Zobacz pełną wersję : Nowa - pytanie o sprzęt:)
freekate77
10-02-2010, 12:07
Pierwszy post na forum więc się witam ze wszystkimi:)
Pytanie klasyczne tzn. do tej pory robiłam zdjęcia f9600s ale że nic nowego już z niego nie wycisnę, zdecydowałam się na zakup pierwszego w życiu lustra.
Mam do wydania 15k i muszę je wydać jakby jednorazowo, tzn. nie bardzo mam możliwość długiego eksperymentowania i dochodzenia do kolejnych wniosków, następny możliwy wydatek dopiero za rok wtedy nastąpi ewentualna korekta zapotrzebowania:D wiec chciałam jakoś tak uniwersalnie :D
Ułożyłam sobie zestaw po przeczytaniu niezliczonej liczby postów, zgłupiałam z nadmiaru teorii ;) i prosiłabym o ewentualną korektę:
50D + tamron 17-50 f/2.8 + canon 85 f/1.8 + tamron 70-200 f/2.8 + 580EX + grip
Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki - tu chciałabym popróbować także studyjnie, architektury - tu głównie wnętrza, zazwyczaj ciemne typu kościoły ale i inne, koty, dobrze jakby i macro w to wlazło w przyzwoitej formie bo tu mnie także ciągną eksperymenty.
Pytanko: starczy czy coś dołożyć, może coś zmienić w zakresie.
na 50D miałam okazje pstrykać, niestety nie na tyle długo żebym mogła pokombinować sama:)
Za pomoc z góry dziękuję:)
freekate
15tys? ale teraz z dotacji jest 18, a od marca powinno byc 19 :) jesli bedziesz brala sie za sluby to jest taki jeden mega wielki watek o sprzecie do slubow ... ale kondensujac:
EOS 5DMkII + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + lampa
lub wersja bardziej ekonomiczna
EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa
oba zestawy mozna mieszac, dodac lub zamienic ktorys z 35-tek na Canona 28/1.8. jako spacer-zoom polecam Tamrona 28-75/2.8
freekate77
10-02-2010, 12:15
Nie dotacja i nie śluby:D ino raty:D zastosowanie jak wyżej:D
Mimo wszystko sprzet pozostaje jak wyzej ;)
freekate77
10-02-2010, 12:21
EOS 5DMkII - amatorsko będzie mi to potrzebne? Zdjęć zasadniczo nie wywołuje, jakoś trwałam w przekonaniu że pełna klatka ma wtedy uzasadnione zastosowanie - może się myliłam;)
Watek o sprzęcie ślubnym przerobiłam pod kątem tych cholernych kościołów, tylko tam ludzie a mnie interesują wnętrza głownie... zmienia to coś??
Popatrzyłam na kwotę, i pierwsze co pomyślałam to FF.
Wtedy może być na przykład:
5d mkII (8000zł) + 17-40/4L (2700zl) + 85/1,8 (1400zł) + 580EXII (1500zł) + grip (1000zł) = 14 600zł.
f/4 w kościołach ciut ciemno, ale z drugiej strony jeśli chodzi tylko o wnętrza, a nie o ceremonie, to powinno dać radę, podobnie jak np. Samyang fish, którego mimo 3,5 się zawsze trochę przymyka, a i tak bez problemu da radę zrobić wnętrze nawet dosyć ciemnego kościoła. 85/1,8 w portrecie na FF daje bardzo fajne rezultaty. A FF do portretu to bajka.. przy takiej kwocie i zastosowaniach chyba bym się nie zastanawiała nad APS-C, ale to Twój wybór :)
5D nie jest sprzetem profesjonalnym - a skoro chcesz wydac 15tys to wydaj je tak, aby jakosc odzwierciedlala cene. Myslisz ze slubniacy potrzebuja super jakosci 5tki i eLek? Przeciez i tak wszystkie zdjecia oddaja na plycie, a odbitki robia gora 15x21cm :mrgreen:
Do portretu studyjnego (i nie studyjnego) potrzebujesz cos szerszego niz 85mm, chyba ze masz dostep do duzego studia. W kosciele przydadza sie jasne szkla i body ktore nisko szumi - tutaj z pomoca przychodzi 35mm lub 28mm z jasnym swiatlem.. chociaz skoro piszesz ze slubow nie bdziesz robila, to do kosciola mozesz sobie wniesc statyw, ustawic przyslone na f11-16 aby wszystko bylo ostre i robic fotki wnetrz.
W sumie przy 2gim zestawie nawet gdy dorzucisz do niego T28-75/2.8 pozostaje jeszcze kasa na dokupienie Sigmy 20/1.8 do wnetrz :) Moim zdaniem bedziesz miala zestaw idealny.
freekate77
10-02-2010, 12:32
Czacha, czyli Twoim zdaniem:
EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 ?
Wnętrza ze statywu raczej robię, chyba że go z lenistwa nie wiozę.
Studio do którego mam ewentualny dostęp to duże nie jest na pewno:D
Kurde, ja nawet 5D pod uwagę nie brałam:D Wracam do czytania:D
Dzięki a jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to z góry dziękuję;)
Tak, miala bys zestaw uniwersalny i do wszystkiego. Ewentualnie 5D2 + 24-105L + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa .. i zapewne wystarczy na jakies rybie oczko.
Taki zestaw rowniez pokryje wiekszosc potrzeb, ale bedzie bardziej wygodny bo zapewne wiekszosc fot bedziesz robila zoomem, a stalki tylko do portretow.
freekate77
10-02-2010, 12:56
Dzięki wielkie:) Idę się dokształcać dalej bo mi teraz to FF namieszało:)
jeszcze tylko pytanko co do tego macro, tzn z tych które zaproponowałeś co miałoby zastosowanie, jak znam siebie to jak nic akurat na to macro się uprę zaraz po zakupie i będę potem płakać:D
co do tego macro
100/2,8macro USM
masahuku
10-02-2010, 13:07
... ale kondensujac:
EOS 5DMkII + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + lampa
lub wersja bardziej ekonomiczna
EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa
Czacha, polecasz jasne stałki??? :shock: :-D
freekate - 15 000 zł na "amatorskie zastosowanie" to b. duży budżet. I na dodatek dość szerokie spektrum zainteresowań.
Gdybyś określiła, jaki masz priorytet, łatwiej byłoby coś dobrać.
"Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki" - jeśli tak jest, to do FF na pewno 85/1.8 lub 135L, a do szerszych kadrów np. 50/1.4. Co do 50/1.8 - nie wiem, jak ten obiektyw wyrabia się na upakowanej matrycy 5DII
Do macro możesz dokupić pierścienie Kenko. To nie będzie to samo, co obiektyw macro, ale zawsze jakieś wyjście z sytuacji, gdzie kasa już wydana, a przyszła ochota nowy rodzaj fotografii.
Do macro musisz dokupic obiektyw macro, bo te ktore wymienilas nie sa macro ;) Tamron 90/2.8 bedzie idealny.
masahuku: ale polecam tez zoomy! :mrgreen: stalki ze wzgledu na portret
freekate77
10-02-2010, 13:40
masahuku: wiem że to spory budżet, problem w tym jednorazowym zakupie, inaczej pewnie zaczęłabym od kita i sama doszła co dalej a tak to poprostu nie chcę wyrzucić tych pieniędzy i wycisnąć co się da:D.
Co do szerokiego spektrum zainteresowań to: jak pisałam na początku pstrykałam f9600s, przeglądając robione nim foty to głównie: architektura z wnętrzami, koty, macro ( + Raynox MSN-202 jako wspomaganie), ludzi mało ale... on miał jednak spore ograniczenia, przykładowo uzyskanie ładnego GO w portrecie - możliwości 0. Wiem np. że nie potrzebuję dużego zoomu bo telekonwerter leżał w torbie - jakoś mi brak zastosowań do niego.
Wprowadzone na szybko korekty po Waszych uwagach:
5D2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 + Tamron 90/2.8
Jakieś dalsze zmiany sugerowane??:)
ps. na ile to możliwe bez dużych strat jakości wolałabym obiektywy dedykowane z wiadomych przyczyn:D
Wprowadzone na szybko korekty po Waszych uwagach:
5D2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 + Tamron 90/2.8
Jakieś dalsze zmiany sugerowane??:)
Teraz jeszcze dolicz do tego minimum jedna karte 16GB (ok. 400-500 fotek w RAW), zapasowy akumulator do 5D oraz ladowarke i dwa zestawy akumulatorow do lampy. O torbie na sprzet nie wspominam bo to oczywiste ze jest niezbedna. Szybki czytnik do kart CF bedzie plusem, tak jak i filtry UV na optyke - oczywiscie filtry te lepsze.. drozsze :)
masahuku
10-02-2010, 14:03
Kupując S20/1.8 + C50/1.8 + C85/1.8, wydawanie pieniędzy na T28-75/2.8 to chyba rozpusta. No chyba, że aż tak zależy Ci na wygodzie użytkowania zooma.
No i właśnie widzę, że Czacha dopisał o drobiazgach. Słusznie. Kilka stówek zjedzą.
Kurcze, ale fajnie wydaje się cudze pieniądze...
Pierwszy post na forum więc się witam ze wszystkimi:)
Pytanie klasyczne tzn. do tej pory robiłam zdjęcia f9600s ale że nic nowego już z niego nie wycisnę, zdecydowałam się na zakup pierwszego w życiu lustra.
Mam do wydania 15k i muszę je wydać jakby jednorazowo, tzn. nie bardzo mam możliwość długiego eksperymentowania i dochodzenia do kolejnych wniosków, następny możliwy wydatek dopiero za rok wtedy nastąpi ewentualna korekta zapotrzebowania:D wiec chciałam jakoś tak uniwersalnie :D
Ułożyłam sobie zestaw po przeczytaniu niezliczonej liczby postów, zgłupiałam z nadmiaru teorii ;) i prosiłabym o ewentualną korektę:
Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki - tu chciałabym popróbować także studyjnie, architektury - tu głównie wnętrza, zazwyczaj ciemne typu kościoły ale i inne, koty, dobrze jakby i macro w to wlazło w przyzwoitej formie bo tu mnie także ciągną eksperymenty.
Pytanko: starczy czy coś dołożyć, może coś zmienić w zakresie.
na 50D miałam okazje pstrykać, niestety nie na tyle długo żebym mogła pokombinować sama:)
Za pomoc z góry dziękuję:)
freekate
50d
+ do portretu: Canon 50/1.4 i/lub 85/1.8 moze też 35/2 lub 35/1.4 (zalezy jakie to maja byc portrety?)
+ do architektury wnetrz: statyw! i coś szerokiego ja np polecam Tokina 12-24/4
+ do makro Canon 100/2.8 - również do węższego portretu jest OK.
+ cos długiego: Canon 70-200/4 IS - Super! do portretów-zbliżeń też się nadaje
gdy zdecydujesz się na FF to jak wyżej tylko ...
+ do architektury wnetrz: statyw! i Canon 17-40/4 zamiast Tokiny
i do tego lampa.
Generalnie raczej się skup na szkłach Canona.
freekate77
10-02-2010, 14:07
Czacha: Torba jest kupiona na mocny wyrost więc będzie dobra, czytnik mam standardowy chyba w kompie, resztę policzyłam i biorąc pod uwagę że na początek nie muszę mieć oryginalnych canonowskich akumulatorów (mam nadzieję że nie muszę?:D) jakoś wydolę z własnej kieszeni wraz z kartą.
Filtry.... kolejny problem, co to znaczy lepsze? HAMA UV może być??
masahuku: jakoś do ideii jednego zooma jestem przywiązana, nie zawsze robię foty jeżdżąc sama i poganiacze mi na spokojną wymianę nie zawsze pozwolą, poza tym na spacer nie będę brała całego zestawu:D
co do statywu ... mam w pełni amatorski CamLink tp2500 z nośnością 1,3kg, rozumiem że nie wydoli, jaki kupić tylko litości nie profesjonalny.... no i żebym ja go uniosła z tym całym sprzętem:D
Hoya Super HMC lub B+W MRC ... wybieraj te najdrozsze, bo zakladanie Hamy czy innego badziewia do tej puszki i dobrych jakosciowo szkiel mija sie z celem.
Pamietaj ze najlepsza jakasc w Twoim zestawie bedzie taka, jak najslabsze jego ogniwo.. czyli np. filtr Hama. Inwestujac tyle pieniedzy w optyke i dobry aparat nie oszczedzaj 200-300zl na filtrach.
Zastanawiam sie, czy warto dublowac ogniskowa przez kupowanie Canona 85/1.8 i Tamrona 90/2.8 .. ten pierwszy moze robic za makro dzieki pierscieniom posrednim, a ten 2gi do portretow raczej sie nie nadaje - ma powolny AF i co tu duzo mowic, jest zbyt ostry ;)
masahuku, nie widze sensu robienia wszystkich zdjec stalkami - one beda do portretow i architektury ze wzgledu na o wiele mniejsze znieksztalcenia obrazu. Na codzien polecam smigac z podpietym T28-75/2.8 ktory jest uniwersalny, jasny i niedrogi w zakupie. Wciaz jetem fanem uniwersalnosci! :mrgreen:
A może taki zestawik:
5D II
24L
50 Macro
85 1.8
430EX
Przy hurcie z 15K powinno wyjść :)
Chyba liczyles ceny netto ;)
Takie ceny lekko TIPowe miałem na myśli :)
5D II - 8K
50 Macro 1,1K
85 1.8 1,4K
430EX 0,8K
24L I - tu już trzeba by używkę, ewentualnie budżet poszerzyć :)
P.S
Widzę jest opcja dołożenia w I wątku :)
.. dlatego lepszym rozwiazaniem bedzie 35/2 lub 28/1.8 :)
masahuku
10-02-2010, 15:00
nie widze sensu robienia wszystkich zdjec stalkami - one beda do portretow i architektury ze wzgledu na o wiele mniejsze znieksztalcenia obrazu. Na codzien polecam smigac z podpietym T28-75/2.8 ktory jest uniwersalny, jasny i niedrogi w zakupie. Wciaz jetem fanem uniwersalnosci! :mrgreen:
Wszystko się zgadza, ale jak by tego nie uzasadniać, jest to dublowanie ogniskowych. W dodatku w tym przypadku rozpatrujemy problem tylko na płaszczyźnie jakość (z uwzględnieniem wagi i ilości noszonych szkieł jako minus) kontra wygoda użytkowania.
Z jednej strony te 1500 zł za T28-75 zginie w ogólnej kwocie 15 000, a z drugiej strony można za te pieniądze rozbudować zestaw.
Co do filtrów protect - ilu użytkowników, tyle opini. Przykręcić na stałe, nie używać wogóle... Był ostatnio post o tym. Nie moge go znaleźć.
Osobiscie filtorw nie uzywam, ale innym polecam :) Bo o tym zeby stosowac dobrej jakosci zamiast slabych, chyba nie ma co debatowac?
freekate77
10-02-2010, 15:10
masahuku z przynajmniej 1 zoomu nie zrezygnuję ze względu na zwykła spacerową wygodę, prędzej wyrzucę którąś stałkę, chociaż teraz już mi się w głowie zamąciło dokumentnie:D
masahuku
10-02-2010, 15:12
No nie ma. Albo adekwatne do jakości obiektywu, albo wcale.
Coś mi się widzi, że z każdym postem koleżanka dostaje nowe propozycje, które nie przybliżają jej do finału...
A może jednak C50D i zostanie 5000 zł wiecej na szkła?
edit
to do postu #25
może jednak C50D i zostanie 5000 zł wiecej na szkła?
Jak priorytetem są portrety, to 5d jest lepsze.
A ja namieszam trochę.
1. Bez sensu początkującej osobie która przechodzi z kompakta polecać same stałki IMHO!
2. Uniwersalny zestaw? Przy takim budżecie można się pokusić o:
- 5DII w kicie z 24-105L: 11k (bardzo uniwersalne szkło do FF)
- 85/1.8: 1,4k (do portretu)
- samyang: 14/2.8: 1,1k (ultra szeroki kąt za mały pieniądz - architektura)
- 430EXII: 1k
Zostaje jakieś 500zł na karty i torbę i jest uniwersalny zestaw z uwzględnieniem portretu i architektury. Jedynie do macro brakuje niestety no ale to można zamiast samyanga wziąć macro bo 24 na FF to i tak szeroko już jest więc pewnie wystarczyłoby do architektury ;)
a jeżeli jednak crop to:
- 50D lub 7D z 17-55/2.8 IS: 7k lub 9k
- 70-200/4L: 2,5k
- 100/2.8 macro: 2k
- 85/1.8: 1,4k lub 430EXII: 1k(zależy który wariant, przy 50D starczy na oba, przy 7D tylko na jedno)
Musisz się teraz zdecydować co bardziej wolisz i co CI bardziej potrzebne. FF i mniej szkieł czy crop i więcej szkieł ;)
freekate77
10-02-2010, 16:08
Ponieważ faktycznie namieszało mi się strasznie:D dziękuję wszystkim za sugestie:)
Jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to piszcie, ja siedzę i czytam:D i dokształcam się i porównuję i coraz mniej wiem:D
Goomis: moje próby z 50D wypadały akurat stałkami i jakoś źle tego nie widziałam, zależy mi bardziej na konkretnym przeznaczeniu, zresztą jak pisałam, daje sobie potem rok na weryfikacje i wtedy jedyne rozwiązanie wymiany to sprzedać szkło-kupić szkło, najgorszy ten pierwszy zakup:)
Witam, pomyślałem, że dorzuce coś od siebie.
Z racji, że pstrykam od roku czasu, sam przechodzilem przez cały proces oglądania/pytania/sprawdzania/kupowania i ja polecil bym następująco:
- dla amatora, nie ma powodu, aby wydawać na 7d lub 5dII, 50d na pewno wystarczy ci na więcej niż rok
- do portretu bardzo uniwersalna jest c85 1.8, i ani troche nie polecam c50 1.8 która w słabym świetle robi wylącznie zzzz zzzz zzzzzz a nie ustawia ostrość. Jeżeli coś szerszego do studia, to np c28 1.8 i to powinno zamknąć temat portretu
- do architektury, czy to na zewnątrz czy to w kościolach, jeśli robisz ze statywu światło nie ma dużego znaczenia, a uniwersalnym może okazać się tamron 17-50 2.8 który też jest w przyzwoitej cenie.
- nie mam typowego obiektywu macro, ale podejżewam, że polecane canony lub tamron 90 mm będą się sprawować wyśmienicie
- odnośnie gripa, mialem w starym aparacie i faktycznie był przydatny, również ze względu na baterie, ale przy aparatach z półki 40d+ baterie wytrzymują, według mnie,wystarczająco długo
- natomiast jako dodatek uzupełniający jakieś krótkie tele może się przydać, wygody zooma nic tu nie zastąpi i podejżewam, że klasyczne 70-200/4 L załatwi sprawe, chociaż ja preferuję stałki i pewnie wziął bym 135/2 L
- 430ex na początek jest nieoceniona i sam się zastanawiam jak mogłem tak długo pstrykać bez zewnętrznej lampy :)
Mam nadzieje, że się przyda,
Pozdrawiam
Filtry.... kolejny problem, co to znaczy lepsze? HAMA UV może być??
Wg mnie znacznie lepiej niż filtry, które poza ochroną mechaniczną nic nie dają (a wręcz mogą popsuć), jest po prostu nosić założone osłony p/słoneczne (te wręcz mogą poprawić jakość zdjęć, a ochrona mechaniczna tez lepsza).
arturro72
10-02-2010, 18:47
Witam!
Jestem amatorem i też to przechodziłem,moim porzednim body było C450d(przez rok nie nażekałem dopoki nie miałem w ręku C50d,dla mnie przeskok ogromny.Choc 450-ka dawała fajne obrazki jednak zdecydowałem się na zmianę i nie żałuję.
Moim zdaniem PiotrZ bardzo sensownie podpowiada , a c50 1.8 zamieniłbym w tym zestawie na c50 1.4
pozdrawiam
katharsis
10-02-2010, 19:37
co do statywu ... mam w pełni amatorski CamLink tp2500 z nośnością 1,3kg, rozumiem że nie wydoli, jaki kupić tylko litości nie profesjonalny.... no i żebym ja go uniosła z tym całym sprzętem:D
A nie słyszałaś przypadkiem, że to drogie hobby? :lol:
Statyw musisz zmienić, bo nośność 1,3 kg to za mało, biorąc pod uwagę, że samo body waży ok. 750 gram. A gdzie lampa, a szkło? O ile nie należysz do "ptaszników" używających super długich i ciężkich szkieł, nośność 3,5 - 5 kg Ci wystarczy. Niestety, musisz liczyć się z tym, że taki statyw z glowicą nieco waży (ok 2,5-3 kg), ale niestety, te super-lekkie na wstepie zeżarłyby jakieś 10% Twojego budżetu - więc nie warto. Powertuj forum, potem Allegro, jakiś Velbon albo Slik wystarczy. To będzie kosztowało między 250-350 zł, ale w zamiam uzyskasz pewnośc, że Twoje body za parę tysięcy z tego statywu nie zleci. Ja sama mam Velbona Sherpę 600, nie narzekam, może tylko na jego wagę, ale niestety lustrzanka z całą swoją świtą to słodki ciężar :)
Co do reszty - w ramach wydawania cudzych pieniedzy :) - pomyśl, czy akurat w tej chwili koniecznie jest Ci potrzebne ff. Wiesz, ff jest fajne, plastyczne, wiem, bo sama mam, ale w tym momencie zjada Ci ponad połowę budżetu. A jednak zasadniczo częściej wymienia się body niż szkła, więc jak spłacisz kredyt i postrzelasz trochę na 50d, to będziesz wiedziałam, czy ff jest Ci rzeczywiście potrzebna. I jeśli uznasz, że żyć bez niej nie możesz - to kupisz.
W ramach Twojego budżetu ja wybrałabym:
c50d - 3100
Tamrona 28-75 albo Canona 17-40 - 2700
Canona 50/1.8 - 400
Canona 85/1.8 - 1400
Canona 100 2,8 L macro - 3400
lampa - 1000
samyang 8 mm fish - 850
i wychodzi tego 12 850, więc starczy jeszcze na karty i na statyw :)
p.s. 100 macro L jest dodatkowo doskonałe do ciasnych portretów i detali, mam, używam, polecam.
masahuku
10-02-2010, 21:57
100/2.8L do zdjęć macro, które mają być tylko dodatkiem, to dość spory wydatek. 85/1.8 na cropie już zmusza do ciasnego kadrowania, o ile nie ma się dużo miejsca na odejście i dokładanie drogiego szkła o podobnej ogniskowej chyba nie jest potrzebne. Za te pieniądze można obstawić dłuższe ogniskowe np. takim C70-200/4. Przyda się do bokehowych portretów i do detali w architekturze.
MZ najlepsze będzie 5D jako body. Do tego Sigma 20/1,8, Canon 50/1,4 (nie bierz wersji 1,8 - lubią się psuć), Canon 85/1,8 czy 100/2, do tego Spidlajt 430EX, ewentualnie jak ci starczy kasy to 580EX, grip i porządny statyw.
katharsis
11-02-2010, 01:15
100/2.8L do zdjęć macro, które mają być tylko dodatkiem, to dość spory wydatek. 85/1.8 na cropie już zmusza do ciasnego kadrowania, o ile nie ma się dużo miejsca na odejście i dokładanie drogiego szkła o podobnej ogniskowej chyba nie jest potrzebne. Za te pieniądze można obstawić dłuższe ogniskowe np. takim C70-200/4. Przyda się do bokehowych portretów i do detali w architekturze.
tyle, że 100/2,8L macro nie musi służyć tylko do zdjęć makro, a jeśli autorka wątku je robi - tym lepiej. To szkło sprawdza się i w portrecie i w detalu (architektonicznym i nie tylko), nie mówiąc o tym, że jakościowo jest pyszne. Napisałam o nim bo mam i używam, a ponieważ jest to dość nowa zabawka, to nie każdy bierze ją pod uwagę w swoich planach i rozkminkach. I tyle. A na co Autorka wyda swoje fundusze - to i tak jej decyzja.
freekate77
11-02-2010, 11:56
Witam:)
Na chwilę obecną wiem tyle że co do body to jeszcze nie wiem;) ale na pewno nie proponowane tu kilkakrotnie 7D bo z tego co wyczytałam to przerost formy nad treścią lekko. Czy 50D czy 5D2 - znajomy pstrykacz, także canonowiec po długiej konferencji namawia mnie na zakup jednak 50D na początek i taka decyzja jest mi bliższa.
A z obiektywami siedzę, czytam specyfikacje, opinie i testy i nadal nic nie wiem, poza tym że resztę funduszy mam na obiektywy, cały dodatkowy osprzęt idzie z oszczędności...
Więc jakby ktoś coś jeszcze miał do doradzenia, chętnie dorzucę do spisu kolejne modele:D
Dzięki wielkie wszystkim:)
znajomy pstrykacz, także canonowiec po długiej konferencji namawia mnie na zakup jednak 50D na początek i taka decyzja jest mi bliższa.
A na jakie obiektywy do 50D namawia Cię ten znajomy?
Obiektywy powinny zalezec od body ktore wybierzesz. 50'tka juz nie bedzie 50'tka, 35'tka nie bedzie 35'tka a i 85'tka tez zmieni pole widzenia. Poza tym jesli zdecydujesz sie na jakis uniwersalny zoom to bedzie to raczej cos pod cropa, wiec przy pozniejszej przesiadce bedziesz bardziej stratna, bo do 5D go nie podepniesz.
5D nie jest sprzetem profesjonalnym. Uwazam ze warto w niego zainwestowac, jesli ma sie taka okazje. Ty nawet z 5D w zestawie spokojnie wyrobisz sie finansowo. Do tego po roku odsprzedasz go z mniejszym spadkiem ceny niz 50D... wiec jak mawiaja za oceanem 'go get it Tiger!' :mrgreen:
Kompletnie się nie zgadzam Czacha z tym co napisałeś. Jeśli płacisz 4200zł za zdjęcia ślubne to nie są to jakieś małe zdjęcia tylko 140 stronnicowy porządny album ze zdjęciami o formacie panoramicznym. Może jeśli ktoś płaci 500 lub 1000zł za zdjęcia ślubne to go nic nie interesuje.
freekate77
11-02-2010, 12:08
Sunders: I tu jest problem... on poza standardową 17-50 posiada same obiektywy o długich ogniskowych, kupowane pod rodzaj "uprawianej" fotografii ptactwa, mnie to na nic.
Czacha: dlaczego sprzedam?:D ja raczej planowałam po roku coś dokupić niż sprzedawać;)
Kompletnie się nie zgadzam Czacha z tym co napisałeś. Jeśli płacisz 4200zł za zdjęcia ślubne to nie są to jakieś małe zdjęcia tylko 140 stronnicowy porządny album ze zdjęciami o formacie panoramicznym. Może jeśli ktoś płaci 500 lub 1000zł za zdjęcia ślubne to go nic nie interesuje.
a jaki rozmiar ma takie zdjecie panoramiczne? bo wiesz.. ja robilem odbitki 100x70cm robione 10D i na pewno nie 35/1.4L i wyboraz sobie ze zdjecie wygladalo zaje****. a Ty mi mowisz, ze w albumie slubnym musza byc wypasione eLki bo inaczej bedzie brzydko ... ogarnij sie :p
i ilu fotografow jest w stanie znalezc klientow po 4tys za slub? byc moze w duzych miastach w polsce jest to standard, chociaz ja slyszalem co innego. i nie robmy z tego watku kolejnego tematu o slubach.. juz mamy dwa ;)
Czacha: dlaczego sprzedam?:D ja raczej planowałam po roku coś dokupić niż sprzedawać;)
to tym bardziej bierz 5 :mrgreen:
50d+17-55/2,8+50/1,4+85/1,8+580EX II=ok.11 000pln.
4000pln zostaje na dodatki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jaki rozmiar ma takie zdjecie panoramiczne? bo wiesz.. ja robilem odbitki 100x70cm robione 10D i na pewno nie 35/1.4L i wyboraz sobie ze zdjecie wygladalo zaje****. a Ty mi mowisz, ze w albumie slubnym musza byc wypasione eLki bo inaczej bedzie brzydko ... ogarnij sie
Czacha może podaj szklarnię której używasz-to będzie pomocne jak freekate77 zdecyduje sie jednak na 50D.
85'tka da pole widzenia dla 136mm - ciaaaaasno do studia, bardzo ciasno
50'tka da pole widzenia 80mm - calej postaci tym na pewno nie obejmie w studio
.. brakuje 35mm i 50tki ... na 5D nie bylo by tego problemu
freekate77
11-02-2010, 12:38
Bardzo proszę bez dywagacji ślubnych;) Jedyny ślub jaki planuję oglądać to własny a tam chyba pstrykać nie będę...chociaż kto wie:D
Czacha może podaj szklarnię której używasz-to będzie pomocne jak freekate77 zdecyduje sie jednak na 50D.
ja sie przesiadam na 5D, a swoje przemyslenia odnosnie obiektywow juz zawarlem w tym watku
Czacha sam powinieneś się ogarnąć i nie pisać rzeczy o których nie masz pojęcia. Dobry fotograf nie ma problemu ze znalezieniem klijenta na zdjęcia ślubne za 4k....Zdaje sobie sprawe że nie kazdego stać na takie zdjęcia a format który podałeś jest naprawde bardzo mały. Ale jeśli juz chcesz wiedzieć jakiej wielkości to między 35 a 40cm długości
W takim formacie zdjecia z kita wygladaja na ostre. No i gratuluje rynku na zdjecia slubne i zarazem zazdroszcze.
Janusz Body
11-02-2010, 13:17
5D2 - 7,500 zł
opcja: A) 24-105/4 - 3,500
B) 24-70/2.8- 4,500
85/1.8 - 1,400
razem:
A) 12,400
B) 13,400
Pozostałe pieniądze na pamięci, drugą baterię, lampę - w wersji B może ciut braknąć. Większość argumentów Czacha napisał.
Osobiście wybrał bym wersję B ale A wcale nie jest gorsza. Stałkami zooma się nie zastąpi a 24-105 (24-70) to są "konie robocze" bez których ciężko.
Ewentualnie budzetowy Tamron 28-75 ktory AF ma duzo wolniejszy niz Canonowskie eLki, ale ostroscia im nie ustepuje .. no i cena duuuuzo nizsza. Chociaz ja bym chyba poszedl w 24-105L, genialny zakres :)
freekate77
11-02-2010, 13:47
Po konsultacji telefonicznej z miłymi panami ze sklepu... i podwyższeniu sumy rat:D ale i uzyskaniu obietnicy rabatu za hurt:D wybrany zestaw to:
5D2 (jednak :D) + 50/1.8 + 85/1.8 + 24-105/4 + samyang 14/2.8 + T90/2.8macro + 430EXII - obleci czy coś jeszcze kombinować ze zmianami?
Janusz Body
11-02-2010, 13:49
Po konsultacji telefonicznej z miłymi panami ze sklepu... i podwyższeniu sumy rat:D ale i uzyskaniu obietnicy rabatu za hurt:D wybrany zestaw to:
5D2 (jednak :D) + 50/1.8 + 85/1.8 + 24-105/4 + samyang 14/2.8 + T90/2.8macro + 430EXII - obleci??
Na 50/1.8 szkoda kasy. Lepiej kupić 580EXII.
elrobsono
14-02-2010, 00:41
Pan Janusz mi to z klawiatury wyjął.
50/1,8 to szkło z trochę innej bajki (tańszej) i nie ma sensu na nie wydawać kasy, bo raz założysz i się zniechęcisz. Lepiej dołożyć do lamp lub kupić statyw.
Wydac 350 a 1350 to tak jakby delikatna roznica ... roznica ktora nie jest widoczna na zdjeciach z 1.4 i z 1.8. A twierdzenie ze po jednym zalozeniu juz wiecej nie chce sie do niego wracac swiadczy raczej o slabym warsztacie fotografa, a nie o szkle ;)
Czacha a co sprzedajesz jako akwizytor ja tak tylko pytam bo mnie intryguje , zawsze liczyłem na dobre pomysly ... ale jestam otwarty na owocne pomysly ...
Od 1.5roku juz nic nie sprzedaje :)
Jezeli interesuje Cie makro i architektura, to nie wiem czy mniejsza matryca 50d + mniejsza jego cena nie bylaby dla Ciebie lepsza. zawsze wieksza glebia ostrosci.
statyw - jest o nich watek, ale 500-700 zł przy sprzecie tej wartosci na statyw ktory utrzyma go i sie nie przewroci moze byc warte wydania (sam sie jeszcze nie dorobilem, ale to z tego powodu, ze architektury nie robie, ani makro).
roznice 4000 w cenie 50d vs 5d wydalbym na:
- 50 1.4 zamiast 50 1.8
- statyw
- dwie lampy blyskowe studyjne + softbox + statywy
Jezeli cos jeszcze zostanie to mozesz dokupic sigme 20 - jasna, ostra, szeroka. ew samyanga 14 zamianilbym na jakis zoom UWA, 12-24, 10-22, 11-16
Po przesiadce z fuji i tak 50d bedzie dla Ciebie mega skokiem, a jak teraz kupisz 5d2 to nie bedziesz juz miala kroliczka do gonienia:)
5D2 (jednak :D) + 50/1.8 + 85/1.8 + 24-105/4 + samyang 14/2.8 + T90/2.8macro + 430EXII - obleci czy coś jeszcze kombinować ze zmianami?
Ja to bym poprostu podjechał na jakiś plenerek, nie wpisałeś gdzie mieszkasz ale w Szczecinie na Migawce czy spotkaniach klubowych spoko posprawdzasz sobie body i obiektywy ... no ja musze popstykac zanim kupie i to jest dobra metoda ...
Podany zestaw wydaje mi się całkiem rozsądny po zamianie Tamronów na C 17-55/2.8 IS i C 70-200/2.8L (lub lekki C70-200/4L IS). Miałem podobny zestaw z 30D uzupełniony jeszcze o C 10-22 i brakowało mi jedynie czegoś szerokiego i jasnego w rodzaju S20/1.8, S30/1.4, C28/1.8, C30/2 ale tu nie potrafiłem się zdecydować.
Ostatecznie mój zestaw spodobał się komuś innemu i zaczynam od nowa.
ja powiem tak:
(...)
2. Uniwersalny zestaw? Przy takim budżecie można się pokusić o:
- 5DII w kicie z 24-105L: 11k (bardzo uniwersalne szkło do FF)
- 85/1.8: 1,4k (do portretu)
- samyang: 14/2.8: 1,1k (ultra szeroki kąt za mały pieniądz - architektura)
- 430EXII: 1k
Zostaje jakieś 500zł na karty i torbę i jest uniwersalny zestaw z uwzględnieniem portretu i architektury. Jedynie do macro brakuje niestety
(...)
Jak dla mnie wybór jak najbardziej trafny - jedynie z 50/1.8 bym zrezygnował - miałem i do 5DII szczerze nie polecam - przy reszcie szkieł(szczególnie L czy 85/1.8)wypada po prostu baaardzo słabo. Sprzedałem go (niestety wygląda na to, że paczka się bardzo spodobała jakiemuś pracownikowi *"tfu" poczty polskiej *"tfu"...-_-)
freekate77
16-02-2010, 18:29
Sprzęt zamówiony, w przyszłym tygodniu odbieram:D
Jak ktoś ma pomysł gdzie nabyć tragarza i jakiej firmy będzie najlepszy do tego to jak najbardziej poproszę;)
A na poważniej... to dziękuję wszystkim za rady i sugestie:)
To teraz my czekamy na foty ;)