Zobacz pełną wersję : 580 ex ii- problem
Witam. Mam taki oto problem z moją lampą. Robię zdjęcia Canonem 40D. Najpierw lampa zaczynała dość często prześwietlać zdjęcia lub je niedoświetlać. Na moim ostatnim weselu przez kilka minut robiłem zdjęcia na deszczu i potem lampa przy pełnym naładowaniu prawie wogóle nie doświetlała zdjęć lub wcale nie błyskała. W domu robiłem próby i zdjęcia były dobrze naświetlone jednak lampa średnio co 5, 6, 7 raz przy naładowaniu nie błyskała. Czy to może być coś poważnego. Lampę mam już 2 lata. Czy ktoś mógłby polecić mi jakiś serwis na terenie Śląska? Z góry serdecznie dziękuję.
kinimodgdynia
14-02-2010, 23:43
masz na wyświetlaczu lampy ttl czy ettl? jeśli ttl, to znaczy że jest coś nie tak ze stykami. czasem wystarczy przeczyścić.
Nie sądzę żeby to był problem styków, raczej elektronika, miałeś może założony dyfuzor, lub rozpraszacz na lampie na deszczu, bo jeśli nie a lampa była w pion to mogło ci do środka wpłynąć deko wody o to może powodować dziwne działanie. Najważniejsze czy dobrze ją wysuszyłeś po zdarzeniu.
ja miałem podobny problem
pisałem o tym tutaj
http://canon-board.info/showthread.php?t=56769
skończyło się wymianą palnika
pozdrawiam