PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z adapterem Canon -> m42

matimor
28-01-2010, 15:49
Witam

Ponieważ posiadam sporą gamę obiektywów na gwint m42 zaopatrzyłem się w adapter do Canona.
Aparat który posiadam to Canon Eos 1N plus Battery Grip

Problem jest następujący:
Zakładam adapter aż zaskoczy bolec który powinien zablokować adapter (pierwotnie obiektyw Canona) i w momencie wciśnięcia spustu migawki lustro podnosi się i blokuje w pozycji poziomej - nie następuje otwarcie migawki.

Adapter kupiłem dokładnie ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=877573532

Jeśli nie dokręcę adaptera do końca to znaczy bolec blokujący będzie wciśnięty wszystko działa normalnie.

Jakaś rada? Czy to wina korpusu aparatu?

Pozdrawiam
matimor

irekaro
28-01-2010, 16:04
a co jak założysz sam adapter bez obiektywu?

matimor
28-01-2010, 16:09
Dokładnie to samo... Adapter niczego nie blokuje - już to sprawdziłem :/

irekaro
28-01-2010, 16:25
czyli, że może jakiś gruby adapter i zwiera styki. a może coś w ustawieniach w menu aparatu. 1D to niepełna klatka więc może lustro też ma mniejsze? więc nie powinno o nic haczyć.

mate00sh
28-01-2010, 16:41
Kolega ma 1N a nie 1D, czyli zdecydowanie pełna klatka.
Sprawdź, czy adapter nie dotyka styków w aparacie. Jeżeli dotyka spróbuj czymś odizolować, żeby nie zwierać.

matimor
28-01-2010, 16:43
Na styki nakleiłem kawałek izolacji - z przesadną ostrożnością żeby sprawdzić czy odizoluje to zwarcie dalej to samo.
Wykonanie adaptera chyba wchodzi w grę... Jak przyrównam go do obiektywu to różni się jedną mała rzeczą - w adapterze na pierścieniu jest taka mała śrubka - odpowiednik wypustki w obiektywie. Wypustka ta w obiektywie jest równo z nazwijmy to półką która zachodzi za korpus aby trzymać obiektyw - tych półek jest 3 a w adapterze półka kończy się przed tą magiczną śrubką...
Przydałby się magiczny ołówek to bym sobie dorysował tą cześć półki i sprawdził czy to rzeczywiście zabije problem... :-D
Niemniej na niedokręconym adapterze wszystko chodzi jak ta lala...
Pozdrawiam
matimor

mate00sh
28-01-2010, 16:52
Wydaje mi się, że to może być powód do reklamacji adaptera, jeżeli ogranicznik (śrubka) znajduje się w innym miejscu niż powinna.
Zrób jeszcze jeden test - zrób zdjęcie bez adaptera (gołym aparatem). Może 1N ma jakiś mechanizm sprawdzający czy obiektyw jest założony.

EDIT:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/855151/0

Wygląda na to, że rzeczywiście jest jakiś mechanizm sprawdzający czy założony jest obiektyw, możliwe, że nacięcie w adapterze jest zbyt płytkie/głębokie żeby aparat "zaskoczył".

matimor
28-01-2010, 17:18
Napisałem maila do sklepu... Wytłumaczyłem problem... Dostałem maila:

A ja Panu mówię, ze to wina przestarzałego (choć zacnego) korpusu. Adaptery są obecnie robione pod cyfrowe aparaty. Nikt nawet nie mysli, że kiedys był EOS 5... analogowy ;)
Pozdr, Artur.
P.S. Radze wypróbowac na cyfrze.

Hmmmmm...

Może ja nie umiem czytać?!

Adapter
Canon EOS [EF]
->
M42 [gwint]

Stan: FABRYCZNIE NOWY

Adapter* umożliwia zastosowanie obiektywów z gwintem M42 do WSZYSTKICH korpusów Canon EOS [EF], zarówno cyfrowych, jak i analogowych. Pozwala poprzez to uzyskać dostęp do szerokiego wachlarza obiektywów z popularnym gwintem M42 (Tair, Pentacon, doskonałe obiektywy Carl Zeiss oraz wielu, wielu innych).

Czy tam jest napisane zarówno cyfrowych jak i analogowych?!

Kocham sklepikarzy... Będę na szczęście w Wawie w przyszłym miesiącu... Odwiedzę tego Pana :D

Aparat strzela począwszy od włożenia adaptera aż do dokręcania go w normalny sposób aż dziurka na bolec nie dojdzie w jego pobliże...

System wykrywania obiektywu chyba jest aktywny w takim układzie...
Skoczę jutro najprawdopodobniej do jakiegoś serwisu w Kraku może oni pomogą to rozgryźć... :)

mate00sh
28-01-2010, 17:21
Może ktoś z cyfrową puszką by się po prostu wymienił z Tobą, z tego linku powyżej wynika, że problem dotyczy jedynie analogowych jedynek.

matimor
28-01-2010, 17:24
No zobaczymy jak to będzie będę szukał kogoś z Canonem bo wszyscy znajomi maja w Kraku Nikony... A tego Pana i tak odwiedzę:mrgreen:

Dzięki za pomoc :)

alek74
28-01-2010, 20:50
Posiadam przejściówkę z eos 3000 ma prawie 10 lat używam jej czasami do 400d i nie widzę zadnej różnicy między w mocowaniu między analogiem a cyfrą według mnie musi byc jakaś zdupiona kiedyś czytałem że cześć przejsciowek z allegro lubi nie pasować

pasciuch
28-01-2010, 23:48
Też mam body Canona 1N i śmiga z obiektywami M42 przez taką przejściówkę idealnie. Żadnych problemów.
Tej samej przejściówki używam do 5D i też nie ma żadnych kłopotów.
Koleś ze sklepu powinien wymienić Ci adapter bez słowa.

matimor
29-01-2010, 21:38
Wpadł na genialny pomysł żebym zablokował bolec od blokady obiektywu...
I nawet napisał że go irytuję... Mam nadzieję że wymieni bezproblemowo...

enter
30-01-2010, 01:13
Matimotor
nic nie wymieniaj

Twoje rozwiązanie jest tutaj
http://greenshadow.wordpress.com/2007/11/07/33/
opis dandeliona - fakt rosyjskiego ale wyjątki dotyczą wszystkich

A koledzy wyżej chyba nigdy nie używali dandeliona z korpusami analogowymi z dodatkowym popychaczem sygnalizującym założenie obiektywu

rozwiązanie problemu masz tutaj.
http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en

w starszych analogach był dodatkowy bolec, który domykany jest przez obiektywy EF
adaptery eos/M42 nie domykają tego bolca z uwagi na trudność wykonania tego na tokarce a koszt wkręcania kolejnego bolca podrażałby koszt adaptera a promil zainteresowanych jest zbyt mały aby tak robić

stąd opis wyjątków
ja sobie ten popychacz zablokowałem kawałkiem papieru i już przez ponad 2 lata sie trzyma

miłego dłubania
jakby co to pisz

A jak będzisz w Wawie to daj znać
pzdr

matimor
30-01-2010, 06:45
Hm... Jutro będę miał śrubokrętki lub wkrętaki specjalistycznie małe... Bo ja ten bolec mam w postaci śrubki... Jest wkręcona do końca :/ myślę że jak ją w takim razie wykręcę do odpowiedniej długości może się udać :)

Dzięki za pomoc

Jak będę w Wawie to dam znać tydzień wcześniej bo i tak większość czasu to pewnie z aparatem przebiegam po mieście :) tylko jeszcze w filmy muszę się zaopatrzyć :)

Pozdrawiam

enter
30-01-2010, 09:39
ale to nie chodzi o tą śrubkę co masz - ona służy do blokady adaptera żeby się dale j nie dokręcał - ZOSTAW JĄ W SPOKOJU

tu chodzi o drugi taki popychacz którego nie ma żaden adapter
trzeba taki popychacz dorobić do adaptera
lub jak nie chce ci się wiercić to blokujesz ten przycisk w korpusie

matimor
01-02-2010, 15:39
W ten piątek będziem wiercić ze szwagrem i tunningować adapter :)
Mam nadzieję że się uda :)
Nie chce blokować bolca w aparacie bo używam też obiektywy canona - no chyba że to w niczym nie przeszkodzi :)
Chwilowo sesja więc mało czasu
Dzięki bardzo za pomoc
Pozdrawiam
matimor

enter
01-02-2010, 16:04
w niczym nie przeszkadza
ja mam cały czas mocno wciśniety kawałek papiera w szczelinę która powstała po przesunięciu

używam adaptera z chipem i EFów bez żadnych skutków ubocznych

matimor
01-02-2010, 18:36
Pokombinowałem z tym bolcem
Adapter go przesuwa blokując w ten sposób lustro
U mnie bolec do przesuwania tego przycisku jest niepotrzebny i bolca nie ma na adapterze
Przesuwa go półeczka blokująca adapter jest za długa

Wrzucam foty - sorki za kiepską jakość ale robiłem telefonem bo cyfrówka gdzieś zaginęła w akcji :/

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/i/01022010047.jpg/)

Tutaj widać bolec dokładniej

źródło (http://img3.imageshack.us/i/01022010047.jpg/)

A tu adapter i tą półeczkę

źródło (http://img15.imageshack.us/i/01022010050.jpg/)

Mam nadzieję że teraz wiadomo o co chodzi.

Próbowałem zablokować bolec ale okazuje się że jak zakładam adapter do końca tak żeby bolec korpusu zablokował go w miejscu to on właśnie ten bolec przesuwa :/

Jak to mawiają Hadzia...

Ruszę to trochę chyba pilnikiem :) albo spróbuję zamienić się z kimś w kraku na działający

Problem solved

enter
01-02-2010, 18:43
ciekawe :|

matimor
02-02-2010, 17:05
Dostałem maila od właściciela sklepu :)

Własnie o tym bolcu pisałem. On ma BYĆ podniesiony ku górze. Mam tez już trochę dość tej całej polemiki. Może odesle Pan adapter, a ja zapomnę o tej całej korespondencji, bo n e lubie się irytowac.
Adaptery przez nas sprzedawane NIE posiadaja błedów konstrukcyjnych i nigdy nie będą takich posiadać. Błędem jest to, że chce Pan korzystać z obiektywów M42, zamiast dedykowanyc.
Oto pomocne linki (ich znalexienie zajełomi 3 min):
http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=764214
cytuję:
"w starszych analogach był dodatkowy bolec, który domykany jest przez obiektywy EF
adaptery eos/M42 nie domykają tego bolca z uwagi na trudność wykonania tego na tokarce a koszt wkręcania kolejnego bolca podrażałby koszt adaptera a promil zainteresowanych jest zbyt mały aby tak robić
stąd opis wyjątków
ja sobie ten popychacz zablokowałem kawałkiem papieru i już przez ponad 2 lata sie trzyma
miłego dłubania
jakby co to pisz
A jak będzisz w Wawie to daj znać
pzdr:"
DLACZEGO JA POTRAFIE ZNALEŹĆ ROZWIĄZANIE W INTERNECIE,A PAN NIE ? DO TEGO PRÓBUJE MNIE PAN PRZEKONAĆ O TYM, ŻE JEST COS NIE TAK Z ADAPTEREM.
Proszę postępować tak, jak KAŻDY Klient powinien (trochę samodzielności) i nie wdawac się w dyskusje, szczególnie, że nie ma Pan tu racji.
pozdr, Art.

CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM...

Skoro bolec ma być podniesiony ku górze a to blokuje lustro może I am doing it wrong?!

Pozdrawiam
matimor

enter
02-02-2010, 23:31
wiesz co
przeczytałem ten wątek jeszcze raz i chyba sam się wmanewrowałem w jakiś błąd
nie wiem dlaczego pisałem ci cały czas o adapterach z Chipem

jeszcze raz od początku
Masz adapter bez potwierdzenia ostrości

zakładasz adapter, dokręcasz do końca do zaskoczenia blokady
Adapter przesuwa również ten sygnalizacyjny przełącznik po lewej stronie wew. bagnetu

Jak powinno to działać tak aby korpus działał poprawnie ?

adapter bez chipa nie powinien przesuwać tego przełącznika
adapter z chipem powinien przesuwać ten przełącznik aby korpus wiedział że jest podpięty [chip ]obiektyw AF ustawiony na MF

jeśli jest inaczej to aparat nie będzie działał poprawnie

proponowałbym odesłać chipa w ramach reklamacji po jeszcze 10 sprawdzeniach gdyż nie działa poprawnie tak jak jest napisane w aukcji

a kupić od znanego i polecanego Pana Jankowskiego z Lublina

jakbyś miał jakieś problemy do rozwiązania przed odesłaniem to dzwoń
plus czterdzieści osiem, sześćset trzy, zero osiemdziesiąt osiem, zero trzydzieści trzy;

a jak będziesz na dniach w Warszawie to daj znać - mam jakiś tam adapter wolny do testów poprawności działania bez/z chipem to zweryfikujemy na kilku korpusach z popychaczem i bez

PS jeszcze raz prostuję swoje wcześniejsze wypowiedzi - mój błąd

matimor
03-02-2010, 05:43
Czyli wychodzi na to że mam adapter stworzony pod chipa bez chipa jeśli dobrze rozumiem :/

Nie potrzebuje potwierdzenia ostrości więc nie brałem z chipem :)

Problem jak problem - chyba po prostu wypiłuję kawałek adaptera lub w grę wchodzi zamiana w obrębie krakowa...

Muszę to przemyśleć...

Wycieczka do Wawy myślę że po 10 lutego :)
Do tego czasu jakoś sobie poradzę bez dokręcania do końca adaptera...

Dzięki wielkie za pomoc

matimor

Adso
03-02-2010, 21:29
szanowni Koledzy, czy my mówimy o adapterze za 39zł?:)),,gdybysmy korespondowali jak za dawnych czasów, na papierze, to ten papier i znaczki byłyby wiecej warte niz ten adapter.:))

matimorze...mam adapter EOS--> M42... oddam go za darmo, bo szlag mnie trafia kiedy ostrzę manualnie bez potwierdzenia ostrosci...wiesz..wiek juz podeszły i wzrok nie ten:)... jesli zatem chciałbyś wyslę Ci go pod wskazany adres...moze ten bedzie działał u Cię jak należy...u mnie działał z analogowym Canonem 10

matimor
04-02-2010, 13:12
Dziękuję bardzo
Będę się kontaktował na PM
Pozdrawiam
matimor

Piotrek71
04-02-2010, 18:52
Ostatnio bawiłem się adapterem EOS -> M42 (zwykły, bez potwierdzenia) z moim EOSem 30 oraz Heliosem. Światłomierz w body zawsze wydłużał czasy naświetlania, w porównaniu do prawidłowej ekspozycji. Dla przysłon od f/16 do f/4 wybierał zawsze czasy +2,5eV, natomiast dla f/2,8 wybrał +3,5eV, a dla f/2 + 4eV. Rozumiem, że może zawsze prześwietlać o 2,5eV, bo 30-tki "oszukują" na adapterach bez dandelionu, ale skąd takie dziwne pomiary dla małych przysłon? Pomiary były robione dla różnego światła, powtarzane.

szwayko
05-02-2010, 10:08
...

Starsze modele 30-tki mialy problem z pomiarem jezeli nie byl zalozony obiketyw ze stykami. Kiedys placilo sie 50zł w serwisie i wgrywali nowy soft. Mysle ze sprawe powinnien rozwiazac adapter z dandelionem. Ja tez kiedys tak mialem w swojej 30-tce - korekta pomiaru nie byla liniowa ani podparta jakas zaleznoscia. Szkoda kliszy lepiej to zalatwic jak Ci napisalem.

matimor
17-02-2010, 04:27
Witam
Adapter podesłany przez Adso działa bezproblemowo więc usterka polega na wadzie konstrukcji adaptera - adapter który kupiłem wymaga dandeliona co nie było wspomniane w aukcji...
Panowie wykonałem test na korpusie Eos 1N oraz obiektywie OPTOMAX f=400mm + Vivitar MC Tele Converter x2...
Dlaczego?
Bo to pierwszy obiektyw z brzegu jaki dorwałem właśnie po powrocie do domu i sprawdzeniu skrzynki pocztowej w poszukiwaniu spamu a znalazłem jakże ważny i cenny przedmiot :D
Panowie jak przeprowadzę więcej testów na innych obiektywach to się odezwę...
W tej chwili decyzje za mnie podejmuje alkohol...
Dostaliśmy wolną rękę w jednym z krakowskich pubuw od menagiera...

Pozdrawiam...
matimor

P.S.
Byłem w nocy na zdjęciach na Rynku plus Wawel w KRK na kliszy Kodak Professional T-MAX 3200...
Zna ktoś laba w KRK co to wywołuje? Bo swojego laba jeszcze nie posiadam...

lukas86pl
11-03-2010, 21:10
oki to moze mi ktos podpowie mam adapter z potwierdzeniem ostrosci i analogowego eos 5 , potwierdzenie dziala prawidłowo,

ale nie mogę ustawic przysłony w body wyższej niz 1,4/f !!

inaczej blokuje mi lustro

zadaje przysłonę 1,8/f i już lustro zablokowane, tak do do 64/f

sprawdzałem to na ustawieniach M i Av

pomóżcie doradźcie

GhostRider
11-03-2010, 21:20
ale nie mogę ustawic przysłony w body wyższej niz 1,4/f !!
A po co chcesz to zmieniać w body jak i tak to nic nie da :confused:

enter
11-03-2010, 21:24
lukas86pl
przeczytaj instrukcję do chipa - zobacz czy dobrze go zaprogramowałeś
potem jak współpracuje z częścią analogowych korpusów

jak już się na umiesz to daj znać czy wszystko działa

mam canona 5
4 adaptery
i wszystko działa jak powinno

lukas86pl
11-03-2010, 21:25
chce zmieni ustawienie w body

poznieważ naprzyklad mam obiektyw helios o swietle 2/f

i jesli bede mial ustawienie 1,4 to bede mial inny pomiar swiatła ,,

moge to skorygowac przeklamaniem ekspozycji ale przy ciemniejszych obiektywach braknie mi zakresu

mam jeszcze tele obiektyw o stałym swietle swietle 4,3
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

zeczytaj instrukcję do chipa - zobacz czy dobrze go zaprogramowałeś

mam canona 5
4 adaptery

no co do instrukcji, możesz mi powiedzieć jak ty go programowałeś , bo nie mam instrukcji

no co do instrukcji, możesz mi powiedzieć jak ty go programowałeś , bo nie mam instrukcji
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

lukas86pl
przeczytaj instrukcję do chipa - zobacz czy dobrze go zaprogramowałeś

mam canona 5
4 adaptery

mogłbys mi pomoc z instrukcja?

GhostRider
11-03-2010, 22:29
poznieważ naprzyklad mam obiektyw helios o swietle 2/f
i jesli bede mial ustawienie 1,4 to bede mial inny pomiar swiatła
No przecież Ci napisałem, że to co pokazuje exif jest nieistotne!

Ważne jaką przysłone ustawisz na obiektywie! A to, że masz 2.0 a pokazuje 1.4 to jest kompletnie bez znaczenia! Na aparacie nic nie ustawiaj! Chyba, że na manualu. Ale exif z adaptera jest bez znaczenia:)

lukas86pl
11-03-2010, 22:55
No przecież Ci napisałem, że to co pokazuje exif jest nieistotne!

Ważne jaką przysłone ustawisz na obiektywie! A to, że masz 2.0 a pokazuje 1.4 to jest kompletnie bez znaczenia! Na aparacie nic nie ustawiaj! Chyba, że na manualu. Ale exif z adaptera jest bez znaczenia:)

oki czyli tak zebym sie upewnil , mam analoga, i tam exif nie wiem czy ma zanczenie, ale piszesz ze pomiar bedzie prawidlowy ?,, tylko ze na manualnych trzeba to ustawic

w groncie rzeczy wlasnie zalezy mi wlasnie na manulanych ustawieniach , i tam jest wlasnie ten problem ,

GhostRider
11-03-2010, 23:11
No chyba, że tak.

U mnie w analogu ma manualu w ogóle nie ruszy przesłony.

Ale jak sobie nastawisz przysłone na obiektywie to możesz jedynie wyregulować czas na aparacie. Regulacja przysłony w aparacie nie da nic.

Taka jest prawda. Najlepiej robic na A lub mieć światłomierz.

lukas86pl
12-03-2010, 12:36
może pomoze programowanie Chipa ,, jak narazie czytałem wiele istrukcji , i tego nie rozumiem,

nie wiem jak to ustawic adaper z analogowym eosem 5

podobno programuje sie go