Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : eosik 450d i obiektywy

marpas76
02-02-2010, 11:16
witam,

Jestem amatorem wczesniej posiadalem powershot a95,nietety po wymianie matrycy to juz nie to samo, wiec przyszedl czas na zmiane a koszt dobrego kompaktu jest podobny do lustrzanki wiec chyba zdecyduje sie na lustrzanke.

I mam sie z zamiarem kupna eos 450d ale zastanawiam sie nad obietywami,

1) czy lepiej kupic jeden lepszy uzywany tamron 17-50/2.8 czy lepiej dwa kit
canon 18-55is + 50mm/1.8?

2) czy wybor takich obiektywow do fotografowania krajobrazow, postaci oraz
zdjecia w pomieszczeniach jest ok?
(no i ekstra byloby gdyby bylo jakies tam makro dla mojej zonki,ale chyba
nie obedzie sie bez dokupienia dodatkowego obiektywu:( ).

chodzi o to zebym nie byl nie milo zaskoczony po przesiadce z kompakcika.

Pozdrawiam

Chris_11
02-02-2010, 13:13
Jeśli chodzi o punkt drugi to na początek ten Tamron da radę. Porobisz trochę zdjęć, zobaczysz, co Ci się w tym obiektywie podoba, jakich zakresów najczęściej używasz, czy światła nie za mało, itp...

Niestety zderzenie świata "kompaktowców" ze światem "lustrzankowców" bywa czasami rozczarowujące, szczególnie jeśli robi się zdjęcia na zielonym kwadraciku. Ważne, żeby się nie zniechęcać, uczyć i wykorzystywać możliwości jakie daje lustro. :)

Jago
03-02-2010, 20:12
...........szczególnie jeśli robi się zdjęcia na zielonym kwadraciku............

Niektórzy od niego zaczynają.

............Ważne, żeby się nie zniechęcać, uczyć i wykorzystywać możliwości jakie daje lustro. :)

Bardzo ważne :!::!:

Chris_11
03-02-2010, 20:16
Niektórzy od niego zaczynają.

A niektórzy z tych niektórych niestety na tym etapie pozostają. ;)

Jago
03-02-2010, 20:17
Jeśli chodzi o punkt drugi to na początek ten Tamron da radę. Porobisz trochę zdjęć, zobaczysz, co Ci się w tym obiektywie podoba, jakich zakresów najczęściej używasz, czy światła nie za mało, itp...............

Generalnie na początek jak najtańszy obiektyw a drogą prób i błędów dojdziesz do tego, czego oczekujesz od swoich zdjęć i jakie w związku z tym masz wymagania sprzętowe. Polecam lekturę: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

KLIFord
22-02-2010, 00:18
Witam,
Dodam też coś od siebie... Moją zabawę tak naprawdę zapoczątkował Kodak DX6490, gdzie mimo 4MPIX matrycy, ale dobrej jakości i zmiennoogniskowy obiektyw zauroczył mnie fotografią (+szef zaawansowany/emerytowany fotograf). Następcą był już Kodak 1015IS... ale nadal nie oddawał wszystkiego czego szukałem, choć już cieszył wybierak nastawień oraz rozmiar samego body.

Aktualnie posiadam i doceniam 'Canona 450D + EF-S 18-55 IS Kit'
Body jest jak dla mnie wystarczająco zaawansowane, i nadal je poznaje.
Co do szkła, kit również mnie nie zawodzi, choć oczywiście przymierzać się będę do dokupienia szkła <100mm (kita zostawiam i tak sobie).

Osobiście polecam jak najbardziej taki zakup, a co do Kita powinieneś być zadowolony na starcie, a następnie szukać czegoś co bardziej CI podpasuje. Dodam jeszcze, że warto od razu zaopatrzyć się w filtr UV, bo nawet mimo rawów sporo widoczne było zamglenie (bynajmniej u mnie), oraz osłone przeciwsłoneczną, najlepiej montowaną w org. mocowaniach.

roshuu
22-02-2010, 13:00
Ale ten kit to ciemnica. Zdecydowanie lepszy Tamron, bo ma szerszy kat, bo jest jasny i ostry. Znow 50tka 1.8 to fajne szkielko, bo takieg swiatla bedziesz czasem potrzebowal w pomieszczeniach, no chyba ze masz tendencje to walenia lampa po oczach, to w tedy i kit bedzie dobry nawet na 50mm :P