Zobacz pełną wersję : wali sie matryca ?
Da__FreaK
10-02-2010, 23:21
Witam
Dzis zauwazylem cos co mnie zaniepokoilo. Wczesnie tego albo nie bylo, albo nie zwrocilem na to uwagi.
Otoz, mam zdjecia niezle niedoswietlone, po rozjasnieniu ich wyszly mi pasy na zdjeciach. Swiatlo przy jakim zdjecia byly robione to zarowki. Wiem ze zarowki maja cykle jak przy zasilaniu pradem zmiennym i czasem martyca moze nie trafic , czy cos takiego...Zdjecia robione na iso 3200 - 40D.Tu jest link problemu z racji tego ze zdjecie ma niedopuszczalna wielkosc.
http://scashone.blok.pl/duperele/pasy.JPG
teraz pytanie; czy to wina rozjasniania zdjec i taki bonus wychodzi, czy cos z matryca nie tak ?.
Ps. zdjecia z lewej to 200%, zdjecie z prawej 25%
Obstawiam typowe zjawisko przy niedoświetleniach i wyższych czułościach zwane: banding.
Tak cecha takich zdjęć. Nie należy się martwić jakąś awarią.
Zależy jak wielkie było nie doświetlenie. Raczej to nie awaria, tak po prostu się dzieje przy jak mocno rozjaśniasz np. +2EV zdjęcia robione przy słabym świetle.
Potwierdzam, raczej banding.
Pzdr
greg7878
10-02-2010, 23:52
Obstawiam typowe zjawisko przy niedoświetleniach i wyższych czułościach zwane: banding.
Tak cecha takich zdjęć. Nie należy się martwić jakąś awarią.
Dokładnie tak ...
I ja potwierdzę, też tak mam przy niedopalonych i rozjaśnianych zdjęciach na wysokim iso.
Da__FreaK
11-02-2010, 10:19
Dzieki chlopaki za wyjasnienie :) Uff... :)
i tak masz dobrze, ja taki efekt mam na 20d już przy iso 800 jeżeli w ACRze ciągnę o +- 2 EV :)
takpoprostu
13-02-2010, 14:20
dokładnie, iso 3200 + rozjaśnienie inaczej wyglądac nie będzie ;)
pan.kolega
14-02-2010, 10:27
Banding jest dosyć oczywisty na wyższych iso we wszystkich puszkach xxD do 40D włącznie.
A w 500D na przykład nie ma prawie wcale nawet przy srogich niedoświetleniach na wysokich ISO. Jednak wszyscy na tym forum uparcie zalecają początkującym starocie, bo się je lepiej trzyma.
Co więcej 500D będzie teraz leciało z ceną w dół gdyż wielkimi krokami nadchodzi 550D. Banding w nowych matrycach jest już o wiele lepiej korygowany więc nie ma co się zastanawiać.
A w 500D na przykład nie ma prawie wcale nawet przy srogich niedoświetleniach na wysokich ISO. Jednak wszyscy na tym forum uparcie zalecają początkującym starocie, bo się je lepiej trzyma.
Jeden może potrzebować lepszy uchwyt, a ktoś inny noktowizor...
Miałem ten sam problem w C30D, ale aparat nadal działa i chyba jeszcze długo będzie działał. Nie było reguły kiedy te zjawisko się pojawi, a było je czasami widać nawet przy poprawnej ekspozycji, czasami z ISO1250, 1600 i 3200 i było widoczne głównie na ciemnym. Wgrywałem różne firmware, ale to nic nie dało.