Zobacz pełną wersję : PhotoshopElements 4 <-> Win2k - What The F***!!!
Szlag mnie za moment trafi!!!
Shop CS2 śmiga pięknie na Win2k a PSE 4 ni chu chu!!!
Czy ktoś mógł by mi przypomnieć, kiedy wyjdzie Longhorn. Co teraz robić?
Kupić XP no ale teraz to chyba z nowym kompem tylko.
Rozwiązania warez nie biorę pod uwagę.
Windows Vista / Longhorn to tylko robocza nazwa/ ma być w sprzedaży dopiero w przyszłym roku .
Chyba są wersje OEM z nowym elementem kompa, np. dodatkowym RAM ;-)
Tomasz Golinski
05-10-2005, 20:40
Zainstalowac Linuxa i Gimpa :mrgreen: ;)
Chyba są wersje OEM z nowym elementem kompa, np. dodatkowym RAM ;-)
jeszcze tak... info z MS:
Licencja Producenta Systemów OEM Microsoft została ujednolicona dla produktów Windows i Office.
Oba te produkty należy, zgodnie z nową licencją, dostarczać użytkownikowi końcowemu wyłącznie preinstalowane na całkowicie zmontowanym komputerze.
O tym czy pakiet nalezy sprzedać na starych czy też nowych zasadach dowiemy się, czytając licencję OEM. Generalnie zasada ta dotyczy nowych opakowań, tzw. 1-paków.
Nabywając oprogramowanie OEM nie zapomnij, że:
Oprogramowanie w wersji OEM jest związane z pierwszym komputerem, na którym zostanie zainstalowane. Raz zainstalowanego oprogramowania nie można nigdy przenosić na inny komputer.
Pomoc techniczną dla produktów OEM świadczy producent komputera, który dokonał instalacji oprogramowania.
Zgodnie z licencją, nierozpakowane zestawy OEM (1, 3 i 30 szt.) mogą być sprzedawane „producentom systemów”. Jeśli mamy do czynienia z wyjątkową sytuacją, w której użytkownik końcowy sam montuje sobie komputer, można sprzedać mu nierozpakowany zestaw OEM. Jednak w tej sytuacji użytkownik końcowy będzie pozbawiony pomocy technicznej, którą w normalnych okolicznościach świadczy producent komputera.
Wszystkich, którzy chcieliby nabyć system operacyjny w wersji OEM licencjonowany jeszcze na starych zasadach, informujemy, że jeszcze przez jakiś czas będzie to możliwe. Należy po prostu nabyć system objęty dotychczasową licencją. Będzie to możliwe dopóki z sieci dystrybucyjnej nie znikną stare wersje. Opakowania OEM objęte nową licencją można rozpoznać po zmienionym wyglądzie etykiety certyfikatu autentyczności (COA).
Czy ktoś mógł by mi przypomnieć, kiedy wyjdzie Longhorn. Co teraz robić?
http://di.com.pl/news/11181,0.html
"Według VNUnet.com Windows Vista Beta 2 powinien pojawić się w pierwszym tygodniu grudnia br. "
(...)
"Nie mniej informacje wydają się potwierdzać zawartość wewnętrznych dokumentów firmy, w których mówi się o wydaniu Bety 2 Vista 7.12.2005 i rozpoczęcia dystrybucji pełnej edycji z datą 15.11.2006."
Co do Elements 4.0 ... czego sie spodziewales? Nie przeczytales System Requirements przed instalacja - oszczedzilbys sobie nerwow:
http://www.adobe.com/products/photoshopelwin/systemreqs.html
Boski,
Dzięki za powtórkę z MS, kolo montuje kompy i o tym wszystkim już mi mówił. MS wymyślił w SP2 jakiś mechanizm Genuine cośtam, który zapisuje w bazach MS Update numer płyty głównej, procesora.. i jeśli zainstalujesz OEMa na innym kompie, to będzie działał, ale nie zrobisz ściągniesz żadnych łatek z Windows Update.
Vista ma być bardziej restrykcyjna, bo wymiana/dołożenie sprzętu do OEMa będzie skutkowała unieruchomieniem systemu... by go odblokować producent komputera, będzie miał specjalny kod, po podaniu którego w Supporcie MS otrzyma kod ponownej aktywacji systemu. Oczywiście jeśli w trakcie aktywacji system kontroli autentyczności wykryje że ma do czynienia z innym kompem (nowy procek, płyta główna, coś tam jeszcze) znowu zablokuje system
Nie wiem czy to samo będzie dotyczyło użytkowników indywidualnych, którzy sami złożyli sobie sprzęt, bo z założenia producent sprzętu ma nie dawać klientowi płytek z systemem..
samemu skladajac jestes skazany na BOX a nie na OEM ;)
Tyle, ze BOX możesz zainstalować na innym kompie :-) I wtedy Genuine rejestruje nową maszynę, usuwając z bazy danych (brak możliwościpatchowania) Windows Update..
No właśnie. Ale nie ze mną te numery. Nie dam ****jom tyle kasy.
Elements mnie interesuje tylko dlatego, że zintegrowali w nim Album (mniam, mniam) i widzę, że ten nie jest oddzielnie update'owany. A podobno dużo w nim poprawili jeśli chodzi o funkcjonalność tagowania w stosunku do wersji 1.0, którą posiadam. No to tyle. Nie dostaną kasy ani za XP OEM ani za XP BOX. A z tego co Vitez pisze to jeszcze z rok zanim trafi do sprzedaży.