PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw do czyszczenia matrycy

roshuu
20-02-2010, 23:09
Uzywal ktos takie cos: aukcja (http://www.allegro.pl/item915842158_rotin_zestaw_do_czyszczenia_matrycy_ made_in_poland.html)

Warto to kupic w tej cenie? Czy to jest dobre?

overseer
20-02-2010, 23:24
Dam Ci radę, jeżeli nie chcesz sobie schrzanić matrycy to nie czyść sam, ani jakimiś "zestawami czyszczącymi" tylko oddaj aparat w ręce profesjonalistów.
Ostatnio sam próbowałem wyczyścić matryce i ..... jeszcze bardziej ją ubrudziłem. Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście :)
Wybór więc należy do Ciebie. Czasem lepiej zapłacić mniej niż za nową matryce. Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy. Pozdrawiam!

airhead
20-02-2010, 23:34
ja używałem i nie jestem zadowolony - nie dość, że pieruńsko drogie, to jeszcze nie załatwiło sprawy i musiałem poprawiać wacikiem jakimś :/

Janusz Body
20-02-2010, 23:38
..... Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście :)

Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas.

....... Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy. Pozdrawiam!

Jezuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!! Nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!! RÓWNIE DOBRZE MÓGŁBYŚ RADZIĆ, ŻEBY PIASKIEM PO MATRYCY I SZCZOTKĄ DRUCIANĄ.

Żadnego powietrza pod ciśnieniem. Żadnej gruchy - tylko przy wstępnym czyszczeniu bardzo ewentualnie można próbować - bo gruchą zwykle więcej wdmuchujemy niż wydmuchujemy. Sprężone powietrze w KAŻDEJ postaci to zbrodnia. To z puszki niby czyste ale wali po matrycy kryształkami lodu....

www.micro-tools.com

http://www.micro-tools.de/mm5/e_psi.htm

wand + pecpad + eclipse2

overseer
20-02-2010, 23:45
akurat kolega pracuje w serwisie Dublińskim. Pokazał mi uszkodzoną matryce pod szkłem powiększającym. Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem. a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.

Carine
21-02-2010, 00:19
a jeśli aparat ma funkcje czyszczenia matrycy to pomimo tego też trzeba od czasu do czasu matryce przeczyścić?

preinwher
21-02-2010, 00:38
Ten manipulatorek zdobył bardzo pochlebne opinie, http://www.allegro.pl/item921781391_lenspen_sk_1_pioro_czyszczace_do_mat rycy_sk1.html

Maykster
21-02-2010, 00:52
akurat kolega pracuje w serwisie Dublińskim. Pokazał mi uszkodzoną matryce pod szkłem powiększającym. Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem. a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.
Człowieku o czym Ty piszesz ??? Takiemu człowiekowi jak Janusz nie jesteś godzien drzwi otwietać(delikatnie mówiąc),to chodząca kopalnia wiedzy i wyjątkowo uczynny i mądry człowiek ,który bez interesownie dzieli się swoją wiedzą,wiec z daleka od Niego!!!!!!!!!!!!!!

overseer
21-02-2010, 01:07
Człowieku o czym Ty piszesz ??? Takiemu człowiekowi jak Janusz nie jesteś godzien drzwi otwietać(delikatnie mówiąc),to chodząca kopalnia wiedzy i wyjątkowo uczynny i mądry człowiek ,który bez interesownie dzieli się swoją wiedzą,wiec z daleka od Niego!!!!!!!!!!!!!!

to może ty nie jesteś godna Januszowi otwierać drzwi, albo komuś innemu, ja mam swoją godność której tobie chyba brakuje. Kłoń głowę przed wszystkimi a każdy z pewnością cię po niej nie pogłaszczę. Każdy ma swoje zdanie i ma prawo pisać co chce. Nie obraziłem nikogo, a jeżeli tak to z góry przepraszam Pana Janusza.
Nie podważam wiedzy Janusza. Wiem, bo czytałem setki odpowiedzi Janusza na pytania ludzi. tylko ująłem innych słów o wypowiedzenie się na pewien temat. Dlaczego większość ludzi uważa że to właśnie poza granicami kraju ludzie bardziej naciągają niż w ukochanej Polsce.

"Czyli w Irlandii naciągają i opowiadają legendy klientom nawet lepiej niż u nas"

A prawda jest taka i to potwierdza bardzo dużo ludzi ze sprzęt dostarczany na teren kraju jest gorszej klasy niż urządzenia na tzw inną część świata. Dlaczego ludzie kupują sprzęt w USA w UK? bo jest tańszy,inni bo jest lepszy, inne kraje nie pozwolą sobie na dostarczanie sprzętu gorszej jakości.

Maykster
21-02-2010, 01:23
Bronienie dobrego imienia porządnego człowieka uważasz za brak godności hmmmm???
Nie chylę głowy przed wszystkimi,a nawet tylko nieliczni na to zasługują ,ale są tacy. Trochę szacunku dla innych jeszcze nikomu nie zaszkodziło

overseer
21-02-2010, 01:35
okaż komuś szacunek, to ktoś okaże go tobie.

roshuu
21-02-2010, 03:40
Dobra nie klocmy sie w moim temacie :)
Apropo Janusza - to czlowiek do ktorego mam ogromny szacunek, nie bede wymienial szczegolow ale wiele razy mi pomogl i nigdy nie odmowil choc moglem nie zawracac mu 4 liter roznymi glupotami.. Co do wiedzy Janusza na temat czyszczenia matrycy to akurat w tej dziedzinie rowniez wiedza i praktyka go nie zawodzi - byly juz jakies watki poruszajace ten problem.

Oveseer - jestem podobnego zdania na temat samodzielnego czyszczenia i rowniez wole oddac sprzet do serwisu. Przeczytalem jednak w opisie aukcji, ze czyszczenie u profesjonalistow odbywa sie podobnymi urzadzeniami.
Btw. o ile dobrze sie orientuje podczas czyszczenia nie dotykasz zywej matrycy a szybke ktora ja chroni i to z niej sciagasz kurz. Nie chce sie madrzyc, bo nie jestem tego pewny ale tu wypada zadac pytanie - jak mogles uszkodzic piksel jesli podczas czyszczenia nie dotykasz bezposrednio matrycy?

Janusz Body
21-02-2010, 09:39
...... Można używać sprężonego powietrza do przedmuchiwania matrycy.

.... Stosowanie powietrza z odpowiedniej odległości i nie bezpośrednio na matryce wydaje mi się dobrym pomysłem.

To w końcu jak? Na matrycę czy obok? Wiesz czy Ci się wydaje? Moze zastanów się czasem ZANIM napiszesz coś co może doprowadzić do... katastrofy w czyimś aparacie.

....
a jak Ty czyścisz swoja "JANUSZ BODY" ??? zamiast się mądrzyć to się wypowiedz.

Wypowiadałem się kilkakrotnie. Nie widzę powodu żeby się powtarzać. Wyczyściłem kilkadziesiąt matryc. Naprawdę nie muszę się mądrzyć w tym zakresie.

EDIT: Naciągacze są wszędzie. W Irlandii też. Nie sposób uszkodzić "miniaturowego (piksela) matrycy", jak piszesz, bo matryca znajduje się pod filtrami. Ten wierzchni jest szklany. Można go co najwyżej porysować lub uszkodzić sprężonym powietrzem lub kryształkami lodu powstającymi w momencie rozprężania. Powietrze z kompresora jest podwójnie złe bo zawiera drobiny oleju. Matryca raczej nie wymaga smarowania a usuwanie kropelek oleju... jest bardzo pracochłonne. Robiłem to raz i chyba bym się nie podjął robić tego ponownie.

Uszkodzenie zewnętrznej powłoki nad matrycą jest widoczne na zdjęciach.

dinderi
21-02-2010, 10:05
Oddałem aparat do serwisu w Dublinie i tam powiedzieli mi i pokazali uszkodzony przez moje "czyszczenie" miniaturowy (piksel) matrycy. Nie widać tego na zdjęciach ani nic takiego. Mogę się tylko cieszyć ze nic poważniejszego się nie stało....na szczęście :)
Jeśli mnie nie myli pamięc, na matrycy masz zamocowany filtr IR. Jest cała dziedzina modyfikowania aparatów cyfrowych w kierunku pozbycie sie tego filtra. Czysci sie nie tyle matrycę, co wlaśnie ten filtr. Ciekaw jestem jak bardzo trzeba się "przyłożyć", zeby przez szybkę filtra IR uszkodzic piksel na matrycy.

chrislab
21-02-2010, 10:28
Ja tam czyszczę matrycę takim cudem http://www.visibledust.com/products3.php?pid=3 od paru lat i sprawdza sie idealnie. Nic nigdy nie uszkodziłem. Polecam!!!

dark4blade
21-02-2010, 10:36
Ja używam zestawu do czyszczenia na mokro od Dust Aid (płyn, 3 szpatułki różnej wielkości i chusteczki). Już nie jeden pyłek i plamek wyczyściłem sam w swoich aparatach i żadnych rys czy jakichkolwiek uszkodzeń.
Co do zestawu Rotin, to trochę wrażeń jest tu http://www.aperture.pl/?p=1852. Ale jak widać z tego wątku, nie wszystkim pasuje.

Mad_Mac
21-02-2010, 13:20
Ja z powodzeniem od ponad poltora roku uzywam takiego taniego cudactwa
http://www.jessops.com/online.store/products/47087/show.html
Matryce czyscilem juz 4 razy i za kazdym razem jest idealnie czysta po czyszczeniu.
Poprostu delikatnie, z wyczuciem, powoli. Na poczatku mialem stracha bo sie naczytalem o niebezpieczenstwach, teraz nie boje sie juz czyszczenia matryc.
Czasami jedynie trzeba kilka razy powtorzyc jesli ma sie gdzies syf w rogu matrycy bo sie latwo sie tam dostac ale z tym tez dalem sobie rade.
Dodam ze przed tym wynalazkiem mialem rocket blowera czyli gruszke i oddalem do sklepu bo nawet brudu nie ruszyla.

tomek20stencel5
21-02-2010, 13:41
A ja to ostatnio zwyczajnie użyłem patyczka do uszu i mam matrycę czyściutką. Ponadto kiedy czyściłem zrobiła mi się smuga, bo prawdopodobnie patyczek był tłusty, ale przejechałem 2 razy po smudze i zeszło. Czyszczenie trwało z 5 min (na początku jeszcze przedmuchałem gruszką, aby żaden syf nie wszedł pod patyczek i nie porysował filtra) i zakończyło się sukcesem (jest kilka syfków widocznych dopiero od F25 i nie chcę mi się już ich czyścić, bo takich przesłon raczej nie używam).

Dodam, że z tego co wiem to w serwisach czyszczą albo powietrzem, albo też patyczkami do uszu (może też inaczej), bo takie rozwiązania jak np. sensor swab byłoby za drogie - nie mieli by żadnego zysku, a może nawet straty...

chelmianin77
21-02-2010, 17:13
Polecam SWABsy (patyczki + płyn bodajże eclipse). Używałem kilka razy na matrycy 20D. Jak dla mnie rewelacja.

roshuu
21-02-2010, 22:52
juz sam nie wiem.. boje sie z jednej strony oddawac na Zytnia, bo slyszalem rozne opinie no i czas realizacji.. z drugiej strony sam bym przejechal jakims cudem np. tym dlugopisem albo szpatulkami - w sumie i tak nie uszkodze matrycy a jak zabrudze bardziej to wtedy oddam do serwisu.
Widzialem tez na Allegro rozne firmy, ktore czyszcza matryce. A moze ktos z Waz (Warszawa) zajmuje sie tego typu uslugami - stawiam flaszke :)

dinderi
21-02-2010, 23:36
A moze ktos z Waz (Warszawa) zajmuje sie tego typu uslugami - stawiam flaszke :)
Wpawdzie jeszcze nie czyścilem matrycy, ale za flaszkę mogę spróbowac ;)