Zobacz pełną wersję : Wspomaganie autofokusa w lampie Canon 580ex podłączonej do 350D
Krzysiek K.
12-10-2005, 14:39
Kupiłem nową lampę Canon 580ex i zamontowałem ją do aparatu Canon 350D. Wspomaganie autofokusa z tej lampy działa tak, że tylko dwie diody LED wysyłają czerwony wzorek, a trzecia dioda LED w ogóle nie zapala się.
Dlaczego tak jest, czyżbym miał uszkodzoną lampę Canon 580ex?
Moze to dlatego, ze w 350D jest 7 pkt. AF a ona potrafi wspomagac wieksza ilość np 9 z 20D a rozpoznaje do jakiego body jest podpieta
Moze to dlatego, ze w 350D jest 7 pkt. AF a ona potrafi wspomagac wieksza ilość np 9 z 20D a rozpoznaje do jakiego body jest podpieta
zależy jeszcze jakie punkty AF są aktywne, przy włączonym tylko centralnym lampa oświetla tylko środek, przy pozostałych - w zależności od potrzeb.
Krzysiek K.
12-10-2005, 22:07
Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie.
Dodam, że używałem w aparacie Canon EOS 350D wszystkich trybów autofokusa, w tym automatu wybierającego ostrzenie po wszystkich punktach.
Na moje pytanie odpowiedziano mi w serwisie Canon, że trzecia dioda LED, która u mnie się nie zapala do wspomagania autofokusa w lampie 580ex jest lampą odbiorczą w sterowaniu wieloma lampami i ona nigdy się nie zapali.
Ja zobaczyłem jak wygląda ta dioda. Jest identyczna z pozostałymi, dwoma, które się zapalają, a na obudowie ma charakterystyczne żłobienia, które powodują wyświetlanie wzoru równoległoch linii. Wygląda więc, że ona raczej powinna się zapalać.
W jednym z polskich czasopism odpowiedziano mi, że należałoby zobaczyć jak działa 580ex z aparatem o szerszym obszarze punktów autofokusa np. EOS 3. Lampa współpracująca z takim aparatem powinna zapalać trzecią diodę wspomagającą autofokus.
Mnie się wydaje, że coś tu nie gra, ponieważ jak mi się wydaje dolna dioda oświetla środek, lewa lewą część, a prawa, która nie działa powinna oświetlać prawą część.
Przszedłem się nawet po kilku sklepach w mojej miejscowości Szczecin i nigdzie nie mogłem podpiąć lampy do EOS 3 lub EOS 20D, bo po prostu takie aparaty tu nie leżą na półkach, bo są na zamówienie.
Mam prośbę, kto ma niech podepnie 580ex do EOS 350D, EOS 20D, EOS3 lub np. EOS 1D Mark II i napisze czy działają mu wszystkie trzy diody LED do wspomagania działania autofokusa.
Wtedy dopiero będę wiedział, czy mam w pełni sprawną 580ex.
no dobra, ale co się wyświetla u ciebie na ścianie, jak zadziałają te dwie diody?
brakuje czegoś?
Calliactis
12-10-2005, 22:16
z tego co mi wiadomo jest tak, że jeśli masz uaktywniony tylko jeden centralny punkt AF to działa pojedyncza dioda (lecz mocniejsza) wspomagania AF (jest to ta ustawiona najniżej). Przełącz zatem tryb nastawiania ostrości na One Shot i ustaw centralny punkt i zobaczysz czy Ci się włącza. U mnie w 550EX tak właśnie się dzieje. Natomiast przy wybraniu innego punktu AF (bocznego) lub też uaktywniając wszystkie włacza się wspomaganie poprzez dwie diody umieszczone powyżej.
Krzysiek K.
12-10-2005, 22:41
Dzięki.
Co do wcześniejszego pytania, to na ścianie niczego nie brakowało, przy dwóch diodach wszystko było OK, ale wydawało mi się, że jak aparat przelatuje wszystkie pola autofokusa, to powinny się zapalać wszystkie diody.
Ponieważ przeszedłem z Nikona F80 na Canona 350D (mam go od wczoraj), to dopiero przed chwilą rozszyfrowałem jak wybrać pojedynczy punkt autofokusa w Canonie.
Okazało się, że jak wybrałem pojedynczy środkowy punkt (dolny, górny lub środkowy) to w lampie zapalił się dolny LED rzucający wzorek, a jak wybrałem którykolwiek boczny punkt autofokusa, to zapaliły się dwie górne diody LED, w tym ta, która się do tej pory nie zapalała.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, lampa jest w 100% sprawna.
Pozdrawiam
Krzysiek K.
Krzysiek K.
12-10-2005, 22:45
I jeszcze jedno w 580ex jak działają wszyskie punkty autofokus, to zapala się dolna i górna prawa dioda LED. Tu jak widać jest różnica w stosunku do 550ex, gdzie palą się dwie górne diody.
Pozdro
Krzysiek K.
W jakich warununkach lub ustawieniach powiny zapac sie te diody w 580EX?
I jeszcze jedno w 580ex jak działają wszyskie punkty autofokus, to zapala się dolna i górna prawa dioda LED. Tu jak widać jest różnica w stosunku do 550ex, gdzie palą się dwie górne diody.
Eeee, jakoś jest inaczej chyba - tak jak było opisane wczesniej. Zarówno w 550EX jak i w 580EX przy wyborze wielu punktów palą się 2 górne diody, przy jednym punkcie - dioda dolna. Nie widziałem kombinacji opisanej przez Ciebie.
Watek stary ale moze ktos tez bedzie szukal.
U mnie jak u Krzyska K.
Mnie rowniez zaciekawily diody Af w 580ex i sprawa wyglada tak:
- pojedynczy punkt AF (srodek,gora,dol) - swieci dolna dioda
- pojedynczy punkt AF (boki) - swieca 2 gorne diody
- wszystkie punkty AF - swieci prawa gorna i dolna dioda (patrzac na lampe od przodu)
Wychodzi na to ze moze sa rozne wykonania i Duty ma inna wersje skoro mu inaczej wyswietla
wszystko dla 350d + 580ex
tryb seryjny i zdjec pojedynczych