Zobacz pełną wersję : Przełączenie obiektywu z AF na MF
Tomasz Urbanowicz
06-10-2005, 17:21
Witam
Przeprasza z góry za "lamerskie" pytanie, ale czy trzeba wyłączyć aparat przed przełączenie obiektywu za trybu AF na MF, lub odwrotnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Jurek Plieth
06-10-2005, 17:45
Witam
Przeprasza z góry za "lamerskie" pytanie, ale czy trzeba wyłączyć aparat przed przełączenie obiektywu za trybu AF na MF, lub odwrotnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Nie, nie trzeba. Natomiast były jakieś 20D z wczesnym firmwarem, które wieszały się przy demontowaniu obiektywu bez wyłączenia korpusu.
Nie, nie trzeba. Natomiast były jakieś 20D z wczesnym firmwarem, które wieszały się przy demontowaniu obiektywu bez wyłączenia korpusu.
W 350D tak jest
a to akurat jest zaleta. obiektywu nie powinno sie wymieniac przy wlaczonym body. bo jak matryca jest pod napieciem, to latwiej drobinki kurzy przyciaga...
zdaje sie nawet, ze w instrukcji o tym cos jest
Tomasz Urbanowicz
06-10-2005, 21:08
Czyli trzeba w 350D wyłączać aparat przed przełączeniem? I czy tak samo jest w 300D?
TommyTheCat
06-10-2005, 21:21
piszą o wymianie obiektywów, nie o przełączaniu af/mf :)
W 350D tak jest
No mi sie jakos nie zwiesil nigdy :)
No mi sie jakos nie zwiesil nigdy :)
Potwierdzam
Mi też nie :-)
Jurek Plieth
07-10-2005, 10:02
a to akurat jest zaleta. obiektywu nie powinno sie wymieniac przy wlaczonym body. bo jak matryca jest pod napieciem, to latwiej drobinki kurzy przyciaga...
No, ale te wczesne dwudziestki wieszały sie często bezpowrotnie i tylko serwis fabryczny im pomagał:confused:
Tak na logikę, z elektrycznego punktu widzenia, to nie powinno się odłączać obiektywu "pod napięciem". Jednak w ferworze walki mi się często w dziesiątce zdarza tak zrobić i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
co za bezsensowna dyskusja wyłanczanie AF/MF przy wyłączonym pudełku ???
to by było głupie jak by nie można było nie ?
PS NIE CHODZI O ZMIANE TYLKO O PRZEŁĄCZANIE
Tomasz Urbanowicz
07-10-2005, 10:48
W zasadzie pytałem tylko o przełączenie trybu z AF na MF lub odwrotnie :)
Tak na logikę, z elektrycznego punktu widzenia, to nie powinno się odłączać obiektywu "pod napięciem".
Wszystko zależy od rozwiązań zastosowanych w złączu. A to wygląda mi na projektowane przynajmniej mechanicznie z nastawieniem na możliwość zmian obiektywów przy włączonym aparacie (długi styk masy i ostatni w rządku styk zasilania).
Tomasz Golinski
07-10-2005, 20:49
Tak na logikę, z elektrycznego punktu widzenia, to nie powinno się odłączać obiektywu "pod napięciem". Jednak w ferworze walki mi się często w dziesiątce zdarza tak zrobić i nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
Szczerze mówiąc to mi nawet nie przyszło do głowy. Jeszcze nigdy świadomie nie wyłączyłem body przy zmianie obiektywu. I żyje
Właśnie sprawdziłem. Body (350D), nawet wyłączone, po przykręceniu obiektywu gada z elektroniką obiektywu. Wydaje mi się zatem, że położenie wyłącznika przy wymianie nie ma najmniejszego znaczenia ani dla body ani dla obiektywu.