Zobacz pełną wersję : Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM
mate00sh
04-12-2009, 09:46
Fajny spacerzoom Sigmy doczekał się stabilizacji i HSM'a:
http://www.dpreview.com/news/0912/09120402sigma1770OSHSM.asp
Poza tym poprawili światło na długim końcu (było 4.5 jest 4).
Fajny spacerzoom Sigmy doczekał się stabilizacji i HSM'a:
http://www.dpreview.com/news/0912/09120402sigma1770OSHSM.asp
Pozostaje mieć nadzieję, że dobra sprzedaż tego modelu wymusi na Canonie obniżkę ceny 15-85IS o kolejne $80 (obecnie kosztuje $720).
mate00sh
04-12-2009, 09:51
Pozostaje mieć nadzieję, że dobra sprzedaż tego modelu wymusi na Canonie obniżkę ceny 15-85IS o kolejne $80 (obecnie kosztuje $720).
Odkąd dobra sprzedaż konkurencji wymusza na Canonie cokolwiek?:)
Jest i opis na optycznych: http://www.optyczne.pl/2450-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_17-70_mm_f_2.8-4.0_DC_Macro_OS_HSM_-_kit_dla_ka%C5%BCdego.html
sebcio80
04-12-2009, 10:00
szkoda ze to nie 15-70 - bylby pewnie hit sprzedazy
Odkąd dobra sprzedaż konkurencji wymusza na Canonie cokolwiek?:)
Od czasu kiedy konkurencja ugryzła więcej niżby chcieli?
Ja się cieszę, jest ruch w cropie (Sigma OS, Tamron VC) to może zrobią ef-s 15-50 f/2 IS czy chociaż ef-s 30/1.4 (idealnie 20/1.8 )?
Ciekawi mnie na ile sekund! starczy IS jak zrobią tego krotkiego f/2 w IS'ie :mrgreen:
mate00sh
04-12-2009, 10:28
Byłoby super, ale nie wierzę coś w nagłą zmianę postawy Canona. Na razie Canon wypuścił chyba jedną stałkę EF-S i chyba nie zanosi się na więcej...
Ciekawe jak się będzie sprawował AF w tej sigmie?
Ciekawe jak się będzie sprawował AF w tej sigmie?
Zapewne tradycyjnie, czyli wysyłka do kalibracji z puszką.
A tutaj porównanie wersji starej i nowej.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=892&add1=10
Jak dla mnie jest to b. dobra wiadomość, bo zamierzałem zmienić starą wersję sigmy 17-70 na T. 17-50 lub 17-50 VC, ewentualnie na sigmę 18-125 OS HSM. Teraz czekam z niecierpliwością na pierwsze testy i cenę nowej 17-70, która ma oscylować w granicach 1700-1800 zł
starling
07-12-2009, 11:39
Mega, MEGA konkurencja dla obecnych, nowych zamiennikow oraz standardow. Mam stara wersje tej Sigmy i zastanawialem sie teraz nad zmiana na nowego Tamrona 17-50 f2,8 vc...ale jezeli Sigma ma wypuscic cos takigo, Stabilizacja i HSM...to nawet to zmienne swiatlo(choc polepszone) wydaje sie nie byc taka przeszkoda...cena tez nizsza od Tamiego..bedzie kasa na filtr:)
mate00sh
07-12-2009, 11:46
jeżeli nie skopią jakości optycznej, to to będzie bardzo dobra opcja. Mając 17-70 kupiłem 17-55 IS głównie ze względu na stabilizację.
Jeśli chodzi o obawy dotyczące precyzji pracy systemu AF to czytając testy obiektywów Sigma zauważyłem, że te z napędem HSM są celniejsze od starszych - wyposażonych w zwykłe mikro silniczki. Zaznaczam, że opieram się na wynikach testów ze stron "branżowych", a nie na własnych doświadczeniach.
Coś czuję, że ta Sigma może ostro namieszać na rynku.
A ja i tak wolę C17-85 IS USM, jest dużo szybszy i celniejszy (kupiłem za 1K PLN w sklepie, za sigmę trzeba zapłacić obecnie min. 300 PLN więcej, oczywiście bez OS i HSM), robiąc foty i tak przymykam f/5-7 więc jakością od Sigmy nie odbiegają. Jakoś ufam Canonowi bardziej. Jeśli ktoś uważa że źle zrobiłem nie kupując Sigmy to bardzo chętnie posłucham.
jest dużo szybszy i celniejszy
Jestem ciekaw, jak ustosunkowałeś się do obiektywu, którego jeszcze nie ma? A jeśli zawsze domykasz obiektyw, to faktycznie 17-85 nie jest taki zły, zwłaszcza za swoją cenę.
Jestem ciekaw, jak ustosunkowałeś się do obiektywu, którego jeszcze nie ma? A jeśli zawsze domykasz obiektyw, to faktycznie 17-85 nie jest taki zły, zwłaszcza za swoją cenę.
Oj, przecież dobrze wiesz że wybrałem Canona a nie Sigmę 17-70 DC MACRO, a testy piękne rzeczy pokazują które praktyka weryfikuje. Nie wiem jaka będzie ta Sigma OS HSM, wolę Canona z tym samym już teraz i ufam tym szkłom. Znając niuanse tego szkła jestem bardzo zadowolony z jego użytkowania i na Sigmę nikt mnie nie namówi, tym bardziej ze względu na f/2.8 którego bym nie używał w ogóle. A tak z ciekawości, czemu nie wybrałeś Sigmy 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO tylko C55-250 IS?
A to ciekawe, bo mnie np. 2.8 uratowało np. kilka zdjęć w kościele (chrzciny), nie wyobrażam sobie robic zdjęć w niektorych warunkach z f/5-7
A to ciekawe, bo mnie np. 2.8 uratowało np. kilka zdjęć w kościele (chrzciny), nie wyobrażam sobie robic zdjęć w niektorych warunkach z f/5-7
A robiłeś z lampą i na manualu?
starling
07-12-2009, 23:01
A ja i tak wolę C17-85 IS USM, jest dużo szybszy i celniejszy (kupiłem za 1K PLN w sklepie, za sigmę trzeba zapłacić obecnie min. 300 PLN więcej, oczywiście bez OS i HSM), robiąc foty i tak przymykam f/5-7 więc jakością od Sigmy nie odbiegają. Jakoś ufam Canonowi bardziej. Jeśli ktoś uważa że źle zrobiłem nie kupując Sigmy to bardzo chętnie posłucham.
Nie tyle zle, ale posiadanie Canona dla samego Canona i opinia, ze nikt Ciebie nei namowi na Sigme jest troche ograniczeniem samego siebie. Sigma ma swiatlo 2,8 ktore BARDZO sie przydaje, ta jak to ktos napisal, 2,8 przykniesz do 4 ale 4 do 2,8 nie otworzysz. Teraz bedzie Tez OS i HSM...warto pomyslec o innych opcjach. Nikt Tobie nie kaze kupowac ale odrzucac mozliwosc nawet na nia nie spojrzawszy...
Nie tyle zle, ale posiadanie Canona dla samego Canona i opinia, ze nikt Ciebie nei namowi na Sigme jest troche ograniczeniem samego siebie. Sigma ma swiatlo 2,8 ktore BARDZO sie przydaje, ta jak to ktos napisal, 2,8 przykniesz do 4 ale 4 do 2,8 nie otworzysz. Teraz bedzie Tez OS i HSM...warto pomyslec o innych opcjach. Nikt Tobie nie kaze kupowac ale odrzucac mozliwosc nawet na nia nie spojrzawszy...
Właśnie testowanie sigmy 17-70 przyczyniło się do tego że po raz kolejny kupiłem Canona. Miałem sporo szkieł tej firmy w łapie, nawet Sigma 150-500 f/5-6.3 DG OS HSM, nie zrobiły na mnie tak dobrego wrażenia (pod względem zdjęć) co alternatywa Canona (nie mówię tu o obiektywach Sigmy ze "złotą obwolutą", te zrobiły na mnie dobre wrażenie, ale to już takie "L") . Tylko tyle.
szymekgd
08-12-2009, 10:57
A swiatlo 2.8 w jakim zakresie bedzie, jezeli tak jak w starszym modelu tylko dla 17mm, to akurat kiepski argument wybrales ;)
A tak z ciekawości, czemu nie wybrałeś Sigmy 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO tylko C55-250 IS?
Bo ma stabilizę (żyć bez tego nie mogę, chyba, że z jakimś f/2.8 ), bo kupiłem zestaw 450d+18-55+55-250 za 3000zł, kiedy za coś podobnego z sigmą zapłaciłbym trochę wiecej, bo ma lepszy zakres (od 55 i ostry do samego końca). Ale jednak przede wszystkim ze względu na IS.
Bo ma stabilizę (żyć bez tego nie mogę, chyba, że z jakimś f/2.8 ), bo kupiłem zestaw 450d+18-55+55-250 za 3000zł, kiedy za coś podobnego z sigmą zapłaciłbym trochę wiecej, bo ma lepszy zakres (od 55 i ostry do samego końca). Ale jednak przede wszystkim ze względu na IS.
I mam nadzieję że jesteś zadowolony z tego szkła, ja jestem bardzo zadowolony że zamiast C55-250 nie kupiłem tej właśnie Sigmy. C 17-85 mam od niedawna ale zdążyłem go przetestować na tyle ze stwierdzam ze to był dobry wybór. I nie jestem przeciwnikiem Sigmy, może kiedyś znajdę w ich ofercie szkło które będę wolał niż Canona.
Pozdrawiam wszystkich miłośników Sigmy.
starling
09-12-2009, 10:28
A swiatlo 2.8 w jakim zakresie bedzie, jezeli tak jak w starszym modelu tylko dla 17mm, to akurat kiepski argument wybrales ;)
Obecnie jest chyba w zakresie 17-19. Tak czy inaczej, miec 2,8, a nie miec...z tym nie da sie klocic.
http://tinyurl.com/y93689a
Macie może informację kiedy to szkło pojawi się w Polskiej dystrybucji?
http://www.allegro.pl/item895032672.html
"dostępny od ręki"
Dobra wiadomość, jeszcze niech zrobią test na optycznych i porównają ze starą wersja bez OS i HSM
Matt_K-K
22-01-2010, 00:16
http://xploit3d.com/blog/?p=128 - kolejny mikro tescik.
i jeszcze kolejny, po hiszpansku:
http://www.digitalcamaralens.com/Html/Objetivos/Sigma/Sigma%2017-70%202,8-4%20OS/Sigma%2017-70%202,8-4%20OS%20Const.%20y%20Ergonomia.htm
narzekaja chlopaki glownie na abberacje w tym ostatnim
liquidsound
30-01-2010, 02:21
Ma ktos juz to szklo? jak sie sprawuje?
Ja kupiłem je w czwartek i po zrobieniu kilku fotek jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim HSM (miodzio i malinka). Mam 28-75 od Tamrona - bardzo dobre szkło, jestem jego fanem - i pomimo tego Sigma zagości chyba na dobre w mojej 30-tce. Potrzebuję szerszego kąta do reporterki a zakres Sigmy bardzo mi pasuje. Uzupełniając to szybkim AF i stabilizacją rekompensuje mi się utrata jasności w stosunku do T. Generalnie na chwilę obecną jestem zadowolony - nie wiem jednak czy nie zmienię zdania po dokładniejszym teście.
liquidsound
30-01-2010, 18:21
Zrob dokladny test i duzo sampli. Please :)
Matt_K-K
31-01-2010, 11:18
Ja kupiłem je w czwartek i po zrobieniu kilku fotek jestem bardzo zadowolony - przede wszystkim HSM (miodzio i malinka). Mam 28-75 od Tamrona - bardzo dobre szkło, jestem jego fanem - i pomimo tego Sigma zagości chyba na dobre w mojej 30-tce. Potrzebuję szerszego kąta do reporterki a zakres Sigmy bardzo mi pasuje. Uzupełniając to szybkim AF i stabilizacją rekompensuje mi się utrata jasności w stosunku do T. Generalnie na chwilę obecną jestem zadowolony - nie wiem jednak czy nie zmienię zdania po dokładniejszym teście.
No wlasnie, a powiedz jak tam jest z AF? Faktycznie cichy i w miare szybki? Kreci pierscieniem podczas ostrzenia? :)
Panowie trochę jestem "zarobiony" - napiszcie jakiego rodzaju test mam przeprowadzić (na bateryjkach, tablicach, przedmiotach, ludziach) - jakie mam sprawdzić ogniskowe, przy jakich przesłonach - zrobię to jak tylko ogarnę robotę ...
Matt_K-K
01-02-2010, 00:58
Celnosc obiektywu jak dla mnie wystarczy ze opiszesz slownie, w takich typowych sytuacjach, czyli przy dobrym swietle, przy slabszym swietle. FF/BF to juz bardziej indywidualna kwestia - z jednym szkielkiem czy korpusem roznie moze byc.
Jesli mogę prosić, to chcialbym zapytac o glosnosc autofocusa, jak wypada w porownaniu np. do 50/1.8 , kita 18-55 czy tez moze jest porownywalna do silnikow USM. No i jeszcze pytanie takie bardziej "mechaniczne" - czy pierscien ostrosci obraca sie podczas ostrzenia?
A co do zdjec z ostroscia, to mysle ze "standardowo" - poszczegolne ogniskowe na pelnych dziurach oraz przymkniete do f/4 czy f/5.6 ... Ale to jak bedziesz mial czas :) Z gory dzieki :)
Ja jeszcze dodam, że przydałyby się zdjęcia zrobione ze stabilizacją i bez - tak dla porównaniai więcej na przesłonie 2.8, bo w mojej "starej" wersji obraz na 2,8 jest nieco mydlany.
Matt_K-K - mam "starą" wersję 17-70 i jeśli chodzi o głośność AF, to mogę porównać do kita 18-55IS - sigma jest głośniejsza, ale na pewno bradziej cicha niż tamron 55-200, czy stałka canona 28f2.8. Na pewno głośność AF w "starej" sigmie nie jest dużym problemem, a jeśli w nowej jest HSM, to powinno być ok.
Na optycznych sa już zdjęcia z 17-70 OS HSM:
http://www.optyczne.pl//?news=2629
pewnie test jest już w trakcie i niebawem się ukaże
Kręci pierścieniem, AF jest bardzo cichy - w słabym świetle potrafi się mylić (może wina 30-tki)
Nioo, jakość zdjęć tej Sigmy przy pełnej dziurze to jest niezła. Dobrze działający OS to kolejny duży plus. Cena ok. 1700 PLN też by mnie nie zniechęciła. Tylko jedna bardzo ważna dla mnie kwestia, celność AF. jak przeczytałem to różnie bywa w tej Sigmie. Gdyby była jak w C17-85 IS USM to bez wahania bym te siedem stów dołożył do Sigmy. A tak przymykam dziurę i daję radę :)
Czekam na opinie użytkowników nowej Sigmy bo to szkiełko mnie mocno ciekawi.
Pozdrawiam!
Na razie to chyba trzeba poczekać, ale na test na optyczne.pl - swoją drogą wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że już niedługo.
Myślę, że wiele osób wstrzymuje się z ostateczną decyzją właśnie do zapoznania się z tym testem - w tym obok podpisany.
Macie test: http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=181
W sumie wypadła bardzo dobrze!!
Myślę że będzie tańszą alternatywą dla 15-85 (i przy okazji trochę jaśniejszą)
Racja. Choć chyba rokowania co do ceny były nieco niższe (1800 to miała być cena oficjalna). Ale zważywszy na to, jaki jest popyt na ten model, to chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie, że te 1800 spadnie.
szymekgd
09-02-2010, 09:21
Jestem ciekawy jak bedzie z powtarzalnoscia parametrow w obiektywach ;)
kashpir_pl
11-02-2010, 18:35
Ja w trakcie poszukiwań - chcę zmienić swojego Tamrona 17-50 na coś ze stabilizacją w rozsądnej cenie. Początkowo naturalnym wyborem wydawała się właśnie wersja VC ale potem:
- poczytałem o Tamronie 17-50 VC, że optycznie jednak trochę gorszy od wersji bez VC, że głośny, że dużo mydlanych egzeplarzy
- przeczytałem test Sigmy na optycznych
Co prawda Sigma ma światło nieco gorsze, ale poza tym nie za bardzo jest się do czego przyczepić. A dodatkowo ma zakres, który świetnie by się uzupełnił z moim Canonem 70-300. Są już jacyś szczęśliwi (a może nieszczęśliwi) posiadacze tej Sigmy i mogą podzielić się swoimi opiniami? Byłbym również wdzięczny za ewentualne linki do stron z testami, którym można ufać :-)
myslidar
11-02-2010, 19:57
Jaki jest sens zmiany jasnego szkła z 2.8 na tą Sigmę? Kup u Cichego to nie będzie mydlane. Wolałbym lekko mydlany obiektyw, od Sigmy, która nie trafia.. A to ostatnio się zdarza notorycznie tej firmie.
kashpir_pl
12-02-2010, 12:34
Większa uniwersalność jeśli chodzi o zakres ogniskowych? Cichsza i szybsza praca z silnikiem HSM? Namiastka makro? Oczywiście, że Tamron ma przewagę w jasności, dlatego chcę porównać za i przeciw tej Sigmy. Dla mnie standardowy zoom to teraz bardziej dodatek do tele, więc dlatego się zastanawiam.
A czy to nie trafianie to na tym konkretnym modelu? Czy to generalnie o obiektywach Sigmy?
myslidar
12-02-2010, 12:36
Z tego co czytam, słyszę i odczułem na własnej skórze to z większością modeli. Sigmy bym już nie kupił nie mając kilku dni na testy..
Może Ci się udać i Ci skalibrują w tydzień, albo tak jak ja możesz słyszeć, że ściągają 4-tą wersje firmware i w końcu się wkurzyć i zażądać zwrotu gotówki (bo o dziwo, nawet druga sztuką, która sprowadzili nie działała). I generalnie byłem miesiąc bez body i obiektywu i następny miesiąc bez samego obiektywu. Więc radzę 2 razy się zastanowić. Na kalibrację Tamrona też się czeka ok. 3 tyg. i zazwyczaj również musi być wysyłka z body. Rozsądne wydaje się kupowanie przez internet i zwrot w ciągu 10 dni jak coś nie gra..
rybieoko
06-02-2011, 23:11
Odgrzewam stary kotlet.
Drodzy użytkownicy Sigmy 17-70 /f2.8-4.0 chciałbym Wam zadacie pytanie, czy nadal uważacie że zakup w.w. Sigmy był dobrym zakupem? Mianowicie jestem od jakiegoś czasu w kropce odnośnie zakupu drugiego szkła. Mój aktualny zestaw może nie jest jeszcze zbyt imponujący, ale póki co ćwiczę i staram się podnieść mój fotoskill. Obecnie posiadam Canona 50D+ C50mm-1.4 + mase pierdółek,grip, statywy, filtrów i inne nieco mniej ważne graty.
Za jakieś 3-4 miesiące będę miał za zadanie pofocić na 3 ślubach moich znajomych (jako drugi fotograf, póki co za duży ciężar-bez doświadczenia ślubnego i sprzętu). Do tego czasu chciałbym powiększyć swój asortyment. Kolega polecił mi ową Sigmę w samych superlatywach. Niestety dzielą nas poważne km, a w okolicy również niemam możliwości przetestować tego obiektywu. Do zestawu planuje dokupić niebawem lampę a z czasem ultra-szeroki kąt.
Ja jako uczujący się amator. Pytam Was co uważacie już po dłuższym czasie obcowania z tym sprzętem? Jesteście go nadal w stanie polecić. Tymbardziej do mojego zestawu i okoliczności w jakich będe go używał (przygotowania w M2, kościół, może plener?). Rozumiem że nie jest to Canonowskie L, ale z drugiej strony 1700zł to też nie mało, bynajmniej dla mnie :). Proszę Was bardzo nieodsyłajcie mnie do tematu "sprzęt na śluby", czytam go, ale tyle tam zdań ile zdjęć na liczniku co drugiego użytkownika forum :). Trochę się w tym gubię. Pytam konkretnie o ten obiektyw? Czy da rade? Wyciągnie to o czym pisałem wyżej z dobrym skutkiem? Ostrzy, AF nie gubi się?
Poproszę Was o pomoc.
rybieoko
08-02-2011, 23:48
dzieki
[QUOTE=rybieoko;930829]Odgrzewam stary kotlet.
Drodzy użytkownicy Sigmy 17-70 /f2.8-4.0 chciałbym Wam zadacie pytanie, czy nadal uważacie że zakup w.w. Sigmy był dobrym zakupem? Mianowicie jestem od jakiegoś czasu w kropce odnośnie zakupu drugiego szkła. Mój aktualny zestaw może nie jest jeszcze zbyt imponujący, ale póki co ćwiczę i staram się podnieść mój fotoskill. Obecnie posiadam Canona 50D+ C50mm-1.4 + mase pierdółek,grip, statywy, filtrów i inne nieco mniej ważne graty.
Za jakieś 3-4 miesiące będę miał za zadanie pofocić na 3 ślubach moich znajomych (jako drugi fotograf, póki co za duży ciężar-bez doświadczenia ślubnego i sprzętu). Do tego czasu chciałbym powiększyć swój asortyment. Kolega polecił mi ową Sigmę w samych superlatywach. Niestety dzielą nas poważne km, a w okolicy również niemam możliwości przetestować tego obiektywu. Do zestawu planuje dokupić niebawem lampę a z czasem ultra-szeroki kąt.
Ja jako uczujący się amator. Pytam Was co uważacie już po dłuższym czasie obcowania z tym sprzętem? Jesteście go nadal w stanie polecić. Tymbardziej do mojego zestawu i okoliczności w jakich będe go używał (przygotowania w M2, kościół, może plener?). Rozumiem że nie jest to Canonowskie L, ale z drugiej strony 1700zł to też nie mało, bynajmniej dla mnie :). Proszę Was bardzo nieodsyłajcie mnie do tematu "sprzęt na śluby", czytam go, ale tyle tam zdań ile zdjęć na liczniku co drugiego użytkownika forum :). Trochę się w tym gubię. Pytam konkretnie o ten obiektyw? Czy da rade? Wyciągnie to o czym pisałem wyżej z dobrym skutkiem? Ostrzy, AF nie gubi się?
Nie dawno stałem przed wyborem obiektywu.I rozważałem zakup tej Sigmy vs Canon 15-85.Przy testowaniu w sklepie tej sigmy z 450D nie było problemu.Przy mieszanym świetle żarowo-jarzeniowym ostrzyła szybko i cicho.Tak więc z Twoim 50D będzie chyba podobnie.Co prawda kupiłem Canona,bardziej mi zależało na 15mm niż F2,8-4.
ja jako użytkownik owej sigmy mogę powiedzieć, że jestem z niej zadowolony.
Stabilizacja naprawdę daje radę i jest bardzo pomocna równiez przy filmowaniu.
AF sporadycznie się myli, ale wymagała mikroregulacji.
Jestem zadowolony z tego szkła. Robiłem zdjęcia z kilku imprez i wiem, że sprawdził mi się.
spootnick
18-02-2011, 19:07
A mnie zastanawia jak ten instrument wspolpracuje z 450D. Jak dla mnie to jest dobra alternatywa dla C 17-85. ogolnie bym nie chcial zmieniac obiektywu ale moj 17-85 przetal porawnie pracowac, wiec poszukuje jakiegos taniego zamiennika, a po tym wszystkim widze, ze sigma chyba ma wszystko co potrzebiuje. Zastanawia mnie tylko jak bedzie wspolpracowal z 450/
marcooos
25-02-2011, 11:06
Mam od wczoraj to szkiełko i wydaje się baaardzo OK :)
Ale jest jeden warunek - kupując trzeba je przetestować ze swoją puszką, ja przerzuciłem chyba z 10 egzemplarzy zanim trafiła się sztuka bez FF/BF na skrajnych ogniskowych
spootnick
25-02-2011, 14:57
Dla C 1000d az 10 obiektywow :) no to chyba nie jest tak zle, jestem ciekaw ile obiektywow maja u mnie w sklepie na skladzie... inaczej bede musial jechac do wikszych miast.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mialo byc "wiekszych miast".
@marcooos Daj znac czy jestes czy jestes z niego zadowolony.
marcooos
25-02-2011, 20:58
Co do sklepu to polecam Sigma ProCentrum w Poznaniu. Chłopaki mają duży magazyn, dużo cierpliwości i potrafią doradzić.
marcooos
27-02-2011, 09:20
Miałem odpowiedzieć czy szkiełko mi pasi. Nie miałem za dużo czasu ale jedno już wiem. Stabilizacja w tym obiektywie jest fenomenalna. Poniżej dwa sample (poranek po imprezie więc nie przeczę trochę rączki mi latają :) )
1.
S17-70 MACRO OS HSM - bez stabilizacji
1/4s
F6.3
63mm
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img840.imageshack.us/i/img7360cb.jpg/)
2.
S17-70 MACRO OS HSM - ze stabilizacją
1/4s
F6.3
63mm
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img52.imageshack.us/i/img7361scb.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Jak dla mnie przy tym czasie 1/4 s rewelacja.
A i jeszcze jedno. Satbilizacja jest całkowicie bezgłośna - do tego stopnia że myślałem że nie działa :wink:
spootnick
08-03-2011, 12:36
dzieki za odp :) No ale chyba go jednak nie kupie... Raczej zdecydowalem sie na tamiego 17-50 f2.8 z stabilizacja. Sigma w sklepie jessops jest dostepna tylko na zamowienie, na miejscu tylko tamron. A i w dodatku dostane rabat ze sklepu kupuja szklo i lampe 430ex :)
jaca.kowal
03-04-2011, 18:28
Cześć
Mam pytanie do użytkowników tej Sigmy.
Jak wygląda u was działanie AF przy ogniskowych od ok.50 do 70?
U mnie przy tych ogniskowych bardzo często AF nie łapie ostrości. Chwile myszkuje w okolicach prawidłowej wartości po czym zatrzymuje się i koniec. Dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu spustu AF w końcu załapie, choć nie zawsze.
Testowałem na różnych obiektach, w różnym oświetleniu i bardzo często AF nie łapie ostrości.
Czy to normalne zachowanie?
Jeśli nie, to co radzicie mi zrobić?
Dzięki za pomoc.
Powszechnie panuje opinia , że szkła Sigmy współpracujące z Canonem ( nie wiem jak z innymi korpusami) mają kłopoty z AFem, często obserwuje się BF albo FF. Pozwolę sobie z tym nie zgodzić. Z przyczyn czysto finansowych mam tylko szkła Sigmy, 10-20/4-5.6, 24-70/2.8 HSM, 70-200/2.8 HSM i 30/1.4. Jedynie 70-200 wykazywało lekki FF, ale mikroregulacja w korpusie załatwiła sprawę. Dwa powyższe zdjęcia (pomiając zawartość blatu:)) pokazuja, że 17-70 to dobre szkło, stabilizacja działa rewelwcyjnie a silnk HSM ( z doswiadczenia wiem) działa bezgłośnie. No i nie zapominajmy o cenie...
Z opinią, że Sigmy źle współpracują z Canonami spotkałem się wielokrotnie. Nie przejąłem się tym i kupiłem właśnie ten obiektyw. Jak dla mnie jest świetnie, AF porównywałem z kolegą:
Sigma na 40D działa porównywalnie z C18-135 na 7D :)
Ostrość na max otworze porównywalna na długim końcu (ale sigma jaśniejsza), na szerokim S zauważalnie lepiej.
Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem af: dla max ogniskowej i f/4 z 4 cm mam 2mm FF, co normalnie jest nie do wykrycia: nie wiedzę tego na żadnym ze zdjęć wykonanych tym szkłem przez ostatnie pół roku.
W skrócie: problemów z af nie mam, lepszego kita nie potrzebuję.
Zakupiłem to szkło we wrześniu ubiegłego roku i jestem z niego zadowolony. Chyba trafiłem za pierwszym razem na dobry egzemplarz. AF działa super.
Marcinsxx
03-04-2011, 22:34
Ja zawsze z sigmą miałem problemy na canonie:( 24-70/2.8, 17-70 bez stabilizacji, 30/1.4 to były porażki jedynie w 10-20 AF działał w miare dobrze. Wcześniej z nikonem miałem 18-50/2.8 i 10-20 i tam z AF był OK.
marcooos
04-04-2011, 17:06
Rozwiązania problemu Sigmy z bf/ff są dwa:
1. Mikroregulacja w puszce
2. Dużo czasu, cierpliwości dobry sklep i przymiarka kilku egzemplarzy do swojej puszki.
Ja z racji braku mikroregulacji zastosowałem drugi sposób i jestem zadowolonym użytkownikiem S 17-70 OS HSM. Szczerze polecam ten obiektyw.
Koch Łukasz
04-04-2011, 19:18
Zanim kupiłem Sigmę rozważałem Tamrona, wybór jednak padł na 17-70. Zanim jednak go wybrałem to przeleciałem chyba z 8 sztuk Tamrona i Sigmy. Kupiłem niby najlepszy ale i tak wysłałem na kalibrację z body.
[]
Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem af: dla max ogniskowej i f/4 z 4 cm mam 2mm FF, co normalnie jest nie do wykrycia: [].
z 4cm ?
z 4cm ?
Od przedniej soczewki (da się bliżej).
Ten obiektyw jednak nie bez powodu ma dopisek MAKRO.
mi ta sigma bardzo pasowała jak ją miałem i szczerze ją mogę polecić ;)
Witam,
Wczoraj podpiąłem 2 sigmy w/w typu. Zastanawiam się nad działaniem autofocusa z tym HSM-em. Czuć i słychać lekkie trykania przy końcówce ostrzenia. Czy to normalne w tym obiektywie?
Podpinałem sigmę 10-20 EX HSM i tam tego nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam
Andrzej
Witam,
Wczoraj podpiąłem 2 sigmy w/w typu. Zastanawiam się nad działaniem autofocusa z tym HSM-em. Czuć i słychać lekkie trykania przy końcówce ostrzenia. Czy to normalne w tym obiektywie?
Podpinałem sigmę 10-20 EX HSM i tam tego nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam
Andrzej
Właśnie to sprawdziłem.
U mnie najgłośniejszym dźwiękiem podczas ostrzenia jest 'szuranie' pierścienia ostrości, której jest również przy manualu.
Czasami (np. jak nieostrość jest mała i obrót pierścienia niewielki lub gdy pod koniec obiektyw musi lekko skorygować) w niewielkim przedziale silniczek pracuje lekko skokowo wydając ciche tykanie, ale w zasadzie nie głośniejsze od tego 'szurania'.
Czyli raczej nic niezwykłego, mój obiektyw od prawie roku pracuje bez zarzutu.
W tych podpinanych też to nie było głośne. Zdziwiło mnie to zjawisko bo w Canon-owskich USM-ach tego nie ma. Nie było też w sigmie 10-20 EX HSM.
W tych podpinanych też to nie było głośne. Zdziwiło mnie to zjawisko bo w Canon-owskich USM-ach tego nie ma. Nie było też w sigmie 10-20 EX HSM.
Jest jedna różnica: zarówno większość obiektywów Canona, jak i Sigma 10-20 mają FTM na silniku USM/HSM typu pierścieniowego. Tutaj innego typu (micro) i daje on cichszą i szybszą pracę od typowych silników, ale nie jest to "pełnoprawne" USM.
Tak czy inaczej AF w tym obiektywie na razie mnie nie zawiódł, więc nie potrzebuję lepszego ;-)
grzechu83
25-10-2011, 13:20
Witam wszystkich (po raz pierwszy na forum)
Jestem na etapie zakupu pierwszej (własnej) lustrzanki i jak dotąd mój wybór padł na 600d + Sigma z tematu. Dręczą mnie jednak dwie wątpliwości, odnośnie wspomnianego obiektywu.
1. Spotkałem opienie, że jeśli w trybie AF poruszy się pierścieniem ostrości, to obiektyw do naprawy. Jak to dokładnie jest? W Nikonie D3100 (kit) w trybie AF poruszyć pierścieniem jest dość trudno, a jak to wygląda tu? Czy chodzi on tam samo jak przy manualu, czy jednak jest wyraźny opór?
2. Nieszczęsne problemy z celnością AF... Czy zaryzykować i kupić w sklepie internetowym za ok. 1500zł, czy jednak dopłacić ok. 200zł i kupić w zwykłym sklepie, gdzie ewentualnie można go w mniejszym lub większym stopniu sprawdzić?
BTW: Może zna ktoś jakiś dobry (rozsądny cenowo) sklep foto na Śląsku? (najlepiej Gliwice-Zabrze)
1. Spotkałem opienie, że jeśli w trybie AF poruszy się pierścieniem ostrości, to obiektyw do naprawy. Jak to dokładnie jest? W Nikonie D3100 (kit) w trybie AF poruszyć pierścieniem jest dość trudno, a jak to wygląda tu? Czy chodzi on tam samo jak przy manualu, czy jednak jest wyraźny opór?
Są obiektywy dla których twierdzenie jest prawdziwe,i są że jest nieprawdziwe.
Należy zapoznać sie z instrukcją obsługi opisem obiektywu.Każdy producent używa własnych określeń .Canon nazywa HTML.Obiektyw z taką funkcją może byc doostrzany bez przełączania na M.Jesli jej nie ma ,ulegnie uszkodzeniu.
Wiekszośc problemów z AF leży po stronie fotografa.IMHO.
grzechu83
25-10-2011, 23:27
Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o "przypadkowe" poruszenie pierścieniem focusa w trybie auto. Czy w trybie auto pierścień się "blokuje", w sensie chodzi dużo ciężej, niż w manualu, że do jego poruszenia trzeba użyć siły, czy można to zrobić przypadkiem, jeśli się człowiek zapomni i nawet nie zauważy. Pytanie może jest głupie, ale nie mam doświadczenia z różnymi szkłami więc wolę się upewnić.
mam to szkło i jestem z niego zadowolony. Może trafiłem na dobrą sztukę. Zablokowałem ją na 17mm i tak mi pasuje najlepiej, jako szeroki kąt.
Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o "przypadkowe" poruszenie pierścieniem focusa w trybie auto. Czy w trybie auto pierścień się "blokuje", w sensie chodzi dużo ciężej, niż w manualu, że do jego poruszenia trzeba użyć siły, czy można to zrobić przypadkiem, jeśli się człowiek zapomni i nawet nie zauważy. Pytanie może jest głupie, ale nie mam doświadczenia z różnymi szkłami więc wolę się upewnić.
Powiem tak: sam nie sprawdzałem, ale raz wymieniłem się na parę godzin obiektywami z kolegą, który mniej dba o sprzęt. Po 2 miesiącach się dowiedziałem, że bawił się w kręcenie pierścieniem na AF (nazwał to "wymuszonym FTM") :evil:
Oznak oczywiście żadnych nie było, działa aż miło. Mimo to nie będę sam próbował, a ten osobnik więcej mojego obiektywu do ręki nie dostanie :twisted:
flankerp
09-11-2011, 17:57
Ja w moim kitowym 18-55 też raz poruszyłem, bo myślałem, że przełaczyłem na manual.. Nic się na szczęście nie stało...
... Ale wydaje mi się, że nie powinno... co najwyżej poruszymy trochę silnikiem i tyle.
Może ma się to inaczej dla USM. W nowym obiektywie już nie mam takich problemów :D
Dodam jeszcze, że nie wiem czy zmieniłem ostrość bo w pore się zorientowałem (pierścień chodził ciężko) i przełczyłem na 'M'
tezmarek
09-11-2011, 18:57
Ja w moim kitowym 18-55 też raz poruszyłem, bo myślałem, że przełaczyłem na manual.. Nic się na szczęście nie stało...
... Ale wydaje mi się, że nie powinno... co najwyżej poruszymy trochę silnikiem i tyle.
Może ma się to inaczej dla USM. W nowym obiektywie już nie mam takich problemów :D
Dodam jeszcze, że nie wiem czy zmieniłem ostrość bo w pore się zorientowałem (pierścień chodził ciężko) i przełczyłem na 'M'
Zwykle nie dzieje się nic złego, ale czasami może zdarzyć się awaria. W wyżej wymienionym kicie zębatka silnika jest dosyć delikatna - spokojnie można ułamać ząbek...
Wracając do tematu Sigmy ja swój egzemplarz wysłałem jednak do serwisu z puszką do kalibracji i teraz to zupełnie inne szkło . Ostre jak brzytwa . Nie że było mydło ale na cropach 100% już się rozmywał obrazek. Czyli Canon będzie ostry raczej prosto z pudełka ale Sigmę trzeba sobie skalibrować. I brawa dla serwisu. Po 2 dniach roboczych obiektyw wrócił do mnie. A Sigme kupiłem ze względu na światełko jednak.
grzechu83
25-11-2011, 15:26
Adam71 mógłbyś gdzieś "zupować" i podać linka do fotek (nawet po jednej) z przed kalibracji i po? Oczywiście najlepiej jak najbardziej zbliżone warunkami.
Na swoich fotkach, przy dużym powiększeniu widzę lekkie rozmycie i zastanawiam się, czy to normalne (w końcu to nie sprzęt z górnej półki), czy może jednak trzebaby przekalibrować.
Adam71 mógłbyś gdzieś "zupować" i podać linka do fotek (nawet po jednej) z przed kalibracji i po? Oczywiście najlepiej jak najbardziej zbliżone warunkami.
Na swoich fotkach, przy dużym powiększeniu widzę lekkie rozmycie i zastanawiam się, czy to normalne (w końcu to nie sprzęt z górnej półki), czy może jednak trzebaby przekalibrować.
W weekend jak będzie w miarę słonecznie to mogę to zrobić bo robiłem fotki z balkonu przed kalibracją . Jedyne co że teraz będzie mniej liści .
a ile sobie wołają za kalibracje w serwisie?
a ile sobie wołają za kalibracje w serwisie?
Jeśli obiektyw jest na gwarancji to usługa gratis. Płacisz tyko za wysyłkę do nich . Odsyłają na swój koszt.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Adam71
Jeszcze raz odpowiem Tobie bo ja tez mam 600D i też miałem wrażenie małego mydła po powiększeniu fotek. Teraz jest dużo lepiej - nie mam czego się przyczepić .
djmatys1988
30-12-2011, 10:25
grzechu83 jeżeli jeszcze nie zakupiłeś szkiełka to polecam sklep w Chorzowie ul. Wolności. Mają pełny magazyn sigmy, ceny rewelacja :) Wybrałem najbardziej ostry egzemplarz z wszystkich które mieli i jestem zadowolony na 99% ..ten jeden procent dobije jak zestawik wróci z kalibracji po nowym roku :)) Sklep wysyła body+szkło za 20zł jeżeli u nich się kupiło więc to też jest jakaś opcja. POLECAM!
Mam problem z ostrzeniem tym obiektywem z prawej strony zdjęcia. Problem powtarzalny niezależnie od ustawień. Załączam przykład. Do serwisu czy niewprawiony fotograf?
f=19 mm, f/8, ostrzone środkowym punktem AF (Canon EOS 600D):
https://canon-board.info/imgimported/2013/06/IMG_0075-2.jpg
źródło (http://i633.photobucket.com/albums/uu58/pawelw86/IMG_0075.jpg)
100% podgląd prawej strony:
https://canon-board.info/imgimported/2013/06/beznbsptytu1420u-2.jpg
źródło (http://s633.photobucket.com/user/pawelw86/media/beznbsptytu1420u.jpg.html)
Co ciekawe, testowe zdjęcie wyszło zupełnie poprawne, więc to nie jest klasyczny FF/BF. f=46 mm, f/3,5
https://canon-board.info/imgimported/2013/06/IMG_0144-2.jpg
źródło (http://i633.photobucket.com/albums/uu58/pawelw86/IMG_0144.jpg)
Mam podobne rozmycie w nowiutkiej S 17-50 2.8 EX, tyle że z lewej strony i na znacznie większym obszarze.
Reklamuję to w serwisie razem z kalibracją już drugi raz, bo za pierwszym nie widzieli wady i rozkalibrowali mi AF jeszcze bardziej.
Widać, że kontrola jakości w Sigmie Made n Japan, po prostu leży i kwiczy a serwis nie za bardzo wie co z tym zrobić.
. Do serwisu czy niewprawiony fotograf?
1-Obciety dach czyli niewprawiony fotograf
2-sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
2-sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
Skąd ta teza?
Mam to szkło od 2,5 roku i jakoś nie zauważyłem. Ślepy jestem, czy co?
Moim zdaniem gorsza sztuka (albo moja lepsza), ale raczej serwis nie stwierdzi żadnej wady.
sigmy tak maja-takie mydełko to ich cecha nie wada
To się pytam: skąd zachwyty użytkowników i wysokie oceny w testach???
Może raczej powinno być: Sigmy tak miewają, bo firma to zwykła manufaktura bez kontroli jakości produktu finalnego?
Kiedyś (dawno temu), spotkałem się określeniem: SIG(nificant) MA(lfunction).
Dopiero teraz to zrozumiałem.
To się pytam: skąd zachwyty użytkowników
jak sprzedałem moja mydelniczkę by net to dostałem maila że.....obiektyw jest super i wielkie dzięki
jak co komu
skoro nie widzisz nic złego w pojawiających się ciągle tematach dot. sigm "nieostro" i "mydli" to no cóż..ok
faktycznie lepiej przeczytać entuzjastyczny test i się cieszyć jaka ta sigma jest naj
rifleman
15-08-2013, 12:05
Skąd zachwyty? Cóż od kit-a dużo jaśniejsza i zakres niezły.
Ale że przy 70mm trzeba przymknąć do f/8 to już szczegół.
Najlepszą "cechą" tej właśnie Sigmy nie jest to mydełko, ale mechanika.
Po 2,5 roku naprawdę lekkiego używania szkło było totalnie rozklekotane, tubus wysuwał się i chował już pod niewielkim kątem.
Czarę goryczy przelała stabilizacja, która od tak po prostu padła.
Nie miałem siły się z tym bawić - poszła do ludzi uszkodzona.
1-Obciety dach czyli niewprawiony fotograf
Ot, powiedział człowiek z kompleksem bycia zauważonym.
Obiektyw wysłałem do gdyńskiego serwisu. Co ciekawe, wadę stwierdzili, napisali w karcie gwarancyjnej iż dokonano "kalibracji" i odesłali na swój koszt. Tyle, że wada...pozostała. Odesłałem do sklepu z żądaniem zamiany.
Kupiłem Tamrona w zbliżonej cenowo klasie (tyle, że 70-300) i ten ładnie ostrzy w całym kadrze. Więc nie mam wygórowanych oczekiwań. Chodzi o to, żeby obraz był lepszy niż w dotychczas posiadanym kompaktowym ultrazoomie! Chyba niewiele.
ten model tak ma; koledze też szybko padła stabilizacja