PDA

Zobacz pełną wersję : Trap focus - focus priority

wizja
27-01-2010, 23:30
hej,
jestem, jak to się ładnie mówi, konwertytą z nikona. Dokładnie na 5d2.

Oświećcie mnie proszę, bo szuuuukam, szuuukam i zdaje się, że niczym poniżej 1ds-cośtam nie zrobię tzw. "trap focus".

Jest jakiś normalny sposób na zrobienie tej pułapki bez systemu czujników ruchu czy innego sprzętu z NASA? :)

Po prostu nie mogę w to uwierzyć, że się normalnie nie da...

pzdr

airhead
28-01-2010, 01:29
mogę Ci tylko powiedzieć, że w 5d1 się nie da... w 5d2 na 95% też
ale w sumie coś tam da się wymyślić - jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość

wizja
28-01-2010, 10:09
jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość

gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo :)), przestawiam na MF, wciskam spust - strzela bez ostrośći (wiadomo :)).. no wiele więcej ustawić chyba nie mogę.. może mam poranne zaćmienie, ale nie wiem jak to zrobić o czym piszesz :)

robię kawę... ;)

airhead
28-01-2010, 11:05
gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo :))
ale jak nie ustawi (bo nie będzie na czym), to nie strzeli
to chyba wszystko, co się wymyśli

wizja
28-01-2010, 12:28
W sumie kumam o co chodzi, ale i tak nie działa, bo gdy np. ustawiam AF na kartkę (dla zgubienia fokusa) i z wciśniętym spustem czekam na "ofiarę", to tuż po odstawieniu kartki AF i tak jest łapany na coś innego (np. tło) i to niezależnie od ustawień C.Fn III 1

Dodatkowo, nawet gdy ustawiam jw. i przełączę obiektyw na MF to od razu strzela.

A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka? :)

airhead
28-01-2010, 13:11
A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka? :)
a pewnie, że nie działa - ale jakbyś robił na czarnym tle, to może by się udało :P
to tylko jedyne, co wymyśliłem...witamy w Canonie :D

pietro.s
28-01-2010, 14:36
Nie pomoże w tym przypadku zmiana w ustawieniach reakcji na naciśnięcie do połowy spustu migawki?
może nie do końca kumam to trap focus ale mi się nasuwa takie rozwiązanie.
Nie wiem jak to wygląda w 5D ale w trzycyfrowych można zamienić blokadę ekspozycji z blokadą focusa. Wtedy można ustawić ostrość przyciskiem pod kciukiem a wskazującym naciskając spust migawki robić zdjęcia.
Proszę o wyprostowanie mojego myślenia jeśli się mylę ;)

wizja
28-01-2010, 14:40
nic to nie daje. Po ustawieniu AF-ON w tryb ustawiania focusa, a spust w roli ustalania ekspozycji, to pucha i tak strzeli - po prostu będzie nieostro :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba jednak najszybciej będzie czatować i ze 100m walić pilotem...

piast9
28-01-2010, 16:41
Rozumiem, że chodzi o to, że ustawiasz ręcznie ostrość, odpalasz spust a zdjęcie ma być zrobione dopiero wtedy, gdy coś ostrego trafi się w kadrze, tak? Mucha wleci czy coś w tym stylu.

Niestety, było to niedawno gdzieś tu na forum - poniżej jedynek takiej funkcji w Canonie nie ma obecnie.

wizja
28-01-2010, 18:01
piast9 tak, o to. Już wyczytałem, że funkcja jako taka (focus priority) jest, jak piszesz, od 1. ale miałem nadzieję, że może jakoś dało się to obejść :) no trudno :) pierdziu, z pilotem też ok w sumie.

cholerka, powoli przyzwyczajam się, że nawet w d200 miałem więcej pierdółek :) typu interwał, czy wielokrotna ekspozycja (tego mi akurat nie brak) lub właśnie priorytet fokusa... coś za coś :) ale zdziwienie zostaje :)