Zobacz pełną wersję : 1D - gdzie beep?
Tylko się nie śmiać, bo będę ciął ;-)
Czy ktoś z użytkowników jedynek może mi powiedzieć, gdzie w tym cholerstwie włącza się potwierdzanie ostrości przez beep? Bo np. przestawienie się na lewy panel guzików+dial zajęło mi 5 minut (i w sumie jest fajne). Trochę inna obsługa przeglądania/wybierania opcji - 10min (i da się żyć). Poustawianie CFn/PFn - może pół godziny. Ale za tym beepem grzebię, grzebię, nawet instrukcję po francusku przegrzebałem, nie wspominając o googlach - i nic. A ja bez bipania jak bez ręki :-)
Tomasz Golinski
06-10-2005, 04:34
Hm. a może w My Camera trzeba wgrać własny dżwiek beepa w mp3 i wtedy działa? :mrgreen:
Muflon, widzisz jaki kiepski aparat kupiles ? nawet beep'u nie ma. Zdecydowalem ze moge Cie uwolnic i nawet w zamian dostaniesz moja 20-tke (ktora ma beep'a). Bedziesz mial 2 aparaty z dzwiekiem. Napisz kiedy wyslesz aparat ;)
Ps.: GRATULACJE za zakup !! mam nadzieje ze jakis test napiszesz.
aaa sam sobie beep'aj :mrgreen: zaoszczędzisz na bateriach :D
Za drobną opłatą ja mogę pobipać ... ;)
albo pojdz do szpitala i pogadaj z nimi.. oni tam maja takie maszynki co robia "bip.. bip.. bip.." :mrgreen:
Tylko się nie śmiać, bo będę ciął ;-)
Czy ktoś z użytkowników jedynek może mi powiedzieć, gdzie w tym cholerstwie włącza się potwierdzanie ostrości przez beep? Bo np. przestawienie się na lewy panel guzików+dial zajęło mi 5 minut (i w sumie jest fajne). Trochę inna obsługa przeglądania/wybierania opcji - 10min (i da się żyć). Poustawianie CFn/PFn - może pół godziny. Ale za tym beepem grzebię, grzebię, nawet instrukcję po francusku przegrzebałem, nie wspominając o googlach - i nic. A ja bez bipania jak bez ręki :-)
W 1ds włącznik ma 3 pozycje off, on, on-beep - moze tak samo jest w 1d?
Arkan jesteś wielki :-) Nie wiem dlaczego ale ubzdurało mi się, że ten znaczek przy wyłączniku QCD ma raczej coś wspólnego z wireless transmiterem :roll:
albo pojdz do szpitala i pogadaj z nimi.. oni tam maja takie maszynki co robia "bip.. bip.. bip.." :mrgreen:
chyba: "ping... ping..." ;)
Silent Planet
06-10-2005, 12:05
Nie, nie: właśnie "bip, bip, bip.... bip.... bip....... biiiiiiip.... siostro, morfiny i anestezjologa!" :mrgreen:
And, uh, get the machine that goes 'ping'.
http://arago4.tn.utwente.nl/stonedead/movies/meaning-of-life/03-the-miracle-of-birth.html ;)
A tak bardziej na temat to ja ostatnio wylaczylem sobie bipa w aparacie (zeby nie straszyc zwierzakow jak sie czaje) i nie mam z tym problemu. Po prostu zaczalem zwracac uwage na kolko informacyjne od AF w wizjerze.
Jurek Plieth
06-10-2005, 12:08
Nie, nie: właśnie "bip, bip, bip.... bip.... bip....... biiiiiiip.... siostro, morfiny i anestezjologa!" :mrgreen:
Spojrzę w domu na taśmę VHS, to się rozstrzygnie:mrgreen:
Silent Planet
06-10-2005, 12:11
Nie nie - ja mówię jak jest na prawdę :mrgreen: ale na porodówce mieli maszynę, co robi "ping"... i to jest bezdyskujsyjne.
Po prostu zaczalem zwracac uwage na kolko informacyjne od AF w wizjerze.
Ha, a to jest kolejna rzecz, która mi trochę zawadza w 1D: wizjer w normalnych warunkach jest praktycznie pusty, ledwo widać elipsę AF, kółko pomiaru środkowego itp. Do tego wszystko jest "narysowane" bardzo cienkimi, ledwo widocznymi liniami. Jakoś tak jestem przyzwyczajony coś tam jednak przed oczami mieć :-) No ale grunt, że już bipa - sprzężenie ucho-palec mam znacznie mocniejsze :mrgreen:
A z kolejnych odkryć: multi-spot - bomba! Taki pomiar jest chyba nawet łatwiejszy niż "program zielony" w 20D ;-)
Muflon,
gratuluje zakupu! Teraz wszyscy czekamy na zdjęcia :mrgreen:
Bardzo, bardzo polecam lekturę postów PIXSurgeon (dawniej Ferenc) na dpreview a w szczególności jego zajefajnego softu-akcji do PS wyostrzającego rawy z 1D2. Według niego (sample na jego pbase koncie) najlepszym softem do raw jest C1Pro.
A ja sobie tylko nabije posta piszac ze zazdroszcze :P
A ja sobie tylko nabije posta piszac ze zazdroszcze :P
hehe nie oszukujmy sie... powiedzmy szczerze ze kazdy zazdrosci :mrgreen:
gratulacje! milej zabawy!
sto lat! sto lat, niech bipa... bipa nam...!
A z kolejnych odkryć: multi-spot - bomba! Taki pomiar jest chyba nawet łatwiejszy niż "program zielony" w 20D ;-)
Tak. To faktycznie potrafi cieszyć.
Mam to samo w 1V. Jak dla mnie jest to taki „wbudowany w aparat pomiar strefowy”
I sprawdza się doskonale.
Ha, a to jest kolejna rzecz, która mi trochę zawadza w 1D: wizjer w normalnych warunkach jest praktycznie pusty, ledwo widać elipsę AF, kółko pomiaru środkowego itp. Do tego wszystko jest "narysowane" bardzo cienkimi, ledwo widocznymi liniami. Jakoś tak jestem przyzwyczajony coś tam jednak przed oczami mieć :-) No ale grunt, że już bipa - sprzężenie ucho-palec mam znacznie mocniejsze :mrgreen:
tak to jest jak sie przesiada na klase wyzej.. mam to samo w 3ce :mrgreen:
canis_lupus
06-10-2005, 22:09
Nie kazdy, na np. nie. Osobiście marzę o EOSie 3 i lampce 420EX. To by mi całkowicie wystarczyło.
Nie kazdy... sa tu na forum osoby co maja po kilka profesjonalnych body. Albo zestawik 5D + 1DsMkII... albo z niejednej stajni szkla i body profesjonalne wachaly (kategorii D2H, D2X, 1DsMkII, 1DMkII ).
Tylko te osoby sie malo albo wcale wypowiadaja na forum. Najwyrazniej maja ciekawsze zajecia ktorych mozemy im tylko zazdroscic bardziej niz sprzetu ;) :roll:
Najwyrazniej maja ciekawsze zajecia ktorych mozemy im tylko zazdroscic bardziej niz sprzetu ;) :roll:
zgaduje... o robienie zdjec chodzi? :mrgreen:
nie mam na mysli kart testowych :lol:
Calliactis
07-10-2005, 08:56
Ja tak tylko z małym pytaniem do Muflona - jeśli (zakładam) masz żonę (lub coś 'w tym stylu' :P ) to jakim cudem udaje Ci się kupić, trzymać i Ba! jeszcze robić zdjęcia takim fajnym sprzetem? :) Moja - niestety - jak widzi mnie z czymkolwiek nowym (co by to nie było - czy małe i brzydkie, czy duze i fajne) to i tak zawsze mi mówi, że za dużo kupuję... i zaraz chce mnie juz z domu wywalać 'za przynoszenie gratów' :) Ja czasem nie rozumiem kobiet w tym względzie. One kupują tony ciuchów i mimo zakupów mówią, że nie mają w czym chodzić, a jak człowiek chce zmienić korpus to 'ola boga! - nowe graty!' :)... Ehhh.. wiem, że to OT, ale treść postów już chyba przeszła i tak w stronę niezgodną z tematem :)...
Ja tak tylko z małym pytaniem do Muflona - jeśli (zakładam) masz żonę (lub coś 'w tym stylu' :P ) to jakim cudem udaje Ci się
Ej, no przecież to jeden z najaktywniejszych wątków na forum: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2994 :mrgreen: Moja żona jest tu już legendarna ;-) (a powiem w tajemnicy że nawet podczytuje czasami)
Muflon, kiedy napiszesz coś więcej o swoim 1DMkIIN? Chętnie też zobaczyłbym Twoje porównawcze sample z 20D i jedynki. Jak się sprawuje np. 17-40@17mm (ostrość oraz dystorsja i winieta na cropie 1.3)? Głośność migawki w jedynce i ciężar puchy w porównaniu z 20D z gripem, ergonomiczność, jasność wizjera, precyzyjność AF-a, AI Servo itd.
Czytałem o 1DMkII, że głośniej wali lustrem niż 20D a jednocześniej produkuje mydlane jpegi. Natomiast RAWY to miodek... Jak to jest u następcy? Poprawa jakaś może w tym zakresie poza większym buforem, LCD i slotem na SD?
Uważam, że crop 1.3 jest optymalny i bardziej mi pasuje niż FF z winietą i mydłem na krańcach kadru. No i ta szybkość... :rolleyes:
P.S. gratuluję zakupu i zazdroszczę.
No i oczywiście porównanie : beep w 1DMkIIN z beep'em w 20D.:lol:
Muflon a czemu nie 1DsMII ?
EDIT: Już wiem $$$ X 2 by było
Muflon, kiedy napiszesz coś więcej o swoim 1DMkIIN?Eee, no ale przecież na forum jest więcej posiadaczy jedynek, do tego raczej potrafiących więcej z nich wycisnąć? Czemu akurat ja mam robić testy? ;-)
Chętnie też zobaczyłbym Twoje porównawcze sample z 20D i jedynki.
O nie, na fotki testowe nie dam się namówić :-) Ja Wam mogę opowiedzieć o trickach, pstryczkach, i ogólnie sprzęcie, ale koniec z "samplami". Będą w galerii w wiadomym watku, na życzenie wystawię full-size.
Tu się naprawdę nie rozchodzi o "quality" - to jest przecież ciągle "tylko" 8Mpix z tylko trochę większego kawałka matrycy niż 20D. I nie dla lepszej jakości zdjęć sobie tą zabawkę sprawiłem - bo zdaję sobie sprawę, że pod tym względem daleko mi nawet do pełnego wykorzystania 20D i reszty żelastwa w podpisie. Chodzi bardziej o "te inne" różnice...
Głośność migawki w jedynceGłośniejsza niż w 20D, i jeszcze bardziej "słyszalna". Już rok temu w Payerne to wiedziałem (Tomek pewnie pamięta odgłosy dochodzące z okolic pana z woreczkiem kart CF 1GB).
ciężar puchy w porównaniu z 20D z gripemNo cięższy... zresztą łatwo sprawdzić w specs... ale jest tego wyraźnie więcej. No i ma się jednak w ręku solidny kawał żelastwa - to czuć, zupełnie abstrahując od wagi, która się jakoś gigantycznie jednak nie różni. Dużo bardziej "gumowaty", trzymający się ręki uchwyt - 10D był lepszy od 20D (miał lepszego gripa), ale tu różnica jest jeszcze większa.
ergonomiczność"Inna koncepcja" ustawiania wszystkiego (trzy przyciski z lewej w różnych kombinacjach + dial) mi się generalnie podoba. To czego mi brakuje z 20D to joystick (ekran jest po prostu piękny i aż zachęca do zabawy w chimping). Poza tym selekcja czegokolwiek w menu jest dwustopniowa: wcisnąć i przytrzymać "Select" + QCD. Tak samo zoom, przewijanie obrazków - wszystko na dwie ręce. Z tego co wiem, to ideologia jest taka, że w jedynkach nie ma prawa się nic przestawić samo, np. przy obsługiwaniu aparatu w rękawicach (co zresztą przetestuję w następnym tygodniu). Podejrzewam że można się przyzwyczaić.
Jest kilka fajnych CFn/PFn - można sobie np. powyłączać wszystkie tryby oprócz Av i Tv (i to mi się przyda), ogólnie tu można by się mocno rozpisać, póki co wczytuję się w PDFa na temat jedynek "ogólnie", którego znalazłem w sieci.
jasność wizjeraHmm, powiem tak: porównując 20D i 1DsMkII widziałem dużą różnicę. Porównując 20D i 1D widzę pewną różnicę. Żadna z tych różnic mnie na kolana nie powaliła. Jednak ja zaczynałem od cropa 1.6x, nie mam "backgroundu" analogowego i w sumie byłem do tej pory zadowolony z tego co widzę w dziurce. Chociaż 17mm robi teraz jakby większe wrażenie :-) A 24-70 z zakresu "w miarę uniwersalnego" zrobił się w ogóle fajny.
BTW, crop w 1D jest tak naprawdę mniejszy, 1.26x albo jakoś tak.
precyzyjność AF-a, AI Servo itd.Nie wiem, dowiem się za tydzień.
Czytałem o 1DMkII, że głośniej wali lustrem niż 20D
Jak wyżej. Wali jak cholera. W końcu lustro jest większe (kilkadziesiąt %) i dostosowane do walenia 8fps. To musi boleć. Dobrze, że moje koncerty są najczęściej głośne ;-) bo na jakiś kameralny jazz to już bym raczej z tym nie poszedł...
a jednocześniej produkuje mydlane jpegi. Natomiast RAWY to miodek... Jak to jest u następcy? Poprawa jakaś może w tym zakresieNie wiem, dowiem się za tydzień. Jeszcze nie zdecydowałem czy będę robił w RAW - przy moim palcu żona może się nie wyrobić ze zgrywaniem na databanka :) a sama też chce pofocić drugim body. BTW, jest PFn do limitowania ilości zdjęć w serii (ja bym sobie ustawił np. na 3) i FPS osobno dla trybu "szybkiego" i "wolnego".
Co do jakości JPEG to "ludzie piszą" (FM Forums) że widać różnicę w stosunku do "starego" Marka2. Ale równie dobrze mogą to być porównania domyślnych ustawień, ktore w N sa inne.
poza większym buforem nieistotne raczej
LCDA to jak najbardziej... oj, ten LCD jest naprawdę super. "Marketingowe gadanie" o zwiekszonym kącie widzenia to prawda. Jednak chyba wszystko trochę kosztem jasności. Będę wiedział za tydzień, w śniegu takie rzeczy wyjdą.
Uważam, że crop 1.3 jest optymalnyJa również. 100-400 robi się dokładnie taki jak potrzeba w wiadomych zastosowaniach :-) A i 70-200 "koncertowo" tylko zyskuje (zakładając focenie ze średnio-bliska. Szeroki kąt pomijam, bo to nie moja działka.
Muflon a czemu nie 1DsMII ?
EDIT: Już wiem $$$ X 2 by było
To swoją drogą :-) Ale w ogólności ja już od bardzo dawna (ponad rok) wiedziałem, że 1D byłby idealnym aparatem dla mnie. I tylko plany jego zakupu stopniowo ewoluowały od marzeń "ech, może kiedyś, na 40-te urodziny", przez drażnienie żony (Tomek pamięta), "moooże gdzieś w 2006" aż do zakupu - i akurat wstrzymałem się dostatecznie długo, żeby załapać się na nowy model.
To jest dokładnie ta kombinacja: cropa, szybkości, rozdzielczości i ceny (oraz paru innych cech), która mi pasuje. Nowości w "N" to tylko przyjemne bonusy.
To jest dokładnie ta kombinacja: cropa, szybkości, rozdzielczości i ceny (oraz paru innych cech), która mi pasuje. Nowości w "N" to tylko przyjemne bonusy.
Eye control! Tego brak :p
(nie uzywalem ale z opinii tych co w EOS3 uzywali jestem mocno zachecony 8) )
Btw jak juz bedziesz focil na sniegu to nie zapomnij wrzucic go wlaczonego w zaspe (np z 70-200 2.8 IS L ) i opisz wrazenia z jakosci uszczelnien ;)
Eee, no ale przecież na forum jest więcej posiadaczy jedynek, do tego raczej potrafiących więcej z nich wycisnąć? Czemu akurat ja mam robić testy? ;-)
Poprosiłem o opis Twoich wrażeń bo, jak sam piszesz:
zaczynałem od cropa 1.6x, nie mam "backgroundu" analogowego i w sumie byłem do tej pory zadowolony z tego co widzę w dziurce.
To zupełnie tak jak ja :smile:
Poza tym chyba na forum jesteś jedynym, która ma eNkę...
W każdym razie dzięki za te parę słów.
Aha, jeszcze w temacie kłapania lustrem: jest PFn pozwalająca włączyć "leniwy" powrót lustra po zrobieniu zdjęcia. Wtedy brzmi to trochę jak hmm... analog ;-) bo najpierw jest lekkie 'cyk', mniej więcej brzmiące podobnie jak wyzwolenie migawki przy robieniu zdjęć z mirror lockup, a potem delikatne 'ziuuuuu' które trochę przypomina przewijanie filmu :) Tyle że to już oczywiście do pojedynczych zdjęć.
Edit: kurcze, dwie noce z rzędu siedziałem do trzeciej w nocy 'obadując' sprzęt :mrgreen:
Ejj znajdując rozwiązanie Beep zabrałeś miejsce pracy wiele osób się deklarowało ze moze popracować jako Beep-ek to nie sparawiedliwe :mrgreen: :mrgreen:
muflon - a mi się to klapanie bardzo podoba :)
Udało Ci się po ustawieniu serii H zrobić jedną klatkę ? :D
Udało Ci się po ustawieniu serii H zrobić jedną klatkę ? :D
Ciiii teraz znowu będzie siedział do 3 w nocy codziennie :mrgreen:
Udało Ci się po ustawieniu serii H zrobić jedną klatkę ?Tak, wymaga to pewnego skupienia, ale się da :)
Ciiii teraz znowu będzie siedział do 3 w nocy codziennie :mrgreen:
Teraz to ja też będę siedział do 3-ciej w nocy :P
Ustawiania a ustawiania :D
@muflon - ale przyznasz, że nie jest łatwo :D
Teraz to ja też będę siedział do 3-ciej w nocy :P
Ustawiania a ustawiania :D
No to tym razem ja gratuluję :-) Cena IMHO, nie 'dobra' ale świetna :mrgreen:
@muflon - ale przyznasz, że nie jest łatwo :D
Zrób to na spokojnie: odłóż aparat na bok, poczytaj instrukcję, ściągnij http://photoworkshop.com/canon/EOS_Digital.pdf i powypisuj sobie na kartce ustawienia, jaki Ci pasuję :-) A potem to wszystko wklep w aparat.
Ja sobie np. pouaktywniałem większość z PFn, nawet tych zupełnie dziwnych, a potem je wyłączyłem w body. W efekcie, nie muszę się już dotykać z aparatem kompa, bo mogę je przestawiać prawie tak jak CFn, guzikami.
THX - muflon ;)
Z PFn zrobiłem dokładnie to samo co Ty :)
thx za linka, zaraz się za to zabieram.