PDA

Zobacz pełną wersję : kiedy nalezy wykonac przeglad aparatu

macgaw
25-01-2010, 18:49
jak w temacie.
moze to smieszna ale, czy takie przeglady trzeba robic co jakis czas, czy cos trzeba wymieniac (jak olej w aucie np), czy poczekac az cos sie zepsuje.... aparat mam juz prawie 2 lata.
pytam poniewaz ostatnio mam cos takiego ze po prostu af nie trafia w cel.
tzn srodkowy punkt powiedzmy ze jest ok, ale pozostalem juz nie trafiaja (choc czytalem ze to taka przypadlosc tego modelu)
czytalem tez ze jest jeden serwis canona na zytniej.... aczkolwiek poszukalem innego i pisza ze "tez sa swietni"
http://www.ftronik.pl/

wiktor2323
25-01-2010, 19:28
Jak pojawiły sie problemy z af to daj go do czyszczenia, żeby wyczyścili czujniki pod lustrem. Po dwóch latach mogło się tam zasyfić i są tego skutki ;)
Przeglądów jako takiego sie nie robi, jedynie czyszczenie matrycy ale to tylko i wyłącznie jak zobaczysz na fotkach.

Chris_11
25-01-2010, 20:11
Tak, jak Kolega powyżej pisze, raczej jako takich przeglądów się nie wykonuje, a raczej czeka do pierwszej usterki. Przy naprawie i tak najprawdopodobniej wykonają przegląd.
Co do Foto Tronika to znajdziesz trochę opinii na temat tego serwisu tutaj na forum.

airhead
25-01-2010, 21:38
co 10000 km, sorry kletek :P
jak wszystko działa, to nie rób przeglądu

poszukiwacz2006
25-01-2010, 22:04
Profilaktycznie nie zaszkodzi co jakiś czas gruchą przedmuchać matrycę. Choć paprochy mogą być niewidoczne na zdjęciach, to one są węwnątrz puszki. A skoro ich będzie mniej, to większe prawdopodobieństwo , że "nie uszkodzą" precyzyjnych elementów aparatu. Według mnie zamiast przeglądu, lepiej stosować profilaktykę - tzw. normalne dbanie o sprzęt. Przyniesie więcej korzyści, choćby przy odsprzedaży. Pozdrawiam.

krysek
25-01-2010, 22:16
robię czyszczenie co roku ale ja na off-roady jeżdżę :-D

macgaw
26-01-2010, 14:07
dzieki za podpowiedzi...

odszukalem opinie o tymze serwisie i musze stwierdzic.... ze to szok.. prawie zawsze negatywna opinia....

no ale... forum działa i jednak potrafi zdziałac...:)