PDA

Zobacz pełną wersję : Manual focus - katorga czy można się przyzwyczaić ?

pachura
07-02-2010, 17:50
Cześć,

Od jakiegoś czasu zamierzam kupić szerokokątny obiektyw pod APS-C. Dość obiecująco wyglądają zapowiedzi Samyanga 14/2.8 (http://optyczne.pl/2644-nowość-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_poprawiony .html)... jedyne czego się obawiam to brak autofocusa... czy dam radę ręcznie ostrzyć ?

W fotografii pejzażowej/architektury brak AF nie stanowi chyba wielkiego problemu - sceneria jest nieruchoma, a przy 14mm i f/8 wszystko za 1.3m jest już ostre. A w razie czego zawsze można użyć statywu i Live View z powiększeniem.

Natomiast ja przynajmniej połowę zdjęć chciałbym robić ludziom/grupom ludzi we wnętrzach (stąd potrzebuję jasnego f/2.8) - podobne ujęcia jak poniżej. Dam radę z MF-em ? Można polegać na diodzie potwierdzenie focusa w 450D ? Bo w Canonach z niższej półki wizjery nie są zbyt duże i raczej "żylety" bez Live View się nie złapie...

Następny obiektyw o zbliżonych parametrach i z AF-em to dopiero Tokina 11-16/2.8, która wprawdzie nie ustępuje Samyangowi, ale kosztuje niemal 2 razy tyle...

Dzięki !

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://ic2.pbase.com/o6/27/282227/1/103993104.VYe3D3M2.IMG_7404_Freja_720.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://ic2.pbase.com/o4/27/282227/1/115143354.GRMhA6lW.IMG_7178_GDW_720.jpg)

schabu
07-02-2010, 18:28
ja robię dużo manualnie - co prawda w 5d jest większy wizjer - bo w ciężkich warunkach np pod słońce AF wysiada. samo 5d mistrzem AFa nie jest i do tego punkty są skupione w centrum, co jest dużym utrudnieniem przy reportażu ślubnym. kupiłem precyzyjną matówkę i z czasem przychodzi coraz większa wprawa. Jeff Ascough zresztą do tej pory ostrzy wszystko manualnie.

iso
07-02-2010, 18:47
W szerokim kącie brak AF nie powinien tak bardzo przeszkadzać, a jeżeli do tego pierścień ostrości chodzi w miarę luźno to jest miód malina, ręce się nie zmęczą :) I można bez patrzenia w wizjer ostrzyć. Przy dłuższych szkłach na xxxD mogą być problemy, i raczej dobrym rozwiązaniem jest matówka precyzyjna.

madc0w
07-02-2010, 22:23
zależy jaką masz puszkę :) w XXXd to raczej ciężko na standardowej matówce (Chociaż przy szerokim kącie masz duzę GO) dzisiaj bawiłem się trochę 50d to tam jest matówka gigantyczna i ostrzenie na manualu to sama przyjemność :)

More86
09-02-2010, 15:17
Cześć,

Od jakiegoś czasu zamierzam kupić szerokokątny obiektyw pod APS-C. Dość obiecująco wyglądają zapowiedzi Samyanga 14/2.8 (http://optyczne.pl/2644-nowość-Samyang_14_mm_f_2.8_IF_ED_MC_Aspherical_poprawiony .html)... jedyne czego się obawiam to brak autofocusa... czy dam radę ręcznie ostrzyć ?

]

jesteś pewien, że nie ma AFa? Niedawno czytałem test tego obiektywu (z mocowaniem nikon) i zdaje mi się, że autofocus był, co prawda niezbyt trafny jak się okazało...

Czy matówka precyzyjna "działa" analogicznie do tej z aparatów analogowych? (z klinem)

iso
09-02-2010, 15:54
jesteś pewien, że nie ma AFa? Niedawno czytałem test tego obiektywu (z mocowaniem nikon) i zdaje mi się, że autofocus był, co prawda niezbyt trafny jak się okazało...

jesteś pewien że czytałeś o Samyangu? Samyang produkuje wyłącznie szkła MF

Czy matówka precyzyjna "działa" analogicznie do tej z aparatów analogowych? (z klinem)

tak, tak samo.

More86
09-02-2010, 16:45
"fatalna praca pod ostre światło"

Założyłem, że chodzi o AF;)
W takim razie szkło spadło w moich oczach.

iso
09-02-2010, 20:11
"fatalna praca pod ostre światło"

Założyłem, że chodzi o AF;)
W takim razie szkło spadło w moich oczach.

chodziło o powłoki antyodblaskowe, które de facto po tych recenzjach i testach Samyang postanowił poprawić i ostatnio wypuścił poprawioną wersję 14. Szczerze to jest to chyba najlepsza 14 w tak przystępnej cenie, a brak AF akurat w tym szkle nie powinien przeszkadzać. W fishu 8mm myślałem o zaklejeniu czymś pierścienia ostrości bo do niczego mi się nie przydaje.

il Dottore
09-02-2010, 22:09
Nie, nie ma co się bać MF... A już przy UWA to w ogóle... :)

optick
10-02-2010, 02:33
a ja od 2 dni mam manualne antyki AUTO REUVENON w 3 odsłonach i jestem mega pod jarany. Z potwierdzeniem ostrości super praca. Nawet udało mi się ptaka w locie ustrzelić teleobiektywem z dziurą 2,8 (bo przysłona niestety w nim nie działa) taki survival mały ;)

PanKukurydza
10-02-2010, 17:54
Wszystkie wesela, studniówki i inne takie świństwa robię manualem ; p ludziom się podoba, więc chyba nie jest źle ; )

wiktor2323
10-02-2010, 18:11
Ale pewnei masz adapter z potwierdzeniem ?:)

rorochch
10-02-2010, 22:18
Dzialam czesto canonem TS-45, jak jest klopot z ostroscia przy duzej dziurze to zakladam wizjer katowy z powiekszeniem x2,5 i jest ok. Mozna tez zmienic matowke, mialem taki pomysl, ale na pomysle sie skonczylo...

iso
10-02-2010, 22:22
Dzialam czesto canonem TS-45, jak jest klopot z ostroscia przy duzej dziurze to zakladam wizjer katowy z powiekszeniem x2,5 i jest ok. Mozna tez zmienic matowke, mialem taki pomysl, ale na pomysle sie skonczylo...

TS to inna bajka w ogóle. Trzeba rozstawić statyw, najlepiej też krzesełko, pomyśleć, popatrzyć, pomyśleć jeszcze raz, wpaść w zadumę, ustawić te wszystkie pokrętła, przyjrzeć się uważnie, i dopiero strzelić fotę. :mrgreen:

PanKukurydza
11-02-2010, 14:51
Nie mam adaptera z potwierdzeniem :D Ale mam oko, które widzi ;D

Sober
11-02-2010, 16:12

Nie, to nie to samo.

Poza tym seria XXXD nie ma wymiennych matówek.

PS: Ostrzenie przez wizjer w serii XXXD jest praktycznie niemożliwe. Chyba już lepiej ocenić odległość na oko i wybrać taką na skali? Przy tak szerokim kącie jest szansa, że się uda :)

iso
11-02-2010, 16:20

Nieoficjalnie. CatzEye robi matówki do rebeli, ale po takiej wymianie traci się bodajże gwarancję.

mc_iek
11-02-2010, 16:28
Akurat mam w 350D matówkę z rastrem i klinami i całkiem dobrze się to sprawdza. Prawdę powiedziawszy to jedyna sensowna metoda ustawiania ostrości manualnie w tym aparacie...

wiktor2323
11-02-2010, 16:48
Nie mam adaptera z potwierdzeniem :D Ale mam oko, które widzi ;D

W ciemnicy też trafisz? :P
Ja w 50d jak jest ciemno mam czasami problem (może kwestia przyzwyczajenia) ale za to w dzień wychodzi mi to całkiem spoko:)
O zenicie nie wspominam bo tam jest matowy telewizor :P

More86
13-02-2010, 15:42
Nie, to nie to samo.

PS: Ostrzenie przez wizjer w serii XXXD jest praktycznie niemożliwe. Chyba już lepiej ocenić odległość na oko i wybrać taką na skali? Przy tak szerokim kącie jest szansa, że się uda :)

To tak czy nie? iso napisał coś przeciwnego:)

Poza tym nie rozumiem czemu zakładasz, ze mam serię xxxD? Po ilości postów?:P

iso
13-02-2010, 16:00
To tak czy nie? iso napisał coś przeciwnego:)

To może się nie znam

Poza tym nie rozumiem czemu zakładasz, ze mam serię xxxD? Po ilości postów?:P

Dam radę z MF-em ? Można polegać na diodzie potwierdzenie focusa w 450D ? Bo w Canonach z niższej półki wizjery nie są zbyt duże i raczej "żylety" bez Live View się nie złapie...

More86
13-02-2010, 16:06
No wszyscy mówią o klinach więc wg. mojej wiedzy i wg. tego co przeczytałem to jednak racje masz:)
Niestety nie znalazłem w necie dokładniejszej foty tej matówki

tyle że iso ten 2gi cytat nie mój:)

iso
13-02-2010, 16:14
No wszyscy mówią o klinach więc wg. mojej wiedzy i wg. tego co przeczytałem to jednak racje masz:)
Niestety nie znalazłem w necie dokładniejszej foty tej matówki

tyle że iso ten 2gi cytat nie mój:)

wybacz, miałem 5-godzinny wykład matematyki :mrgreen:

a matówki widziałem na stronie katzeye http://www.katzeyeoptics.com/cat--Canon-DSLRs--cat_canon.html i jest to dokładnie to samo co mam w Yashice i Exa 1a. W zenicie jest tylko matowa płytka, bez klina.

More86
13-02-2010, 16:21
W takim razie dobrze się zrozumieliśmy, tylko Sober wprowadził zamieszanie;P

Już wszystko wiem, dzięki

wiktor2323
13-02-2010, 17:48
A co do matówek do xxD to manualna matówka canona ma klin czy nie ?

iso
13-02-2010, 18:49
A co do matówek do xxD to manualna matówka canona ma klin czy nie ?

Te od canona chyba nie, mają jakieś siatki zależne od wersji. Ale klina nie widziałem

wiktor2323
13-02-2010, 20:46
A jeszcze jedno, czy punkty af są widoczne na matowce manualnej?
Na tych katzeye widziałem ale czy canon też takie ma ?