Zobacz pełną wersję : Proste pytanie dotyczące eosa1
chalkopiryt
30-01-2010, 02:17
W jaki sposób zdjąć osłonę wizjera w eosie1? Wiem, że odpowiedź na to pytanie znajduje się już na forum ale nie mogę jej odszukać a jest mi to pilnie potrzebne. W internecie znalazłem instrukcję do tego modelu, ale stosowanie się do jej wskazówek nie pomaga. W innych modelach canona po prostu osłonę się wysuwa a w tym.....?
zobacz podpunkt D
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1/eos1manual/index.htm
ew tu w połowie strony
http://mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1n/Basic-Info/index2.htm
Google znalazło
chalkopiryt
30-01-2010, 11:58
Dzięki za pomoc. Wstyd się przyznać, ale stosowanie się do instrukcji nie pomaga. Jak rozumiem należy ścisnąć osłonę wizjera z dwóch stron i wysuwać ją ku górze-tak jak wskazują strzałki. Tyle tylko, że to nic nie daje, osłona ani drgnie. Niby prosta sprawa, ale męczę się z nią od jakiegoś czasu, bez rezultatu. Palce mnie bolą i w niedługim czasie chyba coś uszkodzę (już nawet sprawdziłem ile kosztuje nowa). Cały czas mam wrażenie jakby coś blokowało. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.
krisv740
30-01-2010, 12:55
ze względu na to iż może już być uszkodzona, istnieje duże prawdopodobieństow przyklejenia jej do wizjera przez poprzedniego "użyszkodnika"
ja akurat tak miałem.....
każda org. muszla oczna to koszt powyżej 40zł więc często się je przyklejało :|
chalkopiryt
30-01-2010, 17:07
Dzięki serdeczne za pomoc. Enter i krisv740 macie racje. Nie ma innej możliwości osłona musi być przyklejona. Dotychczas się nią nie interesowałem, ale stłukłem okulary i pomyślałem: co za problem przecież ten model ma korekcję dioptryczną. A tu taka niespodzianka :shock: Tak na marginesie nie wiecie przypadkiem w jaki sposób bezpiecznie ją ściągnąć (oczywiście bezpiecznie dla samego korpusu bo osłonę trzeba spisać na straty)?
powoli odkrawać nożem tapicerskim :/
każda org. muszla oczna to koszt powyżej 40zł więc często się je przyklejało :|
Ja podkleiłem miejsce pod osłonką czarną taśmą klejącą, żeby bardziej pasownie wchodziła. Da się zdjąć bez problemu, ale już sama się nie wysunie kiedy zahaczam o ubranie.
To ja muszę pomyśleć o takiej taśmie bo moja spada przy najmniejszym dotyku
Ale przyklejać?!
Spróbuj zdjąć najpierw gumową uszczelkę z niej może będzie widać czy to klej czy coś innego
matimor