PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 14/2.8 czy Tokina 11-16/2.8 ?

pachura
10-02-2010, 22:47
Cześć,

Który z powyższych szerokokątnych, jasnych obiektywów wybrać pod APS-C ?

Oba szkła mają takie samo światło 2.8 i zbliżoną rozdzielczość; w sumie jedynym atutem Samyanga (jeżeli w testach poprawionej wersji nie wyjdą jakieś nowe wady) jest cena. Za to Tokina oferuje zoom (jak UWA, to UWA - 11mm) i autofocusa, który w pomieszczeniach przy f/2.8 może się w sumie przydać... no i filtr szary można założyć...

Dziękuję za sugestie.

http://www.optyczne.pl/137.11-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_Pro_DX_11-16_mm_f_2.8_Podsumowanie.html
http://www.optyczne.pl/172.11-Test_obiektywu-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_Podsumowan ie.html

overseer
10-02-2010, 22:58
Moim zdaniem Tokina bedzie bardziej uniwersalna dla Ciebie:
1. Zoom
2. Auto Fokus
3. Jakość wykonania
Wiem ze trochę jest droższa ale warta swoich pieniędzy. Ja zastanawiam się nad Tokina 12-24mm, i zrealizuje swój plan :)
Wydaje mi się że dobrym pomysłem będzie zaczerpnąć informacji z internetu. Testów jest dziesiątki, jak nie setki :) pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

_igi
10-02-2010, 23:47
Ta tokina jest zabójcza, trochę żałuję że nie wziąłem jej zamiast Sigmy 10-20, ale cóż - trzeba zdjęcia robić raczej. No i z góry powiem, stałka 14mm na cropie może być uzupełnieniem dla UWA, więc może warto rozważyć kupno jakiegoś tańszego UWA i tej 14mm? ;)

Ps. Jak nie masz LV w puszce, to lepiej sobie odpuść to szkiełko. Hiperfokalna to jedno, a ustawianie ostrości po ciemku na wizjerku to katorga.

Sunders
11-02-2010, 10:43
jedynym atutem Samyanga (jeżeli w testach poprawionej wersji nie wyjdą jakieś nowe wady) jest cena.
Drugim atutem jest mała AC/ok.3x mniejsza niż w tokinie/.

brunovis
11-02-2010, 11:24
no i filtr szary można założyć...
[/url]
Polar i szare połówki również :-D

Sober
11-02-2010, 11:48
Ja bym poczekał na szeroki kąt od Samyanga pod cropa. Zdziwiłbym się jakby nie pracowali nad takim 9-10mm. Przecież to byłby hit sprzedaży.

Yova
11-02-2010, 13:22
Witam

Ja osobiście przechodzę na stałki i o ile w Samim poprawili "fale Dunaju", sprzedaje (choc z żalem) S12-24 i kupuje tego samiego + 28 1,8. Co do szerokich tokin to jakoś nie jestem przekonany, mają na tyle koszmarną aberację, że według mnie 2,8 jest tu nieużyteczne.

pachura
11-02-2010, 13:34
Co do szerokich tokin to jakoś nie jestem przekonany, mają na tyle koszmarną aberację, że według mnie 2,8 jest tu nieużyteczne.

Hmmm, oglądałem te przykładowe foty z Optycznych na 11/2.8. Aberracja jest, ale żaden to koszmar, np. w porównaniu do mojej Sigmy 30/1.4 ;) Z resztą, chyba lepsze łatwo korygowalne CA niż skomplikowana dystorsja Samyanga ?

lldaniel
11-02-2010, 13:50
Na APS-C polecam Tokinę 12-24 f/4 ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Samyang ma kolejny poślizg, w sklepach pojawi się na początku kwietnia.

Yova
11-02-2010, 14:04
... Z resztą, chyba lepsze łatwo korygowalne CA niż skomplikowana dystorsja Samyanga ?

Właśnie dlatego napisałem że go nabędę jak tylko okaże się że po modyfikacji już nie ma takiej dystorsji. Bo jeżeli udało im się to poprawić i jak faktycznie piszą nowa wersja lepiej pracuje pod światło, to IMO to szkło na 2,8 będzie o nieeeeebo lepiej pracowało niż T 11-16.

pachura
11-02-2010, 15:37
IMO to szkło na 2,8 będzie o nieeeeebo lepiej pracowało niż T 11-16.

Możesz wytłumaczyć co to znaczy "będzie lepiej pracowało" ? Wg. testów Optycznych oba szkła mają identyczną rozdzielczość MTF50 dla 14mm i f/2.8...

Zdecydowanie za ciemna...

Yova
11-02-2010, 16:25
duuuuuuuuuużo mniejsza CA, mniejsza koma no i jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej? Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy). Af całkowicie zbędny przy tej ogniskowej, przynajmniej dla mnie, no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje :)) do 5d mkII. Tylko cały czas podkreślam że mówię o nowej wersji w której podobno poprawili dystorsje i prace pod światło.

Pozdrawiam

pachura
11-02-2010, 23:58
jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej?

Osobiście wątpię, w notce prasowej napisali że poprawili 2 z 3 wad poprzedniej wersji obiektywu, czyli jakość obrazu na brzegu i zapewne pracę pod światło (dystorsję byłoby najtrudniej).

Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy).

No tak, ale oba obiektywy mają ją niemal identyczną, więc ten parametr nie przeważa na niczyją stronę ;)

no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje :)) do 5d mkII.

Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.

Sunders
12-02-2010, 10:27
Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.
Ciekawe byłoby porównanie na FF samyanga z tokiną na 14mm.

Klusek
12-02-2010, 10:43
Samyang'ów 14, gdy już je "rzucą" na rynek, będzie pewnie od groma (tak jak jest z 8mm) . Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/

Sunders
13-02-2010, 17:25
Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/
Słabo szukasz. Zgłoś się do Towersa lub licytuj u niego na allegro:
http://allegro.pl/item921762889_foto_ivy_tokina_11_16_f2_8_pro_dx_f_ vat_canon.html

Ernest_DLRS
01-03-2010, 16:32
Mówicie, że Samy 14/2.8 już w kwietniu w sprzedaży? Kiedy konkretnie i czy to pewne info? W maju jadę w egzotykę i szczerze mówiąc liczę że to szkło zostanie wreszcie wypuszczone jako rewelka pod FF do landszaftu :)

zaitsev
01-03-2010, 16:56
http://www.optyczne.pl/2644-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_poprawiony .html
Niby koniec marca...
A dostępny zapewne będzie tu:
http://www.foto-tip.pl/sklep/obiektywy-c-55.html
Osobiście czekam na testy odświeżonego egzemplarza... ;)

Ernest_DLRS
01-03-2010, 17:09
Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test ;)

zaitsev
01-03-2010, 17:19
Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test ;)
Podejrzewam, że Optyczni dostaną go do testów w połowie marca...

Ernest_DLRS
01-03-2010, 17:24
Zapewne tak własnie będzie. Ale ich testy będą polegały na fotografowaniu kresek i cyferek, natomiast ja będę chciał raczej stestować szkiełko "w boju" co może komuś również się przyda :)
Chociaż podejżewam że do maja to już połowa zapasów w Polsce zostanie wykupiona i mój test będzie jednym z wielu ;)

zaitsev
01-03-2010, 18:08
Nie kieruję się opiniami Optycznych przy zakupach, ale myślę, że test pokaże czy w stosunku do poprzedniej wersji są jakieś postępy i czy są one warte 1,2kzł. ;)
Kreski i cyferki trochę jednak powiedzą o szkle, sample też wrzucą... A testowanie w boju to zupełnie inna bajka - racja. Ale tak na dobrą sprawę takie testy to już raczej... po zakupie. :)