PDA

Zobacz pełną wersję : Flash Mob - Zróbmy sobie zabawe

rekin
30-01-2010, 18:50
Fajnie by było zorganizować akcje tego typu. :-D

Czacha
30-01-2010, 19:10
dostrzegam pewien minus - nie mieszkamy w jednym miescie

rekin
30-01-2010, 19:23
Raz na rok można zainwestować w bilet PKP tam i z powrotem :)

Vitez
31-01-2010, 18:48
Fajnie by było zorganizować akcje tego typu. :-D

To zorganizuj :roll: . A nie rzuciłeś tylko hasło a zero konkretów - pomysł, miejsce, rodzaj akcji a potem zbierasz chętnych... na gotowe czekasz?

rekin
31-01-2010, 20:06
Typ akcji Flash mob : Sztuczny tłum Paparazzi

Miejsce i czas: Warszawa 28 sierpnia (sobota) 2010 Przed Pałacem kultury i nauki godzina 12:00
Czas trwania: 20 minut
Charakterystyka:
Grupa ludzi symuluje pracę Paparazzi atakując przechodniów. (Sygnałem do ataku jest Nazwisko jakieś sławy wykrzyczane przez dowolnego z uczestników, który zauważy przechodnia).
Ilość ataków: minimum 10.
Typ ataku: Wszyscy na jednego
Czas ataku na jedną osobę: 30 sekund
Minimalne wymagania sprzętowe: telefon komórkowy z aparatem fotograficznym
Minimalna ilość osób: 50
Koszt wpisowego: brak
Mile widziani: kamerzyści i fotografowie (aby nagrać pamiątkowe filmiki na YouTube i robiący pamiątkowe fotki)
Wcześniejsze zapisy: Tak (w tym wątku)
Post osoby chętnej wygląda tak wygląda tak:
1..2. xxx . 3 Ty (czyli wpisy poziomo, a nie z góry an dół)

Ktoś chętny? ;-)

Czacha
31-01-2010, 20:29
sounds nice .. to jeszcze daj to na forum Nikona i bedzie mega Flashmob :D

Krzychu
31-01-2010, 20:36
Ja nie, jakby na mnie jakaś zgraja napadła to mógłbym się zdenerwować w związku z czym nie widzę powodu do czynienia tego komuś innemu... Wyjątkowo głupi pomysł jak dla mnie...

Czacha
31-01-2010, 20:45
zdenerwowac? tym ze robia zdjecia? wspolczuje...

rekin
31-01-2010, 20:50
Post u nikoniarzy : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1723466#post1723466

rostek andrzej
31-01-2010, 20:53
Zastanawiam się, czy w tym szaleństwie jest metoda?

No moja ładniejsza połówka się wkurza, gdy pstrykam jej zdjęcia znienacka. Wyobrażam sobie co by było, gdyby nagle nadleciał taki tłumek i zaczął focić, ktoś mógłby doznać obrażeń:D

rekin
31-01-2010, 20:58
Nie atakujemy: Dziaków, babcie i kobiet w ciąży.

rostek andrzej
31-01-2010, 21:01
Może pokażą Was w Faktach:mrgreen:

rekin
31-01-2010, 21:03
trzeba dać cynk do TVN24, TVP POLSAT itp. :)

rostek andrzej
31-01-2010, 21:09
He he. Już to widzę

" W dniu dzisiejszym, w okolicach Pałacu Kultury uzbrojone w aparaty watahy fotoreporterów atakowały przechodniów......Interweniowała Policja:mrgreen:

Czacha
31-01-2010, 21:13
eee tam.. co to za flashmob jak bedzie telewizja ......... lepiej samemu nakrecic cala akcje i jak juz potem to do nich wyslac

rekin
31-01-2010, 21:15
Każdy może w tym wątku po akcji dodać swój link do materiałów audio-wizualnych.

airhead
31-01-2010, 21:37
to na poważnie jest?

rekin
31-01-2010, 21:47
To tylko propozycja. Czy się uda? Zależy od Nas-forumowiczów.

Czapa
31-01-2010, 21:54
Śmieszny pomysł, co nie znaczy że głupi :twisted:

Myślę że jak ludzie zobaczą tyle osób w jednym miejscu i podlecisz do faceta zrobić mu zdjęcia czy to w 10 czy 50 no to musiałby to być dres albo idiota żeby zaczął lać wszystkich :shock:

Jeżeli bede dostępny to myślę że chetnie bym sie wybrał choć to kawałek z Poznania, a poza tym jeszcze nie pstrykałem w stolicy, czekam na rozwój pomysłu :D

APP
31-01-2010, 22:00
Kolejna inteligentna i przemyślana odsłona Pana od "Zakazy są po to żeby je łamać".
W takich chwilach ciężko jest nie tracić wiary w ludzi...

airhead
31-01-2010, 22:56
To tylko propozycja. Czy się uda? Zależy od Nas-forumowiczów.
wiesz co, jak podałeś datę na sierpień, to myślałem, że sobie po prostu jaja z Viteza robisz :P

a sam pomysł... nie lepiej by zorganizować coś, żeby raczej ludzie przekonać, że jednak jesteśmy normalni?

rostek andrzej
31-01-2010, 23:19
a sam pomysł... nie lepiej by zorganizować coś, żeby raczej ludzie przekonać, że jednak jesteśmy normalni?

Czy aby na pewno?;)

rekin
31-01-2010, 23:19
Jest wiele wariantów-chodzi o to żeby sie spotkac co nie
Stanie jak posągi z aparatami
Pokłon oddawany 600mm L
itp.
Może ktoś coś zaproponuje?

Mellan
31-01-2010, 23:30
Jest wiele wariantów-chodzi o to żeby sie spotkac co nie
Stanie jak posągi z aparatami
Pokłon oddawany 600mm L
itp.
Może ktoś coś zaproponuje?

a myślałem, że na tym forum już nic mnie nie zaskoczy :P

Oj, tak ;)

airhead
31-01-2010, 23:55
Czy aby na pewno?;)
wiesz... jak już robić rozróbę, to wypadałoby wypaść pozytywnie, a nie potwierdzać złe stereotypy o foto

rekin
01-02-2010, 00:34
20 tysięcy osób zgromadziło się Pod Pałacem Kultury i Nauki aby ustawic sie w największy na świecie obiektyw klasy "L" ?

airhead
01-02-2010, 00:52
20 tysięcy osób zgromadziło się Pod Pałacem Kultury i Nauki aby ustawic sie w największy na świecie obiektyw klasy "L" ?
mam wrażenie, że nie bierzesz pod uwagę moich rad, żeby ocieplić wizerunek fotografa w Polsce
więc tak: mamy nie wyjść na podniecających się sprzętem dziwaków, którzy zawodowo zajmują się wkurzaniem ludzi bawiąc się w paparazzo :P

rekin
01-02-2010, 00:55
Dla mnie paparazzo to wzór do naśladowania.
Nie jestem specem od wizerunku. Może nie warto cokolwiek robić..
Pomysł na taką akcje nie jest nowy i pochodzi z chyba telewizyjnej serii "Idiot Paparazzi"
Niektóre filmiki są dostępne tutajhttp://searchservice.myspace.com/index.cfm?fuseaction=sitesearch.results&orig=search_Header&origpfc=VidsChannel&type=MySpaceTV&qry=idiot+paparazzi&submit=Szukaj

mamy nie wyjść na podniecających się sprzętem dziwaków
My Canonierzy jesteśmy elitą fotograficzną. Tylko pytam czemu te akcje Was nie kręcą. Nawet na forum nikona odzew jest większy. Czemu ich to "podnieca" a Nas nie :D
Sorry, but: nie da się ukryć że nam zależy tylko na sprzęcie. To forum sprzętowe a nie jakieś kółko wielbicieli fotografii.

_igi
01-02-2010, 02:34
Nastawienie ludzi do robienia im zdjęć tutaj i w stanach jest ekhm, nieco inne. Myślę że mogłoby nie wypalić, chociaż byłoby śmiesznie żeby spróbować ;p

rekin
01-02-2010, 03:29
Dlaczego zakładać że będziemy spisani przez policje, kibice nam zniszczą sprzęt a ludzie oplują?
IMHO atakowana osoba przez chwile poczuje się jak gwiazda- uśmiechnie się i będzie myślała "trwaj chwilo-o chwilo jesteś piękna" :D
Będzie czym się chwalić. Gwarantuje że tak zareagują ludzie: " O szłam sobie pod pałacem z zakupów wracałam, a tu mi wskoczyły chuligany jedne. Małoż zawału dostałam. Ale po chwili się rozrechotałam i nawet za pozowałam. Dobre chłopaki nic nie zrobiły. One se takiego flashbacka robiły- także (uśmiech) miło to wspominam"
Dlatego warto to zrobić i mieć co wspominać ze starych dobrych czasów czasów, kiedy nie trzeba było jeszcze mieć pozwolenia na aparat fotograficzny i fotograf miał swobode działania.

Tezet-gdynia
01-02-2010, 04:31
Macie pomysly. I moze kazdej osobie obfotografowanej, pozniej taka malutka wizytowke ktos bedzie dawal z napisem: Zdjecia beda dostepne jak komus zechce sie je obrobic i wrzucic na canon-board.info ?? :P Ja bym sie ostro wkurzyl jakby mi tyle osob zaczelo robic zdjecia, nie jedna elka miala by przekoszona przednia soczewke i musiala by isc do justowania na zytnia :P

To juz lepiej udawac ze gania sie cos czego nie ma :mrgreen:

Co do tego flashmoba to odrazu pomyslalem o http://www.youtube.com/watch?v=Gm-WvIVpNF0

rekin
01-02-2010, 04:39
http://www.youtube.com/watch?v=Gm-WvIVpNF0
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: DAmy RAde!
Delikatnie:
http://www.youtube.com/watch?v=1UfNI4eIDw0
Albo na ostro:
http://www.youtube.com/watch?v=3YeztQMfItg
Albo kulturalnie:
http://www.youtube.com/watch?v=HcOjSLglsCg

Czacha
01-02-2010, 07:22
wizytowki..? przepraszanie..? tlumaczenie..? chyba ktos nie zalapal o co chodzi w ideii flashmoba ... a jak go to oburza to nikt nie kaze uczestniczyc

pank
01-02-2010, 10:55
Pomysł ok, ale nie lepiej by było żeby osoba fotografowana była wtajemniczona? Efekt będzie podobny a nikt w zęby nie da.

Kolaj
01-02-2010, 11:00
My Canonierzy jesteśmy elitą fotograficzną.Buahahaha! Mam nadzieję, że to tylko taki żart, zeby poprawić mi humor w ten poniedziałkowy poranek. Jeśli tak, to Ci się udało :)

toshimitsu
01-02-2010, 12:05
Tylko obowiazkowo niech kazdy wezmie zewnetrzna lampe jak ma. Oslepicie "ofiare" tak ,ze sie podda.

Ulozcie potem filmik ze zdjec roznych osob utrzymujac linei czasowa :D

zanussi
01-02-2010, 12:45
co to wogóle za głupie dyskusje. ten flash mob jest prosty i czytelny. jeśli ktoś się boi ze dostanie w zeby od fotografowanego znaczy jedynie tyle że sam by dał w zęby w takiej sytuacji a to ju z jego osobista sprawa i jego problem :D

pank
01-02-2010, 12:52
Flashmob to zabawa w której uczestniczą osoby wtajemniczone, tutaj angażuje się bogu ducha winne osoby postronne które nie wiadomo jak zareagują i nie musi być to dla nich przyjemne uczucie. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to sam ma problem. Z wychowaniem.

Krzychu
01-02-2010, 12:55
Ja tylko powiem tyle - wyobraźcie sobie siebie jako fotografowane albo np. swoją żonę / dziewczynę / dziecko... Dla mnie żenada, a najgorsze że jest więcej osób niż pomysłodawca wątku które nie widzą w tym nic złego - nie macie żadnej gwarancji że temu komu będziecie te zdjęcie robić będzie się to podobać a jeżeli tak będzie to nic innego niż zwykłe buractwo. Więcej się już nie odzywam...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Flashmob to zabawa w której uczestniczą osoby wtajemniczone, tutaj angażuje się bogu ducha winne osoby postronne które nie wiadomo jak zareagują i nie musi być to dla nich przyjemne uczucie. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to sam ma problem. Z wychowaniem.

Dokładnie !

Kolaj
01-02-2010, 13:07
Flashmob to zabawa w której uczestniczą osoby wtajemniczone, tutaj angażuje się bogu ducha winne osoby postronne które nie wiadomo jak zareagują i nie musi być to dla nich przyjemne uczucie. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to sam ma problem. Z wychowaniem.Trafione w dziesiątkę! Podpisuję się obiema rękami a entuzjastów tej "zabawy" (cudzym kosztem) zachęcam do przemyślenia.

wizytowki..? przepraszanie..? tlumaczenie..? chyba ktos nie zalapal o co chodzi w ideii flashmoba ... a jak go to oburza to nikt nie karze uczestniczycWłaśnie rzecz w tym, że niektóre osoby będą do tego zmuszone :neutral: Chyba faktycznie ktoś nie załapał, o co chodzi w tej idei.

Tezet-gdynia
01-02-2010, 14:34
Flash mob (dosł. błyskawiczny tłum) – określenie, którym przyjęło się nazywać sztuczny tłum ludzi gromadzących się niespodziewanie w miejscu publicznym w celu przeprowadzenia krótkotrwałego zdarzenia, zazwyczaj zaskakującego dla przypadkowych świadków.

Zaskakujacego - nie drazniacego :?

Jak narazie ten flash mob ma charakter w stylu: wezmy trabki/piszczalki/gwizdki i podczas spektaklu w teatrze zacznijmy robic halas :|

Zaskakujace - rozrzuceni ludzie na jakims placu, raptem jeden patrzy w gore, celuje aparatem na baaardzo wysoki budynek i krzyczy: ON ZARAZ SPADNIE. Reszta podbiega, udaje ze robi zdjecia, a ludzie sie na to chwytaja i gapia na budynek jak w gwiade betlejemska :p

Pewnie dla wielu osob fotografowanych to bedzie sytuacja zaskakujaca, ale sa osoby ktore w naturalny sposob maja wrodzona niechec do uwieczniania sie na zdjeciach, a co dopiero do pozowania. A to juz jest zmuszanie bo osoba prywatna raczej nie moze byc fotografowana bez pozwolenia chyba ze jest na imprezie masowej ktorej jest czescia (powyzej 200 osob z tego co pamietam) :neutral:

Sama idea jest dobra, tylko trzeba to dopracowac ;-)

Najlepsze co mi przychodzi na mysl, to jedna osoba puszczona na zwiad, zaczyna robic jednej osobie zdjecia i spawdza reakcje, jesli osoba sie denerwuje - wycofuje sie i reszta sie nie ujawnia. Jesli dana osoba zaczyna pozowac, usmiechac sie itp - reszta momentalnie robi tlum i zaczyna pstrykac ;)

Vitez
01-02-2010, 15:08
A to juz jest zmuszanie bo osoba prywatna raczej nie moze byc fotografowana bez pozwolenia chyba ze jest na imprezie masowej ktorej jest czescia (powyzej 200 osob z tego co pamietam) :neutral:

Od strony prawnej - fotografować możesz każdego, publikować zdjęcia już nie każdego. Czynność fotografowania a publikowania to dwie różne sprawy.

Czacha
01-02-2010, 15:59
nie widze nic zlego w fotografowaniu ludzi na ulicy, tym bardziej ze nie chodzi o to aby potem publikowac te zdjecia, tylko o fakt ich wykonania i uwiecznienie calej akcji

flashmob nie jest czyms niezgodnym z prawem, forma ktora tu zaproponowano nie wyrzadza nikomu krzywdy, a forma ma zaskoczyc ludzi nie wtajemniczonych.. czyli tych ktorzy beda robili za 'gwiazdy'

ale jesli w czasie robienia zdjec trafi sie na takie marudy jak na forum to fatycznie moze nie warto tego organizowac ... grunt to umiec sie bawic i nie brac dupereli do glowy.. a duperela jest to, ze ktos zrobil mi zdjecie

z aparatem przelazilem po ulicach setki kilometrow przy okazji robiac zdjecia przypadkowo napotkanym osobm - nigdy nie musialem pytac o zgode na zrobienie fotki... nikt tez sie do mnie o to nie przyczepil .. nie wiem skad wniosek ze ludzie nie lubia byc fotografowani? Tezet... bo Ty nie lubisz? ale to nie jest zadnym wyznacznikiem...

pank
01-02-2010, 16:04
Jest mała różnica między fotografowaniem ludzi na ulicy a bandą fotografów rzucającą się na niczego nie świadomą ofiarę. Jestem bardzo ciekaw jak wyobrażasz sobie że taka osoba może nie brać w tym udziału.

Krzychu
01-02-2010, 16:08
ale jesli w czasie robienia zdjec trafi sie na takie marudy jak na forum to fatycznie moze nie warto tego organizowac ... grunt to umiec sie bawic i nie brac dupereli do glowy.. a duperela jest to, ze ktos zrobil mi zdjecie

Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy byciem fotografowanym przez jedną osobę a kilkadziesiąt czy tylko udajesz ?

Grzesiek_PL
01-02-2010, 16:17
Weźcie pod uwagę że pierwsza lepsza osoba z ulicy może mieć nadwrażliwość na światło i może dostać nagle ataku jakiegoś....
Wg mnie flashe nie wchodzą w grę.

Czacha
01-02-2010, 16:20
no jak sie komus nie spodoba to powie "spier...." ;)

Tezet-gdynia
01-02-2010, 16:20
...z aparatem przelazilem po ulicach setki kilometrow przy okazji robiac zdjecia przypadkowo napotkanym osobm - nigdy nie musialem pytac o zgode na zrobienie fotki... nikt tez sie do mnie o to nie przyczepil .. nie wiem skad wniosek ze ludzie nie lubia byc fotografowani? Tezet... bo Ty nie lubisz? ale to nie jest zadnym wyznacznikiem...

Przeciez nie napisalem ze wszyscy, tylko ze czesc z nich. Ale jak narazie widze ze wszystko idzie w kierunku - naskoczyc na kogos banda, zrobic sobie fun i nie zastanawiac sie co poczuje osoba po drugiej stronie obiektywu :-|

Jak bys sie poczul gdyby do Ciebie podbieglo stado chinczykow robiacych milion zdjec w ciagu sekundy i smiejacych sie miedzy soba ? Jak gwiazda, czy jak jakies ulomne zwierze w cyrku ? :| <- w ten sposob to przemysl.

no jak sie komus nie spodoba to powie "spier...." ;)

A rozbawiony tlum robiacy zdjecia, rozbawi sie do tego stopnia ze zacznie robic jeszcze wiecej zdjec co zamieni sie w zlosliwosc a nie fun :|

Kolaj
01-02-2010, 16:22
ale jesli w czasie robienia zdjec trafi sie na takie marudy jak na forum to fatycznie moze nie warto tego organizowac ...Cóż, nie wszyscy są takimi fajnymi, spoko-cool ziomalami, trafiają się i takie zgrzybiałe pierdoły jak np. ja, którzy woleliby żeby się zgraja fotografów na niego nie rzucała.

Czy warto organizować? Może i warto, wymyślcie po prostu taką formułę, w której osoby niewtajemniczone nie będą angażowane na siłę i tyle. Wyobraźni Wam chyba nie brakuje.

rekin
01-02-2010, 16:31
Instrukcja Flash moba
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/7371/obrazegkhh4f.jpg)

Czacha
01-02-2010, 16:43
pieeeekne .. epickie... zabraklo Dody :mrgreen:

rostek andrzej
01-02-2010, 23:01
Można się będzie potem pochwalić, że tak właśnie się bawi Canonierska elita fotograficzna:mrgreen:

mieszko_1vp
01-02-2010, 23:11
Doda jest słynniejsza-i jestem do niej podobny (teraz śmiech kozy)

micles
02-02-2010, 00:11
Ej no dobra, wartoby w sumie zrobić jakąś Canonową akcję coby się pokazać w mediach, ale z głową panowie, z głową, bo z tego atakowania ludzi to w Polsce może wyjść tylko siara.

Handelson
02-02-2010, 00:15
Można się będzie potem pochwalić, że tak właśnie się bawi Canonierska elita fotograficzna:mrgreen:

Nie zapomnijcie tylko sobie wyszydełkować flag Canon-Foto-Klub...
Gorszej reklamy nie można sobie wyobrazić...
A Ci, którzy nie kumają, że dla "ofiary" to nie będzie FUN, niech zapytają swoje mamy czy będą się czuły w takiej sytuacji radośnie.
Popieram Panka i innych kolegów z wyczuciem.

A Wy koledzy, którym ten pomysł wydaje się taki przedni, przypomnicie sobie takie zabawy w czasach, kiedy za samo wyciągnięcie aparatu na ulicy dostaniesz kopa :twisted:

rostek andrzej
02-02-2010, 21:55
Czyżbyś nie wyczuwał sarkazmu? :mrgreen: Tekst o tym, że jesteśmy elitą fotograficzną zwyczajnie rozbawił mnie niemal do łez, nie mogłem sie powstrzymać:mrgreen:

Handelson
03-02-2010, 09:17
Czyżbyś nie wyczuwał sarkazmu? :mrgreen: Tekst o tym, że jesteśmy elitą fotograficzną zwyczajnie rozbawił mnie niemal do łez, nie mogłem sie powstrzymać:mrgreen:

Oczywiście, że wyczuwam - odnoszę się tylko do tego "wspaniałego" pomysłu :-?

rekin
03-02-2010, 14:15
(...) odnoszę się tylko do tego "wspaniałego" pomysłu :-?

pieeeekne .. epickie... zabraklo Dody :mrgreen:

Zaprosimy Panią Dorotę Robaczewską i po problemie.