PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania Laika

The Witch
02-02-2010, 06:35
Co we właściwościach zdjęcia oznacza:
lampa błyskowa: 16
i tryb pomiaru: 3 lub 5 ?

I jeszcze jedno, chyba nawet głupsze... bo nie za bardzo rozumiem różnicę pomiędzy FF a cropem. Nigdy nawet nie widziałam np. 5D na oczy.
Rozumiem że wszystkie obiektywy pasują zarówno do Cropa jak i pełnej klatki - zmienia się jednak ogniskowa? Więc jeżeli mam cropa i np 11-22 oraz 50mm. Jaką ogniskową będę miała na FF.

Od razu przepraszam za swoją głupotę ;)

tombas
02-02-2010, 07:36

I jeszcze jedno, chyba nawet głupsze... bo nie za bardzo rozumiem różnicę pomiędzy FF a cropem. Nigdy nawet nie widziałam np. 5D na oczy.
Rozumiem że wszystkie obiektywy pasują zarówno do Cropa jak i pełnej klatki - zmienia się jednak ogniskowa? Więc jeżeli mam cropa i np 11-22 oraz 50mm. Jaką ogniskową będę miała na FF.

Od razu przepraszam za swoją głupotę ;)

Wiem, że to dział dla poczatkujących, ale czy to jakaś prowokacja? jeśli nie to naprawde masz za co przepraszać

Krzychu
02-02-2010, 08:03

W jakich właściwościach ? Exifie ? Oglądanym jakim programem ?

Use google. FF to pełna klatka czyli matryca rozmiaru filmu małobrazkowego (były kiedyś takie), crop to matryca mniejsza niż ww. klatka.

Nie - są takie które nie kryją większej pełnoklatkowej matrycy (wszelkie EF-Sy - ich się nawet nie da zamontować do FF, przynajmniej teoretycznie oraz cała reszta niektórych Tamronów, Sigm, Tokin...)

Ogólnie to zadaj sobie trochę trudu i spróbuj poczytać...

jkl8
02-02-2010, 08:33
1. lampa błyskowa: 16
2. nie za bardzo rozumiem różnicę pomiędzy FF a cropem.
3.Rozumiem że wszystkie obiektywy pasują zarówno do Cropa jak i pełnej klatki - zmienia się jednak ogniskowa? Więc jeżeli mam cropa i np 11-22 oraz 50mm.
4. Jaką ogniskową będę miała na FF.

ad. 1. trudno będzie odpowiedzieć na pytanie nie wiedząc skąd się biorą te cyferki, powiedz chociaż gdzie je wyczytałeś
ad. 2. FF i crop różnią się wielkością elementu rejestrującego (matrycy). FF to pełna klatka dawnego filmu małoobrazkowego czyli 24x36 mm, natomiast wszystkie crop-y posiadają matrycę mniejszą w milimetrach (czasami mają większą matrycę w ilości pikseli). W opisach aparatów "cropowych" podawany jest mnożnik cropa czyli cyferka przez którą należy pomnożyć wymiary matrycy, aby uzyskać wzorcowe wymiary FF.
ad. 3. Nie, nie wszystkie obiektywy będą pasowały na FF i crop nawet jeśli fizycznie da się je wpiąć w bagnet. Obiektywy do pełnej klatki dają takie pole obrazowe aby pokryć nim wymiar 24x36 mm, natomiast obiektywy do cropa nie posiadają, lub nie dają zadowalającego obrazu na tak dużej przestrzeni.
Generalnie obiektywy od FF spokojnie można wpinać do crop-ów natomiast w przeciwną stronę już zdecydowanie nie.
ad. 4. Ogniskowa obiektywu jest obliczana w odniesieniu do wymiarów klatki filmu małoobrazkowego tj. 24x36 mm nawet wtedy kiedy obiektyw konstrukcyjnie nie jest przystosowany do użytkowania z takim polem. Tworzy to pewien ogólnie zrozumiały standart. Natomiast jeśli wepniesz obiektyw EF do aparatu z crop-em to rzeczywista ogniskowa wydłuża się o mnożnik cropa

roshuu
02-02-2010, 10:27
FullFrame (FF) i ogniskowa na nim np. 50mm to na Cropie bedzie odpowiednio mniej widac o wspolczynnik 1.6 czyli ta ogniskowa bedzie odpowiadac 80mm.
Jednym slowem crop to mniejszy wycinek tego co widac na pelnej.

C80
02-02-2010, 10:46
Ale nie każdy crop daje mnożnik 1.6, 1D zdaje się daje mnożnik 1.3.

roshuu
02-02-2010, 11:12
Ale nie każdy crop daje mnożnik 1.6, 1D zdaje się daje mnożnik 1.3.

chodzilo mi jedynie o pokazanie przykladu przelicznika. Powiem szczerze, ze nie wiem jakie sa jeszcze mnozniki poza 1.6. W kazdym razie w najpopularniejszych Canonach czyli od 300d do 50d napewno jest 1.6 :D

iso
02-02-2010, 16:14
chodzilo mi jedynie o pokazanie przykladu przelicznika. Powiem szczerze, ze nie wiem jakie sa jeszcze mnozniki poza 1.6. W kazdym razie w najpopularniejszych Canonach czyli od 300d do 50d napewno jest 1.6 :D

1d ma 1.3x a nikony 1.5x - to mnie boli w mojej rybie najbardziej :D

po za tym uściśnijmy- mnożnik odnosi się do kąta widzenia, nie ogniskowej - bo ogniskowa to fizyczna właściwość obiektywu.

roshuu
02-02-2010, 16:49
1d ma 1.3x a nikony 1.5x - to mnie boli w mojej rybie najbardziej :D

po za tym uściśnijmy- mnożnik odnosi się do kąta widzenia, nie ogniskowej - bo ogniskowa to fizyczna właściwość obiektywu.

uuu faktycznie 1.5 niby niewiele a jednak.
Co do uscislenia - tlumaczac tak na chlopski rozum fizycznie mamy wrazenie widzenia obrazu na cropie mniejszego. Zreszta zawsze przy mnozeniach mowa o mm :)

C80
02-02-2010, 17:20
A Olki zdaje się 2.0 i z 50 mm robi 100. Tylko, że Olek chyba nie ma FF. Choć nie jestem pewien.

siudym
02-02-2010, 19:08
nikony 1.5x - to mnie boli w mojej rybie najbardziej :D

A taka Sigma ma magnifikacje 1.7x, wiec zle nie masz ;)