Zobacz pełną wersję : Blokada programu przez Microsoft?
Mam na 2 kompach (legal windows XP i automatyczne aktualizacje) program Nero Photo Show DELUXE do prezentacji, i po 2-3 miesiącach nieuzywania chciałem się "pobawić" a tu zonk, otwiera się pierwsze okno pragramu na którym nie działają zadne przyciski, kilkukrotne przeinstalowanie nie daje efektu, dzis zapytałem znajomego który stwierdził, że cos chyba czytał iż jakieś uaktalnienia microsoftu moga ograniczac funkcjonowanie niektórych programów, jednak nie chce mi się w to wierzyc... ale faktem jest że program nie działa, a na kompie w pracy zainstalowałem i chodzi ok. Generalnie w informatyce to raczej "cienki jestem":-D
Może masz zainstalowane jakieś programy anty szpiegowskie (antywirus, firewall) i to one blokują program. Spróbuj jeszcze raz odinstalować program (ręcznie ze wszystkimi składnikami) i zainstalować raz jeszcze.
AMMarshall
17-02-2010, 14:50
...a może nie masz antywirusa? Może jakiś robaczek, wirusik, trojan?
A może masz AV i to jest Panda?
Ja stawiam na to, że masz jakąś dżumę w komputerze...
... po 2-3 miesiącach nieuzywania chciałem się "pobawić" a tu zonk...
Przywróć system do czasu kiedy działał: Menu/wszystkie programy/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie systemu i wybierz punkt przywracania.
Jeśli są winne aktualizacje - oczekuj aktualizacji nero photo show.
Może masz zainstalowane jakieś programy anty szpiegowskie (antywirus, firewall) i to one blokują program. Spróbuj jeszcze raz odinstalować program (ręcznie ze wszystkimi składnikami) i zainstalować raz jeszcze.
ale na tej samej zaporze i antywirusia chodził OK.a na tych 2 kompach mam rózne antywiry (na starym avast) a na laptopie to miałem pc tools antywirus, zmeniłem na triala kasperskiego, przeskanowałem skanerem mks i teraz zainstalowałem seciurity essentials, znalazły jakiegos trojana, i dalej kicha, wieczorem zrobie przywaracanie jak radzi Mellan,
no niestety, przywrócenie systemu do konca grudnia (wtedy napewno program "chodził") nic nie dało...:(
Zrób sobie tylko punkt z obecnej sytuacji, dawno nie korzystałem z przywracania ale wydaje mi się że wywala wszystkie programy i ustawienia po ( w Twoim przypadku grudniowym) punkcie. Jeżeli to nie pomoże to może rzeczywiście jakieś robaki masz (ich kopie często zapisywane są w przywracaniu systemu). W tedy spróbuj przeskanować się Malwerbyte i dr.Web. Powodzenia.
Tezet-gdynia
17-02-2010, 19:18
Moze ja zajme stanowisko :P Bo widze ze ciezko tu sie dzieje. Z tego co piszesz, to program sie odpala - tzn pierwsze okienko - ale nie sa aktywne przyciski zeby "wejsc" dalej ?
Watpie ze to jest blokowane przez microsoft, gdyby tak bylo to raczej nawet to okienko by sie nie odpalalo. To wyglada jakby okres waznosci sie skonczyl - jakis trial albo cos. Ale nie microsoft, nie wierze ze oni by ingerowali w czyjs program, do tego stopnia zeby podmieniac w jakis sposob plik wykonawczy na Twoim komputerze. Zeby zablokowac te elementy to trzeba namieszac raczej w wykonawczym exe albo dll'ach od programu, a nie aktualizacji ;)
Moze ja zajme stanowisko :P Bo widze ze ciezko tu sie dzieje. Z tego co piszesz, to program sie odpala - tzn pierwsze okienko - ale nie sa aktywne przyciski zeby "wejsc" dalej ?
Watpie ze to jest blokowane przez microsoft, gdyby tak bylo to raczej nawet to okienko by sie nie odpalalo. To wyglada jakby okres waznosci sie skonczyl - jakis trial albo cos. Ale nie microsoft, nie wierze ze oni by ingerowali w czyjs program, do tego stopnia zeby podmieniac w jakis sposob plik wykonawczy na Twoim komputerze. Zeby zablokowac te elementy to trzeba namieszac raczej w wykonawczym exe albo dll'ach od programu, a nie aktualizacji ;)
zaden trial, normalna wersja box z kluczem do rejestracji zakupiony w vobisie ok 3 lata temu.
nawet X do zamknięcia okna nie działa, tylko z belki zamykam,
a wg Ciebie windows tez może stracic waznośc, mam sie bać...?
jeśli by było tak jak mówisz to nie zainstalowałbym go na "obcym" komputerze, a jak pisałem odbyło się to bez problemu
Spróbuj jeszcze tak:
1. Utwórz punkt przywracania systemu
2. Odinstaluj program a potem w wyszukaj pliki wpisz nazwę i wywal wszystkie skojarzone elementy z tym programem (może na stronie producenta jest info gdzie instaluje się program).
3. zainstaluj ponownie program
Często bywa tak ze pozostałości po starej instalacji uniemożliwiają poprawna instalacje wszystkich elementów na nowo.
AMMarshall
18-02-2010, 08:45
(...)mam rózne antywiry (na starym avast) a na laptopie to miałem pc tools antywirus, zmeniłem na triala kasperskiego, przeskanowałem skanerem mks i teraz zainstalowałem seciurity essentials, znalazły jakiegos trojana, i dalej kicha(...)
MZ nadal masz komputer zadżumiony.
AVAST jest bardzo kiepskim AV, jeśli miałeś jednego trojana, on Ci ściągnął więcej szajsu i narobił dziur w rejestrze.
Moje rady:
1. Daj tego kompa jakiemuś hakerowi to Ci to naprawi - lepsze rozwiązanie.
2. Reinstalka - gorsze, głupsze ale skuteczne. Pierwsza rzecz po reinstalce to antywirus.
Jeśli używasz kompa w domu, zainstaluj sobie AV AVIRA, zdecydowanie lepszy od AVASTÓW, PAND czy triali Kasperskiego... :)
przeskanowane combofixem i dalej kicha, trza bedzie stawiac system raz jeszcze...:(
AMMarshall
18-02-2010, 12:09
przeskanowane combofixem i dalej kicha, trza bedzie stawiac system raz jeszcze...:(
Jeśli już koniecznie chcesz sam próbować, to zapuść jeszcze spybota (Spybot Search & Destroy)...
Jeśli już koniecznie chcesz sam próbować, to zapuść jeszcze spybota (Spybot Search & Destroy)...
niestety... brak poprawy
AMMarshall
18-02-2010, 13:45
niestety... brak poprawy
Ale napisz czy S&D coś wykrył, czy nie?
Uaktualniłeś, pełny check mu dałeś?
Ale napisz czy S&D coś wykrył, czy nie?
Uaktualniłeś, pełny check mu dałeś?
tak,sciągnąłem, dałem pełne skanowanie, wybrał 6 czy 7 "pozycji" do usunięcia dałem napraw,wywalił, potem restart i tak jak było czyli kicha
Tezet-gdynia
18-02-2010, 16:27
zaden trial, normalna wersja box z kluczem do rejestracji zakupiony w vobisie ok 3 lata temu.
nawet X do zamknięcia okna nie działa, tylko z belki zamykam,
a wg Ciebie windows tez może stracic waznośc, mam sie bać...?
jeśli by było tak jak mówisz to nie zainstalowałbym go na "obcym" komputerze, a jak pisałem odbyło się to bez problemu
Ok, ok, ok, spokojnie :) Windowsa to chyba nic nie ruszy z waznoscia :P A zainstalowac na innym mogles z prostego powodu - Brak informacji o programie w rejestrze. I od tego w takim razie bym zaczol, odinstalowal program, odpalil edytor rejestru i usunol WSZYSTKIE wpisy dotyczace tego programu ;) I dopiero potem zainstalowal od nowa. Windows zostawia troche "syfu" w rejestrze ktory pozniej wlasnie przeszkadza, i nowa instalacja jest rozpoznawana jako stara ;)