Zobacz pełną wersję : 50D czy 450D
Witam wszystkich
właśnie mam zamiar przesiąść się z Sony na system Canona i nie mam pojęcia co wybrać, mam na razie tylko ok 3 tys. Początkowo skłaniałem się do kupna 450D+ Tamron SP AF 17-70mm f/2.8 XR Di II Asp. jak na razie by starczyło ale później sobie myślę że w sumie przydało by się lepsze body aby wystarczyło na dłużej i później żebym nie marudził, więc czy dobrym zestawieniem by był 50D + canon EF 50mm f/1.8??? na początek bo za jakieś powiedzmy pół roku dokupił bym coś lepszego do tego body. co mi doradzicie??. Zaznaczam że jestem amatorem a z Canonem to w ogóle jeszcze nie miałem do czynienia
Chris_11
16-02-2010, 15:28
jak na razie by starczyło ale później sobie myślę że w sumie przydało by się lepsze body aby wystarczyło na dłużej
A to body z linii XXXD mają krótszą datę ważności?
więc czy dobrym zestawieniem by był 50D + canon EF 50mm f/1.8???
na początek
Na początek z pewnością nie.
Zaznaczam że jestem amatorem a z Canonem to w ogóle jeszcze nie miałem do czynienia
i dlatego....
Początkowo skłaniałem się do kupna 450D+ Tamron SP AF 17-70mm f/2.8 XR Di II Asp.
To jest dobry wybór.
http://maciejko.net/cbsearch/
http://canon-board.info/showthread.php?t=34341
Ja bym nie wybierał opcji 50d+50/1.8. Po pierwsze - jest mocno ograniczona pod względem zastosowania. Po drugie - płacisz za dobrą puszkę, czyli m. in. za dobry AF, i "zatykasz" ją obiektywem, tóry AF prawie nie ma (piszę to na podstawie opinii na forum, jakby co).
450d+17-50 - jak dla mnie bardzo dobry start w systemie. Mam 450d i nie marudzę zbytnio (a odkąd mam gripa właściwie wcale). Ten tamron też jest bardzo ok. Tylko jeśli jesteś w stanie wydać 400zł więcej na tamrona ze stabilizacją, to myślę, że warto.
Nie to że krótszą datę ważności ale człowiek się rozwija więc za jakiś czas będę pewnie potrzebował czegoś więcej więc pomyślałem że czemu by nie skoczyć na głęboką wodę i kupić od razu 50d, jakiś czas używałem systemu Sony/Minolta więc co nie co obcowałem już z lustrzankami....przemyślę to jeszcze...
To kup używane 40D, praktycznie to samo co 50D, używane kosztuje ok 2 tysiące czyli tylke ile nowe 450D. Ja przeszedłem z 450D na 40D i jestem bardzo zadowolony.
Najlepiej by bylo 50d+tamron :P
Mysle, ze nie ma sensu ladowac 50tki, gdyz nie masz zadnego zoomu i af w tym sloiku takie sobie.
Jak jestes amatorem to bierz 450d - nie jest to tez taki laikowy aparat (bez przesady ja 350d trzaskalem kilka lat i wychodzily mega fajne zdjecia miz. z tamronem)
Witam wszystkich
właśnie mam zamiar przesiąść się z Sony na system Canona i nie mam pojęcia co wybrać, mam na razie tylko ok 3 tys. Początkowo skłaniałem się do kupna 450D+ Tamron SP AF 17-70mm f/2.8 XR Di II Asp. jak na razie by starczyło ale później sobie myślę że w sumie przydało by się lepsze body aby wystarczyło na dłużej i później żebym nie marudził, więc czy dobrym zestawieniem by był 50D + canon EF 50mm f/1.8???
Było, i to całkiem niedawno ;). W skrócie - pomacaj oba, kup ten, który Ci lepiej leży
zdRAWki
EDIT: poprawiam się, było trochę w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=58028
wnioski takie same!
Mariusz_C
16-02-2010, 16:27
Ja bym brał 450d i lepsze szkła zamiast 50d. Miałem 350d przez 3 lata i dopiero jak doszedłem do szkieł z mojej stopki to przesiadłem sie na 5d dwa lata temu. Moim zdaniem między dobrym trzycyfrowym body (450d) nie ma już aż tak wielkiej różnicy w porównaniu z dobrym dwucyfrowym body (50d). Ja nawet z 350d nie przesiadłbym się na 40d czy 50d, dopiero przesiadka na FF robi dużą różnicę jak dla mnie. Dlatego uważam, że najlepsze wyjście to nowe 450d i lepsze szkiełka niż 50d. Wyjściem jest też używane 40d tak jak pisał kolega wyżej, ale zawsze używane to używane.
czarny1999
16-02-2010, 16:34
ja np za nic w swiecie nie zrezygnowalbym z tego drugiego kola nastaw na tylnej sciance, co do pokrycia ogniskowych - to nie przesadzajcie brak zooma wymusza troche kreatywniejsze PODEJSCIE/ODEJSCIE do tematu i na jakis czas jest ok. widzialem na forum ogloszenia 50d z niewielkim przebiegiem w cenach na poziomie 2300-2600pln, a to juz prawie nowe 450d
w kwestii obiektywow - zastanow sie co fotografujesz (np jak zalezy Ci na zdjeciach w pomieszczeniu, imieninki czy cos to 50mm na cropie odpada, jak portret na spacerze to przez jakis czas mozna sie pobawic i jest kupa zabawy)
Ja bym brał 450d i lepsze szkła zamiast 50d. (...) Dlatego uważam, że najlepsze wyjście to nowe 450d i lepsze szkiełka niż 50d. Wyjściem jest też używane 40d tak jak pisał kolega wyżej, ale zawsze używane to używane.
Zasada, którą należałoby stosować to lepsze szkło gorsze body. Aparaty serii 4XX nie są takie złe. Nie wiem z jakiego modelu Sony się przesiadasz ale tak jak mówiłem seria 4xx nie jest zła. Można wziąść jeszcze pod uwagę 500D.
Co do obiektywu 17-50 2.8 to bardzo dobry obiektyw, trzeb ajednak troszkę poszukać, poprzebierać albo kupić u pewnego sprzedawcy z uwagi na częste wystepowanie BF lub FF :)