, że zamiast gąbki - 2 paseczki dł. 1 cm złożone z 4 warstw plastikowej czarnej taśmy izolacyjnej. zawsze trzeba po tych chińczykach poprawiać :cool:
DoMiNiQuE
12-10-2005, 19:33
tez tak mam ...jakos mi to nie przeszkadza ;)
Tomasz Golinski
12-10-2005, 19:40
a mi czasem potrafi się klapka sama otworzyć :|
a mi czasem potrafi się klapka sama otworzyć :|
mam nadzieję, że za kosmiczną cenę, za jaką kupiłem (149 PLN brutto FOTOJOKER) :mrgreen: mi się nie będzie otwierała :roll:
chyba żart
a ruszaja sie wszystkie i mi to też nie przeszkadza
i u mnie to samo .. ale rusza i u kolegów którzy kupili grip czy 2 lata tamu czy teraz od Jokera to jest to samo
Il fuoco
24-10-2005, 13:56
u mnie to samo ale się przyzwyczaiłem i wogóle na to niezwracam uwagi. ot taki joke Canona... :P
dariuszartur
26-10-2005, 00:00
Po tym można poznać oryginał. W podróbkach się nie rusza. ;)
Il fuoco
26-10-2005, 20:51
:D ale czad:D mam brand new original from canon:D skoro sie rusza:D
Podepnę się pod problem z GRIP-em, BG-E1
Robię tak:
1. wylaczony 300d
2. podpinam i dobrze dokrecam bg-e1
3. wkladam 1 aku do komory primary
4. wlaczam aparat
5. wlaczam bg-e1
...i przyciski mi nie dzialaja na bg-e1, pytanie o co chodzi ? coś musze przełączyć dodatkowo ? przyznam się że raz mi zadziałało, ale nie wiem jak to się udało mi zrobić, może kolejność włączania jest ważna ? oddać do serwisu ? sam już nie wiem... :(
Narazie jestem w robocie więc nie mam jak sprawdzić ew. rad, ale warto poteoretyzować.
mjastrzebski
15-12-2005, 11:46
Podepnę się pod problem z GRIP-em, BG-E1
Robię tak:
1. wylaczony 300d
2. podpinam i dobrze dokrecam bg-e1
3. wkladam 1 aku do komory primary
4. wlaczam aparat
5. wlaczam bg-e1
...i przyciski mi nie dzialaja na bg-e1, pytanie o co chodzi ? coś musze przełączyć dodatkowo ? przyznam się że raz mi zadziałało, ale nie wiem jak to się udało mi zrobić, może kolejność włączania jest ważna ? oddać do serwisu ? sam już nie wiem... :(
Narazie jestem w robocie więc nie mam jak sprawdzić ew. rad, ale warto poteoretyzować.
Trywialne pytanie. A przelacznik On/Off na gripie w jakiej pozycji jest??
Marcin
Trywialne pytanie. A przelacznik On/Off na gripie w jakiej pozycji jest??
To może opisze to jeszcze dokładniej:
Robię tak:
1. wylaczony 300d [pozycja w aparacie OFF]
2. podpinam i dobrze dokrecam bg-e1 (z 1 aku w komorze PRIMARY) [pozycja aparacie OFF, bg-e1 ma OFF]
3. wlaczam aparat [pozycja w aparacie ON, bg-e1 ma OFF]
4. wlaczam bg-e1 [pozycja w aparacie ON, bg-e1 ma ON]
DoMiNiQuE
15-12-2005, 12:01
orbital, ja bym zaczal od sprawdzenia stykow zarowno w BG jak i w aparacie ...moze po prostu ktorys nie laczy i wymaga przeczyszczenia.
mjastrzebski
15-12-2005, 12:01
To może opisze to jeszcze dokładniej:
Robię tak:
1. wylaczony 300d [pozycja w aparacie OFF]
2. podpinam i dobrze dokrecam bg-e1 (z 1 aku w komorze PRIMARY) [pozycja aparacie OFF, bg-e1 ma OFF]
3. wlaczam aparat [pozycja w aparacie ON, bg-e1 ma OFF]
4. wlaczam bg-e1 [pozycja w aparacie ON, bg-e1 ma ON]
To jak nie-toperz to ja nie wiem. Tez mam gripa przy trabancie i nigdy nie zauwazylem zeby kolejnosc wlaczania miala znaczenia. Ba, w zasadzie nie ruszam wylacznika na grip-ie. Jest se caly czas na On. I problemow nie mam. Masz mozliwosc podpiecia innego gripa do swojego aparatu??
Marcin
Masz mozliwosc podpiecia innego gripa do swojego aparatu??
Raczej nie, moj oddział FJ nie miał już BG-E1 za 149 PLN i zamówiłem (też w FJ) przez NET-a
]ja bym zaczal od sprawdzenia stykow zarowno w BG jak i w aparacie ...moze po prostu ktorys nie laczy i wymaga przeczyszczenia
Wróce do domu to pokombinuje, a czym proponujesz zrobic ? sciereczka ? szczoteczka jakas a moze pedzelek ?
Raz mi zadziałał, a potem już sie nie odezwał :(
Fakt, że nie mam plecaka robi swoje i musiałem pare razy go skrecić, odkrecić, nakrecić żeby przenieść aparat.
mjastrzebski
15-12-2005, 12:12
Wróce do domu to pokombinuje, a czym proponujesz zrobic ? sciereczka ? szczoteczka jakas a moze pedzelek ?
Raz mi zadziałał, a potem już sie nie odezwał :(
Fakt, że nie mam plecaka robi swoje i musiałem pare razy go skrecić, odkrecić, nakrecić żeby przenieść aparat.
Kawalek sciereczki plus jakis spirytus czy inszy stezony alkohol (izopropanol).
Jesli nie masz innego gripa, to moze inny trabant?? Nie znasz nikogo kto ma 300D?? Bo moze ten Grip jest spsuty po prostu.
Marcin
Kawalek sciereczki plus jakis spirytus czy inszy stezony alkohol (izopropanol).
ok, zadziałam
Jesli nie masz innego gripa, to moze inny trabant?? Nie znasz nikogo kto ma 300D?? Bo moze ten Grip jest spsuty po prostu.
no niestety, jestem osamotnionym posiadaczem 300d :), moi kumple maja 1x350D i 2xD70
DoMiNiQuE
15-12-2005, 12:17
Grip zaawansowaniem i skomplikowaniem konstrukcji przypomina budowe cepa wiec za bardzo nie ma sie tam co popsuc (jesli chodzi i przyciski) ;) Po prostu cos nie laczy, albo wlacznik sie popsul od tego ciaglego wlaczania i wylaczania ;)
Grip zaawansowaniem i skomplikowaniem konstrukcji przypomina budowe cepa...
To i ja wiem ale wiesz, czasami to nawet i kij się potrafi złamać ;)
No niestety chyba BG-E1 jest spier... popsuty :(
Przeczyściłem i zauważyłem takie rzeczy:
1. kiedy włącze spust w BODY to i zadziała w BG-E1
2. kiedy włącze przycisk Av+- w BODY to i zadziała w BG-E1 wraz z kółkiem nastaw
3. wyżej opisana metoda nie działa na przyciski * i [+] (punkty ostrości)
4. bez w/w metody nie działa żaden przycisk w BG-E1 ani kółko nastaw
Już go spakowałem i jutro podjade zostawić go w swoim oddziale FJ, mam nadzieje że nie będzie problemów skoro zamówiłem go z FJ w Koszalinie...