Zobacz pełną wersję : Tessar M42 na 5D mark II
Witam
Ze względu na dość szczególny bokeh chciałbym do swojego 5D MkII podpiąć Tessara 50mm f/2.8, do Nikonów D90 i D700 podpinałem (chociaż tam jest problem z nieskończonością i trzeba adaptera z soczewką) i byłem zadowolony z efektów..
Znalazłem taką stronkę (http://www.panoramaplanet.de/comp/index.html#CarlZeissJenaCZJ) na której piszą, że lustro w Canonie FF będzie zawadzać :?
Niby są tam podane wersje obiektywu, które nie sprawią problemów ale skąd mam wiedzieć, że kupię akurat właściwą?
Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42 (http://www.allegro.pl/item910414757_pro_adapter_canon_m42_potw_af_progra m.html), w której jest napisane:
Przedmiotem aukcji jest adapter Canon EOS (body) -> M42 (obiektyw), z potwierdzeniem ostrości. Nie tylko umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss, Pentacon, Takumar i wiele, wiele innych) do KAŻDEGO korpusu marki Canon EOS [EF]- zarówno analogowego, jak i cyfrowego - ale też rozwiązuje problem ustawiania ostrości.
Na ile można wierzyć temu opisowi?
Zapytałem sprzedawcę, czy na pewno można przez ten adapter podpiąć każdy obiektyw M42 do każdego korpusu, ze szczególnym uwzględnieniem tessara i FF na co odpisał:
Witam,
podłaczyć da się każdy, bo to gwint M42. Wkręca się i... obiektyw jest podłaczony...
Filozof się znalazł :roll:
I dalej:
Co do pracy z pełna klatkę - my nie mielismy problemów z naszymi (przede wszystkim Carl Zeiss Jena) i EOS 5 (analogowy, ale PEŁNA KLATKA).
pozdr, Art.
No tak, czyli wiem, że nic nie wiem...
Ma ktoś doświadczenia z Tessarem na 5D/5D MkII?
A może by tak kupić sobie Industara 61 L/Z 2.8/50mm?
To tez tessar tylko z USSR ale według zalinkowanej powyżej stronki nie powinno być z nim problemu.
Co byście doradzili? :roll:
Jak nic z niego nie wystaje poza gwint M42 to powinno być oki ... gwint wchodzi w adapter
kan_gory
13-02-2010, 14:36
Ja podpinam Pancolara 50/1.8 pod 5d i nie zawadza. Ale to też zależy od samego adaptera przez jaki podpinasz...
MacGyver
13-02-2010, 14:55
Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42 (http://www.allegro.pl/item910414757_pro_adapter_canon_m42_potw_af_progra m.html)...
Adapter to adapter, jeśli miałby zabezpieczać lustro przed wysuwającą się "dupką" musiał by odsuwać gwint szkiełka na zewnątrz czyli... żegnaj skończoności :-)
Dokładnie.
Niektóre szkiełka pewnie wystają poza adapter i stąd problem.
Pancolar też występuje w kilku wersjach, jedne zawadzają inne nie.
Najmilej widziałbym opis kogoś, kto używał Tessara na 5D z powodzeniem i kilka fotek jego szkiełka.
Wiedziałbym jakiej wersji poszukać.
W puszkach DX problemu nie bo lustro mniejsze.
Sprzedawca pisze, że używali adaptera i szkiełek z Jeny z analogowymi Eosami ale to może nie być idealnie to samo.
Mariusz_C
13-02-2010, 17:50
Nie wiem jak jest z tessarem ale u mnie na 5d helios 58/2 zawadzał o lustro, jeśli chodzi o inne szkła m42 to mi się nie trafiło żeby któreś zawadzało o lustro. Oprócz szkieł m42 to jeszcze zoom vario elmar 28-70/3,5-4,5 na bagnet Leica R zawadza o lustro. Zamiast męczyć się z tessarem może warto podpiąć coś lepszego (i nie zawadzającego o lustro) np planara 50 albo takumara 50, te szkiełka są o klasę lepsze, ale to moja subiektywna opinia oczywicie.
mate00sh
13-02-2010, 17:51
Tessar zawadza - ma wokół tylnej soczewki tulejkę, która wchodzi w korpus aparatu odrobinę zbyt głęboko. Można ją na szczęście odciąć, np. dremelem, osłaniając uprzednio czymś soczewkę. Ja tak zrobiłem i już jest ok - nawet na EOSie 1N, który ma większe lustro niż 5D nic nie wadziło.
Sorry za lekki OT ale czy orientujecie się, czy Sonnary 180 (pod PentcanaSix) lub Sonnar 200 (M42) oba f/2.8 nie zawadzają z lustrem w Canon 5d?
mate00sh
13-02-2010, 19:17
Sonnary nie zawadzają.
kan_gory
14-02-2010, 00:50
A może by tak usystematyzować i zrobić spis szkiełek różnej maści chodzących pod EOS ?? I jakie można podpiąć po przeróbkach.
Czyli podać jakie szkło (ewentualnie nr serii), przez jaki adapter (kupny /samoróbka), czy były jakieś problemy (ostrzenie, zawadzania lustra i inne), przykładowa fotka, ewentualnie jaki wykonano rodzaj przeróbki aby chodziło pod EOS ?
pytam, bo nie znalazłem takiego usystymatyzowania na CB, a myślę że mogłoby się przydać niejednemu...
Sorry za lekki OT ale czy orientujecie się, czy Sonnary 180 (pod PentcanaSix) lub Sonnar 200 (M42) oba f/2.8 nie zawadzają z lustrem w Canon 5d?
Zdaje się, że oba obiektywy są uniwersalne (pod Średni Format i mały obrazek), różniąc się tylko "dupką". A z założenia żaden obiektyw pod Pentacona nie może zawadzać przy małym obrazku (o wiele większa odległość rejestrowa).
zdRAWki
Nie, są różne. Inny jest też Sonnar 180mm pod c/y od innych sonnarow wymienionych tu wcześniej. Podobnie jak 50tki 135tki itp itd ;)
mate00sh
14-02-2010, 12:24
Sonnar 200mm występował jedynie w wersji M42 i Practica B, z tego co pamiętam była to zmodyfikowana wersja 180tki, ale nie nadająca się do Pentacona Six'a (mniejsze pole obrazowe). Tak czy inaczej elementy optyczne są w Sonnarach na tyle głęboko umieszczone, że nie wychodzą poza przejściówkę M42>EOS.
Co do zestawienia to wydaje mi się, że na forum M42 takie zestawienie było. Ja z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że:
wadziły:
-Flektogony 2.8/35 i 2.8/20
-Tessar 2.8/50 (ale tu w odróżnieniu od powyższych dało się obiektyw przerobić aby nie wadził)
nie wadziły:
- Pentacony 2.8/135, 4/200, 5.6/500
- Zeissy 2.4/35, 1.8/50, 3.5/135, 2.8/180, 4/300
Wszystko testowane na 50E, część też na 1N.
A może by tak usystematyzować i zrobić spis szkiełek różnej maści chodzących pod EOS ?? I jakie można podpiąć po przeróbkach.
Dobra myśl.
Zamiast męczyć się z tessarem może warto podpiąć coś lepszego (i nie zawadzającego o lustro) np planara 50 albo takumara 50, te szkiełka są o klasę lepsze, ale to moja subiektywna opinia oczywicie.
No wiem, że są lepsze, wiem...
Tessara chciałem tylko do kilku ujęć ze względu na specyficzny bokeh.
Trzeba chyba poszukać Industara (ten nie zawadza) bo obcinać własnoręcznie się nie podejmę.
Zeissy 1.8/50 to oprócz Pancolara to Planar Rollei który wadzi:D
Czyli podać jakie szkło (ewentualnie nr serii), przez jaki adapter (kupny /samoróbka), czy były jakieś problemy (ostrzenie, zawadzania lustra i inne), przykładowa fotka, ewentualnie jaki wykonano rodzaj przeróbki aby chodziło pod EOS ?
pytam, bo nie znalazłem takiego usystymatyzowania na CB, a myślę że mogłoby się przydać niejednemu...
http://www.panoramaplanet.de/comp/
Poza tym polecam szkła zuiko z systemu OM. Spisują się świetnie.
mate00sh
14-02-2010, 12:46
Zeissy 1.8/50 to oprócz Pancolara to Planar Rollei który wadzi:D
Masz rację, założyłem, że mówimy o Zeiss'ach z Jeny. Z innymi nie miałem niestety styczności na M42.
No wiem, że są lepsze, wiem...
Tessara chciałem tylko do kilku ujęć ze względu na specyficzny bokeh.
Trzeba chyba poszukać Industara (ten nie zawadza) bo obcinać własnoręcznie się nie podejmę.
Ale nie jest strasznie - skoro zależy Ci na bokehu to znaczy, że nie będziesz ostrzył na nieskończoność, a wtedy już nie powinien zawadzać. U mnie w 50E wystarczyło minimalnie odjechać ostrością i było ok. Poza tym ta przeróbka nie jest skomplikowana, więc warto spróbować.
http://www.panoramaplanet.de/comp/
Tego linka podałem w pierwszym poście tego wątku ;)
Koledze kan_gory chodziło chyba o to, żeby na tym forum znalazło sie podobne zestawienie poparte doświadczeniami użytkowników 5D/5d MkII.
przejscowka psx-m42 to ma jakies 4 cm
Witam
poszukuje info jakie dobre szersze szkła M42 ( max 35 mm) pasuja pod 5D mKII , moze ktos sie orientuje?
Bylbym wdzieczny za pomoc
pozdrawiam
karlgoro
27-06-2012, 02:53
zerknij tutaj:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AglpVjClId27cEJsSzZmQnpOYndjdGlGeGFqSkp2U VE&hl=en#gid=0
Jackowski
24-07-2012, 20:13
Niema problemu jesli soczewka wchodzi za gleboko, wystarczy zastosowac podkladke miedzy obiektyw a adapter. Mam Yashinona 50mm i tez soczewka moglaby zawadzac ale zanim postanowilem sie nim pobawic to poprastu sprawdzilem z wkreconym adapterem ile soczewka wychodzi poza adapter i na tej podstawie wykonalem podkladke ktora problem usowa.
wystarczy zastosowac podkladke miedzy obiektyw a adapter. ....
i na tej podstawie wykonalem podkladke ktora problem usowa.
A co z nieskończonością wtedy? Robi się z tego tylko szkło macro ?
michael_key
24-07-2012, 21:34
Witam
poszukuje info jakie dobre szersze szkła M42 ( max 35 mm) pasuja pod 5D mKII , moze ktos sie orientuje?
28mm m42 na Allegro (http://allegro.pl/listing.php/search?string=28mm&category=50597&order=p&change_view=1).
Poza tym tutaj (http://www.panoramaplanet.de/comp/#Zenit) dodatkowe info o kompatybilności (nie wadzeniu o lustro).
Jackowski
25-07-2012, 00:02
dla przykladu, 50mm ma zasieg ok 10 m do portretu starczy,a jesli chcesz krajobraz to wystarczy ruszyc przeslona na f15
FlatEric
25-07-2012, 14:40
dla przykladu, 50mm ma zasieg ok 10 m
Czyli podkładka ma grubość ok. 0,25 mm?
Bechamot
25-07-2012, 15:25
Witam
pozdrawiam
wydaje mi sie , ze oczekujesz rzeczy niemozliwej. Z definicji nie da sie dobrze pogodzic starych szerokokatnych szkiel m42 z matryca c5d2.
To tak jakbys mial ferrari i jezdzil na kolach od malucha z lysymi oponami.
Nawet jesli sie da podpiac , nawet jesli jakims cudem bedziesz obslugiwal przyslone to wynik bedzie daleki jakoscia od tego z taniego kita , a o wygodzie obslugi w ogole nie ma mowy - no moze bedziesz mial tylko jasny obiektyw o marnym rysunku , ktory trzeba bedzie mocno resamplingowac w dol i ostrzyc softwarowo , zeby ukryc nieostrosc.
Jackowski
25-07-2012, 21:03
Nie mam na mysli szerokich szkiel bo one poprostu sie nie nadaja do cyfry ale od powiedzmy 50mm jest juz ok moim zdaniem.
Czyli podkładka ma grubość ok. 0,25 mm? tyle ile wystaje cokolwiek poza przykrecony adapter, czasem bywa tylko grubosc wlosa.
ps na 1Ds ponoc wszystkie M42 nie wadza , czyzby lustro inaczej pracowalo ?
Witam
pozdrawiam
poszukaj Tamronów adaptall 2
17mm 24mm 28mm