Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat zakupić?

barteq
28-01-2010, 22:36
Witajcie! Jestem nowy na forum CB :) chciałbym kupić na prezent aparat Canona. Pytanie tylko jaki? Ogólnie chcę aparat wraz z obiektywem. Kasa nie jest istotna ale napiszcie mi wraz z opisem aparatu ile kosztuje.

Pozdrawiam,
Bartek

fahrenheit
28-01-2010, 22:53
1d4+35L+135L+70-200L 2.8 daj do tego fisha 15 canona
myślę,że 30-35tys i jeszcze torbę dostaniesz gratis

Sunders
28-01-2010, 22:55
Jak cena nie gra roli, to może 1Ds mk.III i obiektyw EF 24-105L?
Cena ok.23 000pln za body + ok. 3 400pln.
Do tego warto dokupić przynajmniej jeden obiektyw stałoogniskowy np.85L za ok. 8 000pln i zestaw upominkowy super.

rekin
28-01-2010, 22:59
CANON EF 17-40 mm f/4 L USM 2700 zł
CANON EOS 500D BODY 2500 zł
karta pamięci 4GB i bateria 200 zł

marcin42300
28-01-2010, 23:03
Jeżeli kasa nie gra roli polecam

Canon 1 D IV
Szkło 1200 mm

za całość jakieś 430 tyś. zł
Pewnie będziesz mógł liczyć na jakiś upust.:)

color
28-01-2010, 23:16
Kolego moze cos wiecej bys napisal a nie tylko cena niegra roli?:roll:, dla kogo, do czego ten aparat? bo faktycznie cena moze byc rozna i tylez odpowiedzi na Twoje pytanie:roll:

x-mac
28-01-2010, 23:18
Pytanie tylko jaki? Chciałbym ogólnie aparat wraz z obiektywem. Kasa nie jest istotna<...>
Witam. Za ogólnie piszesz - kompakt, analog(?), DSLR, tzw. entry-level, amatorski, pro, no i oczywiście zastosowanie - stąd i takie odpowiedzi:???:
Bardziej na temat (bo już taki był), np.:
http://canon-board.info/showthread.php?t=56953
http://canon-board.info/showthread.php?t=46287
Plus wyszukiwarki:
cb1 (http://www.google.com/cse/home?cx=003005888035685482133%3Avn1jrxypte8) cb2 (http://maciejko.net/cbsearch/)

Lukaasz
29-01-2010, 04:58
Leica S2 lub M9 jeśli S2 za duża :)

Edit:
Zapomniałem o cenach: http://www.ceneo.pl/Fotografia;0112-1;004+sleica.htm

masahuku
29-01-2010, 11:22
Witcie! Jestem nowy na forum CB :) chciałbym kupić na prezent aparat Canona. Pytanie tylko jaki? Chciałbym ogólnie aparat wraz z obiektywem. Kasa nie jest istotna ale napiszcie mi wraz z opisem aparatu ile kosztuje.

Ale dałeś temat do używania...

Jeśli nie wiesz jaki i masz za dużo pieniędzy, to idź do sklepu typu MM i powiedz: "chcę jakiegoś Canona z obiektywem"
Jeśli to ma być prezent i do tego tak "przemyślany", jak to wynika z Twojego postu, parametry nie grają roli. Od bogatego wujka 5dII + 24-105 = +50 do lansu, od biedniejszego wujka 500/1000d + kit = frajda dla prawie każdego obdarowanego.

barteq
29-01-2010, 12:09
Hej! Dziękuje Wam za dotychczasowe odpowiedzi! Doszedłem do wniosku, że jednak cena gra rolę :) są naprawdę fanatycy którzy wydają na aparat ponad 400k ?
No więc jeśli chodzi o więcej informacji to chciałbym kupić ten aparat dla mojej dziewczyny która pasjonuje się fotografią i wcześniej miała zwykłą cyfrówkę. W takim razie cenę zawężam do 4000-4500tys PLN max. wraz z obiektywem itd.. Jeśli już trochę podszkoli się w fotografii to pomyślę o Canon 5D MarkII choć sam nie wiem czy to dobry wybór ? Ogólnie Canon strasznie szybko wypuszcza następne aparaty np. 7D prawda? Męczy mnie jeszcze jedna sprawa na którą mam nadzieję, że mi odpowiecie czy nie uważacie że na dzień dzisiejszy w cenie podanej przezemnie aparaty SONY mogą skutecznie konkurować z CANON-em?

P.S Zastosowanie napewno będzie amatorskie czyli np. imprezy ze znajomymi, krajobrazy, panoramy, relacje z wycieczek..

Dzięki i czekam na Wasze odpowiedzi,
Bartek

najeli
29-01-2010, 12:18
Kurczę, chciałabym żeby mój facet zastanawiał sie, czy nie kupić mi 5d mkII :D

A tak serio: jakieś 40/50d + obiektyw typu 18-50/55 na początek najlepiej ze stałym światłem. Jeżeli pasjonuje się potretem, to możesz dorzucić 50 lub 85/1.8

Jak dziewczę delikatne, to bierz 500d, bo przy 50d będzie narzekać, że ciężkie.
Mój podstawowy zestaw waży ok 1.5kg -- przestałam mieć zakwasy w ręce po ok pół roku.

Myślę, że nie głupie będzie nie kupowanie wszystkiego od razu, przejscie z kompakta na lustro nie jest od razu takie "wow", wszystko jest inne, raptem okazuje się, że potrzebna jest jakakolwiek wiedza i można się zniechęcić bez dobrego podejścia.

PS. Kup od razu jakieś książki w komplecie, najlepiej takie które nie mają w tytule "fotografia cyfrowa". Od siebie polecam serię "bez tajemnic" Petersona.

roshuu
29-01-2010, 12:24
Leica S2 lub M9 jeśli S2 za duża :)

Edit:
Zapomniałem o cenach: http://www.ceneo.pl/Fotografia;0112-1;004+sleica.htm

O bosze!! Z czego te aparaty? Z platyny?

Lukaasz
29-01-2010, 14:53
najeli już Ci praktycznie wszystko powiedziała w tym temacie :)
Możesz jeszcze zabrać dziewczynę do sklepu typu MM i między oglądaniem laptopów a prostownic do włosów, podejść do stoiska z aparatami i sprawdzić różne marki. Wtedy może się dowiesz, że aparat A jest za duży, B ładny, C mały, etc. Ergonomia to jedna z ważniejszych spraw, ja np zmieniłem Sony A300 na Canona 20d między innymi dlatego. Natomiast jeśli chodzi o rozbudowę systemu to większość przyzna, że wybór powinien paść na C lub N, Sony ma świetne szkła Zeissy, ale z puszkami odstaje od ww marek. Obiektyw polecam na początek Tamrona 17-50. Bardzo dobre szkiełko, jedyny minus to trochę wolny AF, ale przy przesiadce z małpki ten AF będzie jak rakieta :D

roshuu jak ludzie sobie mogą pozwolić to pewnie kupują, ostatnio słyszałem o kolesiu który się przymierza do kupna S2.. po doliczeniu szklarni i innych pierdół wychodzi niezła sumka, za czerwony znaczek i średni format trzeba głęboko sięgnąć do kieszeni niestety.. :D

Sunders
29-01-2010, 15:08
Canon 50d+tamron 17-50/2,8

czy nie uważacie że na dzień dzisiejszy w cenie podanej przezemnie aparaty SONY mogą skutecznie konkurować z CANON-em?
Nie :smile:

Bart3k
29-01-2010, 15:28
Sony to chyba nie może konkurować z nikim... już prędzej bym poszedł w bijącego na zielono nikona niż w sony... Jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów i ogólnie jakość zdjeć to mój wybór jest prosty.. Canon albo Pentax. TYlko ten 2 ma niestety słabe zaplecze... i półka najwyższa do niedawna to okolice 40D w Pk20D ... i na coś wiecej to cieżko liczyć... dopiero niedawno pojawiła się jednocyfrowa konkurencja...poza tym mniejszy wybór lamp sensownych ... ale za to ciekawe szkłą w dużo niższych cenach niż do C...

liquidsound
29-01-2010, 20:50
Zostaw dziewczyne, mi kupuj sprzet :) napisac co bym chcial? :) Na zachete dodam, ze gotuje lepiej niz Twoja dziewczyna :):):):)

blazejs
30-01-2010, 00:29
Męczy mnie jeszcze jedna sprawa na którą mam nadzieję, że mi odpowiecie czy nie uważacie że na dzień dzisiejszy w cenie podanej przezemnie aparaty SONY mogą skutecznie konkurować z CANON-em?

Jako osoba bardzo sentymentalnie zwiazana z Minolta (firma, ktorej dzial foto Sony przejelo) powiem ci tak - nie moze. Inaczej mialbym teraz A700 zamiast 40D. Oczywiscie jesli wystarcza obiektyw kitowy to mozna i z Sony (3 "nowe" modele aparatow co pol roku rozniace sie minimalnie od poprzednika) ale jesli bedziesz chcial dokupic cos wiecej (obiektywy) to okaze sie, ze Sony nie ma w ofercie tego co potrzebujesz, wzglednie jest sporo drozsze niz w Canonie, wzglednie musisz polowac na uzywane obiektywy Minolty co nie musi byc takie proste.