PDA

Zobacz pełną wersję : histogram w 40d

hudant
31-01-2010, 13:41
Witam,,,chcialbym zapytac , wiem pytanie byc moze banalne ale mecze sie i mecze i nie moge z menu aparatu ustawic histogramu,nie chce sie pojawic wykres podczas robienia zdjec..przerylem instrukcje kilk arazy ale chyba cos zle ustawiam..z gory dziekuje :)

stormur
31-01-2010, 13:47
po zrobieniu zdjecia nacisnij "play" i kilka razy "info" - widok na lcd bedzie sie zmienial ( ostatnie 2 to histogram jasnosci/ jasnosci + rgb ( w zaleznosci od ustawieniaw menu ).

mk307
31-01-2010, 13:50
wciśnij przeglądanie zdjęć, naciskach przycisk info naciskasz 1 raz masz juz histogram i informacje, naciskasz 2x masz histogram i rgb, i tak jak zostawisz zostaje przy kolejnym przeglądaaniu zdjęć.

hudant
31-01-2010, 15:22
tak to wiem,,ale czy mozna uzywac histogramu podczas robienia zdjecia? w celu dokonania korekty naswietlenia...o to mi chodzilo , pewnie zle sprecyzowalem pierwsze pytanie,,

roofman
31-01-2010, 15:53
tak to wiem,,ale czy mozna uzywac histogramu podczas robienia zdjecia? w celu dokonania korekty naswietlenia...o to mi chodzilo , pewnie zle sprecyzowalem pierwsze pytanie,,
Tylko podczas włączonej funkcji LiveView + odpowiednie ustawienia w menu:
C.Fn IV - 7, Symulacja bieżącej ekspozycji - włącz (symulacja ekspozycji).
Przełączasz sobie widok histrogramu przyciskiem info - chyba 2-krotne jego naciśnięcie włącza histogram.

edit: znalazłem, jest to opisane na stronie 112 instrukcji 40D.

hudant
31-01-2010, 17:10
udalo sie-dziekuje :)