PDA

Zobacz pełną wersję : Wzornik WB w Kelvinach do 500d

kaqkaba
04-02-2010, 13:01
Witam
Problem jest taki: mam 500d a w nim nie ma regulacji temperatury barwowej w Kelwinach. Niby można w takich warunkach zrobić zdjęcia w RAW i po problemie ale filmu już w RAW nie zapiszę.
Custom WB (z wzorca) też nie jest rozwiązaniem bo owszem WB będzie poprawny ale nie zawsze o ideał w odwzorowaniu kolorów chodzi (i czasami lekko ciepła/zimna barwa by się przydała).

Wymyśliłem sobie takie coś. Przygotuję sobie małe pliki, które będę mógł wykorzystać jako wzorzec do WB z określoną z góry odpowiednią temperaturą barwową. Zapisze na karcie i zablokuje przed usunięciem. W ten sposób (nieco ułomny ale zawsze) moge ustalać odpowiedni WB (wedłów mojego widzimisię).

Tylko teraz powstaje problem:
1. Czy da się takie pliki spreparować (i to jeszcze żeby odpowiadały odpowiednim temperaturom)
2. W czym to zrobić
3. Czy ma to w ogóle sens.

Tezet-gdynia
04-02-2010, 16:37
Nie wiem czy dobrze mysle, ale mozesz sprobowac tak.

Tutaj jest wzornik

https://canon-board.info/imgimported/2010/02/578pxColor_temperaturesvg-1.png
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Color_temperature.svg/578px-Color_temperature.svg.png)

Barwa światła emitowanego przez ciało doskonale czarne. Skala nie uwzględnia jasności świecenia.

I teraz przemyslenia na temat, moze chore wizje, moze poprawne myslenie ;)

Jesli pobierzesz kolor z danego miejsca skali, wypelnisz nim np kartke a4 lub ekran monitora, zrobisz zdjecie - a pozniej ustawisz jako wzorzec, to uzyskasz taka temperature barwowa na zdjeciu.

Warunek: monitor - drukarka - papier - oswietlenie w ktorym wykonujesz zdjecie - idealnie skalibrowane.

Moze sie myle, moze nie. W tej kwestii nie mam zadnego doswiadczenia, ale sprobowac chyba warto :-P

Tomsarz
04-02-2010, 23:33
Ale po co tyle kombinowania. Przygotowywanie jpg-a, drukowanie go, fotografowanie.
Mam plik w formie elektronicznej, drukuję go na papierze tylko po to żeby z powrotem zmienić go w formę elektroniczną przez sfotografowanie. (bąd odwzorowania koloru drukarki i aparatu). Może da się przygotować jpg-i z wypełnieniem pobranym ze skali i te pliki bezpośrednio umieścić na karcie. Tylko czy aparat je zobaczy?

Tezet-gdynia
05-02-2010, 00:13
No wlasnie chyba ciezko bedzie, dlatego podalem ten sposob ;) Teraz probowalem zrobic zdjecie, zgrac je na komputer, wypelnic danym kolorem i spowrotem wgrac do aparatu i komunikat ze jpg cos tam cos tam, i zdjecie nie do otworzenia ;)

czornyj
05-02-2010, 00:24
Rzecz jest z dość zawiłych względów nie do zrealizowania w tak prymitywny sposób, co zresztą tak czy owak jest bez znaczenia, bo skala w Kelvinach stanowi baaaardzo przybliżoną i niedokładną informację o barwie światła i do praktycznego ustawienia punktu bieli nadaje się średnio. Wystarczy spróbować sobie poustawiać w ACR punkt bieli RAW posługując się wyłącznie suwakiem Kelvinów, pozostawiając suwak tinty zawsze w pozycji "0", by przekonać się o skali problemu.