Zobacz pełną wersję : Canon S1 IS - nowy firmware
pojawil sie nowy firmware do S1 (http://web.canon.jp/Imaging/pss1is/frm/firmdownload-e.html)
santiblue
14-07-2004, 23:41
Tylko dlaczego jak go sprzedalem 2 tyg. temu :P
Poszło Ci na dobre.
Choć w zimię, zamiast z 300D mozna by ryzykować z S1
Choć w zimię, zamiast z 300D mozna by ryzykować z S1
A ja sie ciesze jak dziecko bo jutro siostrze zabieram Kieva (wprawdzie z mocowaniem Nikona ale ciii ;) ) i bedzie jak znalazl na zime (choc i tak nie robie fotek w tej mojej znienawidzonej porze roku).
A ja sie ciesze jak dziecko bo jutro siostrze zabieram Kieva (wprawdzie z mocowaniem Nikona ale ciii ) i bedzie jak znalazl na zime (choc i tak nie robie fotek w tej mojej znienawidzonej porze roku).
Tak, Pora roku każda dobra, szczególne tego "lata".
Zima jest dobra - ja jestem maniakiem narciarstwa.
Bez zimy ani rusz. Dużo śniegu, mało jedno-deskarzy na stokach -ależ oni muldy robią.
A foty też ok. Mam kilka z Palenicy (FIS) ale jakieś różowe wyszły. Robione były TRUSTEM z Biedronki.
santiblue
15-07-2004, 16:39
Ja zimy tez nie trawie. Narty raz w zyciu na nogach mialem i jakos mnie nie ciagnie do nich. A co do foto zima to kupie jakas analogowa lustrzanke - Canonka oczywiscie i bede sie zabawial.
oby canon dzialal tak dalej i w nastepnym biosie dal nam RAW :) i brak freez'owania w trybie zdjec seryjnych, a moj kazdy nastepny aparat to bedzie canon
oby canon dzialal tak dalej i w nastepnym biosie dal nam RAW :) i brak freez'owania w trybie zdjec seryjnych, a moj kazdy nastepny aparat to bedzie canon
Nie musisz tak uzalezniac. Wiele Canonow ma te cechy o ktorych piszesz i mozesz zmienic sprzet bez obaw rowniez na Canona z tak pozadanymi przez ciebie cechami (ot np G5... ).
hehe, pewnie, ale chodzi o polityke firmy i podejscie do klienta, wcale nie musieli wypuszczac biosu usprawniajacego S1, bo i bez niego byl oki, ale to dobry gest ze strony firmy, zdaje sobie tez sprawe, ze dzialaja w obliczu nadchodzacej konkurencji w postaci Z3, ale to tez dobrze :) co do G5 to mialem okazje sie nim ostatnio pobawic i kompletnie mi nie lezy w dloni, design mi sie nie podoba, chyba za bardzo sie przyzwyczailem do S1, jezeli juz to wolalbym zamienic S1 na 300D ale to jeszcze nie teraz :wink:
witam.
wlasnie rozpakowalem swojego nowego S1 i pobieglem na stronke canona w celu pobrania firmware..
po podaniu seriala apratu pojawila sie stronka z info iz aparat ma juz wgrany najnowszy firmware i nie trzeba nic wgrywac..
co ciekawe nie ma ów magicznej czarnej kropki na sciance klapki na karte CF o ktorej to na sotrnie canona jest info ....
wiec teraz nie wiem.... ufac www canona ze jest nowy firmware czy nie :)
aparacik lezy w dloni rownie wygodnie co A40 a jak tylko uda mi sie cos godnego uwagi pstryknac to nie omieszkam wrzucic do galerii...
czytalem o przypadkach ze kropki nie bylo, a firmaware byl nowy - aparat funkcjonowal jak z nowym, ale oznaczony byl 1.0, jezeli chcesz to mozesz wgrywac ten ze strony canona, nic nie powinno sie stac, jezeli postapisz zgodnie z instrukcjami, bedziesz mial wieksze cyferki :] ja bym zostawil jak jest teraz, jezeli strona mowi, ze jest oki
moze ktos mi napisac po polskiemu co zmienia to nowe firmware??
thx yasin...
wole jednak nic nie mieszac skoro stronka mowi ze jest ok.
Add : 18-07-2004 :
zoom browser podaje mi wersje 1.0.1.0 wiec jest najnowszy firmware pomimo braku czarnej kropki na klapce od pamięci....
kolejny update 1.0.2.0
http://www.canon.co.jp/Imaging/pss1is/firmware-e.html
tym razem poprawa wspolpracy z kartami CF :)
plluszak
10-09-2004, 09:51
Ciekawe czy bedzie S2 IS. Przeszukujac google natnałem sie na jakies domniemania ze bedzie miał 4 mpix. W sumie Z3 własnie tyle ma. Nawet na stronie steva są na ten temat gdybania.
pewnie bedzie i pewnie bedzie mial 4mpix i kosmetyczne poprawki, czyli lipa :| bo bedzie bardziel szumiala matryca, a korzysc z tego rzadna i ludzie beda szukac S1, tak jak bylo z G3 i G5
kończę ładować akku i przystepuję do wymiany firmware z 1.0.1.0 na 1.0.2.0
trzymajcie kciuki..........
jak wszystko pójdzie ok to porobie testy w ciemnym korytarzu i dam znać czy poprawili AF'a w ciemnych miejscach (na dpreview twierdzą że jest o wiele lepiej ...) :D
[ Dodano: 10-09-2004 ]
no więc wgrałem tego 1.0.2.0. i działa :D :D
faktycznie łapie szybciej AF niż poprzednio... w lekko podswietlonych pomieszczeniach widać jak naprawde szybko jest dopasowywanie AF'a - w 1.0 było to o wiele wolniejsze.... zresztą w ogóle jakby lekko szybciej łapał focusa nawet w normalnym oswietleniu.... jak pogoda dopisze pomęczę jutro aparat na działeczce, a w ciągu tygodnia może złapie kilka kart które nie "łaziły" na 1.0 u mnie - tzn. PRETEC 512 i KINGSON 512 HS i napisze czy działąją poprawnie :D
no więc wgrałem tego 1.0.2.0. i działa :D :D
faktycznie łapie szybciej AF niż poprzednio... w lekko podswietlonych pomieszczeniach widać jak naprawde szybko jest dopasowywanie AF'a - w 1.0 było to o wiele wolniejsze.... zresztą w ogóle jakby lekko szybciej łapał focusa nawet w normalnym oswietleniu.... jak pogoda dopisze pomęczę jutro aparat na działeczce, a w ciągu tygodnia może złapie kilka kart które nie "łaziły" na 1.0 u mnie - tzn. PRETEC 512 i KINGSON 512 HS i napisze czy działąją poprawnie :D
Uuu to wyglada na niezlego hiciora... szybszy AF i poprawa dzialania z kartami :) . Szkoda ze nie mam S1 ;) (ale kiedys moze bede mial bo potrzebuje).
Co do S2 IS to jest to bardzo prawdopodobne co mowicie - wieksza matryca ale tylko megapikselowo, dodane pare *******ek w menu - czyli jak G5 a G3. Moze bedzie czarny? :mrgreen:
no fakt zapomnialem, ze moze jeszcze kolor na czarny zmienia i sie ludziska rzuca jak na czarna minolte Z3 :mrgreen: S1 jako apracik do wszystkiego jest imho prawie idealny brakuje tylko lampki asystujacej w ciemnosciach, ale jezeli dobrze pojdzie to moze canon nam to da w nastepnym firmware :twisted: cena leci w dol, jeszcze troche i bedzie do kupienia za 1400 pln, nic tylko brac dopoki nie zniknie z polek sklepowych jak G3, znajac twoja awersje Vitez do second handow to monituj po ukazaniu sie S2 :| zeby Ci nie wywialo :wink:
co do samego firmware, to z tego co reportuja uzytkownicy po testach aparatu przed i po upgrejdzie, po nim aparat ostrzy zdecydowanie pewniej i szybciej w slabym swietle, brakuje tylko lampki asystujacej w ciemnosci, ale pewnie canon doda ja w nastepnym firmware, najbardziej optymalny bylby przeblysk flash'a, ale tego pewnie nie dadza czas pokaze, usprawniono jeszcze wymiane danych miedzy aparatem, a karta, na wolniejszych kartach filmy mniej sie tna, zrodlo rozne fora, m.in. dpreview
przepraszam co oznacza: "optymalny bylby przeblysk flash'a"?
znajac twoja awersje Vitez do second handow to monituj po ukazaniu sie S2 :| zeby Ci nie wywialo :wink:
O to nie znasz mojej awersji do second handow. Mam awersje tylko do aparatow _powystawowych_ a nie uzywanych np przez jednego uzytkownika ktory dba o niego. Po prostu na wystawach ani wystawcy ani zwiedzajacy o aparat nie dbaja - macaja wszystko, upadnie to trudno itp... a jedn uzytkownik dba raczej o swoj sprzet (to da sie wizualnie ocenic).
Natomiast ani na S1 (nawet uzywanego) ani na S2 nie stac mnie bedzie jeszcze przez ok pol roku - do dwoch nowych obiektywow sie przymierzam.
brakuje tylko lampki asystujacej w ciemnosci, ale pewnie canon doda ja w nastepnym firmware
Eee... mozesz mi powiedziec jakim cudem w firmware mozna dodac lampke asystujaca gdy takowej w ogole nie ma w konstrukcji fizycznej aparatu? chyba ze chodzi ci o wspomaganie AF fleszem, bo takiej lampki jak np w serii G nie ma szans by dodac - trzeba by przebudowywac aparat :roll: .
brakuje tylko lampki asystujacej w ciemnosci, ale pewnie canon doda ja w nastepnym firmware
Eee... mozesz mi powiedziec jakim cudem w firmware mozna dodac lampke asystujaca gdy takowej w ogole nie ma w konstrukcji fizycznej aparatu? chyba ze chodzi ci o wspomaganie AF fleszem, bo takiej lampki jak np w serii G nie ma szans by dodac - trzeba by przebudowywac aparat :roll: .
mozna :mrgreen: za taka lampke moze sluzyc wymieniony juz flash, lub redukcja czerwonych oczu :) lub w ostatecznosci czerwona lampka, ktora miga jak sie robi film, najbardziej optymalne by bylo wykorzystanie lapki do redukcji czerwonych oczu, a jezeli aparat nie bedzie mogl wyostrzyc bo obiekt jest za daleko to wtedy aprat uzywalby flash'a, moze pod wplywem naciskow uzytkownikow i nadchodzacej konkurencji doczekamy sie takiego bajeru :) no i jeszcze mogliby dac RAW :mrgreen:
[ Dodano: 11 Wrzesień 2004 ]
przepraszam co oznacza: "optymalny bylby przeblysk flash'a"?
to znaczy, ze w przypadku calkowitej ciemnosci, kiedy zaden aparat nie zlapie ostrosci (bo niby jak), aparat uzywalby flasha do rozswietlenia ciemnosci i umozliwialby sobie tym samym zlapanie ostrosci, chwilowo trzeba sie zaopatrzyc w jakis wskaznik laserowy :( bo nie ma jeszcze nic
no. wrocilem z dzialeczki...
aparat stał sie jakby czulszy....
przy słabym kontraście obiektu do otoczenia (zielone liście na tle trawy itp.) daje punkt ostrości na żółto (łapałem z bliska czyli <10 cm) nie na zielono, lecz z tego co pobieżnie przjerzałem już na kompie to na 10 przypadków połowa wyszła identycznie jak już z poprawioną ostrością i złapaną "w zielone".
Wcześniej zdarzało się iz kilka fotek okazywało się być lekko niewyostrzone pomimo złapania w "zielone" - teraz jestem już przynajmniej pewny że "zielone" na tym co ma być wyostrzone to dobrze wyostrzone a żółte może ale musi oznaczać lekkie rozmycie...
Gorąco polecam firmware 1.0.2.0.
Postram się obrobić coś małego i wrzucę linka do fotki.
[ Dodano: 11-09-2004 ]
dobra.. szybka fotka z działki na firmware 1.0.2.0 z ok. 10 cm...
FOTKA 1 (http://bunio000.webpark.pl/01.jpg)
heh, limity przekroczone :| moze pozniej da sie zobaczyc, ja jeszcze nie uploadowalem nowego firmware'u bo nie mam czasu, kampania wrzesniowa na uczelni :( ale pod koniec tygodnia ostatni egzamin i potem odbije to sobie, mam tylko cicha nadzieje, ze pogoda sie szybko nie zepsuje i ze bede mogl jeszcze zrobic pare fajnych fotek, no a potem jesien, tez cos sie bedzie pstrykac
Elandril
13-10-2004, 18:44
Czy moglby mi ktos powiedziec, gdzie w zoombrowserze znalezc informacje na temat wersji firmware'u w aparacie?
player_sct
14-11-2004, 12:43
a jak wspolpraca z niedzialajacymi kartami CF?? bo za pare dni kupouje 1S i zamierzam nabyc 1gb Kingston HS i tak sie zastanawiam czy bedzie dzialal bez problemu
a jak wspolpraca z niedzialajacymi kartami CF?? bo za pare dni kupouje 1S i zamierzam nabyc 1gb Kingston HS i tak sie zastanawiam czy bedzie dzialal bez problemu
Kup lepiej 1GB Lexara albo Sandiska albo cokolwiek nie Kingstona. Nie dzialajace 1GB Kingstona to wina Kingstona a nie Canona S1 czy jakiegokolwiek innego aparatu :roll: .
Swojego S1 kupiłem w październiku, gdzie można zobaczyć jaki ma soft ? Co do kart to Kingston to ....
została mi 256 z A60, jak włożyłem ją do S1 to aparat zaczął się nagrzewać, znikały mi zdjęcia, kupiłem Sandiska Ultra II i jak ręką odjął.