Zobacz pełną wersję : Samyang 14/2.8 czy Tokina 11-16/2.8 ?
Cześć,
Który z powyższych szerokokątnych, jasnych obiektywów wybrać pod APS-C ?
Oba szkła mają takie samo światło 2.8 i zbliżoną rozdzielczość; w sumie jedynym atutem Samyanga (jeżeli w testach poprawionej wersji nie wyjdą jakieś nowe wady) jest cena. Za to Tokina oferuje zoom (jak UWA, to UWA - 11mm) i autofocusa, który w pomieszczeniach przy f/2.8 może się w sumie przydać... no i filtr szary można założyć...
Dziękuję za sugestie.
http://www.optyczne.pl/137.11-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_116_Pro_DX_11-16_mm_f_2.8_Podsumowanie.html
http://www.optyczne.pl/172.11-Test_obiektywu-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_Podsumowan ie.html
overseer
10-02-2010, 22:58
Moim zdaniem Tokina bedzie bardziej uniwersalna dla Ciebie:
1. Zoom
2. Auto Fokus
3. Jakość wykonania
Wiem ze trochę jest droższa ale warta swoich pieniędzy. Ja zastanawiam się nad Tokina 12-24mm, i zrealizuje swój plan :)
Wydaje mi się że dobrym pomysłem będzie zaczerpnąć informacji z internetu. Testów jest dziesiątki, jak nie setki :) pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
Ta tokina jest zabójcza, trochę żałuję że nie wziąłem jej zamiast Sigmy 10-20, ale cóż - trzeba zdjęcia robić raczej. No i z góry powiem, stałka 14mm na cropie może być uzupełnieniem dla UWA, więc może warto rozważyć kupno jakiegoś tańszego UWA i tej 14mm? ;)
Ps. Jak nie masz LV w puszce, to lepiej sobie odpuść to szkiełko. Hiperfokalna to jedno, a ustawianie ostrości po ciemku na wizjerku to katorga.
jedynym atutem Samyanga (jeżeli w testach poprawionej wersji nie wyjdą jakieś nowe wady) jest cena.
Drugim atutem jest mała AC/ok.3x mniejsza niż w tokinie/.
brunovis
11-02-2010, 11:24
no i filtr szary można założyć...
[/url]
Polar i szare połówki również :-D
Ja bym poczekał na szeroki kąt od Samyanga pod cropa. Zdziwiłbym się jakby nie pracowali nad takim 9-10mm. Przecież to byłby hit sprzedaży.
Witam
Ja osobiście przechodzę na stałki i o ile w Samim poprawili "fale Dunaju", sprzedaje (choc z żalem) S12-24 i kupuje tego samiego + 28 1,8. Co do szerokich tokin to jakoś nie jestem przekonany, mają na tyle koszmarną aberację, że według mnie 2,8 jest tu nieużyteczne.
Co do szerokich tokin to jakoś nie jestem przekonany, mają na tyle koszmarną aberację, że według mnie 2,8 jest tu nieużyteczne.
Hmmm, oglądałem te przykładowe foty z Optycznych na 11/2.8. Aberracja jest, ale żaden to koszmar, np. w porównaniu do mojej Sigmy 30/1.4 ;) Z resztą, chyba lepsze łatwo korygowalne CA niż skomplikowana dystorsja Samyanga ?
lldaniel
11-02-2010, 13:50
Na APS-C polecam Tokinę 12-24 f/4 ;]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Samyang ma kolejny poślizg, w sklepach pojawi się na początku kwietnia.
... Z resztą, chyba lepsze łatwo korygowalne CA niż skomplikowana dystorsja Samyanga ?
Właśnie dlatego napisałem że go nabędę jak tylko okaże się że po modyfikacji już nie ma takiej dystorsji. Bo jeżeli udało im się to poprawić i jak faktycznie piszą nowa wersja lepiej pracuje pod światło, to IMO to szkło na 2,8 będzie o nieeeeebo lepiej pracowało niż T 11-16.
IMO to szkło na 2,8 będzie o nieeeeebo lepiej pracowało niż T 11-16.
Możesz wytłumaczyć co to znaczy "będzie lepiej pracowało" ? Wg. testów Optycznych oba szkła mają identyczną rozdzielczość MTF50 dla 14mm i f/2.8...
Zdecydowanie za ciemna...
duuuuuuuuuużo mniejsza CA, mniejsza koma no i jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej? Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy). Af całkowicie zbędny przy tej ogniskowej, przynajmniej dla mnie, no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje :)) do 5d mkII. Tylko cały czas podkreślam że mówię o nowej wersji w której podobno poprawili dystorsje i prace pod światło.
Pozdrawiam
jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej?
Osobiście wątpię, w notce prasowej napisali że poprawili 2 z 3 wad poprzedniej wersji obiektywu, czyli jakość obrazu na brzegu i zapewne pracę pod światło (dystorsję byłoby najtrudniej).
Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy).
No tak, ale oba obiektywy mają ją niemal identyczną, więc ten parametr nie przeważa na niczyją stronę ;)
no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje :)) do 5d mkII.
Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.
Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.
Ciekawe byłoby porównanie na FF samyanga z tokiną na 14mm.
Samyang'ów 14, gdy już je "rzucą" na rynek, będzie pewnie od groma (tak jak jest z 8mm) . Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/
Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/
Słabo szukasz. Zgłoś się do Towersa lub licytuj u niego na allegro:
http://allegro.pl/item921762889_foto_ivy_tokina_11_16_f2_8_pro_dx_f_ vat_canon.html
Ernest_DLRS
01-03-2010, 16:32
Mówicie, że Samy 14/2.8 już w kwietniu w sprzedaży? Kiedy konkretnie i czy to pewne info? W maju jadę w egzotykę i szczerze mówiąc liczę że to szkło zostanie wreszcie wypuszczone jako rewelka pod FF do landszaftu :)
http://www.optyczne.pl/2644-nowo%C5%9B%C4%87-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_poprawiony .html
Niby koniec marca...
A dostępny zapewne będzie tu:
http://www.foto-tip.pl/sklep/obiektywy-c-55.html
Osobiście czekam na testy odświeżonego egzemplarza... ;)
Ernest_DLRS
01-03-2010, 17:09
Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test ;)
Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test ;)
Podejrzewam, że Optyczni dostaną go do testów w połowie marca...
Ernest_DLRS
01-03-2010, 17:24
Zapewne tak własnie będzie. Ale ich testy będą polegały na fotografowaniu kresek i cyferek, natomiast ja będę chciał raczej stestować szkiełko "w boju" co może komuś również się przyda :)
Chociaż podejżewam że do maja to już połowa zapasów w Polsce zostanie wykupiona i mój test będzie jednym z wielu ;)
Nie kieruję się opiniami Optycznych przy zakupach, ale myślę, że test pokaże czy w stosunku do poprzedniej wersji są jakieś postępy i czy są one warte 1,2kzł. ;)
Kreski i cyferki trochę jednak powiedzą o szkle, sample też wrzucą... A testowanie w boju to zupełnie inna bajka - racja. Ale tak na dobrą sprawę takie testy to już raczej... po zakupie. :)