Zobacz pełną wersję : Fotografia aktu, pierwszy raz.
yellowpliszka
20-02-2010, 16:08
Generalnie nie robie takich zdjec stad mam bardzo mierne pojecie, stad ten watek. Mam kolezanke/znajoma ktora sie uparla zebym jej zrobil takie zdjecia..
Chce aby na zdjeciach byly wieksze fragmenty jej ciala lub portrety ktore sa oswietlone tylko z jednej strony, reszta pozstaje w cieniu badz jest czarna. Z tegoco widzialem jest bardzo popularne oswietlenie w akcie, ale nie mam pojecia co uzyc i jak to zbudowac. Mam praktycznie duzy dostep do sprzetu oswieleniowego, moge wypozyczyc to i tamto ale nie wiem co. Poradzcie prosze!
Chce tez podpisac z Pania umowe, co powinna zawierac taka umowa do aktu?
Umowa powinna zawierać przede wszystkim zgodę na ewentualną publikację ( wystawa, internet, promocja własna ). Co do sprzętu , to jeden softbox plus ekran powinien załatwić sprawę. Możesz użyć dwóch softboksów (modelujący i wypełniający) ale będzie trudniej dla początkującego. Można jeszcze użyć czegoś na kontrę ale czym więcej świateł tym łatwiej o ,,paraliż twórczy,,. Podczas zdjęć powiedz modelce żeby się dużo wcześniej rozebrała bo ślady po gumkach od bielizny nie wyglądają atrakcyjnie.
yellowpliszka
20-02-2010, 20:54
Umowa powinna zawierać przede wszystkim zgodę na ewentualną publikację ( wystawa, internet, promocja własna ). Co do sprzętu , to jeden softbox plus ekran powinien załatwić sprawę. Możesz użyć dwóch softboksów (modelujący i wypełniający) ale będzie trudniej dla początkującego. Można jeszcze użyć czegoś na kontrę ale czym więcej świateł tym łatwiej o ,,paraliż twórczy,,. Podczas zdjęć powiedz modelce żeby się dużo wcześniej rozebrała bo ślady po gumkach od bielizny nie wyglądają atrakcyjnie.
Masz na mysli ekran odbijajacy swiatlo skierowany po przeciwnej stronie, czy moze czarny pochaniajacy swiatlo w tym samym miejscu? Jakiej wielkosci softoboks i jak silna ma byc lampa?
Masz na mysli ekran odbijajacy swiatlo skierowany po przeciwnej stronie, czy moze czarny pochaniajacy swiatlo w tym samym miejscu? Jakiej wielkosci softoboks i jak silna ma byc lampa?
Ekran raczej biały, chyba że masz maleńkie studio o białych ścianach. Jeśli chodzi o rozmiar softboxa to najlepiej jeśli jest duży ale jednocześnie można go odsunąć czasem na większą odległość żeby światło się trochę uporządkowało. Zresztą... nawet z małym też będzie dobrze. I tak największe problemy pojawią się gdzie indziej.
Chce aby na zdjeciach byly wieksze fragmenty jej ciala lub portrety ktore sa oswietlone tylko z jednej strony, reszta pozstaje w cieniu badz jest czarna. Z tegoco widzialem jest bardzo popularne oswietlenie w akcie, ale nie mam pojecia co uzyc i jak to zbudowac. Mam praktycznie duzy dostep do sprzetu oswieleniowego, moge wypozyczyc to i tamto ale nie wiem co. Poradzcie prosze!
O umowie się nie wypowiem, ale artykuł W.Wantucha o oświetleniu na (moim ulubionym ;) ) Fotopolis polecę:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7083
zdRAWki
tak jak Sławek napisał jedna lampa z softboxem najlepiej z gridem + blenda
Sprzet wystarczy taki jak Koledzy sugeruja, nawet z jednym softem dasz rade, swiatlo typowo boczne lub nawet lekko cofniete za modelke. Skoro nie robiles takowych zdjec przemysl sobie dobrze wszystko, zaplanuj ujecia i pozy by nie bylo przypadkowosci bo w innym przypadku latwo popasc w kicz. Powodzenia!
oskarkowy
04-03-2010, 09:07
Z mojego doświadczenia mogę jeszcze podpowiedzieć, że najwięcej kłopotów sprawi Ci nie oświetlenie czy parametry techniczne a współpraca z modelką i przekazanie jej swojej wizji tego, co robicie. Jestem pewien, że kłopoty z komunikacją będą na początku kolosalne i dopracowanie detali będzie naprawdę trudne. Przygotuj się na to. Aha, zauważyłem, że łatwiej zrobić takie zdjęcia osobie obcej niż znajomej. Paradoks, a jednak.