Zobacz pełną wersję : Ustawienia aparatu (parametr...)
Tomasz Urbanowicz
06-10-2005, 21:06
Witam
Pewnie nie raz było o tym, ale raz jeszcze zapodam ;)
Jakie ustawiania kontrastu, ostrości, itp. zwykle ustawiacie? Czy wszystko na ZERO czy macie jakieś swoje preferencje? Zwykle używam JPEG, RAW od czasu do czasu.
Ja jeśli pstrykam JPEGi u "Cioci na imieninach" :wink: to mam ustawione Saturation +1, Shapening +1. Jeśli inne pstrykanie to wszystko neutralne.
PS
Do RAW nie ma znaczenia co masz ustawione.
Pewnie nie raz było o tym, ale raz jeszcze zapodam ;)
A po co sie powtarzac?
Wystarczylo wejsc w wyszukiwarka, zaawansowane wyszukiwanie, wpisac "ustawienia" , zaznaczyc zeby tylko w tematach wyszukiwalo i przeczytac np ten watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=1032 i ewentualnie sie do niego dopisac :roll: .
Tomasz Urbanowicz
07-10-2005, 07:12
Dziękuję - Vitez liczyłem na Twój wpis, ale...
Kiedyś natknąłem się na Twój post o ustawieniach - podajesz w nim jak ustawiasz parametry gdy nie korzystasz z RAW i nie mogę go znaleźć...
No bylo w tym watku do ktorego linka podalem w linku powyzej ;) .
Niestety byl po drodze reset bazy i wiele starszych watkow albo poznikalo albo ma nieaktualne linki :? .
Contrast +1 Sharpness +2 reszta zero - to na wypadek gdybym przypadkiem przelaczyl na JPG. Do RAW tez sie przydaje bo jak sie generuje z nich na szybko Proof to JPG biora wlasnie te ustawienia.