Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2010
http://wyborcza.pl/duzy_kadr/1,97904,7553441,World_Press_Photo_2010___najlepsze _zdjecie_na_swiecie.html
mate00sh
12-02-2010, 14:22
Widziałem i jakoś z roku na rok coraz mniej rozumiem jury tego konkursu. Kolejny raz wygrało zdjęcie, które bez podpisu praktycznie nic sobą nie przedstawia...
http://wyborcza.pl/duzy_kadr/1,97904,7553441,World_Press_Photo_2010___najlepsze _zdjecie_na_swiecie.html
ogólnie to słabo
Jedynie masakra w Madagaskarze i Obama są fajne. No i polujący zimorodek.
Zwycięskie zdjęcie do mnie zupełnie nie przemawia.
mate00sh
12-02-2010, 14:30
Wystarczy zerknąć na archiwum:
http://www.archive.worldpressphoto.org/years
W tym roku jury obradowało według nowego schematu. Podczas pierwszej tury konkursu zdjęcia newsowe i fotoreportaże społeczne oceniało jury główne. Natomiast sport, przyrodę oraz portret oceniali fotografowie i fotoedytorzy specjalizujący się w tych kategoriach.
Obrady trwały od 30 stycznia. Przez dwa tygodnie jurorzy z całego świata w ciemnych chłodnym pokoju, otuleni w śpiwory, przez 12 godzin wlepiali swój wzrok w ekran, na którym wyświetlano dziesiątki tysięcy fotografii. Podczas pierwszego etapu wystarczyła podniesiona rękę jednego jurora żeby zdjęcie przeszło dalej. Jak zauważyła przewodnicząca jury Ayperi Karabuda Ecer, wiceprezeska działu zdjęciowego agencji Reuters, pogłębia się deficyt fotoreportaży, co jest jedynie odzwierciedleniem obecnej sytuacji na rynku.
Pewnie przespali najlepsze zdjęcia ;)
W tym roku jury obradowało według nowego schematu. Podczas pierwszej tury konkursu zdjęcia newsowe i fotoreportaże społeczne oceniało jury główne. Natomiast sport, przyrodę oraz portret oceniali fotografowie i fotoedytorzy specjalizujący się w tych kategoriach.
Obrady trwały od 30 stycznia. Przez dwa tygodnie jurorzy z całego świata w ciemnych chłodnym pokoju, otuleni w śpiwory, przez 12 godzin wlepiali swój wzrok w ekran, na którym wyświetlano dziesiątki tysięcy fotografii. Podczas pierwszego etapu wystarczyła podniesiona rękę jednego jurora żeby zdjęcie przeszło dalej. Jak zauważyła przewodnicząca jury Ayperi Karabuda Ecer, wiceprezeska działu zdjęciowego agencji Reuters, pogłębia się deficyt fotoreportaży, co jest jedynie odzwierciedleniem obecnej sytuacji na rynku.
Pewnie przespali najlepsze zdjęcia ;)
zapewne ktoś przez przypadek podniósł rękę aby sie podrapać :mrgreen:
Soul_Man
12-02-2010, 15:48
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1747&Itemid=257&bandwidth=high
Niezbyt przyjemne zdjęcia, ale IMHO robią duże wrażenie.
A co do zwycięskiego... Nie wiadomo, czy kobitki wyszły suszyć pranie, a może zawołać dzieci na kolacje...
Co rok poziom i merytorycznosc tych fotografii spada.. to konkurs ktorym rzadzi marketing i chec pokazywania krwi i cierpienia. Wlaczcie telewizor.. wszedzie pokazuja to samo.
mate00sh
12-02-2010, 15:53
Tyle tylko, że po jednym z najbardziej prestiżowych konkursów fotograficznych na świecie można by się jednak spodziewać odrobinę wyższego poziomu.
Soul_Man
12-02-2010, 15:55
Tyle tylko, że po jednym z najbardziej prestiżowych konkursów fotograficznych na świecie można by się jednak spodziewać odrobinę wyższego poziomu.
Zgadza się, w końcu marketing i tematyka zdjęć to jedno, a poziom artystyczny to drugie. I nie muszą się wzajemnie wykluczać.
mate00sh
12-02-2010, 15:57
Np. to zdjęcie nie wymaga jakiegoś komentarza:
http://www.archive.worldpressphoto.org/search/layout/result/indeling/detailwpp/form/wpp/q/ishoofdafbeelding/true/trefwoord/year/1991
Co rok poziom i merytorycznosc tych fotografii spada.. to konkurs ktorym rzadzi marketing i chec pokazywania krwi i cierpienia.
I nachalna polityka - mimo najszczerszych chęci nie dostrzegam w zdjęciu Obamy nic na miarę pierwszej nagrody. Ktoś z Was może...?
Soul_Man
12-02-2010, 16:10
I nachalna polityka - mimo najszczerszych chęci nie dostrzegam w zdjęciu Obamy nic na miarę pierwszej nagrody. Ktoś z Was może...?
Ale te zdjęcia przynajmniej coś przedstawiają, mają jakąś treść - w przeciwieństwie do zwycięskiego.
Troszkę nie na temat, ale oglądałem jakiś czas temu nowy kalendarz pirelli i uważam że tam również z roku na rok jest coraz gorzej. W tamtym roku mieli przynajmniej jakiś pomysł, w tym nie zaprezentowali nic prócz ładnych tyłków.
mate00sh
12-02-2010, 16:33
A może to po prostu szlag trafia fotografię w ogóle
Widzę, że nie jestem osamotniony w doznaniach......
Ale te zdjęcia przynajmniej coś przedstawiają, mają jakąś treść - w przeciwieństwie do zwycięskiego.
Zdjęcie Obamy wydaje się mieć li-tylko wartość dokumentalną:
pierwszy czarnoskóry prezydent- OK,
poważna ceremonia zaprzysiężenia - OK,
i
to jedno, a poziom artystyczny to drugie. I nie muszą się wzajemnie wykluczać.
No właśnie ;)
rorochch
12-02-2010, 18:13
W zeszlym roku wygrala slaba fotografia z przecietnego materialu, a jedyna jej zaleta bylo to, ze zostala zamowiona przez szefowa dzialu foto jednej z nowojorskich gazet, ktora - tak sie jakos zlozylo - byla jednoczesnie przewodniczaca jury WPP 2009.
Wybor tego zdjecia tlumaczono tym, ze fotograf udokumentowal poczatek wielkiego kryzysu gospodarczego, ktory rozpoczal sie od rynku nieruchomosci w USA, a potem rosprzestrzenil sie na inne kraje swiata. Ok, pomyslalem sobie, tylko gdzie w tym wszystkim fotografia? Bo zdjecia byly slabiutkie, wygladaly jakby ktos pstryknal sobie cyfra pare klatek niespecjalnie je kadrujac, nie zwracajac uwagi na swiatlo, kontrasty, itd. a potem za pomoca PS-owej opscji "skala szarosci" zmniej je w czarnobiale zdjecia... W tym roku wygralo zdjecie z materialu znacznie bardziej smacznego pod wzgledem fotograficznym. Klatki sa oryginalne jesli je porownac z masa zwyklych fotografii prasowych jakie widziamy codziennie. Tylko uwazam, ze ich wartosc dokumentalna jest watpliwa. Wygladaja tak, ze wlasciwie mozna by je zrobic wszedzie na swiecie, a przeciez zostaly zrobione w Iranie. Uwazam, ze to sa bardzo fajne fotograficzne impresje, zdjecia bardziej artystyczne niz informacyjne. Pani z Reutersa, ktora w tym roku przewodniczyla jury konkursowemu na pewno nie puscilaby ich w codziennym serwisie tej agencji, bo by jej glowe urwali... No wiec zastanawiam sie, co sie wlasciwie dzieje z ta fotografia p r a s o w a? Bo fotografia w ogole ma sie dobrze, tak dobrze jak nigdy przedtem. :-)
MacGyver
12-02-2010, 18:50
Nie będę oryginalny, czuje się rozczarowany. Nagrodzone fotografie są albo nijakie albo w zupełności nieprasowe. Ponadto zwycięskie zdjęcie jest jednym z najsłabszych wśród wszystkich nagrodzonych fotografii reportażowych, po prostu nie gada.
Niemniej zimorodek jest świetny :-)
Widzę, że wszyscy kręcą nosem, a trzeba pamiętać, że to fotografia prasowa, a nie artystyczna, więc nie można jej oderwać od kontekstu. Mój znajomy trafnie to określił że nie jest to rywalizacja artystów fotografików, a obserwatorów życia. Tego w ogóle nie powinno się oceniać... I ma rację.
mate00sh
12-02-2010, 19:23
Widzę, że wszyscy kręcą nosem, a trzeba pamiętać, że to fotografia prasowa, a nie artystyczna, więc nie można jej oderwać od kontekstu. Mój znajomy trafnie to określił że nie jest to rywalizacja artystów fotografików, a obserwatorów życia. Tego w ogóle nie powinno się oceniać... I ma rację.
Ok, ale powiedz mi szczerze - wierzysz, że nie było w konkursie lepszych zdjęć niż to które zdobyło główną nagrodę?
allxages
12-02-2010, 19:30
Pomijając to, czy to zdjęcie jest najlepsze czy nie, to jednak troche biadolicie ludzie. Jak zobaczyłem to zdjęcie, to bez czytania podpisu byłem pewien że to Iran i ogólnie o co chodzi. I moim zdaniem ta fotografia mówi bardzo dużo. Nie wiem, może dlatego że widziałem wiele zdjęć z tego rejonu, a może dlatego że czytałem jakieś książki o konfliktach tam i opisach fotoreportów i tak właśnie wyobrażałem sobie scenerie?
Możliwe, że zdjęcie możnaby zrobić 100 razy lepiej, ale od technicznych zdjęć to mamy miclesów. Ja tam jednak wole treść.
mnie najbardziej poruszyło Pierwsze miejsce w kategorii "Problemy współczesne - reportaż: Wojna to osobista sprawa, USA
mate00sh
12-02-2010, 19:51
Pomijając to, czy to zdjęcie jest najlepsze czy nie, to jednak troche biadolicie ludzie. Jak zobaczyłem to zdjęcie, to bez czytania podpisu byłem pewien że to Iran i ogólnie o co chodzi. I moim zdaniem ta fotografia mówi bardzo dużo. Nie wiem, może dlatego że widziałem wiele zdjęć z tego rejonu, a może dlatego że czytałem jakieś książki o konfliktach tam i opisach fotoreportów i tak właśnie wyobrażałem sobie scenerie?
Możliwe, że zdjęcie możnaby zrobić 100 razy lepiej, ale od technicznych zdjęć to mamy miclesów. Ja tam jednak wole treść.
No widzisz, ja niestety nie odczytałem z niego nic - dopiero podpis powiedział mi co przedstawia.
Ok, ale powiedz mi szczerze - wierzysz, że nie było w konkursie lepszych zdjęć niż to które zdobyło główną nagrodę?
W ogóle o tym nie myślę. Po co?? Naprawdę szczerze uwarzasz, że wszyscy tutaj jesteśmy mądrzejsi od tych, którym przyszło wybierać spośród tysięcy zdjęć? :)
mate00sh
12-02-2010, 20:13
Moim zdaniem jesteśmy odbiorcami tych zdjęć - taka fotografia powinna trafiać do większości ludzi czytających prasę, na tym to polega.
Tak szczerze i nie obrażając kolegów/koleżanek z forum, to wstawianie na konkurs (z tego co się orientuje trzeba jeszcze zapłacić wpisowe) zdjęć trupów na ulicy czy innych ludzkich tragedii, było dla mnie zawsze kontrowersyjne. Takie fotografie powinny pozostać formą dokumentu.
rostek andrzej
12-02-2010, 22:06
Zdjęcie pt: Wojna to osobista sprawa, mną osobiście wstrząsnęło, jego kontekst jest przerażający.
Natomiast zwycięskie zdjęcie nie przemawia do mnie w ogóle.
Nie przesadzałbym jednak z krytyką, zdjęcia fotoreporterskie powinny mówić o ważnych sprawach, powinny poruszać istotne współczesne tematy i dawać do myślenia.
rorochch
13-02-2010, 00:37
Tak szczerze i nie obrażając kolegów/koleżanek z forum, to wstawianie na konkurs (z tego co się orientuje trzeba jeszcze zapłacić wpisowe) zdjęć trupów na ulicy czy innych ludzkich tragedii, było dla mnie zawsze kontrowersyjne. Takie fotografie powinny pozostać formą dokumentu.
Na WPP nie ma wpisowego - to tak dla scislosci...
krzychoo
13-02-2010, 00:42
Mi z kolei najbardziej przypadło do gustu zdjęcie z pierwszego miejsca w kategorii "Sztuka i rozrywka": festiwal Rainbowland. Tyle się dzieje na tym zdjęciu...
Naszych też doceniają :)
http://futomaki.pl/2010/02/16/tomasz-gudzowaty-na-podium/
od technicznych zdjęć to mamy miclesów. Ja tam jednak wole treść.Ja wolę się techniki za wczasu wyuczyć/wpoić w nawyk, a jak już będzie czas na robienie takich prawdziwych zdjęć, a nie tylko pstryków, to już o niej nie myśleć.
Ja wolę się techniki za wczasu wyuczyć/wpoić w nawyk, a jak już będzie czas na robienie takich prawdziwych zdjęć, a nie tylko pstryków, to już o niej nie myśleć.
Może już zacznij nie myśleć przy zdjęciach. Nawet nie wiesz, jak bardzo wszyscy tutaj na to czekają.
Naszych też doceniają :)
http://futomaki.pl/2010/02/16/tomasz-gudzowaty-na-podium/
nie naszych tylko guzowatego
ktory dziwnym trafem co roku
cos dostaje...
inna sprawa ze podejrzane bylo to zeszloroczne bo:
# Category - Sports Features
# Prize -3rd prize
a zdjecie przedstawialo dziecko z koniem w tle...:/
allxages
25-02-2010, 04:11
cos dostaje...
A chcesz napisać, że Gudzowaty robi złe zdjęcia?
# Prize -3rd prize
A konie to nie sport?
mate00sh
25-02-2010, 10:10
cos dostaje...
Wiesz, może robi świetne zdjęcia? Nie przyszło Ci to do głowy?
Tylko proszę nie wyjeżdżaj z tekstem, że ma bogatego tatusia...
# Prize -3rd prize
Nagrodzony został cały reportaż a nie zdjęcie dziecka...
Wiesz, może robi świetne zdjęcia? Nie przyszło Ci to do głowy?
Tylko proszę nie wyjeżdżaj z tekstem, że ma bogatego tatusia...
a czy ja napisalem ze robi zle zdjecia?
poprostu wydaje mi sie ze jak kogos docenili raz
to juz ma wieksze szanse na kolejna nagrode..
Nagrodzony został cały reportaż a nie zdjęcie dziecka...
a jest gdzies reszta fot bo jak ogladalem na wystawie w krakowie
to niestety ale tylko to foto zapamietalem
mate00sh
25-02-2010, 11:07
a czy ja napisalem ze robi zle zdjecia?
poprostu wydaje mi sie ze jak kogos docenili raz
to juz ma wieksze szanse na kolejna nagrode..
Nawet tu gdzieś na forum był wątek, gdzie podobne głosy przerodziły się w oskarżenia o protekcje tatusia, a to, że mu łatwo bo ma kasę, itp. Moim zdaniem jest to jeden z najbardziej utalentowanych reportażystów obecnie tworzących i po prostu takie komentarze działają na mnie jak płachta na byka.
Jeżeli nie takie były Twoje intencje to przepraszam.
a jest gdzies reszta fot bo jak ogladalem na wystawie w krakowie
to niestety ale tylko to foto zapamietalem
http://www.tomaszgudzowaty.com
Mnie interesuje jakimi sprzętami robią focisze. Na stronie www.worldpressphoto.org nic na ten temat nie ma (bo w zasadzie i po co). Ale ja chciałbym wiedzieć jakich użyli ustawień, jakiego używali sprzętu. Ma ktoś może takie informacje i chciałby się podzielić?
Gudzowaty używa Nikosia. A jak wygląda to na zachodzie?
Nie wygląda mi to na mały format. No i na pewno nie na cyfrę.
Nawet tu gdzieś na forum był wątek, gdzie podobne głosy przerodziły się w oskarżenia o protekcje tatusia, a to, że mu łatwo bo ma kasę, itp. Moim zdaniem jest to jeden z najbardziej utalentowanych reportażystów obecnie tworzących i po prostu takie komentarze działają na mnie jak płachta na byka.
Jeżeli nie takie były Twoje intencje to przepraszam.
http://www.tomaszgudzowaty.com
teraz wyszlo jakim jestem leniem - ze nawet nieprzegladnalem jego strony dokladnie..dzieki wielkie:)
a co do protekcji - moze i jest, ale akurat to mi lotto
liczy sie to ze ktos cos robi a za czyje pieniadze to juz jego sprawa
tak jak napisalem wczesniej - chodzilo mi tylko o to ze jak nazwisko
raz sie gdzies pojawilo to moze miec pozniej w kolejnych edycjach latwiej
cos dostaje...
/
Czy ja czegoś nie wiem i Gudzowaty zmienił obywatelstwo?
nie chcę jakiegoś flame'a spowodować, ale aż się dziwię - biorąc pod uwagę polityczne preferencja jury tego konkursu - że ten Barack Obama nie zdobył Grand Prix :P
Gudzowaty używa Nikosia.
Chyba do zdjęć rodzinnych. Nagrodzona seria była robiona wilkoformatowym Linhofem oraz pozytywowo-negatywowym Polaroidem 55 :)
mi się wydaje, że tegoroczna edycja wpp była lepsza od zeszłorocznej. Nie było takich rzeczy jak zdjecia ludków lego itp. Za to w tym roku jest kapitalny materiał z rzeźni.
World Press Photo odbiera nagrodę za manipulację
Stepan Rudik, ukraiński fotograf, który kilka tygodni temu zdobył 3. nagrodę w kategorii Sports Features - stories, został zdyskwalifikowany przez World Press Photo.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7623683,World_Press_Photo_odbiera_nagrode_ za_manipulacje.html
ciekawe ilu autorów "grzebie" w swoich fotach.
każdy grzebie, ciekawe tylko jak bardzo
pytanie, kto z tegorocznych zwycięzców WPP będzie następny. Skoro jury wzięło rawy i skany, to po takiej aferze pewnie przejrzą wszystkich dokładnie.
Teraz dobrze widać z jakiego crapu wychodzą zdjęcia na miarę WPP po zcropowaniu do 30% oryginalnego kadru, obróbce do BW i dodaniu szumu :D
allxages
04-03-2010, 05:31
95% - bo 90% używa RAWów
Kłóciłbym się (co do % RAWów)
rorochch
04-03-2010, 09:06
Co Panowie o tym myslicie?
http://wyborcza.pl/51,75248,7623683.html?i=1
Kto oszukuje sam pod sobą dołki podkopuje.
no i wszystko jasne http://www.petapixel.com/2010/03/03/world-press-photo-disqualifies-winner/
no i wszystko jasne http://www.petapixel.com/2010/03/03/world-press-photo-disqualifies-winner/
Łamanie zasad konkursu jest naganne. Drobny element- to już nie ma żadnego znaczenia. Wykroczenie było i autor musi ponieść konsekwencje.
Jesli jest to fotografia reporterska, to zdjecia powinny byc prezentowane w 100% kadrze, bez mozliwosci dodawania/usuwania elementow ze zdjecia. Pozostale formy obrobki nie maja znaczenia, jesli nie zmieniaja tresci fotografii.
właśnie co do pozostałych form obróbki, to też miałbym zastrzeżenia. Niektóre zdjęcia są tak ciągnięte, że nie przypominają tego co wyszło z aparatu. Zobaczcie sobie choćby fotki z agencji NOOR (przesadna obróbka)
Chyba zaczyna sie zacierać granica pomiędzy fotografia reporterską a artystyczną. Dlatego wychodzą takie kiksy.
A swoją drogą bardzo pouczające: jak z dość przeciętnego zdjęcia zrobić nagrodzone zdjecie konkursowe. Dlatego czasem tęsknię za negatywami...
to zdjecia powinny byc prezentowane w 100% kadrze,
Oj chyba przesadzasz.
Wolno kadrować ale klonować nie wolno.
A swoją drogą bardzo pouczające: jak z dość przeciętnego zdjęcia zrobić nagrodzone zdjecie konkursowe. Dlatego czasem tęsknię za negatywami...
nikt nie zabrania negatywów. Ba, ostatnio zauważyłem, że fotoreporterzy przy projektach długoterminowych wracają do taśmy
Oj chyba przesadzasz.
Wolno kadrować ale klonować nie wolno.
Zwroc uwage ile juz dzis da sie wyciac z 20 mln pixeli dokadrowywujac. Za kilka lat zapewne peknie 30mln pixeli jak nie wiecej ... wtedy wystarczy byc w danym miejscu i robic zdjecia seriami z biodra, bo ciekawe ujecia wykadruje sie w fotoszopie.
Reporterka - tylko i wylacznie 100% kadru.
trochę racji w tym jest. Choć już wcześniej nie było problemu z jakością zdjęć. Negatyw dawał dużo większe możliwości niż matryca (chodzi o jakość/rozdzielczość) nie mówiąc już o błonach 6x6cm
Prosze o sprostowanie, ale z tego co pamietam, jeden z najlepszych negatywow o niskim ziarnie to Fuji Reala, dla ktorej szacowana rozdzielczosc to 20mln pixeli (35mm)? Jesli tak, to cyfry dogonily jesli nie przegonily rozdzielczosc negatywu, bo nawet Reala w tak duzym skanie daje juz widoczne ziarno, a obraz z cyfry jest gladki. Rozpietosc tonalna oraz rejestracja czerwieni sprawiaja, ze cyfra pozostaje nieco w tyle.
http://photo.net/film-and-processing-forum/005wep
http://www.kenrockwell.com/fuji/velvia100.htm
http://www.ephotozine.com/article/Fujichrome-Velvia-100F-4493
mate00sh
04-03-2010, 15:25
Prosze o sprostowanie, ale z tego co pamietam, jeden z najlepszych negatywow o niskim ziarnie to Fuji Reala, dla ktorej szacowana rozdzielczosc to 20mln pixeli (35mm)? Jesli tak, to cyfry dogonily jesli nie przegonily rozdzielczosc negatywu, bo nawet Reala w tak duzym skanie daje juz widoczne ziarno, a obraz z cyfry jest gladki. Rozpietosc tonalna oraz rejestracja czerwieni sprawiaja, ze cyfra pozostaje nieco w tyle.
W kolorze to rzeczywiście Reala daje bardzo wysoką rozdzielczość, natomiast w cz-b bezkonkurencyjny jest KODAK Technical Pan, choć to raczej materiał do archiwizacji dokumentów niż do krajobrazów z racji bardzo dużego kontrastu.
http://photo.net/film-and-processing-forum/005wep
http://www.kenrockwell.com/fuji/velvia100.htm
http://www.ephotozine.com/article/Fujichrome-Velvia-100F-4493
Micles, ale jak ma sie to do Reali, ktora slajdem nie jest? ;)
Myślałem, że ogólnie chodzi o błonę 35mm.
allxages
04-03-2010, 16:46
Ja tam i tak uważam, że cropować można.
Ja tam i tak uważam, że cropować można.
Przecież może się zdarzyć, że założysz inny obiektyw niż akurat potrzeba. Nie zawsze jest czas zmieniać. Dlatego w programie można ustalić kadr dla tego drugiego obiektywu, aby obraz miał ręce i nogi.
Ale od tego jesteś fotoreporterem na miano World Press Photo, żeby założyć dobry obiektyw, a nie walić na 14mm@FF i później cropować. Jak dla mnie to też powinny być 100%. A dokładniej tyle %, ile % krycia ma wizjer, którym robiłeś zdjęcie :D
Ale od tego jesteś fotoreporterem na miano World Press Photo, żeby założyć dobry obiektyw, a nie walić na 14mm@FF i później cropować. Jak dla mnie to też powinny być 100%. A dokładniej tyle %, ile % krycia ma wizjer, którym robiłeś zdjęcie :D
W sumie prawda. Albo jesteś dobry w fotografii albo w PS.
Z resztą jeżeli zdjęcie miałoby być cropowane, to można je również pokazać w całej okazałości i wszystko, co miało być pokazane w wersji scropowanej będzie też widoczne w niescropowanej. W tego rodzaju konkursie jakim jest WPP liczy się bardziej temat, moment i perspektywa niż kadr (wiadomo, też jakąśtam moc ma, ale wg mnie nie aż tak dużą), a i (znowu wg mnie) szersze spojrzenie na scenę zazwyczaj dodaje wartości zdjęciu reporterskiemu.
allxages
04-03-2010, 21:16
Wszystk OK micles, ale sugerujesz ze to zdjecie w 100% jest rownie ciekawe? :)
Wszystk OK micles, ale sugerujesz ze to zdjęcie w 100% jest rownie ciekawe? :)
Nieważne co jest ciekawe. Ważne jakie były zasady konkursu. A tłumaczenie się na nie wiele się zda.
No wiem, to akurat nie, bo tutaj z planu ogólnego wyciął ziomek detal, aczkolwiek chyba bym uznał, że 100% bez obróbki jest ciekawszy niż detal bez obróbki.
http://fotoblogia.pl/2010/03/06/world-press-photo-2010-zdyskwalifikowany-fotograf-staje-w-swojej-obronie/
“Nie podważam decyzji WPP. Podkreślam jednak, że zgłoszone zdjęcie jest skadrowane (przycięte), a usunięta została część stopy osoby, która nie jest tematem fotografii zgłoszonej do konkursu. Wierzę, że to wytłumaczenie jest ważne dla mojej reputacji i dobrego imienia, jako fotoreportera.”