PDA

Zobacz pełną wersję : Proste pytanie dotyczące eosa1

chalkopiryt
30-01-2010, 02:17
W jaki sposób zdjąć osłonę wizjera w eosie1? Wiem, że odpowiedź na to pytanie znajduje się już na forum ale nie mogę jej odszukać a jest mi to pilnie potrzebne. W internecie znalazłem instrukcję do tego modelu, ale stosowanie się do jej wskazówek nie pomaga. W innych modelach canona po prostu osłonę się wysuwa a w tym.....?

enter
30-01-2010, 03:15
zobacz podpunkt D

http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1/eos1manual/index.htm

ew tu w połowie strony
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1n/Basic-Info/index2.htm

Google znalazło

chalkopiryt
30-01-2010, 11:58
Dzięki za pomoc. Wstyd się przyznać, ale stosowanie się do instrukcji nie pomaga. Jak rozumiem należy ścisnąć osłonę wizjera z dwóch stron i wysuwać ją ku górze-tak jak wskazują strzałki. Tyle tylko, że to nic nie daje, osłona ani drgnie. Niby prosta sprawa, ale męczę się z nią od jakiegoś czasu, bez rezultatu. Palce mnie bolą i w niedługim czasie chyba coś uszkodzę (już nawet sprawdziłem ile kosztuje nowa). Cały czas mam wrażenie jakby coś blokowało. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.

krisv740
30-01-2010, 12:55
ze względu na to iż może już być uszkodzona, istnieje duże prawdopodobieństow przyklejenia jej do wizjera przez poprzedniego "użyszkodnika"
ja akurat tak miałem.....

enter
30-01-2010, 15:54
każda org. muszla oczna to koszt powyżej 40zł więc często się je przyklejało :|

chalkopiryt
30-01-2010, 17:07
Dzięki serdeczne za pomoc. Enter i krisv740 macie racje. Nie ma innej możliwości osłona musi być przyklejona. Dotychczas się nią nie interesowałem, ale stłukłem okulary i pomyślałem: co za problem przecież ten model ma korekcję dioptryczną. A tu taka niespodzianka :shock: Tak na marginesie nie wiecie przypadkiem w jaki sposób bezpiecznie ją ściągnąć (oczywiście bezpiecznie dla samego korpusu bo osłonę trzeba spisać na straty)?

enter
30-01-2010, 17:44
powoli odkrawać nożem tapicerskim :/

Merde
30-01-2010, 20:56
każda org. muszla oczna to koszt powyżej 40zł więc często się je przyklejało :|

Ja podkleiłem miejsce pod osłonką czarną taśmą klejącą, żeby bardziej pasownie wchodziła. Da się zdjąć bez problemu, ale już sama się nie wysunie kiedy zahaczam o ubranie.

matimor
03-02-2010, 14:36
To ja muszę pomyśleć o takiej taśmie bo moja spada przy najmniejszym dotyku
Ale przyklejać?!
Spróbuj zdjąć najpierw gumową uszczelkę z niej może będzie widać czy to klej czy coś innego

matimor