PDA

Zobacz pełną wersję : WB + docieplanie

aztek
06-02-2010, 12:27
Mogę poprosić o podanie konkretnej temperatury barwowej do scen .

pochmurny dzień + docieplenie blendą złotą

..................... + srebrna

otwarty cień + docieplenie złotą
................ + sebrna

słoneczny dzień nad fotografowanym obiektem dyfuzor + lampa odbita od blendy złotej

proszę tylko nie piszcie jest raw :oops:

sbogdan1
06-02-2010, 12:47
Ale co masz przeciwko RAWom to najlepsza alternatywa.
Ponadto skąd wiadomo jaki odcień będzie Ci odpowiadał , nie lepiej zrobić sobie kilka pstryków z wykorzystaniem różnych parametrów i wybrać najodpowiedniejszy który Cię interesuje.Przecież za to się nie płaci a zawsze to jakaś nauka i doświadczenie na przyszłość.

aztek
06-02-2010, 14:35
nie lepiej zrobić sobie kilka pstryków z wykorzystaniem różnych parametrów i wybrać najodpowiedniejszy który Cię interesuje.Przecież za to się nie płaci

niestety zapłacę czasem a bardzo mi na nim zależy , na obr będę miał ok 2dni
wolał bym zrobić sesje 800 zdjęć i mieć ok 14 dni na ich dopracowanie ,

poza tym koszt wynajęcia obiektu to 200zł za 2h , wiec jak sam widzisz nie ja ustalam zasady , muszę bazować na kelwinach i czasie

wiktor2323
06-02-2010, 14:49
To skoro pacisz 200zł za obiekt to przełącz na rawy. Po jednej takiej sesji będziesz miał rozeznanie jaką temp. zastosowac w danych warunkach. Nikt niestety nie poda Ci cyfr bo nikt nie wie jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

Matt_K-K
06-02-2010, 15:21
A poza tym nie ma czegos takiego jak warunki "idealne" - zawsze czyms sie roznia od wzorca tego ktory stosuje aparat przy tych kilku balansach bieli jakie da sie tam wybrac. Poza tym mozesz zrobic raw+jpg, wowczas masz mozliwosc miec zdjecia na szybko, a jesli potrzeba regulacji - to regulujesz w rawie. Poza tym jesli robisz kilka ujec z jednej pozycji, to robiac w rawie ustawiasz globalnie parametry dla pierwszego zdjecia i kopiujesz je na pozostale zdjecia. Duza oszczednosc czasu. W rawie ustalilbys jedynie balans bieli + ew. korekcje ekspozycji, a rezultaty znacznie lepsze...

tombas
06-02-2010, 15:30
prosta obróbka 800 rawów w dpp to jakies 2-2,5h (w dużym stopniu kopiowanie ustawień dla grup zdjęć), potem czas konwersji (u mnie jakies 3h) i jestes w domu, sorry Cie bardzo ale jest dla mnie niezrozumiałe jak możena nie robić rawa w sytuacji gdy bardzo wazny jest efekt koncowy (jotpeg to tylko u cioci na imieninach:-D)

Janusz Body
06-02-2010, 16:01
Mogę poprosić o podanie konkretnej temperatury barwowej do scen .

pochmurny dzień + docieplenie blendą złotą

..................... + srebrna

otwarty cień + docieplenie złotą
................ + sebrna

słoneczny dzień nad fotografowanym obiektem dyfuzor + lampa odbita od blendy złotej

proszę tylko nie piszcie jest raw :oops:

Pochmurny dzień to może być wszystko od 5000 do 7000-8000K a pod wieczór i więcej. To zależy też od tego na którą stronę świata wychodzą okna z tego studio... Dociepla się blendą po to żeby.... docieplić czyli mieć (zwykle w portrecie) inna temperature barwowa niż zastane światło. Nie rozumiem sensu docieplania złotą blendą i "wyciąganie" potem docieplenia w temperaturze barwowej. Sama temperatura to też nie wszystko - suwak Tint w ACR/LR dość boleśnie to udowadnia.

aztek
06-02-2010, 18:09
Dociepla się blendą po to żeby.... docieplić czyli mieć (zwykle w portrecie) inna temperature barwowa niż zastane światło.

może inaczej sytuacja wymaga 6500 K , docieple złotą a temperature ustawie w granicach 5500 -6000 K to będzie poprawny WB czy dalej jestem w lesie :oops:

y3k
06-02-2010, 21:31
Jeśli ma być "neutralnie" to szara karta i pstryk, ale raczej wydłuży to pracę z modelem. Dokładnej temperatury nikt Ci nie poda, może jak to by były warunki studyjne, ale nie dla pleneru.

aztek
07-02-2010, 11:50
a jesli potrzeba regulacji - to regulujesz w rawie.

ale jeśli nie będę regulował w RAW (WB , Expozycji ) , to jakość otrzymanego JPG będzie taka sama i bez znaczenia czy zapisze w JPG czy RAW ?

Chce dokonywać zmian tylko w RAW .

Janusz Body
07-02-2010, 12:01
ale jeśli nie będę regulował w RAW (WB , Expozycji ) , to jakość otrzymanego JPG będzie taka sama i bez znaczenia czy zapisze w JPG czy RAW ?

Chce dokonywać zmian tylko w RAW .

A jakby tak wziąć aparat do ręki i sprawdzić samemu?

RAW to nie jest cudowny format zwalniający fotografa od myślenia. Nie ustawisz ekspozycji będziesz miał taką samą kaszanę jak w jpegu. Jedyne od czego RAW (częściowo) uwalnia to myślenie o WB.

http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828