Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50/2.8 i 1 cm BF
Marcin K
10-10-2005, 16:09
WItam.
Po zakupieniu Sigmy 18-50/2.8 stwierdzilem , ze chyba nie do konca obiketyw lapie mi ostrosc. Zrobilem testy na FF/BF i wyszlo mi zprzy zdjeciu robionym z ok 20 cm 1 cm BF.
Pytanie jest czy to jest duzo ?
TIP od ktorego kupowalem powiedzial, ze jedyny sposob to kalibracja na Zytniej.
Wymeinic nie chcial, bo uznal, ze obiektyw jest przeciez dobry.
Zastanawiam sie, czy jesli serwis zrobi mi taka kalibracje, to czasem nie skonczy sie tak, ze naprawia mi wspolprace z jednym obektywem a pojawi mi sie FF lub BF na innych obiektywach, ktore posiadam. Czy jest taka mozliwosc ?
A moze to nie jest tak duzo i da sie jakos z tym zyc ? Troche mnie to denerwuje. Przez to wydaje mi sie, ze z kita zdjecia byly ostrzejsze.
Marcin
C41photocrew
10-10-2005, 16:13
moim zdaniem jak juz to kalibruj obiektyw...nie ruszaj puszki
Marcin K
10-10-2005, 16:17
Czyli mam z obiektywem udac sie do Sigmy aby mi obiekyw wykalibrowali, tak ?
Robia to w Warszawie ? Ile sie czeka ? Zrobia to od reki ? :)
popieram przedmówce szkoda czasu a serwis może Ci tylko to spier*****, naprawde niejest to duży błąd, mieści się w "dobrze wyregulowanych"
Heh, mam to samo tylko ze moj tip wymieni mi obiektyw bez problemu na inny (lepszy tip?) wyczytalem ze to uszkodzenie obiektywu (elektroniki) tzw. flexboard, czyli plyta "glowna" obiektywu a na niej jest chipset.., dzwonilem do jednego z autoryzowanych serwisow w gdansku, jak pani powiedziala ze zaraz da mechanika do telefonu zrobilo sie "srednio fajnie" gosc powiedzial ze naprawa ok 600zl ale pewnie nawet nie wiedzial o jaki obiektyw chodzi i co jest problemem choc dokladnie mu to wytlumaczylem - takie sprawial wrazenie. Pewnie najgorzej trafia Ci przy najszerszym kacie? bo u mnie tak bynajmniej jest przy 50 jest mniej wiecej ok.
Pozdr.
niech se ten TIP łep wykalibruje... powinien ci uznać reklamacje i tyle a nie zwalac sprawe na puszke. Straj sie oddać ten obiektyw. Wkoncu do (chyba) 5 dni masz czas zwrócić zakupiony towar przez internet.
to jest tzw. renkojmia na wady ukryte.
rysiaczek
10-10-2005, 17:55
naprawde niejest to duży błąd, mieści się w "dobrze wyregulowanych"
Dzięki, jeżeli 1cm BF w trochę kaszy wartym szkle zaczynamy uważać za ok...
Marcin K nie daj sobie kitu wcisnąć od TIP'a, tylko zwróć mu to z odpowiednim życzeniem lewatywowym... I napisz co to za TIP, żeby ktoś z forum nie miał podobnych przygód.
Dokladnie napisz koniecznie kto Cie tak zalatwil ;-)
Z mojego doświadczenia wynika, że AF w obiektywach Sigma EX (nie HSM) jest na tyle mało dokładny, że takie odchylenia są normalne i kalibracja nic nie da. Zauważ, że jak ustawisz ostrość, puścisz spust i wciśniesz jeszcze raz spust to ostrość może ci przeskoczyć w przód lub w tył, taka to już przypadłość tego szkła.
To nie powinno miec miejsca... i to nie jest zadna przypadlosc!
To nie powinno miec miejsca... i to nie jest zadna przypadlosc!
Miałęm w ręku 3 lensy i każdy jeden tak samo ostrzył.
moj ostrzy ale jak by chcial a nie mogl, wyciagnij wnioski z mojej wypoiwedzi, jest troche do dup... :)
moj ostrzy ale jak by chcial a nie mogl, wyciagnij wnioski z mojej wypoiwedzi, jest troche do dup... :)
No tak, teraz skumałem. To muszę Cię zmartwić - napęd AF jest w tym lensie mniej więcej na poziomie kita - na szerokim kącie ostrzy mało dokłądnie, na 50 mm jest lepiej. Wymiana nic nie da, będzie to samo. Po prostu taki napęd AF i już. Tamron jest wolniejszy ale dokładniejszy.
To chyba tylko w Canonie bo znajomy kupil do nikona, zreszta kupilismy jednoczesnie i u niego ostrzy jak brzytew:) Poczytaj posty na dpreview, ludzie opisuja wlasnie twoja teorie o slabym ostrzeniu z tym, ze im to naprawiaja w serwisie sigmy z dopiskiem "flexboard upgraded", pozatym patrzac z innej strony oznaczenie EX nie powinno przynosic na mysl slabego AF:)
P.S: Jest to wada nie przypadlosc Auto Focusa! ;-)
P.S2: Musze Cie zmartwic :)
Pozdr
No to każdy wie swoje. Według Twojej teorii każdy obiektyw by trzeba było oddawać do serwisu.
No mozliwe, ale patrzac na twoja teorie, egzemplarze sigmy 50/2.8 EX Macro i 24-70 Dg Macro EX, ktore mialem okazje testowac byly unikatami bo w nich AF chodzil bez zarzutu (jak zlapaly ostrosc to nie bylo sily zeby sie pierscien przekrecil przy drugim probkowaniu AF i trzecim.. itp) i w ogole mialem zaje... szczescie trafjajac na te perelki :) Moze poprostu miales takiego farta trafiac na wadliwe egzemplarze.
No mozliwe, ale patrzac na twoja teorie, egzemplarze sigmy 50/2.8 EX Macro i 24-70 Dg Macro EX, ktore mialem okazje testowac byly unikatami bo w nich AF chodzil bez zarzutu (jak zlapaly ostrosc to nie bylo sily zeby sie pierscien przekrecil przy drugim probkowaniu AF i trzecim.. itp) i w ogole mialem zaje... szczescie trafjajac na te perelki :) Moze poprostu miales takiego farta trafiac na wadliwe egzemplarze.
To nie jest tak. Może każdy inaczej to postrzega. Jakbym ja na swoim egzemplarzu (mam już bodaj trzeci) robił zdjęcia tylko tablicy testowej FF/BF to faktycznie by mi wychodziło raz z przodu, raz z tyłu. Ale na zdjęciach jakoś ostrość zawsze mam ok, wiec testami sie nie przejmuję zbytnio od jakiegoś czasu.
Marcin K
11-10-2005, 11:52
Dzieki za informacje.
Zdecydowalem sie wyslac obiektyw do serwisu do Gdyni.
Szkoda tylko , ze ja sie musze tym zajmowac, a nie sprzedajacy.
Wydawalo mi sie, ze tak chyba powinno byc.
Zobaczymy co mi powie serwis.
A tak z ciekawosci. Czy prawda jest , ze obiektyw ten (Sigma 18-50/2.8 ) nie kalibruje sie, bo nie ma w nim regulacji ?
Tak mi powiedzial sprzedajacy, ale jakos nie chce mi sie wierzyc skoro tyle sie mowi o BF/FF, zeby sie nie dalo.
Jak bede cos wiecej wiedzial, to dam znac.
rysiaczek
11-10-2005, 15:33
Hmmm chyba wszyscy, którzy tu pisali, zgodzili się, że TIP, który Ci upchnął obiektyw to za przeproszeniem ****. I większość z nas radziła odesłać obiektyw - zdecydowałeś się jednak regulować go na własny rachunek w serwisie. Why? :shock: tak, z ciekawości pytam:):roll:
Marcin K
11-10-2005, 15:56
Ja meialem zalatwic kalibracej, a TIP mial zaplacic.
Teraz w sumie tak mysle, ze chyab mu rzeczywiscie jednak odesle.
Dzieki
Napisz jaki to TIP... zeby ktos inny w przyszlosci na niego nie trafil z ta sigma ;-)
Napisz jaki to TIP... zeby ktos inny w przyszlosci na niego nie trafil z ta sigma ;-)
Ja ze swojej strony dodam, ze zachowałbym się tam samo, jak ów TIP. Sprzedaję te i inne szkła, a jeśli u kogoś będzie bf lub ff 1 cm i się z tym zwróci do mnie, to naturalne będzie, że go odeślę do serwisu. Tym bardziej, że ten sam lens może zupełnie inaczej chodzić na dwu różnych puszkach.
rysiaczek
11-10-2005, 17:59
Marcin K - no to TIP jednak nie dał tak ciała, skoro zgodził się na taki układ
Cichy - ok, jednak myślę, że 5 dni, które przysługuje na zwrot towaru zakupionego przez internet bez podania przyczyny powinno zostać uwzględnione.
Cichy - ok, jednak myślę, że 5 dni, które przysługuje na zwrot towaru zakupionego przez internet bez podania przyczyny powinno zostać uwzględnione.
Myślę jednak, że sprzedaż "tipowska" rządzi się swoimi prawami.
Poza tym nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ktoś kupuje np. 350d w piątek, przychodzi w środę i mówi "wie pan, jednak nie chcę tego aparatu".
rysiaczek
11-10-2005, 18:14
Myślę jednak, że sprzedaż "tipowska" rządzi się swoimi prawami.
Poza tym nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ktoś kupuje np. 350d w piątek, przychodzi w środę i mówi "wie pan, jednak nie chcę tego aparatu".
Wszystko rządzi się swoimi prawami i również sobie nie wyobrażam takiej sytuacji - mimo, że jest ona prawnie dopuszczalna i obowiązkiem sprzedawcy jest przyjąć zwrot.
Ja po prostu uważam, iż pewne rzeczy powinny być omówione (chocby nawet mailownie) już w trakcie zakupu - np. "umówmy się, że nie ma możliwości wymiany bądź zwrotu produktu w pełni sprawnego" i po sprawie:)
Cichy - to jest nie fair, jezeli aparat bylby sprawny tez bym nie odmienil, ale co innego jakby mial wade.
Niestety, takie życie. Jesli chce się kupić taniej nie można korzystać ze wszystkich przywilejów konsumenckich.
Patrzac z punktu widzenia sprzedawcy moze i masz raceje, dobrze, ze np.: na allegro jest spora konkurencja :P
Marcin K
12-10-2005, 09:37
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
Odeslalem wczoraj obiektyw.
Dzis mam miec pieniadze na koncie.
Teraz mam dylemat, czy szukac innej Sigmy 18-50/2.8, czy moze kupic Tamrona 17-35.
Co o tym myslicie ?
Pytalem sie roznych TIPow i polecali mi Sigme. Z drugiej strony czytalem wiele dobrego o tym tamronie.
Troche sie boje, ze znow trafie na jakis felerny model.
Pierwszy raz mi sie zdarzyl kontakt z takim "innym" szklem.
Sigma ma 2.8 w calym zakresie jest troche bardziej uniwersalna od tamrona, zalezy co chcesz fotografowac, jak jestes z warszawy mozesz smialo kupowac w fotoit.
rysiaczek
12-10-2005, 10:18
proste - kup Sigme u Cichego, będzie ok:);)
Marcin K
12-10-2005, 10:30
proste - kup Sigme u Cichego, będzie ok:);)
Tak, a jak bedzie "bad copy", to mi nie wymieni obiektywu ... :)
Teraz chyba zawsze bede chcial mocniej je potestowac.
Może jest ktoś w stanie powiedzieć jak samodzielnie wyregulować w body autofocus ???
rysiaczek
12-10-2005, 14:40
którym?
Marcin K
13-10-2005, 09:36
Sigma ma 2.8 w calym zakresie jest troche bardziej uniwersalna od tamrona, zalezy co chcesz fotografowac, jak jestes z warszawy mozesz smialo kupowac w fotoit.
I bede mogl sobie obketyw spokojnie przetestowac i jak nie bedzie mi pasowal, to bede mogl oddac ?
Teraz ta sie zastanawiam, czy jednak po tych doswiadczeniach nie kupic Tamrona 17-35.
Czy to prawda, ze trudniej w nim trafic BF/FF i ogolnie zwalony egzemplarz ?
Obiketyw ten planuje uzywac do architektury i krajobrazow
Jasne testy jak najbardziej renkojmia chyba ok 1 miesiaca, tez myslalem nad tamronem, ale sigma optycznie wymiata i ogolnie zakres mi odpowiada az az :)