Zobacz pełną wersję : Obiektyw Canona i telekonwerter Sigmy
Spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze uzycie telekonwertera Sigmy 1.4x z obiektywem innym niz zalecane przez producenta (w liscie kompatybilnosci sa wylacznie obiektywy Sigmy) moze doprowadzic do uszkodzenia obiektywu i/lub aparatu.
Empirycznie sprawdzilem, ze telekonwerter Sigmy 1.4x APO EX dziala ze szklem Canona 70-200L/f4. Czy jednak uzywanie takiej kombinacji na dluzsza mete jest bezpieczne?
Spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze uzycie telekonwertera Sigmy 1.4x z obiektywem innym niz zalecane przez producenta (w liscie kompatybilnosci sa wylacznie obiektywy Sigmy) moze doprowadzic do uszkodzenia obiektywu i/lub aparatu.
Empirycznie sprawdzilem, ze telekonwerter Sigmy 1.4x APO EX dziala ze szklem Canona 70-200L/f4. Czy jednak uzywanie takiej kombinacji na dluzsza mete jest bezpieczne?
NIE WOLNO TEGO ROBIĆ!!!
zgodnie z informacjami ze strony Canona następuje trwałe odkształcenie soczewek obiektywu co nie podlega reklamacji w ramach gwarancji, trzeba kupować wyłącznie złodziejsko drogie konwertery Canona ;)
zgodnie z informacjami ze strony Canona następuje trwałe odkształcenie soczewek obiektywu co nie podlega reklamacji w ramach gwarancji, trzeba kupować wyłącznie złodziejsko drogie konwertery Canona ;)
Rozumiem, ze o ile soczewki w telekonwerterze i obiektywie nie koliduja ze soba fizycznie, to nie mam co sie martwic o niezgodnosc na poziomie elektroniki?
D.
Jurek Plieth
07-10-2005, 09:38
Rozumiem, ze o ile soczewki w telekonwerterze i obiektywie nie koliduja ze soba fizycznie, to nie mam co sie martwic o niezgodnosc na poziomie elektroniki?D.
Oczywiście, że tak! Co najwyżej o "niezgodność" na poziomie optyki:confused:
wszyscy mówią, że szkla Canona ładnie grają z konwerterami Sigmy...
wszyscy mówią, że szkla Canona ładnie grają z konwerterami Sigmy...
Zdefiniuj "wszyscy" :roll: .
Ale badz przy tym baaardzo ostrozny.
Zdefiniuj "wszyscy" :roll: .
Ale badz przy tym baaardzo ostrozny.
wszystkie posty jakie czytałem
wiem, czytałem tylko dwa ... i akurat na ten temat Twojego nie czytałem :)
wszystkie posty jakie czytałem
wiem, czytałem tylko dwa ... i akurat na ten temat Twojego nie czytałem :)
Ja na temat konwerterow Sigmy nic nie pisalem. Odzywam sie w tym watku tylko by zwrocic Ci uwage ze uogolnianie "wszyscy" moze byc bardzo nierozsadne. A skoro bazujesz na dwoch postach to tym bardziej - pochopne. 2 posty != wszyscy ludzie :roll: .
Z ciekawości podpiąłem swój TC Sigmy pod 17-40. AF niby działa ale efekt na zdjęciach jest delikatnie mówiąc dziadowski. Mydło jak jasna cholera.
a czego generalnie po TC się spodziewałeś ;)
Ja na temat konwerterow Sigmy nic nie pisalem. Odzywam sie w tym watku tylko by zwrocic Ci uwage ze uogolnianie "wszyscy" moze byc bardzo nierozsadne. A skoro bazujesz na dwoch postach to tym bardziej - pochopne. 2 posty != wszyscy ludzie :roll: .
moja ironia była widać dość głęboko ukryta ;)
to dobrze ;)
moja ironia była widać dość głęboko ukryta ;)
to dobrze ;)
Ciesze sie z Twojej radosci ze Twoja ironia jest zrozumiala tylko dla Ciebie 8)
Zaręczam Ci, że jeśli takie mydło by mi wychodziło z zestawu Sigmy 100-300 + 1.4 to już dawno bym tego TC nie miał.
Widać, że jest jednak jakaś niezgodność między TC Sigmy a obiektywem Canona.
nie wiem, czy czasem ogniskowa nie odgrywa tu pewnego znaczenia...
TC projektuje się jednak pod pewny zakres ogniskowych i pod niektóre szkła,
podczepianie ich pod szerokie kąty to chyba nie jest najlepszy pomysł i nie był intencja producenta
Robson01
10-10-2005, 13:26
podczepianie ich pod szerokie kąty to chyba nie jest najlepszy pomysł i nie był intencja producenta
A intencją Canona jest aby użytkownicy ich wyrobów podczepiali tylko to co jest "made in Canon" :lol: :lol: :lol:
A intencją Canona jest aby użytkownicy ich wyrobów podczepiali tylko to co jest "made in Canon" :lol: :lol: :lol:
no powiedzmy made BY Canon ;)
AMEN! :)
Zakupiłem telekonwerter sigmy 1.4x EX APO. Może ktoś będzie ciekaw - załączam mój test z obiektywem Canona 70-200/f4: obie fotki z przesłoną 5.6, centralna część kadru, crop 100%. Po prawej zdjęcie z telekonwerterem. Z lewej zdjęcie bez telekonwertera powiększone o 40%.
D.
Zakupiłem telekonwerter sigmy 1.4x EX APO. Może ktoś będzie ciekaw - załączam mój test z obiektywem Canona 70-200/f4: obie fotki z przesłoną 5.6, centralna część kadru, crop 100%. Po prawej zdjęcie z telekonwerterem. Z lewej zdjęcie bez telekonwertera powiększone o 40%.
D.
No i wszystko jasne!
kupujta ludziska TC! ;)