Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw uniwersalny na ślub i wesele do C50D?

Darq86
19-02-2010, 20:06
Witam,
jak w temacie-chciałem się Was poradzić jakie szkiełko kupić jako uniwersalne do Canona 50D żebym spokojnie mógł nim oblecieć ślub, weselisko i jakiś tam plenerek? Oczywiście w zestawie będzie jeszcze prawdopodobnie 430ex.

Czy pakować się w Tamrona albo Sigmę?? Wiem że zdarza się BF/FF ale z tego co wyczytałem można to zniwelować o ile się zdarzy w ustawieniach aparatu więc jakoś bardzo mnie to nie przeraża.

Chodzi mi ogólnie o to jaki zakres będzie niezbędny? Myślałem o Tamronie SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp lub T 28-75 bo jest troszkę dłuższy.
Zakres tego pierwszego Tamka na cropie z 50D (1,6) wyjdzie 27-80-czy wystarczy żeby wszystko oblecieć bez większych problemów?
I czy jasność 2.8 wystarczy czy jednak potrzeba będzie czegoś jaśniejszego? A może coś troszkę ciemniejszego będzie wystarczające ale za to będzie miało bardziej odpowiedni zakres?

Prosiłbym Was o opinie i porady na temat konkretnych szkiełek z którymi mieliście/macie jakieś doświadczenia a szczególnie jeśli chodzi o śluby.
Co do ceny to chciałbym wydać na nie max 3k ale wolałbym taniej-ok2k.

Z góry dzięki za każdą pomoc :)

robgr85
19-02-2010, 20:27
Nie ma idealnych rozwiązań do wszystkiego. Jest z 100 czynników które mogą wpłynąć na to że akurat dany zestaw się nie nada. Ja bym polecił C17-55 IS, jest jasny, ma usm. Ale czy wystarczy? Tego nie zagwarantuje. T28-75 może być czasem zbyt wąski, nie wiem jak jego AF sprawuje się w gorszych warunkach oświetleniowych... I lepiej znajdź 580ex, lepiej mieć za dużo światła niż za mało (szczególnie gdy trzeba odbić od odległej ściany lub sufitu).

zaitsev
19-02-2010, 20:39
Witam

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5085
Podsumowując: jeśli bierzesz się za to poważnie, to stałki (któreś z 24/35/50/85/135), dalej 24-70L (ale dla mnie to już ciemnica czasem) lub wspomniany T28-75 (może być już ciasno)...
Jeśli nie chcesz na tym zarabiać to i kitem się da "oblecieć"...
Starcie "zakres vs. światło" wygrywa raczej światło. Czyli stałki. :mrgreen: