Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie zdjęć w gimpie 2.4.0
Mógłby mi ktoś opisać jak wyostrzyć zdj w gimpie w wersji 2,6,7?( w tytule się pomyliłam)
Szukałam ale nie moge nic znaleść.Była jedna instrukcja ale chyba nie do tej wersji..
O ile mnie pamięć nie myli, bo na laptopie mam GIMPa w wersji angielskiej, to w zakładce Filtry > Uwydatnienie > Wyostrzenie
ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.
ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.
Nie no, to w tak oczywisty sposób wynikało z pierwszej wypowiedzi, że jak mc_iek mógł się nie domyślić...
Primo rozbij na LAB. Zduplikuj warstwę L (na niej będziesz pracować) - zmień nazwę na 'sharp' (dla wygody opisu jedynie). Chcąc wyostrzyć same krawędzie należy je zaznaczyć. W tym celu wybierz Krawędź z podmenu Wykrywanie krawędzi z menu filtry. Ustaw pożądaną wartość (zależy od obrazka). Poziomami przesuń zakres w stronę prawą i obetnij szarości. Zastosuj Guasian blur, a następnie ponów operację z poziomami. Dalej wystarczy utworzyć nowy kanał. Zaznaczyć warstwę sharp i ją skopiować do nowego kanału. Mając cągle zaznaczony nowy kanał zmień kanał na zaznaczenie. Przejdź do warstwy 'L' i zastosuj maskę wyostrzającą. Wyostrzone zostaną tylko krawędzie znajdujące się w zaznaczeniu, szum nie ulegnie wzmocnieniu. Pozostaje jedynie złożyć obrazek do kupy. Usuń warstwę sharp i złóż obrazek wybierając tryb LAB.
Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w sieci.
Pozdrawiam
Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
Jest podobnie jak najbardziej, ale po użyciu maski wyostrzającej (unsharp mask) masz wyostrzone całe zdjęcie, co w przypadku zaszumionych fotek daje jeszcze większe natężenie szumu. Żeby wyostrzyć kontury, a zachować dość niski poziom szumów można zrobić jak napisałem.
http://www.gimp.org/tutorials/Smart_Sharpening/ <<-- oryginalny tutorial
Przetłumaczone na polski:
http://www.maniooo.pl/smartsharpening2.php
:-) Czemu wcześniej nie trafiłem na tą stronę :-). Dzięki!
Kurcze, taki fajny tutorial, a ani w 2.6.0. ani w bodajże 2.6.4 z których korzystam nie widzę trybu, który trzeba uruchomić. Mam tylko RGB, szarości i indeksowany.
Ale, zaraz, zaraz... W zakładce "Kolory" trzeba wejść w "Składowe" ---> rozłożenie. Yes! To tu! Zaraz wypróbuję, bo działanie unsharp mask w GIMPie jakoś mi nie bardzo pasuje, zawsze stosowałam zwykłe wyostrzanie według wybranych parametrów.
scott no własnie juz duzo wczesniej znalazlam ten tutek co podales ale nie moglam znalesc jednej zakładki.Bo mialam inną wersje gimpa. Ale dzięki asiulus już wiem co i jak:-D .Dzięki wszystkim za pomoc:-D