PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie zdjęć w gimpie 2.4.0

Carine
29-01-2010, 23:06
Mógłby mi ktoś opisać jak wyostrzyć zdj w gimpie w wersji 2,6,7?( w tytule się pomyliłam)
Szukałam ale nie moge nic znaleść.Była jedna instrukcja ale chyba nie do tej wersji..

mc_iek
30-01-2010, 00:34
O ile mnie pamięć nie myli, bo na laptopie mam GIMPa w wersji angielskiej, to w zakładce Filtry > Uwydatnienie > Wyostrzenie

Carine
30-01-2010, 09:58
ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.

sid
30-01-2010, 10:35
ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.

Nie no, to w tak oczywisty sposób wynikało z pierwszej wypowiedzi, że jak mc_iek mógł się nie domyślić...

swi3zy
01-02-2010, 13:21
Primo rozbij na LAB. Zduplikuj warstwę L (na niej będziesz pracować) - zmień nazwę na 'sharp' (dla wygody opisu jedynie). Chcąc wyostrzyć same krawędzie należy je zaznaczyć. W tym celu wybierz Krawędź z podmenu Wykrywanie krawędzi z menu filtry. Ustaw pożądaną wartość (zależy od obrazka). Poziomami przesuń zakres w stronę prawą i obetnij szarości. Zastosuj Guasian blur, a następnie ponów operację z poziomami. Dalej wystarczy utworzyć nowy kanał. Zaznaczyć warstwę sharp i ją skopiować do nowego kanału. Mając cągle zaznaczony nowy kanał zmień kanał na zaznaczenie. Przejdź do warstwy 'L' i zastosuj maskę wyostrzającą. Wyostrzone zostaną tylko krawędzie znajdujące się w zaznaczeniu, szum nie ulegnie wzmocnieniu. Pozostaje jedynie złożyć obrazek do kupy. Usuń warstwę sharp i złóż obrazek wybierając tryb LAB.

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w sieci.

Pozdrawiam

rbucz
01-02-2010, 15:30
Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.

swi3zy
02-02-2010, 10:37
Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.

Jest podobnie jak najbardziej, ale po użyciu maski wyostrzającej (unsharp mask) masz wyostrzone całe zdjęcie, co w przypadku zaszumionych fotek daje jeszcze większe natężenie szumu. Żeby wyostrzyć kontury, a zachować dość niski poziom szumów można zrobić jak napisałem.

http://www.gimp.org/tutorials/Smart_Sharpening/ <<-- oryginalny tutorial

Scott
02-02-2010, 11:16
Przetłumaczone na polski:
http://www.maniooo.pl/smartsharpening2.php

swi3zy
03-02-2010, 13:25
:-) Czemu wcześniej nie trafiłem na tą stronę :-). Dzięki!

Asiulus
03-02-2010, 13:55
Kurcze, taki fajny tutorial, a ani w 2.6.0. ani w bodajże 2.6.4 z których korzystam nie widzę trybu, który trzeba uruchomić. Mam tylko RGB, szarości i indeksowany.
Ale, zaraz, zaraz... W zakładce "Kolory" trzeba wejść w "Składowe" ---> rozłożenie. Yes! To tu! Zaraz wypróbuję, bo działanie unsharp mask w GIMPie jakoś mi nie bardzo pasuje, zawsze stosowałam zwykłe wyostrzanie według wybranych parametrów.

Carine
03-02-2010, 19:04
scott no własnie juz duzo wczesniej znalazlam ten tutek co podales ale nie moglam znalesc jednej zakładki.Bo mialam inną wersje gimpa. Ale dzięki asiulus już wiem co i jak:-D .Dzięki wszystkim za pomoc:-D