Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa 300EZ

jharv
11-10-2005, 13:47
Pytanie może lamerskie, ale jeśli chodzi o błysk to jestem kompletnie niedoswiadczony.
1. Chodzi o to, że mam taką lampę z eosem 100 który ma korekcję ekspozycji błysku +-2EV. Wprowadzając ją i wykonując zdjęcia nie widać jednak, żadnej korekcji, czy ustawione jest na +2EV, czy na -2EV efekt na zdjęciu jest taki sam. Sama lampa nie ma zadnej korekcji błysku.
2. W jaki sposób wymusić w lampie zablokowanie zooma. Tak żeby przy zmianie ogniskowej w obiektywie zoom nie ulegał przestawieniu ? Domyślam się, że zasłonięcie odpowiednich styków może zalatwić sprawę (ale których ???) Pozdrawiam :sad: :p

Tomasz Golinski
11-10-2005, 13:56
Ad.1 powinno działać tak, jak mówisz. O ile jest to korekta ekspozycji błysku a nie światła zastanego.
Ad. 2 na pewno zadziała odizolowanie wszystkich styków poza głownym, ale wtedy tracisz też automatykę: lampa wali pełną mocą.

jharv
11-10-2005, 13:59
Ad.1 powinno działać tak, jak mówisz. O ile jest to korekta ekspozycji błysku a nie światła zastanego.
Ad. 2 na pewno zadziała odizolowanie wszystkich styków poza głownym, ale wtedy tracisz też automatykę: lampa wali pełną mocą.

Powinno, ale do cho... nie działa (aż takim głąbem nie jestem korekcja zastanego , a blyskowego jeszcze wiem gdzie jest). Denerwuje mnie to bo efekt powinen być widoczny.

Tomasz Golinski
11-10-2005, 14:03
Ad.2 tak się zastanawiam, i chyba to nie zadziała jako blokada zooma, bo lampa może wróci sama na 50 czy ile-tam jest domyślnie

jharv
11-10-2005, 14:05
Ad.2 tak się zastanawiam, i chyba to nie zadziała jako blokada zooma, bo lampa może wróci sama na 50 czy ile-tam jest domyślnie

Lampa domyslnie wraca na 35, ale jak ustawię zooma na 70 i zdejmę lampę to zostaje w tej pozycji.
ale to mnie tak nie wk... jak problem pierwszy

Tomasz Golinski
11-10-2005, 14:15
Najprostsza możliwość: lampie brakuje światła i wali pełną mocą niezależnie od ustawienia.

Nic innego (poza uszkodzeniem czegos) mi do głowy nie przychodzi. Pogrzeb tu: http://photonotes.org/articles/eos-flash może coś wyczytasz.

jharv
11-10-2005, 14:18
Najprostsza możliwość: lampie brakuje światła i wali pełną mocą niezależnie od ustawienia.

Nic innego (poza uszkodzeniem czegos) mi do głowy nie przychodzi. Pogrzeb tu: http://photonotes.org/articles/eos-flash może coś wyczytasz.

Nie nie, tu musi chodzić o coś innego, zdjęcia robiłem w świetle dziennym i efektu też nie było widać. Zresztą tutaj i tak wymuszam korekcję +-2EV więc nie jest istotne, ćzy światla brakuje. Aparat ma zrobić zdjęcie a lampa błysnąć stosownie mniej.

za link dziękuję

Tomasz Golinski
11-10-2005, 14:21
Teraz tylko będę kombinował, czemu tak może być, ale sam w to nie do końca wierzę.
1. W świetle dziennym światło lampy może się gubić w zastanym, więc efekt może być kiepsko widoczny.
2. Jak światła brakuje dużo, to lampa z ustawieniem na -2 wciąż błyśnie pełną mocą. Tyle, że musiałoby go dużo brakować.

jharv
11-10-2005, 22:06
Widzę, że nie bardzo może mi ktoś pomóc.

Tomasz Golinski
11-10-2005, 22:20
zostaje zawsze przetestowac lampe z innym body i odwrotnie.

jharv
11-10-2005, 22:24
sprawdzałem z drugą setką jest to samo. Lampa jest sprawna naświetla prawidłowo (jak chcę i nie chcę !). Rozwiązałem to doraźnie montując przed palnikiem białą kartkę (siła błysku spadla znacznie)