Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obiektywy Canona czy Nikona?

monek
08-02-2010, 17:24
zastanawiam sie nad zakupem aparatu canona 50D lub Nikona D90, wiem ze nie chodzi o puszke tylko o obiektywy. jestem amatorem i interesuje mnie, które obiektywy sa lepsze? Chciałbym fotografowac macro, portrety i przyrode.

Viracocha
08-02-2010, 17:46
Zdecydowanie Canona:mrgreen:
Chyba nie masz wszystkich użytkowników tego Forum za frajerów, którzy kupili sobie gorsze obiektywy, skoro mogli lepsze...:mrgreen:

iso
08-02-2010, 17:57
nie uzyskasz tu 'obiektywnych' odpowiedzi na takie pytania xD

ps. Canon, oczywiscie

Janusz Body
08-02-2010, 18:55
Body Canon a obiektywy dowolne. Szkła nikona dają się podpiąć do Canona po zakupie przejściówki - adaptera. Odwrotnie nie da rady. :-)
Niestety nie wszytko będzie działało po zapięciu Nikona - AF działa tylko na oryginalnych puszkach...

Nie da sie odpowiedzieć sensownie na pytanie który system wybrać. Każdy ma plusy i minusy.

x-mac
08-02-2010, 22:47
zastanawiam sie nad zakupem aparatu canona 50D lub Nikona D90, wiem ze nie chodzi o puszke tylko o obiektywy.
Krótko:
http://canon-board.info/showthread.php?t=41657
http://canon-board.info/showthread.php?t=54566

jestem amatorem
Amatorem, jak (pewnie) >90% użytkowników tego forum;)

i interesuje mnie, które obiektywy sa lepsze? Chciałbym fotografowac macro, portrety i przyrode.
Doprecyzuj budżet jaki byś chciał przeznaczyć i swoje wymagania względem "zabawek", a może się okazać że w jednym systemie coś się znajdzie a w drugim nie ma takiego szkła w ogóle:
myślisz o jednym szkiełku typu 18-105(-200), czy kilku dedykowanych do różnych zadań, matryca małoobrazkowa (FF) czy crop (1.3/1.5/1.6x), wymagania względem AF, itd.?

tylkoNikon
08-02-2010, 23:17
bierz Nikona - dokupisz do niego 35/1,8G + 85/1,8D i macro 60/2,8G i będziesz zadowolony

deffik
09-02-2010, 03:21
Skoro masz rozterki to w sumie mogę powiedzieć tylko tak, oba systemy są b. dobre więc najlepiej idź do jakiegoś Fotojokera (tylko przykład) obmacaj jakiegoś 50D, jak Ci leży w dłoni, jak sprawnie Ci idzie poruszanie po menu (które dla Ciebie będzie bardziej intuicyjne), potem odłóż go na półkę, zrób to samo z D90.

Pooglądaj sample dostępne w sieci. Mnóstwo sampli. Naprawdę mnóstwo sampli (najlepiej prosto z puszek). Niektórzy lubią to jak barwią Nikony, niektórzy wolą Canonów. Sam o tym musisz zdecydować, co Tobie bardziej pasuje.

Potem tak jak pisali inni zastanów się nad tym, do czego będzie Ci służył aparat, na jakim typem zdjęć na początku będziesz się chciał zająć, jakie stawiasz mu wymagania.

Zobacz na linki od X-maca, jak i sam poszukaj tu na forum odpowiedzi dotyczących np. typów zdjęć jakie chcesz wykonywać. Podejrzewam, że na forum Nikona też zadałeś podobne pytanie, a jeżeli nie, to rozejrzyj się tam, na pewno ktoś miał podobny problem.

Szkła: To też jest zależne od tego co zamierzasz fotografować i do tego ile masz pieniędzy. Wiele osób posiada i chwali sobie stałkę Canona 85/1.8, Canony 50/1.8 lub 50/1.4 też są często wymieniane. Jako kit to może Canon 17-55/2.8? Może coś dłuższego?
28-135/3.5-5.6 nie jest takim złym pomysłem, jak wiele osób sądzi. Co do macro to Canon ma w swoim asortymencie np. szkła ef-s 60mm/2.8 i ef 100/2.8,

Co do nikkorów to nie będę się wypowiadał bo ich nie znam, nie chcę Cię wprowadzać w błąd, na forum nikona na pewno są wątki dotyczące różnych szkieł.

Pamiętaj, są jeszcze szkła od Sigmy (np Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro też jest niczego sobie, jednocześnie zastępuje kita) i Tamrona, więc jest z czego wybierać.

Ostatnia rada dotycząca 50D: Jeżeli się na niego zdecydujesz to warto poczekać na premierę 60D (możliwe, że nastąpi to szybko), wtedy 50D będzie nieco tańsze ;)

Pozdrawiam.

nor
09-02-2010, 09:31
zastanawiam sie nad zakupem aparatu canona 50D lub Nikona D90, wiem ze nie chodzi o puszke tylko o obiektywy. jestem amatorem i interesuje mnie, które obiektywy sa lepsze? Chciałbym fotografowac macro, portrety i przyrode.

To nie ma znaczenia.
Kazdym zrobisz dobry portret, makro itd.
Kup zestaw (body+szkła) który taniej wychodzi, i/lub ma wygodniejszą wg Ciebie obsługę.

Zarówno BMW jak i Mercedes są OK :)

monek
09-02-2010, 12:17
dziekuje wszystkim za odpowiedz! zrobie tak jak mowi deffik.