Zobacz pełną wersję : Plamy na zdjęciach w 7d + Tamron 17-50 VC
Witam,
Od przeszło miesiąca posiadam Canona 7D z Tamronem 17-55 VC. Ostatnio miałem trochę więcej czasu pochodzić z aparatem i po domknięciu przysłony zauważyłem plamy na zdjęciach. Jak się lepiej przyjrzałem wcześniejszym zdjęciom to też można było je dostrzec. Obiektyw jest czyściutki bez żadnej smugi, matryca aparatu również. Nic zresztą nie miało się tam szans dostać bo obiektywu nie odpinam. Skąd więc te plamy i jak się ich pozbyć ?
http://picasaweb.google.co.uk/kefirm/PlamyNaZdjeciach?authkey=Gv1sRgCKqN-p_zpveNrwE#
Pozdrawiam
brud na matrycy.... olej i fotografuj...masz jeszcze czysta matryce
im bardziej przymykasz tym bardziej widac
Witam,
Od przeszło miesiąca posiadam Canona 7D z Tamronem 17-55 VC. Ostatnio miałem trochę więcej czasu pochodzić z aparatem i po domknięciu przysłony zauważyłem plamy na zdjęciach. Jak się lepiej przyjrzałem wcześniejszym zdjęciom to też można było je dostrzec. Obiektyw jest czyściutki bez żadnej smugi, matryca aparatu również. Nic zresztą nie miało się tam szans dostać bo obiektywu nie odpinam. Skąd więc te plamy i jak się ich pozbyć ?
Witam,
Wyglądają jak zwykłe paprochy na matrycy, gołym okiem możesz ich nie zobaczyć, przeczyść matrycę.
pzdr
Moim zdaniem paprok na matrycy .
Serwis wyczyści Ci to za darmo.
Przedmuchałem matryce i bez rezultatu. Na matrycę ciężko by się miało coś dostać gdy nie odpinałem obiektywu. Poza tym jak widzę to te plamy są prawie od początku.
plaucjusz
28-01-2010, 11:32
Przedmuchałem matryce i bez rezultatu. Na matrycę ciężko by się miało coś dostać gdy nie odpinałem obiektywu. Poza tym jak widzę to te plamy są prawie od początku.
Daj matrycę do czyszczenia. Dmuchanie czasem nie jest w stanie pomóc.
Chyba że masz paprocha pod filtrem...
Spróbuję jeszcze matrycę patyczkami do uszu przetrzeć. Jak nie pomoże to odeślę razem z obiektywem do sklepu na ich koszt. Wszak na gwarancji jest więc niech sprawdzą.
daviddark
28-01-2010, 11:53
Nie do tykaj matrycy patyczkami do uszu !!
Będzie jeszcze gorzej !!! Patyczki do uszu są do uszu nie do matrycy !
Albo kup zestaw do czyszczenia matrycy albo do serwisu marsz - polecam od razu to drugie !
Poza tym jak widzę to te plamy są prawie od początku.
Pewnie plamy są fabryczne. Poza tym ultradźwiękowe czyszczenie matrycy też nie usuwa wszystkiego. Potrzebne jest mechaniczne, tak jak pisałem, najlepiej w serwisie.
ale po jakiego grzyba sobie tym glowe zawracac
jest jeden dwa paprochy
olac robic zdjecia i w fotoszopie poprawic zamiast psuc aparat
Handelson
28-01-2010, 14:08
Posłuchaj kolegów - mądrze radzą... patyczków do uszu nie skomentuję ;)
luc_october
28-01-2010, 14:16
spróbuj jeszcze dla pewności z innym szkłem,( albo ewentualnie bez szkła dla upewnienia się, że brud jest na matrycy). u mnie tak wyglądał pyłek zassany przez sigmę 17-70.
Posłuchaj kolegów - mądrze radzą... patyczków do uszu nie skomentuję ;)
Patyczki do uszu są ok. Da się tym czyścić matrycę.
Handelson
28-01-2010, 14:23
Patyczki do uszu są ok. Da się tym czyścić matrycę.
Niektórzy używają też sprężone powietrze w puszce... ale czy warto ryzykować?
Ja nikomu takich urządzeń nie polecę i tyle.
Jest zresztą na CB wątek o czyszczeniu matryc.
Edit:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
Na pewno nie zaszkodzi poczytać :)
Dwa pytania: Jaka to przyslona, tzn od jakiej widac te plamy, a druga sprawa, czy jak podepniesz inne szklo to sa w tym samym miejscu?
Pytam, bo kiedys mialem podobny przypadek z Tamronem 17-50 2.8, podpinajac szklo mialem w jednym miejscu spora plame, natomiast z innymi szklami tej plamy nie bylo. Okazalo sie, ze byla mala plamka na TYLNIEJ soczewce (przy mocowaniu), gdy wyczyscilem ja bylo juz wszystko OK.
Od 5,6 zaczyna być widać, przy 11 i 16 jest to widoczne mocno. Ponadto pojawia się kolejna plamka. Tylna soczewka jest czysta, a nie mam innych obiektywów aby sprawdzić. Myślę, że w weekend udam się do kolegi i podepnę swój obiektyw pod jego aparat i jego obiektyw pod mój aparat.
No ale masz 100% pewnosc, ze tylnia czysta? U mnie nie bylo plamki wodac golym okiem wogole, jednak gdy wyczyscilem to znikla. Sprawdz najpierw jak mowisz inne szklo.
piotrekok
28-01-2010, 21:07
Zazwyczaj brudów powodujących plamki nie widać gołym okiem a mogą być zasysane przez obiektyw bez zdejmowania jego.
No ale masz 100% pewnosc, ze tylnia czysta?
Tak, zresztą przeczyściłem ponownie. Dzwoniłem dziś do sklepu i do serwisu Canona, powiedzieli żeby podesłać. Może jakoś te 2 tyg. wytrzymię bez aparatu. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że jak przeglądam zdjęcia to wychodzi, że to już od nowości tak jest.
mateuszkaratysz
28-01-2010, 22:16
O LUZZZ !! Patyczkiem do uszu .... może ty myślisz o lustrze migawki a nie o matrycy, Matryca jest pod lustrem.
Jak ty tak do sprzętu będziesz brutalnie podchodził to długo się tą siódemką nie nacieszysz.
czyściłem w 350d patyczkiem do uszu trzeba uwazac zeby nie zostawic włosków z niego i caly syf w 1 miejsce zbierać. Matrycy tym nie poryszesz bo jest pod 'szybką' która ją zabezpiecza.
O LUZZZ !! Patyczkiem do uszu .... może ty myślisz o lustrze migawki a nie o matrycy, Matryca jest pod lustrem.
Jak ty tak do sprzętu będziesz brutalnie podchodził to długo się tą siódemką nie nacieszysz.
Cos jak zwykle Ci sie mocno pomylilo. Sporo osob (w tym ja) czysci matryce patyczkami na uszu nie wydajac bezsensownie pieniedzy w serwisach lub na jakies wynalazki do czyszczenia matryc i robi to z doskonalym skutkiem...
Apropos patyczków - przykładowo kolega Muflon (Ci co nie znają niech się zainteresują) w swojej 1DMkIIN z powodzeniem stosował patyczki kosmetyczne do czyszczenia matrycy.
Ja mam na to inny patent - LensPen SensorKlear, ale kiedyś też się wspomagałem patyczkami. Aparaty dalej działają, poprawnie. Warunek: wstępne dokładne przedmuchanie matrycy, aby wydmuchać piasek, etc.
Kefirm - masz nieco brudną matrycę, nie przesadzaj z tym czyszczeniem, zawsze to możesz występlować z RAW-a w DPP. :mrgreen:
mateuszkaratysz
28-01-2010, 23:54
Cos jak zwykle Ci sie mocno pomylilo. Sporo osob (w tym ja) czysci matryce patyczkami na uszu nie wydajac bezsensownie pieniedzy w serwisach lub na jakies wynalazki do czyszczenia matryc i robi to z doskonalym skutkiem...
Nie, to tobie jak zwykle coś nie pasi w moich wypowiedziach, nie masz obowiązku się do nich ustosunkowywać.
Jak dla mnie możesz czyścić swoją matrycę śrubokrętem co nie zmieni faktu że będzie to równie idiotyczne jak czyszczenie matrycy patyczkiem.
PS to że robisz to ty i "sporo innych osób" nie oznacza, że jest to do końca mądre i nie boje się tego stwierdzić.
Nie, to tobie jak zwykle coś nie pasi w moich wypowiedziach, nie masz obowiązku się do nich ustosunkowywać.
Jak dla mnie możesz czyścić swoją matrycę śrubokrętem co nie zmieni faktu że będzie to równie idiotyczne jak czyszczenie matrycy patyczkiem.
PS to że robisz to ty i "sporo innych osób" nie oznacza, że jest to do końca mądre i nie boje się tego stwierdzić.
Mi nie pasi jedynie wypowiadanie się mentorskim tonem o rzeczach o których nie ma się zielonego pojęcia, To że ja i sporo innych osób z powodzeniem to robi, oznacza że teksty "Jak ty tak do sprzętu będziesz brutalnie podchodził to długo się tą siódemką nie nacieszysz. " są niczym więcej jak stekiem bzdur....
mateuszkaratysz
29-01-2010, 00:03
Wyluzuj mistrzu i nie siej zamętu następnym razem przymknij oczy przy mojej wypowiedzi.
W końcu wszystkie rozumy pozjadałeś to powinieneś wiedzieć kiedy zacisnąć język za zębami, a jak lubisz komentować moje wypowiedzi to załóż bloga.
zdRAWKi
Wyluzuj mistrzu i nie siej zamętu następnym razem przymknij oczy przy mojej wypowiedzi.
W końcu wszystkie rozumy pozjadałeś to powinieneś wiedzieć kiedy zacisnąć język za zębami, a jak lubisz komentować moje wypowiedzi to załóż bloga.
zdRAWKi
Ależ ja jestem całkowicie wyluzowany i bardzo się ciesze że nieustannie dostarczasz mi rozrywki..
Co do zjadania rozumów - ja pisze o czymś co robiłem, Ty wiesz lepiej mimo że nigdy nie próbowałeś - taka drobna różnica :)
btw - jak się zaciska język za zębami ?
zapominacie chyba o osobie, która właśnie patyczkiem porysowała sobie filtr
nie wiem czy to było na tym forum opisywane ale było.
Jeżeli ktoś nie umie to lepiej niech się tak nie bawi.
Osobiście w 350 czyściłem patyczkiem - efekty gówniane w porównaniu z zakupionym za 30 zł polecanym już tu sensorklenem by lenspen (czy jakoś tak się toto nazywa).
szybkość i dokładność narzędzi przeznaczonych do tego typu operacji z pewnością rekompensuje wydatek na poziomie 20-30 zł (narzędzia tego można używać wielokrotnie).
A jeśli chodzi o rozterki twórcy wątku:
1. większości paprochów nie widać gołym okiem - jeżeli masz jubilerską lupę (taki tubusik) wtedy masz szansę zobaczyć - chyba że jest to paproch gigant :)
2. masz wprawę w czyszczeniu patyczkami i nie boisz się ryzyka - czyść patyczkami - moim zdaniem lepiej się sprawdzają te z watką wiskozową a nie bawełnianą - ale tu zdania mogą być podzielone. kilka razy sam nawijałem watę na spreparowany patyczek stąd moje spostrzeżenia odnośnie rodzaju waty.
3. jeżeli stać cię na wydatek około 30 zł - moim zdaniem warto kupić sensorkleen by lenspen (czy jakoś tak) Oczywiście tym też możesz sobie porysować filtr na matrycy ale moim zdaniem sprawdza się to znacznie lepiej niż waciki czy rąbek koszuli.
4. oczywiście jeżeli obawiasz się że coś zepsujesz - a pierwsze czyszczenie jak ktoś napisał emocjami przypomina trochę operację na otwartym sercu, - po prostu zdaj się na wiedzę i doświadczenie fachowców - tyle że jak w mojej 350 wymieniali filtr na matrycy (paprochy wlazły pomiędzy filtr a matrycę, to pierwsze zdjęcia testowe (f36 :) ) pokazały kilka paprochów :)
WW. ustrojstwo do czyszczenia za parę dych to LensPen SensorKlear (http://www.lenspen.com/403/377/)
WW. ustrojstwo do czyszczenia za parę dych to LensPen SensorKlear (http://www.lenspen.com/403/377/)
o coś takiego
tylko NIE UŻYWAJ PĘDZELKA na matrycy
Pędzelek jest bardzo g...ny - i bardzo szybko łapie brud, tłuszcz, który potem pozostawia na czyszczonych powierzchniach.
Aparat wrócił z czyszczenia. Przy f22 widać niewielką plamkę. Zastanawia mnie tylko jedno. Wysyłając aparat numeracja zdjęć była na ok 1000 pozycji, a teraz jest ponad 8000 więcej ?!
Aparat wrócił z czyszczenia. Przy f22 widać niewielką plamkę. Zastanawia mnie tylko jedno. Wysyłając aparat numeracja zdjęć była na ok 1000 pozycji, a teraz jest ponad 8000 więcej ?!
Podepnij do do EOS Info...
A skąd mogę wziąć ten program ?
A skąd mogę wziąć ten program ?
http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
Nie wykrywa mi aparatu ten program.
włożyli w serwisie karte o takiej numeracji a twój aparat kontynuował numerację i tyle.