Zobacz pełną wersję : Uszkodziłem 50/1,4
Niestety dziś mój 350D+grip z ulubioną 50 wypadł mi z plecaka i akurat obiektywem uderzył o podłoże :( I niestety obiektyw nie ostrzy-nawet manualnie.Coś w środku chyba przeskoczyło i blokuje.
Pytanie jest takie -naprawiał ktoś taki obiektyw własnoręcznie czy raczej nie ma najmniejszych szans na naprawę chałpniczą i tylko serwis.
Wiecie,żyłka majsterowicza się we mnie budzi w takich sytuacjach :)
Dać se spokuj czy zernąć do środka?
Pozdrawiam
canis_lupus
09-10-2005, 21:18
Zerknąć nie zaszkodzi, no chyba ze masz go na gwarancji.
Nie,nie mam go na gwarancji.
Ehhh to była taka fajna sztuka od 1.4 ostra :(
ty sie chłopie ciesz ze masz całą 350'ke!! :twisted:
ty sie chłopie ciesz ze masz całą 350'ke!! :twisted:Hehehe wbrew pozorom jest to wyjątkowo wytrzymały korpus na tego typu zdarzenia.:)
Zresztą kto by się przejmował plastikowcem - tu o ukochaną piędziesiątke chodzi :)
Chyba jednak przeprowadzę operację na otwarym... USM-ie :)
Z tego co mi się wydaje to i tak gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych.A barnie się za naprawe własnoręczną to nie polecam bo mozna zrobić sobie tylko gorzej pozdrawiam."...a taki był piękny ,amerykański..." WSPÓŁCZUJE
rysiaczek
10-10-2005, 00:12
Poszukaj na preclu - były i schematy do obiektywów i zdaje się, ktoś dokumentował rozbieranie tyle, że 50/1.8.. a 50/1.4 to raczej inna bajka
Ja sam bym nie zagladal tylko zaniosl do serwisu i zapytal czy sa w stanie cos poradzic. Jesli nie, wtedy rozkrecilbym szklo, bo i tak nic lepszego sie nie da zdzialac. W serwisie zas, moze sie okazac, ze dadza rade i to nie za 1200 PLNow (koszt nowego) tylko taniej.
Swoja droga wspolczuje.
Tez bym sprobowal z serwisem - spytac nie zaszkodzi. OMG, toz ci bylo smutno, widze to oczami wyobrazni.:cry:
troche klopotliwa sprawa jest owieranie obioektywu.. trzeba by zbudowac sobie komore jakas
Tomasz Golinski
11-10-2005, 15:47
Moj ojciec rozbierał 50/1.4, ale FD :> Przesłona była zblokowana i wymagała pomocy.