PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 LD bez Di do cyfrówki?

anu
04-02-2010, 22:10
Mam Pytanie. Czy obiektyw Tamron LD bez rozszerzenia Di, które wskazuje na optymalizację do współpracy z matrycami cyfrowymi, będzie współpracował z cyfrowym eosem?

Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Nie będzie współpracował zupełnie, może będzie, a może nie, a może będzie współpracował ale tylko na otwartej przysłonie lub manualnie?

Tak ogólnie seria z samym LD była pierwotnie produkowana tylko do aparatów analogowych?

Aha, jeszcze jedno - to charakterystyczna wersja, nie czarna, ale srebrna.

Z góry dziękuję.

krisv740
07-02-2010, 12:41
może , ale nie musi....
problem współpracy może dotyczyć także (o dziwo) wersji analogowych - np. eos50.
powinien natomiast współpracować z pierwszymi "cyfrówkami" d10/d60 (o ile dobrze pamiętam).....
bez sprawdzenia nie proponuję zakupu takiego szkła.
kolor nie robi różnicy - były w "sreberku" pod serię 50/300 (analog)
ja mam dwa szkła tokiny, i nie współpracują ( oczywiście tylko przysłona ) z cyfrą i eos50.
działa bez problemu z eos3.

anu
09-02-2010, 11:49
Znalazłem galerie ze zdjęciami z tego obiektywu. Z opisu wynika, że współpracował z 10d, 20d, 350d. Dalej cisza, choć może to też wynikać z tego, że został wycofany z produkcji i nabywcy nowszych modeli aparatów nabywali też nowsze obiektywy.

Przy okazji czym różnią się obiektywy "cyfrowe" od "analogowych" oprócz chipów, które mogą być nie kompatybilne? To kwestia sposobu obrazowania na pełną klatkę i na mniejszą matrycę cyfrową?

O tym tamronie znalazłem informację, że "cyfrówka" ma dodatkowe powłoki, bo matrycę cyfrowe mają inne charakterystyki świetlne w porównaniu z tradycyjną kliszą.

anu
09-02-2010, 21:47
co ciekawe te obiektywy są jako 70-300 9 75-300