Zobacz pełną wersję : Porysowana matówka - proszę o pomoc.
Witam,
Jestem nowa na forum wiec witam wszytskich forumowiczow.
Niestety moj pierwszy post to prosba o nastepujaca porade.
Dostałam w prezencie nowiutkiego Canona Eos 5D II Mark z kilkoma obiektywami.
Niestety nie zdazylam sie zbyt dlugo nacieszyc nowym sprzetem :(
W zestawie znajdowal sie obiektyw Canon 18-55mm z mocowaniem EFS.
Probowalam wkrecic go w body , ale mialam z tym problemy..i stalo sie cos strasznego .. wypadla matowka .. zauwazylam to dopiero w wizjerze poniewaz obraz byl znieksztalcony i nie wiedzialam zupelnie co sie stalo.
Odkrecialm obiektyw a tam matowka wypadla z ramki i na dodatek porysowana :(
Czy obiektywy z mocowaniem EFS nie pasuja do tego modelu? Czy to moja wina i straszna głupota?
Aparat jest na gwarancji, czy oddac go do serwisu Canona aby wymienili matowke? I do jakiego polecacie, aby nie wrocil w gorszym stanie? Czy zakupic samej np. na aukcji matowke i oddac do serwisu ? Prosze o pomoc i porade co powinnam w tej sytuacji zrobic???
Najgorsze , ze nie mam fizycznie gwarancji i musialabym poprosic darczynce o dowod zakupu i gwarancje, tylko jak wytlumaczyc potrzebe udania sie do serwisu po tak krotkim czasie posiadania aparatu :shock:
Pozdrawiam ,
Kasia
Matówkę możesz sobie kupic i wymienic ewentualnie sama, wiec uważam ze serwis w tym przypadku jest zbędny.
Obiektywy EF-S sa przeznaczne do matryc APS-C wiec do 5D nie bedą pasowac.
Pozdrawiam
Czy to moja wina i straszna głupota?
Szczerze mówiąc - TAK.
Wyślij do CSI w Warszawie na Żytniej. Naprawią. Ale z całą pewnością nie w ramach gwarancji.
Jesli uszkodzona jest Tylko matówka to spokojnie.Jest to element który możesz sama wymienić.Ten aparat ma w opcji różne matówki i jest przystosowany do szybkiej wymiany w warunkach nieserwisowych.Obiektywy EF-S głębiej wchodzą w głąb aparatu FF np. 5dII niż obiektywy EF i zwykle o coś zawadzają.
Samodzielna wymiane matowki sobie podaruje.
Jak juz mam kupic nowa matowketo prosze jeszcze o porade , ktora wybrac?
Sa rozne rodzaje, ale nie wiem czym sie roznia i w ktora lepiej zainwestowac? I czy ma to rzeczywiscie duze znaczenie?
Eg-A , EG-S czy moze EG-D ?
Bardzo dziekuje za szybki odzew :)
Pozdrawiam,
Kasia
MM-architekci
18-02-2010, 22:58
Po prostu poczytaj która do czego służy i co daje , odpowiedz będzie prosta.
Samodzielna wymiane matowki sobie podaruje.
Jak juz mam kupic nowa matowketo prosze jeszcze o porade , ktora wybrac?
Sa rozne rodzaje, ale nie wiem czym sie roznia i w ktora lepiej zainwestowac? I czy ma to rzeczywiscie duze znaczenie?
Bardzo dziekuje za szybki odzew :)
Pozdrawiam,
Kasia
To naprawdę moment :smile:.W pudełku z nową matówką jest też instrukcja i uchwyt do trzymania ,wkładania matówki.Rodzaj ma duże znaczenie bo np. "precyzyjna" będzie zbyt ciemna z ciemnymi szkłami.Polecam architektoniczną.Ma kreseczki ułatwiające kadrowanie.Jeśli zmienisz typ matówki to pamiętaj że
trzeba odpowiednio zmienić nastawę w Cfn.Wszystko masz w instrukcji.Wymianę matówki też.To naprawdę proste.Nie namawiłbym nikogo do jakiegokolwiek ryzyka.[W innych aparatach jest to trudniejsze,w tym nie]W tym aparacie to po prostu częśc czynności obsługowych.Poczytaj tą instrukcję.Lustrzanki już tak mają.Samodzielnie będziesz musiała niestety :smile: Trzeba się troszkę nauczyć obsługi.Przyzwyczaisz się.A niepotrzebne wysyłanie aparatu do serwisu to nie jest dobry pomysł.
Aha, możesz dla treningu [po przeczytaniu instrukcji] poćwiczyć na starej,nic jej już nie zrobisz.Tylko nic na siłę ,please.
Znaczenie ma, bo są dedykowane do różnych zastosowań:
Eg-A: standardowa - tłumaczyć nie trzeba;)
Eg-S: precyzyjna - dobra do ręcznego ostrzenia, ale z jasnymi szkłami (f/2.8 i lepiej).
Eg-D: z siatką - np. do architektury
tutaj (http://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=290&N=4294538714+4291570227) znajdziesz zestawienie matówek, w instrukcji pewnie też:)
Hmm... wymiany matówek na inne to jedno. Ale jesli matówka tylko wypadła, to moze tak wystarczy ja wlozyc na swoje miejsce? A nie odrazu leciec do sklepu po to samo co teraz masz w rekach?
Hmm... wymiany matówek na inne to jedno. Ale jesli matówka tylko wypadła, to moze tak wystarczy ja wlozyc na swoje miejsce? A nie odrazu leciec do sklepu po to samo co teraz masz w rekach?
No ale ta co wypadła jest porysowana. To nie wypada by w nowiutkim sprzęcie była porysowana matówka, prawda?
Tak czytam o "wypadniętej" matówce, i cały czas sobie myślę, że "dupka" obiektywu EF-S nie miała szans jej porysować. Prędzej urwała i porysowała lustro.
Też się nad tym zastanawiałem jak można obiektywem porysować matówkę, z lustrem jakoś bardziej mi to pasuje. Jeśli faktycznie matówka wypadła i została porysowana to może była ona wadliwie umocowana, a wówczas można by pokusić się o naprawę gwarancyjną. Natomiast jeśli uszkodzeniu uległo lustro to trudno będzie wytłumaczyć, że usterka powstała nie z winy użytkownika.
Odkrecialm obiektyw a tam matowka wypadla z ramki i na dodatek porysowana :(
Też mam wrażenie że to raczej lustro wypadło z ramki, nie matówka.
Też mam wrażenie że to raczej lustro wypadło z ramki, nie matówka.
Obawiam się tego samego.A nawet można powiedzieć że taka operacja powinna się skończyć wywaleniem lustra a nie matówki. :evil:No ale widziałem już piątkę z założonym EF-sem i tylko zablokowało się lustro. Po zdjęciu kita aparat ożył.Żeby matówka opusciła się w ramce w dół, o parę mm.od lustra wystarczy mocniej trącić w zatrzask ramki matówki .W takim wypadku na pewno dojdzie do kontaktu matówki z obiektywem.Może Koleżanka napisze czy w aparacie widzi lustrzaną płytkę ustawioną pod kątem~ 45 stopni,czy też czarną pionową ściankę za pustą ramką. i czy element który wypadł jest lustrzany czy matowy ?
Janusz Body
19-02-2010, 21:39
Hmmmmmm.... obiektywu z bagnetem EF-S nie da się założyć na mocowanie EF bez piłowania więc tu się to jakoś wszystko mało "kupy trzyma". (może ktoś piłował wcześniej) A może zrobisz zdjęcie tego co Ci wypadło - można komórką, telefonem znaczy się i pokażesz na www.imageshack.us albo innym podobnym serwerze (tylko rozmiar zmniejsz do 800 po dłuższym boku).
Hmmmmmm.... obiektywu z bagnetem EF-S nie da się założyć na mocowanie EF bez piłowania więc tu się to jakoś wszystko mało "kupy trzyma". (może ktoś piłował wcześniej) A może zrobisz zdjęcie tego co Ci wypadło - można komórką, telefonem znaczy się i pokażesz na www.imageshack.us albo innym podobnym serwerze (tylko rozmiar zmniejsz do 800 po dłuższym boku).
Chyba Kita się wciśnie, ma plastikowy bagnet :shock:.
W wypadku który opisuję był to obiektyw sprzedawany na allegro przez pana który "produkuje " takie obiektywy pisząc że dopasowane są do FF.Blokował tylko w skrajnym położeniu.W innych nie.Oczywiście obrazek był kołowy.
Pozdrawiam
Chyba że to jakaś prowokacja :)
jakaś dziwna ta historia. EF-S na FF. prezencik 5DMkII kto nie rozrónia EFS-a od EF... eee... czekam na zdjęcia. Jakoś mi się wierzyc nie chce.
normalka - sprzęt ze śmiesznych aukcji z eBay.com wystarczy zajrzeć - masa okazji na mega zestawy body + x lenses + no name CF w super cenach z czego masa tych obiektywów to takie kwiatki jak właśnie 18-55, 75-300, stare 28-80 itp., jakieś śmieszne chińskie konwertery :-P
Jak widać może to prowadzić do takich masakrycznych sytuacji...
No ale ta co wypadła jest porysowana. To nie wypada by w nowiutkim sprzęcie była porysowana matówka, prawda?
Ah przepraszam... czytalem pare postow po kolei i potem w pamieci juz tylko zostala informacja o tym ze matówka wypadła :)
mea culpa...
Czy wypadła matówka czy może odleciało lustro które zahaczyło o obiektyw w czasie gdy podnosi się do góry w trakcie wykonywanie zdjęcia -i raczej ta opcja z lustrem , bo dlaczego miała by matówka wypaść a jeśli lustro to bez serwisu się nie obędzie :cry:
no i jaka była usterka ?????
Dobry jesteś :) 7 lat po -odgrzebałeś post :shock:
wnioskować o odznaczenie medalem złotej łopaty :)
Czepiacie się, dobra rada jest ponadczasowa, jak muzyka Beethovena.
Mi też kiedyś matówka wypadła przy zmianie obiektywu;) zmieniłem na lepszą.
Czepiacie się, dobra rada jest ponadczasowa, jak muzyka Beethovena.
To prawda :)
--- Kolejny post ---
Mi też kiedyś matówka wypadła przy zmianie obiektywu;) zmieniłem na lepszą.
Aż strach zmieniac obiektyw :0