Zobacz pełną wersję : [Canon-Foto-Klub] Bardziej realnie, mniej wirtualnie
Niniejszym otwieram nowy wątek klubowy - ogólnopolski.
Dziś, dnia 23.01.2010 w Łódzkim Domu Kultury, odbyło się i dokonało zebranie założycielskie Canon-Foto-Klub :!:
Pomimo siarczystych mrozów, przed świtem, z wielu zakątków kraju jednocześnie wyruszyło kilka samochodów zapaleńców, by spotkać się i przejść od fazy wirtualnej w jak najbardziej realną i działającą.
Przyjęliśmy statut stowarzyszenia, stosowne uchwały oraz wstępny regulamin.
Wybrano Komitet Założycielski, który w imieniu grupy przeprowadzi proces sądowej rejestracji w KRS.
Wybrano też organy przyszłego Klubu.
Oto uczestnicy:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8201/img78911.jpg)
Od lewej:
1. Krzysztof G.
2. 4kwiatek (przewodniczący Sądu Koleżeńskiego)
3. Preinwher (zastępca przew. Sądu Koleżeńskiego)
4. BVQ (sekretarz Zarządu, członek Komitetu Założycielskiego)
5. Najeli (członek Zarządu)
6. Kapadocjan21
7. Fumar (sekretarz Komisji Rewizyjnej)
8. Mellan (prezes Zarządu, członek Komitetu Założycielskiego)
9. E.3 (członek Komitetu Założycielskiego)
10. Alde (skarbnik Zarządu)
11. AMMarshall (członek Zarządu)
12. Tasia
13. H4ry (zastępca przew. Komisji Rewizyjnej)
14. KRA
15. SMD
16. Eminesia (sekretarz Sądu Koleżeńskiego)
17. Oxydum
18. Dinderi (przewodniczący Komisji Rewizyjnej)
19. Pe.en.de (nieobecny na fotografii)
Odbyła się rzeczowa i merytoryczna dyskusja nad projektami, wspólne rozmowy, trochę zdjęć, radość z podjętego wyzwania i odrobinę wzruszenia w sercach.
Wszystkim chcę jeszcze raz gorąco pogratulować niezłomnej woli i wiary w celowość powołania Klubu i postaram się nie zawieść pokładanego zaufania.
:)
Gratulacje! :D
No ale zaslepki mogliscie juz posciagac,
bardziej do otwarcia pasuje :D:D:D
uff daliśmy radę gratulacje dla wszystkich bo wyjść wczoraj z domu to ogramny sukces - może to będzie zwiastun taki ;-) idę dalej spać,,,
No to działamy. Grtulacje.
adamires
24-01-2010, 11:15
Bałem się,że nie będzie potrzebnych 15 osób.
Pozdrawiam i gratuluję wytrwałości.
Ja też przyłączam się do gratulacji (mam nadzieje,że także do KLUBU mnie przyjmiecie:-P )
plaucjusz
24-01-2010, 11:49
Przyłączam się również do gratulacji. Pozdrawiam wszystkich.
I fajnie..to już jesteśmy :D Gratulacje wszystkim :)
ano stało się :) czas zakasać nieco rękawy i podopinać... :)
uff daliśmy radę gratulacje dla wszystkich bo wyjść wczoraj z domu to ogramny sukces
Oj nie przesadzaj, nie jest tak źle. Ja codziennie 8:15 wychodzę z klatki, małe skrobanko samochodu i jedziemy do pracy :) Jak to mówi moja babcia "teraz to jest chłodno, zimno to było w 49...." :), a zresztą może to temu że na podlasiu już się przyzwyczailiśmy do zimna :P
No i wracając do tematu, oczywiście gratuluję i cieszę się że w końcu coś się ruszyło w sprawie klubu, że regularnie dostaje biuletyn na maila i mam nadzieję że klub będzie się cały czas rozwijał.
Pozdrawiam
Ja chciałem, ale Najeli tak na mnie spojrzała, że odpuściłem ;)
... dostaje biuletyn na maila...
Do czasu rejestracji w KRS biuletyny będą "specjalne" (czyt.: nieregularne, w zależności od wydarzeń).
Od momentu rozpoczęcia działalności w sensie prawnym, niezależnie od specjalnych, będą zwykłe-comiesięczne z raportami działań zarządu.
Specjalny nr5 na dniach. 8)
Specjalny nr5 na dniach. 8)
Czekam z niecierpliwością i cytując pewien duet z RT "trzepoczącymi z radości zwieraczami" ;)
DominikaR
24-01-2010, 16:18
to było do przewidzenia, że się uda :D i super :)
oskardj92
24-01-2010, 16:29
No to zaczynamy prawdziwą jazdę ;D
piotrek72t
24-01-2010, 18:57
Gratuluję , tak wyprawy, jak i ustaleń !
Gratuluję, ale i czekam na więcej :)
Ja chciałem, ale Najeli tak na mnie spojrzała, że odpuściłem ;)
Że jak spojrzałam? ;-) Mogłeś sobie ściągać, mi się po prostu nie chciało :D
Niekoniecznie w każdym obiektywie jest soczewka za zaślepką to po pierwsze :)
Fajnie było ... cóż więcej jako skarbnik wypada się rozliczyć ...
W samochodzie zostało :
paczka ciastek - ( juz ktos zdjadł )
pół batona
hot-dog ( zimny ) - pies zjadł
pozdrowionka
mieszko_1vp
25-01-2010, 14:09
Gratuluje i czekam na spęd Wrocławski ;)
Kurcze! Nie wiedziałem, że założyliście tu wątek :D
Naturalnie było bardzo fajnie! Oby więcej takich spotkań.
ano wątek jest, taki w sumie kącik klubowy....
A to ja tak chronologicznie, z opisem ...
Poranne śniadanko.
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/C-F-K-Uc-01.jpg)
Po porannym śniadanku.
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/C-F-K-Uc-02.jpg)
Powitania w biegu na miejscu spotkania.
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/C-F-K-Uc-03.jpg)
No i tak to wygladało.
źródło (http://imperium.media.pl/galeria/C-F-K-Uc-04.jpg)
pozdrowionka ...
Haha, ale jakiś taki długi wyszedłem na tym zdjęciu co się witam z preinwherem! :D
Gratuluje i czekam na spęd Wrocławski ;)
Lepiej nie czekać, tylko go sprowokować :idea:
A to ja tak chronologicznie, z opisem ...
A to niespodzianka! Jacku, wiesz, ja nawet nie zauważyłem że robiłeś zdjęcia poza domem kultury :oops:
A to niespodzianka! Jacku, wiesz, ja nawet nie zauważyłem że robiłeś zdjęcia poza domem kultury :oops:
No widzisz w Domu Kultury zdeczka monotonna sesja wyszła ... na Piotrkowskiej poza nami tez nie bardzo nikogo tam nie było ... a wieczorem w Manufakturze tak dmuchałao ze myśli zamarzały
preinwher
26-01-2010, 13:19
Haha, ale jakiś taki długi wyszedłem na tym zdjęciu co się witam z preinwherem! :D
:-D je też jakiegoś siedmiomilowego "kroczka" robię :-D
mieszko_1vp
26-01-2010, 13:24
pizza na śniadanie? ostro zaczeliście ;)
:-D je też jakiegoś siedmiomilowego "kroczka" robię :-D
No śmiesznie wyglądamy ;D
Pizza - no niby miała być "mała". Jak podali, to się co niektórzy zdziwili, że taka duża :D
Ostro to miał tasia i BVQ ... tak apropos jak tam te słynne papryczki co pieką dwa razy ?
Niektórzy wstawali o 5:00 więc pizza o 11-ej, to juz nie takie "śniadanie" :)
No, niektórzy wylegiwali się do 5-tej, ale jest kilku co musieli wstać wcześniej :mrgreen:
oj ostro pizza tak samo żywym ogniem dawała na wejściu jak i wyjściu.... :)
Ostro to miał tasia i BVQ ... tak apropos jak tam te słynne papryczki co pieką dwa razy ?
mrrrrr...... żarło ogniem i na wejściu i na wyjściu :)
mrrrrr...... żarło ogniem i na wejściu i na wyjściu :)
hehehe o ile jak piecze na wejściu to nawet lubie, ale na wyjściu;/ Z drugiej strony można powiedzieć że działa jak sok porzeczkowy jako zapojka, w obie strony smakuje tak samo ;)
Pozdrawiam
Fajnie było ... cóż więcej jako skarbnik wypada się rozliczyć ...
W samochodzie zostało :
paczka ciastek - ( juz ktos zdjadł )
pół batona
hot-dog ( zimny ) - pies zjadł
pozdrowionka
Cistka moje ze stacji Bliska w Zgierzu, jeśli były takie jak paliwo to współczuje ;)
mieszko_1vp
27-01-2010, 01:40
o prosze -z klubu sprzętowego zrobił sie wątek kulinarno-defekacyjny ;)
oskardj92
27-01-2010, 22:35
No dzisiaj o Piotra w studio wspominaliśmy o hot dogu :D
Gratulacje ide do dywizjonu dolnośląskiego - weźmiecie mnie ?!
Proponuję porzucić wątki kulinarne :-D
Dzisiejsze spotkanie w studiu Piotrka72t w Szczecinie było wyjątkowo liczne.
Przybyło łącznie 13 osób (w tym użytkownik żółtego systemu - witamy!).
BVQ i ja zdaliśmy relację ze spotkania w Łodzi, ustalenia i plany o jakich dyskutowaliśmy.
Był też symboliczny szampan, ciastka, kawa. Humory dopisywały.
Xsardas robił zdjęcia, więc pewnie coś pokaże ;)
oskardj92
28-01-2010, 09:45
Ja mam jedno takie ładne Xsardasa w czapeczce z woalką (jak coś źle nazwałem to wybaczcie), ale muszę je najpierw zgrać na kompa :D
Gratuluje i mam pytanie... co na to canon polska, zwlaszcza w swietle ignorowania Polski jako kraju lezacego w europie i pomijanego przy wszelkiego rodzaju programach typu CPS.
Rozumiem ze CFK to bardziej stowarzyszenie pasjonatow ale rowniez (w cywilizowanym swiecie) jakas forma/grupa nacisku i komunikacji z firma pod ktorej bylo nie bylo szyldem wystepuje. Poza "towarzysko-kolezensko-fotograficzna" strona, konkretne i wymierne korzysci dla czlonkow to istotny mysle aspekt funkcjonowania takiego stowarzyszenia.
Pozdr
Konrad
eminesia
28-01-2010, 10:54
Jak to stwierdził Mellan:
Canon to nasza wspólność sprzętowa, ale nie połączyło nas uwielbienie dla producenta tylko pasja fotografowania.
Na razie nie zamierzamy pobierać profitów z Canon Polska, dlatego mamy alternatywną nazwę na klub.
Ja chętnie zobaczę ta fotkę :D Może na awatara wstawię ;) hehehehe
Gratuluje i mam pytanie... co na to canon polska, zwlaszcza w swietle ignorowania Polski jako kraju lezacego w europie i pomijanego przy wszelkiego rodzaju programach typu CPS.
Rozumiem ze CFK to bardziej stowarzyszenie pasjonatow ale rowniez (w cywilizowanym swiecie) jakas forma/grupa nacisku i komunikacji z firma pod ktorej bylo nie bylo szyldem wystepuje.
Marketing CP nie leży w zakresie naszych zainteresowań.
A sam koncern chyba nie przejmuje się nieformalnymi grupami internautów ani inicjatywami użytkowników ich sprzętu (i nie tylko ich).
Canon jest obecny w naszej nazwie jako wspólnota sprzętowa, lecz zauważ, że nie używamy logotypu firmy, jej czcionek, koloru i stanowi nieeksponowaną składową nazwy jedynie.
Kwestia nazwy była dyskutowana (były alternatywy) i ost. jej forma zyskała poparcie większości.
Poza "towarzysko-kolezensko-fotograficzna" strona, konkretne i wymierne korzysci dla czlonkow to istotny mysle aspekt funkcjonowania takiego stowarzyszenia.
Jak najbardziej.
Strona oficjalna klubu jest w przygotowaniu.
Póki co kwestie organizacyjne uzgadniamy na forum Klubu (kliknij w mojej stopce).
Gratulacje, dla nas wszystkich, a szczególnie dla Mellana i reszty "działaczy" :)
a podziękował w imieniu reszty "działaczy" ....;P
Rysiek, mogłeś przyjechać na "Walne Zebranie" to bys nie musiał gratulować :p
eminesia
29-01-2010, 08:19
Rysiek, mogłeś przyjechać na "Walne Zebranie" to bys nie musiał gratulować :p
Ja byłam i też wszystkim gratuluję :P
No to wkraczamy w drugi tydzień działalności, bogatsi o 168 godzin doświadczeń ;)
nie ma co gratulować, spoczywać na laurach, cza zakasać rękawy i za tym pierwszy krokiem poczynić następne.... samo się nic nie zrobi, jeśli sami nie będzięmy działać....
a jak już tak wszyscy sobie pogratulowali i nasłodzili to może ktoś napisze prostemu ludowi nie zrzeszonemu jakie plany na najbliższa przyszłość? no chyba że grupa trzymająca władze już sformuowana :-D i to byłoby na tyle. bo jakoś tak esencję pomysłu trudno wyłapać wśród dziękczynnych postów.
reasumując:
Czy można kogoś z dobrze poinformowanych prosić o pare zdań na temat planów na najbliższe tyg? co, gdzie, jak jest zaplanowane i kto za tym stoi i dlaczego? :-D tak żeby prosty lud miast i wsi wiedział co dalej i jakie plany wykluły sie z owej merytorycznej dyskusji na spotkaniu ,Wiem. są maile rozsyłane z info no ale skoro wątek na forum publicznym to może warto też w tym miejscu parę słów napisać?
Prosty lud miast i wsi :-D jeżeli jest zainteresowany uczestnictwem, zawsze może wysłać PM do mnie lub BVQ, jest to w moim i jego podpisie.
U wielu z deklarujących jest też link na nasze tymczasowe forum organizacyjne, wystarczy kliknąć.
Plany? Krótko mówiąc: organizowanie się.
Komitet założycielski złoży w tym tygodniu stosowne dokumenty, a jest ich nie mało.
Główny nacisk jednak, powinien być na organizowanie się w wielu miastach, chociażby na wzór Szczecina. Wspólne fotografowanie, jakiś skromny plener, to dobry powód by się spotkać.
Kapitalną sprawą jest też miejsce do którego w określonym dniu można przyjść, pogadać, wymienić doświadczenia. Kontakt osobisty to inna bajka, niż wirtualne gdybanie.
Post o którym wspominasz, to próba pomocy grupom w kraju. Zgłosiło się kilka studiów foto chętnych przygarnąć klubowe spotkania.
Trzy w Warszawie, jedno w Nowym Mieście Lubawskim. To wstępnie na teraz.
Klub to proces wymagający czasu i działań wielowątkowych.
p.s. dziękuję za gratulacje, ale jak już mówiłem zebranym w Łodzi, to głównie im i ich woli się należą.
Marketing CP nie leży w zakresie naszych zainteresowań.
Pozwolę sobie ściślej ująć...
Idea jest taka, że mamy Canona zawsze tam, gdzie on nas :)
Przed chwilą skończyłem i rozesłałem wszystkim deklarującym wstąpienie do Canon-Foto-Klub najnowszy biuletyn klubowy Nr 5.
Mam nadzieję, że jego forma zyska akceptację i Waszą współpracę.
p.s. Gdyby ktoś nie otrzymał, proszę pisać na PM.
Biuletyn jak zawsze czyms nowym zaskakuje...i dobrze, a jednoczesnie ma swoja chyba wyrobioną mellanowska linie:)
z okazji 5 numeru wielkie gratki dla redaktorskich rak i oczu:)
I ja gratuluje spotkania...ale w zwiazku z zapisem w biuletynie o skladkach w pozniejszym terminie powiedzcie co uradziliscie jelsi chodzi o opłaty skarbowe i czy stowarzyszenie ma dzialanosc gospodarcza, a jelsi tak to kwota ta jak pewnie wiecie ejst wyzsza i czy nie powinna byc jakas skladka???
Nie, nie prowadzimy ani nie przewidujemy prowadzenia działalności gospodarczej.
Fotografujemy, nie prowadzimy biznesu i niech tak będzie.
Pliki dokumentow (statut, regulamin, załączniki zaraz roześlę).
Dzięki, za pozytywną notkę :)
Hmm i tu pozostaje pewien niedosyt...
jako, że kiedyś fotografowałem sprzętem Nikona to zarejestrowałem się na tamtym forum... później ktoś wyszedł z inicjatywą i tak powstał Nikon Klub Polska (NKP)
maja statut, władze, fundusze ze składek i co najciekawsze takim propagowaniem inicjatywy sprzętowo-towarzyskiej zainteresowany jest Nikon Polska...
prowadzą różne wyjazdy plenerowe, nad wszystkim czuwa Nikon, wszędzie na hotelach, pensjonatach jest logo tej firmy... i wg mnie to ma sens...
szkoda, że canon Polska jakoś ma taki "olewczy" stosunek do użytkowników swojego sprzętu...
ale pewnie jest to pokierowane również tym, że Nikon jako firma fotograficzna nie ma innego targetu... Canon natomiast jako producent wielu typów elektroniki, oprócz foto ma to gdzieś... a szkoda...
Pliki dokumentow (statut, regulamin, załączniki zaraz roześlę).
A może by zalinkować?
4kwiatek
04-02-2010, 00:57
Hi..
Pozwolę sobie ściślej ująć...
Idea jest taka, że mamy Canona zawsze tam, gdzie on nas :)
Jak zawsze "cięta" riposta :). Dawaj na banner na następne spotkanie :). Chociaż wisieć na szyi Canona... ? ;)...
Pozdrawiam...
A może by zalinkować?
Jasne. Dobrze byłoby wszystkie dokumenty umieścić w jednym miejscu np. deklaracje członkowskie ;-)
Sergiusz
04-02-2010, 01:49
Ja akurat też nie jestem użytkownikiem Canon ale to nie ma znaczenia, przynajmniej dla mnie. Pierwsze Forum, na które dałem się wciągnąć to KKM. Sony w znaczący sposób wspierało plenery i zapewniało znaczne zniżki na sprzęt. Czasem chodzę na warszawskie spotkania członków klubu alfa i czasem jest kilkadziesiąt osób. Podobne plenery są organizowane przez olympusclub. Wydaje mi się, że należy zacząć od takich spotkań w największych aglomeracjach i siłą rzeczy ruch zostanie dostrzeżony.
... nad wszystkim czuwa Nikon, wszędzie na hotelach, pensjonatach jest logo tej firmy... i wg mnie to ma sens...
Rzecz zdaje się ewoluuje...:-?
Tylko pozornie ma sens. Ten kij ma dwa końce.
Ideą Klubu użytkowników, jest pomóc sobie.
To inny target niż dobre samopoczucie księgowych koncernu.
Dinderi, Fumar:
Tak, dokumenty znajdą się w downloadzie. Póki co wszystko wysłane.
Wydaje mi się, że należy zacząć od takich spotkań w największych aglomeracjach i siłą rzeczy ruch zostanie dostrzeżony.Co fakt, to fakt.
Ja uwazam - i wydaje mi się, że jesteśmy wszyscy zgodni - że sens działania klubu powinien wyplywac z checi dzialania, jako takiego, a nie bycia zauważonym. Mi osobiscie kompletnie nie zależy by byc zauważonym. Nie traktuje fotografii komercyjnie, jest dla mnie zwykłym hobby. Wiekszą wartośc ma dla mnie lakoniczne slowo pochwały ze strony przyjaciol, niż wylewne gratyfikacje od pozbawionych empatii dyrektorów korporacji. Dlatego, jesli nie widze potrzeby czysto egzystencjonalnej (czyt.: nie mam za co jeść), nigdy o ich względy zabiegal nie bedę.
Wiadomo, że gdyby do mnie prywatnie przyszli kolesie z Canon'a i powiedzieli: "Masz tu Ds'a za darmo, tylko noś nasze logo na plecach", pewnie bym sobie wyszył, rowniez na gajerku od "pierkardę'. Ale trzeba pamietac, że "za darmo" bywa tylko w instytucjach charytatywnych, albo na Bałutach w Łodzi ;) W przypadku koncernów, nic nie ma 'za darmo', czego doskonałym przykladem jest Nikon Klub. Dlatego, to ja zawsze bedę decydował kiedy mam chodzić w tym "gajerku', a nigdy ten, komu byłoby to bardziej w danym momencie na rękę.
Strona Pioneerdivx.net swego czasu działała niezwykle prężnie, jednocząc ludzi z calego świata. A niekomercyjne, altruistyczne działania kilku zapeleńców, w kwestii zwiekszenia funkcjonalności odtwarzaczy dvd Pioneer'a, wymiernie wpłynęły na wzrost poziomu sprzedazy "tychże". I co? I nic. Pioneer Electronics nigdy tego nie zauważył, w zakresie jakiejkolwiek gratyfikacji, czy choćby listu pochwalnego. Bogatszy o to doswiadczenie, nie spodziewałbym się podobnej "bystrości" ze strony Canon'a, bo bylaby to zwykła naiwność.
Reasumując, jeśli przyjdą i beda chcieli coś zalatwić, trzeba z nimi rozmawiac, jak z każdym. Ale wiecej korzysci wyniesiemy z sytuacji, kiedy zajmiemy sie sobą, w normalny sposób i nie bedziemy liczyc na czyjeś względy. Korzyśc bedzie wieksza z malego bycia i dzialania razem, niz wielkiego "może kiedyś".
Janusz Body
04-02-2010, 12:36
.... Wydaje mi się, że należy zacząć od takich spotkań w największych aglomeracjach i siłą rzeczy ruch zostanie dostrzeżony.
Co od jakiegoś czasu robi Polskie Radio i kolega z CB - ArtMag - w Szczecinie. Robią to w "niesprzętowo" czyli nie ma podziału na C, N, czy S. Mnie się to "odsprzętowienie" najbardziej podoba. Przywiązanie do nazwy Canon oraz jakiekolwiek próby użycia tej nazwy w klubie wzbudzają moją bardzo mocną niechęć. Ja jestem amatorem, hobbystą fotografii a nie wielbicielem tej czy innej marki aparatu. W krótkiej działalności "klubu u Piotra" już mieliśmy podjejrzliwe pytania "a jak mam N to mogę przyjść". Po jaką cholerę to wszystko? Po jaką cholerę Canon w nazwie. Nie podoba mi się to bardzo, bardzo i w tym względzie zdania nie zmienię. Jeśli celem tych spotkań jest pogadanie o fotografii, wzajemne przekazywanie wiedzy, wymiana doświadczeń, wspólne plenery, wypady za miasto to jak najbardziej TAK. Jeśli wspieranie monopolistycznych zapędów któregokolwiek z koncernów to mocne NIEEEEEEE! Mam Canona głęboko w pewnym miejscu do którego światło nie dociera. Tak samo Nikona, Sony i każdą inną firmę. Moj kontakt z nimi jest ograniczony do zostawienia określonej ilości pieniędzy w którymś ze sklepów z czego spora część trafi do kasy koncernu. I wystarczy. Nie zamierzam ani wspierać ani uczestniczyć we wsparciu w jakikolwiek sposób żadnej z wielkich firm - zwłaszcza, że nie dostaję NIC w zamian.
W krótkiej działalności "klubu u Piotra" już mieliśmy podjejrzliwe pytania "a jak mam N to mogę przyjść"[...]Po jaką cholerę Canon w nazwie. Nie podoba mi się to bardzo, bardzo i w tym względzie zdania nie zmienię.Wrzuciłem info o powstajacym klubie na forum o psach i jednym z pierwszych pytan w odpowiedzi, było: "A z Nikonem tez mozna?" :mrgreen:
Z jednej strony coraz bardziej się skłaniam ku Twojemu pogladowi, z drugiej mam cały czas dylemat, bo przecież ktoś napisał "musi nas cos wyróżniac, bo inaczej bedziemy jednym z pierdylionow klubów fotograficznych". Myslę nad tym od chwili spotkania zalożycielskiego w Łodzi i głosowania nad nazwą. I na dzień dzisiejszy, głosowałbym jednak nad "Klubem eLka". I mam cichą nadzieję, że sąd odrzuci nazwę Canon-Foto-Klub i bedziemy zmuszeni nazywac sie inaczej... Co pewnie wyjdzie nam na dobre.
Janusz Body
04-02-2010, 13:29
... bedziemy jednym z pierdylionow klubów fotograficznych....
Nie ma ich tak dużo. :-) Nie musi nas nic wyróżniać - ten argument uważam za dziecinny. Nawet bardzo dziecinny. Pytanie za 50000000 punktów - jaki jest CEL istnienia tego stowarzyszenia bo albo nie został on jasno i wyraźnie określony (co sąd wytknie natychmiast) albo jest wokół tego pierdylion nieporozumień czyli wracamy do niejasnego określenia celu. :-) Ja się powtórzę: jeśli celem tych spotkań jest pogadanie o fotografii, wzajemne przekazywanie wiedzy, wymiana doświadczeń, wspólne plenery, wypady za miasto to jak najbardziej TAK. Nawet jeśli są to "rozmowy o niczym" to też tak - może mniejsze tak ale OK. To są, dla mnie realne i sensowne powody dla których jestem gotów się spotykać. I zupełnie nie przeszkadza mi czy na spotkania przychodzi ktoś z jednorazówką kodaka za 20 zł czy z wypasionym N czy C. Wspólne i publiczne onanizowanie się sprzętem? Zdecydowanie odmawiam.
Mój punkt widzenia jest tu bardzo prosty. Do Klubu-Canon się nie zapiszę. Nie muszę bo już jestem członkiem takiego "stowarzyszenia" poprzez fakt posiadania sprzętu marki C i wystarczy. Nie interesuje mnie promowanie marki - nic z tego nie mam i mieć nie będę. Za przynależność do tego "towarzystwa" już sporo zapłaciłem i dopłacać nie mam ochoty. :-)
EDIT: Towarzystwa czy Stowarzyszenia molochy - sformalizowane, ze składkami, warunkami naboru i miliardem zadań do wypełnienia, żeby być przyjetym do światłego grona się mocno przeżyły. Przykłądem niech będą ZPAF i (z innej dziedziny PZW). Towarzystwa, które dawno zjadły własny ogon. Obecnie zjadają to do czego ogon był przyczepiony a głowa dalej tkwi w mniemaniu o własnej wyższości i nieomylności. Świeć Panie nad ich duszą.
Pytanie za 50000000 punktów - jaki jest CEL istnienia tego stowarzyszenia bo albo nie został on jasno i wyraźnie określony (co sąd wytknie natychmiast) albo jest wokół tego pierdylion nieporozumień czyli wracamy do niejasnego określenia celu. :-)
Nie no, cel zostal jasno określony i raczej tutaj awarii nie będzie.
Zresztą, jesli dobrze pojmuję ideę klubu, ten cel to własnie, przede wszystkim (cyt. - Janusz Body) "pogadanie o fotografii, wzajemne przekazywanie wiedzy, wymiana doświadczeń, wspólne plenery, wypady za miasto [...] "rozmowy o niczym"." etc., etc.
Jest jeszcze chyba czas, zeby ew. coś zmienić, przed pójsciem do sadu. Dlatego myslę, ze takie opinie jak Twoje, sa niezwykle cenne, bo na pewno znajdzie się wielu z podobnymi argumentami, chocby poprzez zwykle nasladownictwo ;) Wciąż mam dziwne wrażenie, że za mało sie mówi, a za duzo czeka na to co powiedza inni.
Janusz Body
04-02-2010, 14:15
Mnie się wydaje, że jest ogromnie dużo niekonsekwencji wśród 'ojców założycieli' - za dużo chciejstwa i niezbyt skrywanych marzeń, że się koncern C zlituje, wybuli kasę albo da każdemu po 1Ds Mk. x co roku (ok. conajmniej presesom :mrgreen:). Takie zafałszowanie drobne. "Ciche marzenia" i "oficjalne cele". Tylko to jest nazbyt czytelne i (niestety) naiwne. Z moich obserwacji z plenerów szczecińskiej "Migawki" wynikają bardzo odmienne wnioski. Starsza pani z kompaktem na plastikowym statywie wyraźnie delektująca się i skupiona na kadrowaniu, na tym co robi, zrobiła na mnie większe wrażenie niż tabun 1D i D3 obok. Naprawdę. Frekwencja na tychże plenerach jest imponująca a ludziska 'głosują nogami'.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego i klub i nazwa nie miały by być neutralne. Nawet 'eLka' neutralna nie jest. Nie wiem 'Migafka' (tak z błędem f zamiast w) w odniesieniu do fotoamatorów, fotofanów, fotomaniaków, fotoprofi (albo takich co za profi się uważają) bardziej mi pasuje niż 'ni pies ni wydra' czyli używanie nazwy C. W jakim celu!?. Nie wiem, zapewne jestem nierozgarnięty ale cel użycia słowa Canon w kontekście celów jest dla mnie zupełnie niezrozumiały - wyjąwszy Sci-Fi czyli 'ciche marzenia'.
PS at the beggining.
Czy ktos mi moze wytlumaczyć jak debilowi, (moze byc na PW i nie mam nic przeciw nazwaniu mnie w tej kwesti niekumatym imbecylem), jak sie tutaj uzywa przycisku do wybiórczego cytowania? Próbuje od kilku miesięcy to skumać i mam wrazenie, że to nie dziala wogóle... :roll:
Mnie się wydaje, że jest ogromnie dużo niekonsekwencji wśród 'ojców założycieli' - za dużo chciejstwa i niezbyt skrywanych marzeń, że się koncern C zlituje, wybuli kasę albo da każdemu po 1Ds Mk. x co roku (ok. conajmniej presesom :mrgreen:). Takie zafałszowanie drobne. "Ciche marzenia" i "oficjalne cele".
Do bólu, w twarz :)
Nie wiem, czy tak jest. Jestem w tym niezły, ale jednak nie potrafię az tak dobrze czytać w ludzkich intencjach. Długo przygladalem, co na to inni, zanim zrobiłem nieswiadomy krok, w kierunku wejscia w struktury zalożycielskie. I niczego innego po klubie nie oczekuję, niż że dzięki wspanialomyślności innych członków, nauczę sie robić lepsze zdjecia, niż przeciętny "juzer naszej-klasy". Liczę, ze i ojcowie założyciele maja równie szczere intencje.
No Wiesiek, spójrz Melanowi albo BVQ prosto w oczy, czy one moga kłamać? :-D
popieram to co napisał Janusz w calej rozciąglości. pisałem o tym na priv ale powtórze i tu. Wiecej fotografii a mniej skakania wokoło konkretnego producenta. Canon wieleokrotnie udowadniał gdzie ma swoich klientów i nic sie nie zmienia od lat. Niech Klub sie zajmie realnymi projektami fotograficznymi a reklamowanie konkretnego producenta zostawmy innym. obawiam sie że to wszystko może utknąć w jakiejś biurokratyczno-stowarzyszeniowej karuzeli i tyle z tego bedzie pożytku. czy Klub jest potrzebny? tak, bo łatwiej zabiegać o zorganizowane formy fotografowania w miejscach np nacodzień niedostępnych. Ale niech to bedzie 99% fotografii i 1% buirokracji a nie odwrotnie. nie wiem, może przeoczyłem ale czy padły w ramach klubu jakieś przynajmniej wstępne propozycje dotyczace np planowanych plenerów?
Janusz Body
04-02-2010, 14:49
....
Nie wiem, czy tak jest. Jestem w tym niezły, ale jednak nie potrafię az tak dobrze czytać w ludzkich intencjach. ....
Oczywiście, ze też nie wiem czy tak jest. Ale to drobne "ale" związane z całkowitym brakiem spójności pozostaje. Ja jestem 'głupi marynarz' i widzę świat nazbyt zero-jedynkowo i jakoś nie mogę się doszukać ani zera ani jedynki w tej nazwie. ;-) Nie chodzi tu o nikogo personalnie ale o zasadę i podstawy. Dlatego w dalszych działaniach Klubu-Canon nie będę uczestniczył. Właśnie z powodu tychże zasad. :-) To w niczym nie zmienia prywatnych relacji i spotkań z członkami KC (kurde zbieżność skrótu powala :-) ). Przechodziłem przez wszystkie systemy włącznie z jednorazówkami Fuji i Kodaka :-) i mam bardzo zasadnicze powody i zdanie, że 'nie tędy droga' - Sony, Nikon, Canon niech sobie zakładają własne kluby. Za własne pieniądze i na swoją własną chwałę. Ja tego dla żadnej z firm robić nie będę. Howgh. :-)
PS. " w cytowaniu służy do kumulacji cytatów z kilku postów. klikasz na " na kilku postach i po kliknięciu cytuj na ostatnim masz wszystkie cytaty w Twojej odpowiedzi.
W dniu dzisieszym został złożony w Sądzie Rejonowym w Szczecinie XII Wydział Gospodarczy, Krajowego Rejestru Sądowego komplet dokumentów rejestracyjnych Stowarzyszenia Canon-Foto-Klub, sąd ma ustawowy termin do 3 m-cy na rozpatrzenie wniosku. Kolejne kroki w sprawie formalizacji zostały podjęte, działamy dalej.
Przez kilka kolejnych dni Piotr (Mellan) będzie niedostępny, zatem pilne sprawy związane z C-F-K proszę kierować do mnie.
P.S. Daleki jestem od promowania marki Canon, owszem taki był mój wybór i używam, byłem od początku przeciw umieszczaniu w nazwie Stowarzyszenia canona, jednak nazwa została zatwierdzona przez większość pytanych, niestety demokracja to tyrania większości.
Janusz Body
04-02-2010, 15:08
.... byłem od początku przeciw umieszczaniu w nazwie Stowarzyszenia canona, jednak nazwa została zatwierdzona przez większość pytanych, niestety demokracja to tyrania większości.
Ja również byłem przeciw. :-)
Czy walcząc z tyranią będziemy walczyć z demokracją? :mrgreen: Na szczęście nie ma obowiązku przynależności do czerwonej partii :mrgreen:
każdy ustrój ma swoje i dobre i złe strony często postrzeganie wad i zalet systemu zależy od miejsca jakie się w nim zajmuje..... zawsze lepiej być na miejscu kija, niż d..y.....
Wchodząc w Stowarzyszenie i mając jakiś wpływ na jego działanie, tworzenie się mam nadzieję, że będzie ono stricte fotograficzne, wspierające członków, ich działania, działania grupowe, organizację plenerów, formy edukacji z zakresu fotografii, obróbki zdjęć (tu ukłony w kierunku Janusza) niezależnie od logo na aparacie.....
A ja powiem tak - nie przeszkadza mi nazwa klubu i nie ma to dla mnie większego znaczenia. Liczą się ludzie, wspólna pasja i możliwość dzielenia się radością z fotografii - to dla mnie ma znaczenie.
Klub postrzegam jako ułatwienie kontaktu i wymiany doświadczeń, dzięki takim spotkaniom sporo skorzystałem ucząc się sprzętu czy zyskując nowe spojrzenie na wiele elementów fotografii. Jeśli przy okazji formalizacja struktur nam to ułatwi to jestem cały za...jeśli natomiast pójdzie to w stronę klubu dla klubu to nie moja ścieżka.
Dzisiaj mam C może kiedyś będę miał N czy XYZ whatever..liczy się frajda z fotek.
..i cieszę się bardzo, że nasze spotkania przychodzi kolega z D300 to sobie pomacam :)
Ja jestem 'głupi marynarz' i widzę świat nazbyt zero-jedynkowo i jakoś nie mogę się doszukać ani zera ani jedynki w tej nazwie. ;-)
Zaraz tam nie mozesz... :)
Canon-Foto-Klub to nic innego jak :
01000011 01100001 01101110 01101111 01101110 00101101 01000110 01101111 01110100 01101111 00101101 01001011 01101100 01110101 01100010
Tylko zera i tylko jedynki :D
W dniu dzisieszym został złożony w Sądzie Rejonowym w Szczecinie XII Wydział Gospodarczy, Krajowego Rejestru Sądowego komplet dokumentów rejestracyjnych Stowarzyszenia Canon-Foto-Klub, sąd ma ustawowy termin do 3 m-cy na rozpatrzenie wniosku. Kolejne kroki w sprawie formalizacji zostały podjęte, działamy dalej.
Tylko gratulować...
Rzecz zdaje się ewoluuje...:-?
Tylko pozornie ma sens. Ten kij ma dwa końce.
Ideą Klubu użytkowników, jest pomóc sobie.
To inny target niż dobre samopoczucie księgowych koncernu.
W pełni popieram.. Jak to "świetnie" działa (-ło) w Nikonie można się było przekonać po aferze z serwisem nikona która miała miejsce na żółtym forum i spowodowała że Nikon obraził się (albo coś w tym stylu) - zerknijcie choćby na logo u góry: http://www.nikon.org.pl/, powstała domena "nikoniarze.pl" to coś jak nikonians.org izostała zarejestrowana po wizycie Piotra admina w nikon polska.. czyli -póki jest świetnie to fajnie - dają bannery itp. ale jak już się czegoś wymagało - a chcieli w sumie niedużo - w zasadzie żeby serwis działał jak powinien - a za "prawie" wzór stawiali Żytnią (co nam się w pale nie mieści) - co świadczy o tym co tam się dzieje..
Więc po mojemu to jeśli miałoby coś być "na rzeczy" to w zasadzie z inicjatywy Canona a nie na zasadzie żebrania czy łaski..
Sony czy Olympus wiedzą jak to zrobić bo im ZALEŻY na użytkownikach (a w zasadzie ich pieniądzach które muszą dopiero do nich przyjść) a C. ma to w d... bo i tak ludzie kupują ich sprzęty
Janusz Body
04-02-2010, 16:34
....
Wchodząc w Stowarzyszenie i mając jakiś wpływ na jego działanie, tworzenie się mam nadzieję, że będzie ono stricte fotograficzne, wspierające członków, ich działania, działania grupowe, organizację plenerów, formy edukacji z zakresu fotografii, obróbki zdjęć (tu ukłony w kierunku Janusza) niezależnie od logo na aparacie.....
Niech mi, głupiemu, ktoś wyjaśni jak chłop krowie na rowie DLACZEGO i PO CO ten klub ma w nazwie Canon. Nie jestem w stanie tego pojąć. Widząc taką nazwę mam złe przeczucia, złe myśli i złe podejrzenia o nieszczerość intencji. Zapewnienia o tym, że nazwa to tylko tak sobie to... była już taka partia robotnicza w nazwie, w której ciężko było robotnika uświadczyć. Oni też zapewniali, że ich intencje są dobre i szczere. Wiem, że nie te czasy i porównanie nieco złośliwe ale ja się we wspieranie Canona nie zamierzam bawić. Canon wspiera mnie wystarczająco dobrze gównianym serwisem na Żytniej, cenami i ogólnym zlewem. Uważam, zupełnie szczerze, że nazwa jest zła. Wystarczająco zła, żeby takową organizację omijać szerokim łukiem.
Mam i miałem sporo wątpliwości natury ogólnej. Ludzie się spotykają bo chcą się spotykać, bo coś z tych spotkań dla nich istotnego wynoszą, czegoś się nauczą, o czymś się dowiedzą. Ludzie zwykle wieją drzwiami i oknami ze spotkań dla samych spotkań (w każdym stowarzyszeniu są zebrania). Innymi słowy takie spotkania mają być z KORZYŚCIĄ dla uczestników. To nie komercjalizacja ale życie. Mam zasadnicze wątpliwości o konieczności powstania takiego formalnego klubu, ugrupowania czy stowarzyszenia - zwłaszcza z Canon w nazwie. Z mojego doświadczenia wynika, że prędzej czy później okazuje się, że był generał ale nie było armii więc armię stworzono ale szybko, nie widząc korzyści, armia zdezerterowała. Mam wątpliwości czy taka kanalizacja i formalizacja jest w ogóle (na dzisiaj) potrzebna. Do czego? Do umówienia się na wspólny plener? O Sci-Fi w rodzaju "załatwiania akredytacji" to się nawet gadać nie chce - tak nawiasem akredytację zwykle można po prostu kupić.
Canon w nazwie budzi wątpliwości i to nie tylko w rodzaju "czy jak mam N to mogę do Was przyjść" - mnie w takich sytuacjach jest po prostu przykro i smutno..
Wspieram Canona wystarczająco kupując jego, obłędnie drogie, produkty. Miałbym go jeszcze wspierać składką? NIE!
mieszko_1vp
04-02-2010, 17:03
No właśnie Janusz-coś w tym jest...Tytuł "Dywizja CB" jakoś bardziej do mnie przemawia
No właśnie Janusz-coś w tym jest...Tytuł "Dywizja CB" jakoś bardziej do mnie przemawiaAle w świetle argumentów, jakie przytoczyl Janusz Body, "Dywizja CB" powinna chyba być założona przez Hazana. Wszak to on czerpie finansowe korzyści z tego, ze tutaj bywamy...
Janusz Body
04-02-2010, 17:13
No właśnie Janusz-coś w tym jest...Tytuł "Dywizja CB" jakoś bardziej do mnie przemawia
Czyli jest generał to tworzymy armię? Nie. Zrzeszenie, związek, stowarzyszenie, towarzystwo fotomaniaków, fotohobbystów, fotobłaznów, fotoziutków, fotoprofi, fotoamatorów czy jak to tam nazwać TAK. Armii czy/lub Canon-Foto-Klub NIE!.
paragraf 2 statutu: "Stowarzyszenie jest zrzeszeniem osób fizycznych i osób prawnych, zawiązanym dla wspierania i doskonalenia sztuki fotografii w tym jej przekazu w oparciu o aktywność artystyczną jego uczestników jako użytkowników sprzętu firmy Canon oraz innych producentów sprzętu fotograficznego, dla których jest istotnym składnikiem ich warsztatu."
Użytkowników sprzetu firmy C oraz innych producentów - dzisus krajst. Chyba sprzedam cały sprzet C i kupię Sony.
Powyższy cytat nie wyjaśnia PO CO i DLACZEGO jest Canon w nazwie. Naprawdę, zupełnie poważnie chciałbym to wiedzieć. Może zmienić nazwę na Innych Producentów-Foto-Club :-)
Niestety w tym co mówi Janusz jest sporo racji. Dziś napisała do mnie dziewczyna w sprawei współpracy w fotorgafii. Opowiedziałem jej o naszym klubie jego idei itp. Niestety jak przeczytała nazwę to podziękowała mówiąc że do nas nie pasuje bo robi Nikonem. Taka jest niestety prawda, że ta moim zdaniem nietrafiona nazwa może w wielu sytuacjach powodować niechęć dla popularyzacji klubu.
Więc co teraz zrobić, skoro papiery już poszły?
Janusz Body
04-02-2010, 18:05
Więc co teraz zrobić, skoro papiery już poszły?
Z sądu można wycofać. Kurde - było myśleć przed...
Z sądu można wycofać. Kurde - było myśleć przed...
Fakt nazwa obrzydliwa ale co zrobić jak w glosowaniu wyszło że canon ... zresztą co miało innego wyjść jak głosowano na forum canona ...
Mi to tam dynda jedyny pożytek to taki że klub będzie szybciej identyfikowalny
Nazwa niech zostanie ... to w sumie nie jest to tak ważne jak to co będziemy robić, wystarczy pokazać że inne systemy są mile widziane i po kłopocie ...
Janusz Body
04-02-2010, 18:23
Fakt nazwa obrzydliwa ale co zrobić jak w glosowaniu wyszło że canon ... zresztą co miało innego wyjść jak głosowano na forum canona ...
Mi to tam dynda jedyny pożytek to taki że klub będzie szybciej identyfikowalny
Nazwa niech zostanie ... to w sumie nie jest to tak ważne jak to co będziemy robić, wystarczy pokazać że inne systemy są mile widziane i po kłopocie ...
Beze mnie. Mi to nie dynda. :-) i się na to zupełnie nie piszę - w żadnej formie. Powody w postach powyżej. Jak wynika z postu Pawła jednak nie wystarczą deklaracje, że inne systemy są akceptowalne. A pomyślał ktoś czy zapisał by się do klubu użytkowników Sony i "innych systemów fotograficznych".
Również nie będę o tym więcej pisał. BAAAAAARDZO MI SIĘ TO NIE PODOBA. Dużo za bardzo.
EDIT: Oczywiście szanuję decyzję założycieli. Założyliście sobie klub. Dobrze. Powodzenia. To zdecydowanie nie mój klub. Nie mój sposób myślenia i nie moje ścieżki. Mam nadzieję, że sie uczestnicy tej dyskusji na mnie nie obrażą :-) (w końcu ze wszystkimi znamy się osobiście) :-) Napisałem co o tym myślę i tyle. Przeczytałem też statut i regulamin i to tylko utwierdza mnie w przekonaniu na NIE. :-)
No ja bym się nie zapisał bo nazwa wskazuje, że to klub miłośników marki Sony, Nikon, Pentax and so on ...
Też już próbowałem koleżankę namówić żeby wpadła i zobaczyła co i jak, że są amatorzy i bardziej profi, że się uczymy wzajemnie i że są różne systemy. Do dziś nie przyszła bo ma Olka.
Janusz, a jakieś konstruktywne propozycje? Masz rację. nazwa może sie za bardzo nie udała ale jaka bedzie było wiadomo od dawna. teraz poptokach. Mleko sie wylało. A jeśli możesz napisz jak Ty widzisz możliwości i strategię działania bo jednak np z forumowymi plenerami cinko bardzo - może jednak jest szansa że klub to zmieni.
No i jeśli nie klub w proponowanej przez kolegów formie to co?
Mam nadzieję, że sie uczestnicy tej dyskusji na mnie nie obrażą :-)
He he ... ale bić nas nie bedziesz :mrgreen: ? Mnie to w sumie bardziej interesuje kto się chce zapisać do klubu, a nie to kto zdecydowanie, absolutnie, nie ... a w sumie to tylko zdjęcią mnie interesują ...
Janusz Body
04-02-2010, 18:54
Janusz, a jakieś konstruktywne propozycje? Masz rację. nazwa może sie za bardzo nie udała ale jaka bedzie było wiadomo od dawna. teraz poptokach. Mleko sie wylało. A jeśli możesz napisz jak Ty widzisz możliwości i strategię działania bo jednak np z forumowymi plenerami cinko bardzo - może jednak jest szansa że klub to zmieni.
No i jeśli nie klub w proponowanej przez kolegów formie to co?
Miałem już się nie wypowiadać w tej sprawie bo to NIE MÓJ KLUB. Naprawdę. Bardzo mocno podkreślam, że albo chodzi o fotografię albo o Canona. Jedno z drugim w postaci klubu połączyć się nie da. Nie ja coś spaprałem więc niby dlaczego miałbym to coś naprawiać? Nie uważam też, żeby było po ptokach.
W Szczecinie z plenerami i plenerkami nie jest tak źle - dużo, bardzo dużo zrobił tu ArtMag, Pan Redaktor Andrzej i Polskie Radio za co im chwała. Jednak gdzieś tam jeździmy. Do umówienia się na taki wyjazd kanał w postaci klubu ze składkami, generalicją, Canon w nazwie i resztą mało potrzebny mi się wydaje.
EDIT: EOT jak dla mnie. Klub dla mnie umarł. Nie istnieje.
eminesia
04-02-2010, 19:01
Mam wrażenie, że teraz zacznie się odwracanie kota ogonem i mówienie "ja nie głosowałem/am za tą nazwą". Wyjdzie na to, że nikt nie głosował, to jakieś chochliki namieszały.
Janusz Body nie chce należeć do klubu, no trudno. Ktoś inny też nie, też trudno, ale są inni, którzy chcą. Nikogo się tutaj do niczego nie zmusza. Było dużo czasu do zastanawiania się i wyrażania własnych opinii na temat nazwy czy czegokolwiek innego.
;)
może troszkę za wiele emocji w tym wszystkim, każdy ma prawo do odmiennego zdania...
eminiesia. nie o to chodzi. nazwa jak nazwa. pies ją ganiał.. tak samo zła jak każda inna .. WIekszość chciała to niech bedzie.
z ciekawości ponownie zajrzałem na forum klubu żeby zerknąć co ciekawego stricte fotograficznego jest planowane lub obecnie sie dzieje. ....hm.......szukam...szukam....szukam... zero. Jakiś kalendarz i to wszystko.
Biuletyny, legitymacje, zjazdy, głosowania, deklaracje członkowsie, dyskusje z dekielkiem czy bez - OK . ale gdzie w tym fotografia? wiosna za pasem. jeśłi ma być zorganizowany jakiś klubowy plener to już teraz należałoby do tematu podejść i zaplanować. Sporo pracy zrobione . to fakt. ale może tym bardziej warto jednak tak to zaplanować żeby nie powstał klub dla klubu. Pierwszy zapał szybko minie. i co dalej? zostaną przykurzone deklaracje na I-go sekretarza?
Tak. krytykować najłatwiej. to prawda. z tym że poki był Mellan z zapałem do pracy to trudno było wymagać. ale teraz jakiś władze wybrane wiec pora na REALNE działania tychże osób.
Nie ja coś spaprałem więc niby dlaczego miałbym to coś naprawiać? Nie uważam też, żeby było po ptokach.
Uważam, że źle się stało, że dopiero dzisiaj napisałes w tym temacie. O nazwie dyskutuje sie od 2 miesięcy.
A dzisiejsza dyskusja, przynosi klubowi, ktory jeszcze nie powstał, więcej szkody niż pożytku. Wszystkie błedy można poprawić, nigdy nie jest za późno. Można, nawet po rejestracji zgłosić dokument ze zmianą formalną nazwy. Bedzie to kosztowało, ale da się. Po co od razu stawiać krzyżyk?
Może zatem wróćmy do początku i przedyskutujmy nazwę, na nowo?
z ciekawości ponownie zajrzałem na forum klubu żeby zerknąć co ciekawego stricte fotograficznego jest planowane lub obecnie sie dzieje. ....hm.......szukam...szukam....szukam... zero. Jakiś kalendarz i to wszystko.No niestety i ja nad tym boleję. Może jeśli forum klubu zostanie podpięte pod CB, wreszcie się coś ruszy, bo nieruchawo bardzo, szczególnie w stolycy... ;)
P.S. Ja się nie obraziłem i nie widzę powodu do obrażania. Krytyka konstruktywna jest cenniejsza niż wazelina.
Plenery tak .. ale z tą wiosna za pasem to trochę nie tak ... ja dziś z pleneru mokry do pasa wróciłem
Ze mojej strony postaram sie zorganizować coś na przełomie maj/czerwiec dworek w środku lasu a pora taka bo chce wycelowac w kwitnące żarnowce ...
Alde. uwierz. żeby zorganizować taki wiosenny klubowy plener z pomysłem i rozmachem to już nawet za poźno być zaczyna. Czas biegnie szybko. Tylko że mam wrażenie ze Zarząd tak sie skupił na organizacji że zapomniał o fotografii. i niestety w tym momencie obawy o których napisał Janusz zaczynają być realne.
Tak, to już nudne ale spytam po raz któryś. Jakie są foto plany Klubu na najblizsze tyg?
Pytałem Mellana. dostałem wyczerpującą odpowiedz odnośnie stowarzyszenia i klubu. za którą oczywiście dziekuję.
. niestety w owej całej korespondencji nie było słowa o najbliższych i tych dalszych planach fotograficznych Klubu. a to już trochę niepokojące.
i za pozostałymi dodam że dla mnie sens uczestnictwa w tego rodzaju stowarzyszeniu jest tylko wtedy gdy ma to ścisły związek z fotografią. Bycie w klubie od tak, żeby pogadać sobie na kolejnym forum to kiepski pomysł. ALe oczywiście trzymam kciuki za powodzenie projektu
eminesia
04-02-2010, 19:39
z ciekawości ponownie zajrzałem na forum klubu żeby zerknąć co ciekawego stricte fotograficznego jest planowane lub obecnie sie dzieje. ....hm.......szukam...szukam....szukam... zero. Jakiś kalendarz i to wszystko.
Z tego co ja wiem, plenery stricte klubowe będą się działy dopiero wtedy, kiedy klub zostanie zarejestrowany. Na razie spotykamy się tak jakby "poza klubem", jeśli wiesz co mam na myśli.
Ogólnopolskie spotkanie jest wstępnie planowane na wakacje/lato, także konkretnie będziemy pewnie planować bliżej tegoż lata.
Ja osobiście niewiele na razie mogę zdziałać, gdyż mam maturę w maju.
Alde. uwierz. żeby zorganizować taki wiosenny klubowy plener z pomysłem i rozmachem to już nawet za poźno być zaczyna.
Nie nie wierze ci :) organizowałem podobne imprezy w 2 tygodnie. Nik Ci nie powie co będzie robił za 3 miesiące i czy wolny będzie miał weckend ....
Klubu jeszcze nie ma na razie, to właśnie teraz robimy żeby był ...
ok. skoro twierdzisz że organizujesz taki plener w 2 tyg. czapki z głów.
a tak na serio. ja nie oczekuję oczywiście że ktoś wyznaczy termin i temat zlotu teraz i koniec kropka tak ma być. Ja tylko zwracam uwagę ze jakby wogóle o planach fotograficznych sie w ramach Klubu nie pisze. zero propozycji , zero pomysłów... Nie muszą byćodrazu zapięte na ostatni guzik. niech to bedą tematy do przemyłsenia w ramach klubu. Tylko że tego nie ma i to niepokoi. sam fakt klepnięcie stowarzyszenia przez sąd nie sprawi że nagle wszyscy sie uaktywnią i z dnia na dzień powstaną ciekawe projekty. w/g mnie własnie teraz jest dobry moment na sprecyzowanie planów fotograficznych w ramch klubu. . no bo jak nie teraz to kiedy?
ok. skoro twierdzisz że organizujesz taki plener w 2 tyg. czapki z głów.
Proszę bez czapkowania ... żyje z turystyki i to akurat nie jest problem ...
ufff ... zdjęcia dałem do mojej galeri na CB można sie zapoznac z ogromem problemu ( śniegu ) ... jak tak na nie patrze to były realne szanse na niespodziewana kąpiel ...
mieszko_1vp
04-02-2010, 20:05
jakiś tam pomysł się urodził z kalendarzem...Alde -a ty po co do wody wchodziłeś po pas ?
... Alde -a ty po co do wody wchodziłeś po pas ?
Piękne niewiasty w bikini ganiałem ...
Sergiusz
04-02-2010, 20:15
jakiś tam pomysł się urodził z kalendarzem...Alde -a ty po co do wody wchodziłeś po pas ?
Chyba na 2020 rok http://www.canon-board.info/showpost.php?p=702569&postcount=188
Chyba na 2020 rok http://www.canon-board.info/showpost.php?p=702569&postcount=188
No nie wiem czy druk się utrzyma do 2020 ...
... żeby zorganizować taki wiosenny klubowy plener z pomysłem i rozmachem to już nawet za poźno być zaczyna. Czas biegnie szybko.
A ja się nie zgadzam z tym.
Popatrz na krakowską grupę :http://canon-board.info/showthread.php?t=39116&page=218
Potrafią zorganizować się w kilka dni, czasem godzin. Ja żałuję, że Kraków tak daleko i tylko raz udało mi się z nimi spotkać - akurat wtedy wybrali się na plener w moją stronę :smile:
Wątek czytałem ze spokojem aż do momentu kiedy Alde napisał cyt.Mnie to w sumie bardziej interesuje kto się chce zapisać do klubu, a nie to kto zdecydowanie, absolutnie, nie ... a eminesja dodała cyt. Janusz Body nie chce należeć do klubu, no trudno. Ktoś inny też nie, też trudno. Dla mnie to właśnie strzeliliście sobie w kolano jeżeli tylko na tym wam zależy. Co do nazwy to jest to problem który będzie zawężać wasze pole działania. Wiem, piszecie że każdy może się zapisać ale za rok już tak często nie będziecie tego pisać. W Szczecinie mamy migawkę, to tutaj właśnie w realu poznałem kilka osób, nauczyłem się sporo. Oglądam moje pstryki, porównuję z innymi i widzę że można inaczej. Gdyby jednak migawka nazywała się np. sony migawka to mogli by sobie zapraszać wszystkich a ja i tak bym pewnie nie poszedł bo bym pomyślał że tam nie pasuję i na plenerze było by pewnie z 6 osób a nie 40 tak jak teraz. Boję się że formalizując klub gdzie w przyszłości trzeba będzie płacić składki nie przyczyniacie się do propagowania fotografii.
PS.
Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem.
mieszko_1vp
04-02-2010, 20:53
nie-ktoś rzucił pomysł kalendarza "girls&guns" czy jakoś tak na następny rok...ale jak to zwykle bywa-pomysł poszedł i ...****
Ale jesli mnie nie myli pamięc, to d..a poszla po stronie pomysłodawcy :) kilka osób się odezwało, a z drugej strony cisza :)
mieszko_1vp
04-02-2010, 21:06
No nie wiem czy druk się utrzyma do 2020 ...
na 2012 to mozna tylko na 11 m-cy zrobić
Reasumując mój stosunek do toczacej sie tu dyskusji, wydaje mi się, że odwoływanie sie do mocnych stwierdzeń typu "strzelanie sobie w kolano' itp itd, mogą prowokowac tylko niepotrzebne antagonizmy. Wiec warto ich unikać, bo w atmosferze niechęci trudno o kompromis.
Padło tu kilka bardzo istotnych kwestii, bardzo istotnych i cennych spostrzeżeń. Wydaje mi się, że warto byłoby sprawe nazwy, statutu i regulaminu przedyskutowac ponownie i bardzo szczegółowo. Wysłuchajmy głosu Janusza Body i innych którzy mają coś na ten temat do powiedzenia.
Moze wycofajmy dokumenty z sądu? Rozmawiałem z moją prawniczką, która nie widzi problemu, mozna to zrobić w kazdej chwili, przed zarejestrowaniem stowarzyszenia. wystarczy zlozyc odpowiednie pismo.
Padło tu kilka bardzo istotnych kwestii, bardzo istotnych i cennych spostrzeżeń. Wydaje mi się, że warto byłoby sprawe nazwy, statutu i regulaminu przedyskutowac ponownie i bardzo szczegółowo. Wysłuchajmy głosu Janusza Body i innych którzy mają coś na ten temat do powiedzenia.
Jakaś racja jest ale statut i regulamin był dyskutowany ładnych parę miesięcy i jakoś chętnych nie było do zabrania głosu czy pomocy ... raptem parę osób ... moim zdaniem lepszym pomysłem jest rejestracja Stowarzyszenia a na walnym wiosna-lato można wszystko zmienić, przy okazji będzie widać kto coś zrobi a kto tylko gada do kalosza ....
oczywiście walne połączone z plenerem itp.
Ale po zarejestrowaniu stowarzyszenia, trudniej bedzie ewentualnie zmienić nazwę
Ale po zarejestrowaniu stowarzyszenia, trudniej bedzie ewentualnie zmienić nazwę
Hmmm ... o wiele łatwiej niż drugi raz zwoływać założycielskie ...
Janusz Body
04-02-2010, 22:01
Jakaś racja jest ale statut i regulamin był dyskutowany ładnych parę miesięcy i jakoś chętnych nie było do zabrania głosu czy pomocy....
Nieśmiało zauważę, że jakiś niekompletny projekt satutu był rozesłany w biuletynie nr. 4 na kilka dni przed Waszym spotkaniem. Statut i Regulamin dostałem dzisiaj o 09:12 (wysłany dzisiaj o 00:39). To tylko tak, żeby obalić niektóre mity o wielomiesięcznej dyskusji.
Teraz to tym bardziej nie mój klub, nie moje ścieżki i styl działania. Stowarzyszenie nie zakłada się na łapu capu.
Po tych wyjaśnieniach pozostaje mi tylko, jeszcze raz życzyć sukcesów Canon-Foto-Klub. Szkoda, ze w mniejszym gronie niż myślałem wcześniej. Słowo Canon na początku nazwy dość jednoznacznie sugeruje kto, po co i na co.
PS. Po rejestracji zmiana nazwy będzie bardzo trudna. Łatwiej będzie zarejestrować nowe stowarzyszenie.
mieszko_1vp
04-02-2010, 22:10
Janusz Body -czyli że co? że Ty nie ?
dodam że trochę dziwne-bo chłopaki juz od jakiegoś czasu mają w stopkach "Canon" na początku było duużo chętnych-a jak już wszystko załatwili-to teraz zaczynacie się na nich wypinać "bo zupa była za słona"...trochę to dziecinne
Czyli że nie kumam. Powołano stowarzyszenie bez jakichkolwiek KONKRETNYCH planów czym to stowarzyszenie ma sie zajmowac ? ot tak. żeby było? A gdzie jakieś pomysły/propozycje na to co dalej ?
.... posty Janusza które początkowo wydawały sie destrukcjne /sorki/,,, jednak po krótkiej chwili zastanowienia...hm.... ma niestety rację.
Nieśmiało zauważę, że jakiś niekompletny projekt satutu był rozesłany w biuletynie nr. 4 na kilka dni przed Waszym spotkaniem. Statut i Regulamin dostałem dzisiaj o 09:12 (wysłany dzisiaj o 00:39). To tylko tak, żeby obalić niektóre mity o wielomiesięcznej dyskusji.
Pewno bałagan klubowy ... na początku deklarowaliśmy się kto co chce robić ... do statutu były 4 osoby część się wykruszyła potem nowe doszły szkoda że nie docierało wszystko do Ciebie taki internet a wyszedł głuchy telefon ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli że nie kumam. Powołano stowarzyszenie bez jakichkolwiek KONKRETNYCH planów czym to stowarzyszenie ma sie zajmowac ? ot tak. żeby było? A gdzie jakieś pomysły/propozycje na to co dalej ?
.... posty Janusza które początkowo wydawały sie destrukcjne /sorki/,,, jednak po krótkiej chwili zastanowienia...hm.... ma niestety rację.
A nie prościej było podjechać do Łodzi pogadać spotkać się ... a nie nie kumać ?
eminesia
04-02-2010, 22:21
Ależ była dyskusja nad założeniami stowarzyszenia, celem itp. Wszystko odbywało się na forum tymczasowym, do którego link był od razu podany na CB, a także Mellan i inni mieli go w sygnaturze. Wszystko, co zostało ustalone, istnieje w statucie/regulaminie.
dyskusja dyskusją a konkrety? jesłi któs śledził tamtą dyskusję to może streści kilka pomysłów na najblizszy czas.
jeśli bedzie organizowane spotkanie poświecone fotografii przyjadę napewno
A to ja to notuje ... bardzo zależy nam na osobach chcących działać tu panuje największy deficyt ... a plener założycielski był w zeszłym roku jeszcze w Szczecinie ...
ok. to skoro sprawy założycielskie są za Wami to co dalej? no są chyba jakieś konkretne projekty ? chociaż w zarysie.
ok. to skoro sprawy założycielskie są za Wami to co dalej? no są chyba jakieś konkretne projekty ? chociaż w zarysie.
A zapoznałeś się z forum tymczasowym stowarzyszenia ... tam trochę jest ...
na początek największy nacisk położony jest na intensyfikacje lokalnych grup ... tak żeby ludzie lokalnie się poznali
Sergiusz
05-02-2010, 03:31
Co od jakiegoś czasu robi Polskie Radio i kolega z CB - ArtMag - w Szczecinie. Robią to w "niesprzętowo" czyli nie ma podziału na C, N, czy S. Mnie się to "odsprzętowienie" najbardziej podoba. Przywiązanie do nazwy Canon oraz jakiekolwiek próby użycia tej nazwy w klubie wzbudzają moją bardzo mocną niechęć. Ja jestem amatorem, hobbystą fotografii a nie wielbicielem tej czy innej marki aparatu. W krótkiej działalności "klubu u Piotra" już mieliśmy podjejrzliwe pytania "a jak mam N to mogę przyjść". Po jaką cholerę to wszystko? Po jaką cholerę Canon w nazwie. Nie podoba mi się to bardzo, bardzo i w tym względzie zdania nie zmienię. Jeśli celem tych spotkań jest pogadanie o fotografii, wzajemne przekazywanie wiedzy, wymiana doświadczeń, wspólne plenery, wypady za miasto to jak najbardziej TAK. Jeśli wspieranie monopolistycznych zapędów któregokolwiek z koncernów to mocne NIEEEEEEE! Mam Canona głęboko w pewnym miejscu do którego światło nie dociera. Tak samo Nikona, Sony i każdą inną firmę. Moj kontakt z nimi jest ograniczony do zostawienia określonej ilości pieniędzy w którymś ze sklepów z czego spora część trafi do kasy koncernu. I wystarczy. Nie zamierzam ani wspierać ani uczestniczyć we wsparciu w jakikolwiek sposób żadnej z wielkich firm - zwłaszcza, że nie dostaję NIC w zamian.
Wiesz przeczytałem uważnie wszystkie Twoje posty i jestem tego samego zdania. Czasy klubów niewidzialnej ręki i pancernych minęły bezpowrotnie i to znacznie wcześniej niż miniona epoka. Gromadzenie ludzi wokół posiadanego sprzętu nie jest na dzień dzisiejszy dobrym pomysłem, może z wyjątkiem zabytków na przykład klub miłośników Canon FT. Tak naprawdę to, jeśli Canon chciałby mieć klub to by go miał i to już od dawna. Ale widać, że nie leży to w jego interesie.
Ja w temacie klubu zrobiłem rozpoznanie w walce. Zebrałem sporo doświadczeń i wyciągnąłem odpowiednie wnioski. Mam parę pomysłów i pewnie z końcem zimy wprowadzę je w życie.
Na samym początku dyskusji powiedziałem, że w miarę możliwości poprę i pomogę w działalności Klub Canon czy jak on się koniec końców będzie nazywał. Podobnie jak staram się wspierać inne inicjatywy mające na celu popularyzację fotografii. Ale osobiście do klubu nie wstąpię. Właśnie z powyższych powodów. Po prostu jestem niezależny a działalność pod szyldem jednej marki zdecydowanie ograniczałoby moją wolność.
Osobiście się z Canonem nie identyfikuje wcale - robię nim zdjęcia ale dlatego że zapłaciłem za te graty od niego kupę forsy i nie widzę najmniejszego powodu dla którego miałby z własnej chęci należeć do klubu związanym w jakikolwiek sposób ze słowem Canon (chyba że by mi Canon za to zapłacił ;-) ).
Niektórzy lubią należeć do czegoś, mieć jakieś legitymacje czy inne identyfikatory ale akurat do robienia zdjęć to jest całkowicie zbędne...
Dobrze, wszystko rozumiem (macie w tym trochę racji). Tylko dziwi mnie fakt, że teraz gdy już praktycznie wszystko jest załatwione, nagle rozgorzała wielka dyskusja na temat nazwy.
Nie widzieliście wcześniej postów ludzi którzy zaczęli tworzyć klub? Nie widzieliście ich podpisów? Dlaczego wcześniej nikt nie podał tak rzeczowych argumentów?
Wcześniej wszyscy milczeli, teraz jedna osoba wyraziła swoje zdanie (też myślę, że oficjalnie, na forum - trochę zbyt późno) i za nią poszedł cały sztab ludzi, który wcześniej nie pisnął ani słówka.
Wyrażacie swoje wielkie opinie, że to bez sensu i się pod tym nie podpisujecie. Ale czy uważacie, że to jest fair? Mówicie, że chcielibyście przystąpić do klubu jako stowarzyszenia bez jakiejkolwiek etykiety. Dobrze, spoko. Przecież mieliście taką możliwość jak klub powstawał i nie miał jeszcze oficjalnej nazwy. Można było dopisać się do klubu (bo przecież na początku nazywało się tylko tymczasowo CB Dywizja) i wziąć udział w głosowaniu na nazwę.
A nie teraz, że źle, że nie tak, że brzydko i w ogóle nie "aja".
Nie neguje niczyjej opinii czy zdania, po prostu myślę, że teraz Wasze opinie są nie fair wobec tych którzy się zaangażowali.
Bo dopóki nie było walnego, nazwy nie było, a podpisy ludzie mogą mieć jakie kto chce ;) Zresztą teraz też nazwy jeszcze nie ma bo to musi zatwierdzić Sąd.
Sergiusz
05-02-2010, 14:10
http://canon-board.info/showpost.php?p=711627&postcount=74
http://canon-board.info/showpost.php?p=711372&postcount=61
http://canon-board.info/showpost.php?p=715613&postcount=120
Wiem, że jest zima, wiem, że zimą niedźwiedzie śpią ale aktywność homo sapiens nie zanika!!! Mam wrażenie, że część autorów wcześniejszych postów przespała zimę i obudziła się nagle. Obudziła się zwabiona zapachem krwi ??
Jeśli prześledzicie historię powstawania klubu to zauważycie, że sięga ona początków forum, od 2004r. ten i ów wspominali o powołaniu do życia klubu. Trzeba było kilku lat aby znalazł się szaleniec, który poświęci czas i pieniądze, zmobilizuje ludzi i doprowadzi wszystko do etapu na jakim jest teraz klub.
Forma, nazwa i wszystko inne jest średnią oczekiwań osób którym się chciało. Którym chciało się rozmawiać całymi nocami, spotykać się jeśli była taka potrzeba, czy jechać nocą przez pół zmrożonej Polski, tylko po to aby zrobić coś dla innych. Kto Wam bronił, przed kilkoma miesiącami zaangażować się, powalczyć o swoją wizję? Obudziliście się w momencie, kiedy dokumenty trafiły do sądu???
Łatwo krytykuję się działania innych nie proponując nic konstruktywnego. Nie twierdzę, że Canon w nazwie to najlepsze wyjście, choć chyba jako pierwszy, przed czterema miesiącami zaproponowałem obecną nazwę. Ciężko było, choćby przed miesiącem tupnąć nogą i powiedzieć, że to głupia nazwa, że "Miłośnicy kanapki z szynką" brzmi dużo lepiej a "Wielbiciele czarnych torebek" to rewelacja??
Na forum canona wszystko się zaczęło, canon jest tym co oprócz miłości (lub nie) do fotografii nas łączy, więc nie dziwcie się, że pojawił się w nazwie klubu.
Motorem działania jest aktywność wszystkich członków, tych z małych wiosek i wielkich metropolii, to ich aktywność będzie ofertą klubu. Zapomnijcie, że zarząd zrobi, załatwi, przywiezie, odwiezie, przytuli i pogłaszcze przed snem. Nie ta epoka. Jeśli jeden z drugim macie problemy ze zorganizowaniem czegokolwiek, to nie chwalcie się tym całemu światu, plener naprawdę można zorganizować w dwa tygodnie, nie trzeba na to roku. Nic nie stoi na przeszkodzie aby skrzyknąć znajomych i choćby jutro ruszyć np. za miasto.
Wycieczki pt. liczą, że Canon da, że chcą coś wyciągnąć od Canona schowajcie sobie między książki, jeżeli chcecie mnie obrazić, to postarajcie się bardziej.
Dobrze, wszystko rozumiem (macie w tym trochę racji). Tylko dziwi mnie fakt, że teraz gdy już praktycznie wszystko jest załatwione, nagle rozgorzała wielka dyskusja na temat nazwy.
Mnie też trochę dziwi, bo przy dyskusjach PRZED praktycznie nie było aż takich emocji. A wiadomo, że wszystko ustala się PRZED a nie PO.
Wiadomo było na długo przed spotkaniem założycielskim jakie są plany odnośnie nazwy i jakoś dyskusje nie rozgorzały. Były wieści tu, jest tymczasowe forum, była ankieta odnośnie nazwy. Trochę mnie dziwi poziom emocji teraz skoro niby wszyscy powinni sobie zdawać sprawę z tego co się dzieje...
Mi osobiście jest dość obojętne, nie mam do tego osobistego stosunku, bo nazwa nie zmieni nic w moim działaniu, a lepszej nie wymyśliłam.
http://canon-board.info/showpost.php?p=711627&postcount=74
http://canon-board.info/showpost.php?p=711372&postcount=61
http://canon-board.info/showpost.php?p=715613&postcount=120
Sorry Sergiusz - zwracam Ci honor.
Chodzi mi ogólnie o to, że wcześniej nie było takiego pogłosu w tej sprawie i udzielały się na prawdę nieliczne jednostki (np. Ty). Reszta siedziała cicho, a teraz nagle włączyli się do rozmowy.
Nie podoba mi się takie coś. Dlaczego osoby które teraz mają tyle do powiedzenia nie chciały się przyłączyć do "tworzenia klubu" i nadania jemu odpowiedniej nazwy? Przecież każdy mógł dołączyć (i może cały czas) i KAŻDY mógł przyjechać na walne zebranie żeby coś zmienić.
Z tego co wiem, to na walnym chyba BVQ był przeciw (jeśli kogoś pominąłem to przepraszam). Dlaczego nie przyjechały osoby które chcą brać w czymś udział? Dlaczego nie przyjechały i nie głosowały przeciw? Brak czasu, chęci? No właśnie. Krytykować przez neta jest łatwo. A ruszyć pupę w -20 żeby przedyskutować i podać konkretne argumenty gorzej.
Nie krytykuję teraz poszczególnych osób. Macie prawo do takiego zdania i całkowicie je szanuje, ale niepotrzebnie bita jest piana PO fakcie.
Nie krytykuję teraz poszczególnych osób. Macie prawo do takiego zdania i całkowicie je szanuje, ale niepotrzebnie bita jest piana PO fakcie.
Osobiście to nigdy do żadnego klubu dołączyć nie chciałem a w -20 zamiast siedzieć gdzieś w ciepłym pomieszczeniu i dyskutować, fotografowałem na zewnątrz :)
Poza tym to nie wiem czemu się przejmujecie głosami krytyki - ewidentnie chcecie mieć klub, to go sobie załóżcie i róbcie cokolwiek za jego pomocą chcecie robić - nie potrzeba do tego błogosławieństwa kogokolwiek...
Osobiście nie widzę żadnego sensu zrzeszania się w jakieś kluby (a już szczególnie związane z konretnym producentem), stąd moja krytyka - jeżeli celem jest robienie zdjęc, znacznie bardziej konstruktywne było po prostu zorganizowanie pleneru (plenerów) - bez klubu, statutu, członków i składek...
Sorry Sergiusz - zwracam Ci honor.
Chodzi mi ogólnie o to, że wcześniej nie było takiego pogłosu w tej sprawie i udzielały się na prawdę nieliczne jednostki (np. Ty). Reszta siedziała cicho, a teraz nagle włączyli się do rozmowy.
Nie podoba mi się takie coś. Dlaczego osoby które teraz mają tyle do powiedzenia nie chciały się przyłączyć do "tworzenia klubu" i nadania jemu odpowiedniej nazwy? Przecież każdy mógł dołączyć (i może cały czas) i KAŻDY mógł przyjechać na walne zebranie żeby coś zmienić.
Z tego co wiem, to na walnym chyba BVQ był przeciw (jeśli kogoś pominąłem to przepraszam). Dlaczego nie przyjechały osoby które chcą brać w czymś udział? Dlaczego nie przyjechały i nie głosowały przeciw? Brak czasu, chęci? No właśnie. Krytykować przez neta jest łatwo. A ruszyć pupę w -20 żeby przedyskutować i podać konkretne argumenty gorzej.
Owszem co do nazwy byłem przeciw i jestem nadal, natomiast co do działania i samej idei, sami sobie dopowiedzcie, jak był czas na dyskusje, jak trzeba było coś zrobić, nawet głupi statut napisać nie było chętnych, jak już się coś zrobiło krytykantów jest masa, szanowne Panie i Panowie... w każdej chwili można było zgłosić akces, czy do prac nad statutem, założeniami, czy też udziału w spotkaniu założycielskim, nic nie było tajne, nie robiliśmy niczego w ukryciu, wręcz staraliśmy się wszystko jak najbardziej nagłośnić.... z całym szacunkiem dla malkontentów, chcesz mieć jakiś wpływ na to: rusz tyłek i weż w tym udział... dla każdego droga jest otwarta
Pozdrawiam
koncesjonowany
05-02-2010, 22:04
Klub czy organizacja z Canonem w nazwie czy bez nazwy mi nie przeszkadza, znajomy przesiadł się z analogowej Minolty na adekwatny sprzęt cyfrowy Sonego i w sumie mu to nie przeszkadza.
Reasumując będzie jeden czlonek z alfą :) plus jeden z C.
Jednak cel jest jeden: nauka, obcowanie z fotografią, plenery...
Czasem studio a czasem architektura...
Amatorami nie jesteśmy ale po przeczytaniu kilku wątków można stwierdzić, że niewiele umiemy :(
Na początek pytanie: Kiedy pierwszy plener, jeszcze zimowy?:roll:
----------------------------------------------
10-20/3,5-4,5 Canon plus semi klatka, niestety stolica
Propozycje na to co dalej, powinny przede wszystkim rodzić sie w głowach członków. Stowarzyszenie powstaje po to, żebyśmy ruszyli WŁASNE d... i przestali liczyc na innych. Dlatego, osobiście bardziej liczę na to, że Ty cos zaproponujesz, niz na wpisy takie jak cytowany. Bo one nic kompletnie nie wnoszą. Pokazuja tylko, że masz roszczeniowy stosunek do świata i tyle. Żadne stowarzyszenie non-profit, oparte na czlonkach z roszczeniowym stosunkiem, nie ma szansy na konkretne działania. Bo to członkowie bedą tworzyć stowarzyszenie, a nie zarząd. Zarząd jest od koordynacji i kierunkowania działań, ale nie od robienia czegokolwiek za nas.
Stowarzyszenie nie ma być firmą, która coś za Ciebie załatwi, tylko czymś co Ci ew. pomoże zrealizowac swoje własne pomysły.
Posty Janusza Body nie sa destrukcyjne. Rzucają pewne, nowe światło, na aspekty które dotad nie były dyskutowane. Moze dlatego, że rzeczy działy się za szybko, a może dlatego, ze zbyt mało sie o niektórych rzeczach rozmawiało.
Myslę, że warto przedyskutowac niektóre rzeczy na nowo i zapraszam WSZYSTKICH chetnych, zeby czynnie brali udział w tej dyskusji.
AMMarshall
06-02-2010, 04:03
Ciepełko nastało na wątku... :)
Dyskusja gorąca się zrobiła. Moim zdaniem niepotrzebna. Zdecydowanie niepotrzebna.
Klub tworzy się tutaj od jakiegoś czasu. Pisząc TUTAJ mam na myśli Canon-Board.info. Nazwa Canon-Foto-Klub zupełnie mnie nie zaskoczyła i mi nie przeszkadza. Pomysł i chęć zrzeszenia się powstały na CANON-Board.info - w miejscu, gdzie piszą, dyskutują, czytają Canonowcy choć nie tylko. Statystycznie rzecz biorąc nazwa taka była nawet wysoce prawdopodobna.
Poza tym - chyba najważniejsze - została wybrana w głosowaniu. Klepnięta. Kropka.
Jestem Canoniarzem. Tak. Przyznaję się. Mógłbym być Nikoniarzem ale nie jestem. Jestem Canoniarzem, bo ileś tam lat temu przesiadłem się dobrego ruskiego aparatu na jeszcze lepszy japoński i już tak zostało. Pasuje mi ten sprzęt, przyzwyczaiłem się do niego, jestem Canoniarzem.
Nie jestem onanistą sprzętowym, broń Boziu.
Może dlatego nie przeszkadza mi ta nazwa. Nie przeszkadzałaby mi jakakolwiek inna. Klub mógłby nazywać się "eLka" jak moja pierwsza żona. Nie przeszkadzałoby mi to. Lubię ją nadal. Nie oczekiwałbym jednak od niej czegokolwiek w związku z tym, że należę do Klubu jej imienia... :D
Nie brzydzę się Nikona. Nie pałam nienawiścią do Nikoniarzy. Ale nie jestem Nikoniarzem, bo mi Nikon nie leży... Nawet ostatnio bawiłem się D300 kolegi. Super sprzęt ale nie dla mnie - z przyzwyczajenia jestem Canoniarzem. Bo mi Canon dobrze w ręku leży, wiem gdzie szybko zmienić wartość ISO, punkt AFa i przyzwyczaiłem się do prostokątnej muszli ocznej. I do dziesiątek innych szczegółów lustrzanek Canon.
Jestem Canoniarzem i należę do Canon-Foto-Klub.
....jeśli brać pod uwagę sprzęt to jestem również Pentaksiarzem, bo mam również Pentaksa. I Kodakowcem, bo mam też hybrydę Kodaka.
Nikoniarzem też w sumie po części jestem. Jestem Użytkownikiem, mało aktywnym może ale Użytkownikiem forum.nikon.org.pl
Jestem trochę zaskoczony, że teraz nagle okazuje się, że nazwa jest BE.
Nazwa jest BE, ponieważ:
- Canon jest drogi
- Canon Inc. (Canon Polska Sp. z o.o.) nic nam nie da
- Bo nie dostaniemy od Canona nic w zamian za to, że że promujemy Canona.
Janusz Body -czyli że co? że Ty nie ?
dodam że trochę dziwne-bo chłopaki juz od jakiegoś czasu mają w stopkach "Canon" na początku było duużo chętnych-a jak już wszystko załatwili-to teraz zaczynacie się na nich wypinać "bo zupa była za słona"...trochę to dziecinne
Dobrze ujęte.
Wątek czytałem ze spokojem aż do momentu kiedy Alde napisał cyt.Mnie to w sumie bardziej interesuje kto się chce zapisać do klubu, a nie to kto zdecydowanie, absolutnie, nie ... a eminesja dodała cyt. Janusz Body nie chce należeć do klubu, no trudno. Ktoś inny też nie, też trudno. Dla mnie to właśnie strzeliliście sobie w kolano jeżeli tylko na tym wam zależy.(...)
PS.
Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem.
krzda, nie obraziłeś.
Eminesia strzeliła w kolano Klubu (lub swoje), który się dopiero zawiązuje, bo nie interesuje jej to kto nie chce do niego należeć?
Alde przejechał 900 kilometrów, żeby się spotkać na kilka godzin, zrobić cokolwiek, żeby się zorganizować.
Plany. Pytacie co dalej, kalendarz spotkań...
Wyobraźcie sobie, że nie ma się na razie z kim spotykać... Zazdroszczę ludziom ze Szczecina, ludziom z Krakowa, że mają okazję i spotykają się ze sobą. W Skierniewicach gdzie mieszkam nie ma chętnych. Ale mam nadzieję że to się zmieni. Okazuje się, że Dinderi mieszka w "okolicy", kilka innych osób pewnie też. Mam ochotę się spotykać z miłośnikami fotografii do których się zaliczam. Ktoś jeszcze ma?
Jestem pewien, że w lato spotkamy się na pewno w większym gronie niż w Łodzi w styczniu.
Wyluzujcie. :)
PS
...dajcie sobie spokój z nazwą...
Są chętni do zorganizowania/spotkania się na "Canonowe Focenie Marcowe"?
1. AMMarshall
Janusz Body
06-02-2010, 11:04
... Zazdroszczę ludziom ze Szczecina, ludziom z Krakowa, że mają okazję i spotykają się ze sobą. W Skierniewicach gdzie mieszkam nie ma chętnych. Ale mam nadzieję że to się zmieni. Okazuje się, że Dinderi mieszka w "okolicy", kilka innych osób pewnie też. Mam ochotę się spotykać z miłośnikami fotografii do których się zaliczam. ...
Jaki masz aparat? 1Ds Mk3 ? zrób klub posiadaczy tego modelu. Będziesz miał więcej chętnych w Skierniewicach.
Ty nie masz ochoty spotykać się z miłośnikami fotografii. Masz ochotę spotykać posiadaczy Canonów. To dość zasadniczo różne. Przyjdzie Ci zapewne jeszcze dalej zazdrościć Szczecinowi i Krakowowi.
To ja w takim razie chce klub 5d , a co? jak szaleć to szaleć. deklaracje cżłonkowskie możecie na priv przesyłać. :-D
ps. u nas w klubie 5D luzik, wiec oferta dotyczy zarówno posiadaczy mkI jak i mkII ;-) ba jak u N wykluje sie D5 to też zapraszamy.
a teraz bardziej na powaznie
dinderi - oczywiście że masz rację tylko że to tak nie działa. Musi byc przynajmniej w poczatkowym okresie niejako narzucony gotowy pomysł który zintegruje środowisko. opisany , przygotowany , wyłozony na forum . jeśłi liczycie że taki plan przygotuje za zarzad ktoś inny .... a klub sie pod tym podpisze, to marnie to widzę. Ale tak czy inaczej kibicuje Wam bo skoro taka forma działania zainteresowała posiadaczy canona to napewno warto.
Moim zdaniem nastało coś typowego forumowego - onanizm lecz tym razem nie sprzętowy. Kolega Krzychu bije pianę a inni koledzy niepotrzebne polemizują. Dajcie koledze szansę zaistnieć - na spotkaniu nie był, na plenery też pewnie nie przybędzie - woli trzepać się na CB - jego wola. Mamy wolność (niestety słowa też) więc róbmy swoje. Nie mamy planu, nie mamy programu - programem jesteśmy MY - damy radę!
A my się zobaczymy, pośmiejemy i zawsze jakaś fotka się znajdzie.
BVQ - bez nerwów - pamiętaj, że każdy z malkontentów jest za słaby żeby wytrzymać z nami w drodze więc pozostaje im tylko forum ;-)
Mnie się wydaje że Canon w nazwie odstrasza inne systemy. Zauważcie że W Szczecinie zaczęliśmy od spotkań ludzi z CB. Dopiero teraz każdy z nas powoli stara się wciągnąć kogoś z innych systemów. Ale jest to trudne, właśnie ze względu na to, że to klub Canona i "ja tam nie pasuje".
Za wzór spotkań między systemowych należy brać Plenery Migawki, gdzie ważna jest fotografia, a nie marka posiadanego sprzętu.
o widzę że i podziały sie wykluwaja powoli na My i Oni.. ;-)
Brawo. napewno zachęci to kolejnych do popierania działań klubu
ps xsardas - mądrze prawisz
o widzę że i podziały sie wykluwaja powoli na My i Oni.. ;-)
Brawo. napewno zachęci to kolejnych do popierania działań klubu
Prawdę mówiąc, trochę mnie irytuje co piszesz, ale pewnie to tylko moje negatywne nastawienie, a nie Twoja zła intencja.
Cenię sobie cynizm i sarkazm, bo to sól tej ziemi i pieprz. Ale co niby maja wnosic Twoje wypowiedzi poza karykaturą sytuacji? Albo odzywasz się jak te mewy z "Gdzie jest Nemo" (http://www.youtube.com/watch?v=5zENR8oLJLQ) albo jak jakis pseudo Stańczyk. Myślisz, że Twoje prześmiewcze wtręty polepszają światło problemu? Raczej nie.
Uważam, że każdego trzeba wysłuchac i zawsze, ale jeśli będziesz sie ograniczal do głupkowatych docinków, przestaniesz byc traktowany poważnie.
Jeśli masz pomysł na pogodzenie wszystkch stron dyskusji, bo jestem pewien, ze to NIE konflikt, tylko odmiennośc poglądów!!!, to napisz. A jeśli masz się ograniczac do docinków, to dziękuje - wlacze sobie Kaczynskiego w TV, bede mial to samo.
Bez urazy.
dinderi - naprawdę uważasz że obecnie prawo do wypowiadanie jedynie słusznych opinii mają tylko Ci którzy są za Klubem ? pytałem wielokrotnie na forum. Jakie są najblizsze plany? Żadnej poważnej odpowiedzi gdzie choćby zarysu tego co jest planowane nie dostałem. wniosek z tego taki że takich planów nie ma. To jak powaznie traktować taką inicjatywę? klub dla klubu? dla legitymacji? ale mimo to, poki co kibicuję Wam bo wierzę że takie stowarzyszenie w tej czy innej formie jest potrzebne i ma sens.
A zamiast sie irytować zerknij na N forum gdzie koledzy miają już jakieś doświadczenie i warto podpatrzeć sprawdzające sie schematy działania zamiast wymyślać nowe utopijne. czasem warto skorzystać z doświadczenia innych nawet jeśłi fotografują żółtym aparatem ;-).
pytasz o pomysł. a nie lepiej było zroganizować ciekawy plener fotograficzny dla forumowiczów? i to on powinien być wyjściem do dyskusji na formą działania. taki plener przyciągnął by o wiele wiecej ludzi niż spotkanie załozycielkie stowarzyszenia. byłyby i dyskusjie i propozycje i nazwa pewnie inna i pewnie niemało pomysłów na przyszlosć. i bylaby w tym fotografia a nie tylko deklaracje i statuty. nie wiem czy dostrzegasz te róznicę . Od tego moim zdaniem należało zacząć. Gwarantuje Ci że wiekszość ludzi jest zainteresowana takim klubym o ile bedzie w tym na pierwszym miejscu właśnie FOTOGRAFIA . poki co nie nie jest i nawet pomysłow na to żeby była nie ma.
Canion mi się wydaję, że od początku starasz się tylko zaszkodzić swoimi wypowiedziami. Jakbyś cieszył się, że nie tylko Ty myślisz, że coś spieprzyliśmy.
Nie dziwię się Dinderiemu, bo rzucasz się jak ryba wyciągnięta z wody. Pytasz o inicjatywy? Wejdź na forum i zapytaj czy w Twojej okolicy jest organizowany jakiś plener to się dowiesz, bo klub ma działać na zasadzie 'regionu'.
szkodzić? żartujesz chyba. czemu każda negatywne zdanie jest traktowane jako próba szkodzenia? albo tu dyskutiujemy na normalnym poziomie szanując zdanie innych i poszukując rozwiazań albo rzeczywiście nie ma sensu jakakolwiek dyskusja. akurat Twoją wypowiedz uważam jako kompletnie nic nie wnoszącą do sedna sprawy. Sorki.
piotrek72t
06-02-2010, 12:48
Czytam i czytam i się coraz mocniej dziwie, fakt nazwa nie jest może najszczęśliwsza, ale zdzwiwienie moje rośnie, że dyskusje nad klubem, jego nazwą przebiegają na forum "canon.bord.info" i to jakoś nikomu nie przeszkadza.....
Canion podba mi sie Twoja poprzednia wypowiedź, bo jest wreszcie rzeczowa. Tak to ja chetnie bede dyskutował. :)
Mysle, że rzeczywiscie, tak jak sugeruje Piotrek, warto wrócic na tymczasowe forum klubowe i tam toczyć dyskusję. I warto chyba również poczekac na Mellana, aż wroci z wyjazdu. Jako ojciec całego projektu, ma niezbite prawo wyrażenia swojego zdania, wysłuchania zdania innych, zanim zostana podjęte jakiekolwiek decyzje.
Ja tymczasowo, pozostawiam temat bez mojego udziału. Cokolwiek nie napisze wiecej bedzie powtarzaniem tego samego, co juz napisałem, lub dyskutowałem osobiście z Alde, Oxydum i Januszem Body. Nie ma wiec sensu, żeby odnosić sie wciąz do tych samych kwestii.
Pozdrawiam i licze, że na forum klubowym dojdziemy do konsensusu, a problem bedzie rozpatrywany w ramach "problemu", a nie "rebelii".
4kwiatek
06-02-2010, 13:58
Hi...
Mnie się wydaje że Canon w nazwie odstrasza inne systemy. Zauważcie że W Szczecinie zaczęliśmy od spotkań ludzi z CB. Dopiero teraz każdy z nas powoli stara się wciągnąć kogoś z innych systemów. Ale jest to trudne, właśnie ze względu na to, że to klub Canona i "ja tam nie pasuje".
Za wzór spotkań między systemowych należy brać Plenery Migawki, gdzie ważna jest fotografia, a nie marka posiadanego sprzętu.
Jednym przeszkadza nazwa, innym przeszkadza brak nazwy... Wszyscy zakładają że Canon w nazwie klubu promuje markę. A może to my uznaliśmy podświadomie że użycie nazwy jednego z producentów ułatwi znalezienie wspólnego mianownika grupie ludzie która para się używaniem aparatów foto ?
Nie ukrywam - głosowałem za nazwą w takiej formie. Ale nie czuję się do niej przywiązany tak żeby o nią kruszyć kopię. Na nasze spotkanie założycielskie chciał przyjść Nikoniarz z Łodzi. Moja wina - nie podałem mu nowego terminu (znał ten z 13 grudnia). Dostałem za to z resztą od niego OPR. Przecież tak naprawdę jak ktoś powie że nie ma wspolnego mianownika z ludźmi z klubu to nie przyjdzie chociażby był największym fanem Canona i posiadał kolekcję taką jak Camera Museum...
Jeden z kolegów stwierdził że powinniśmy się wzorować na NKP. Czemu nie - ale jeśli chcielibyśmy kopiować ich rozwiązania to może lepiej od razu się tam zapisać ? Jak napisał Janusz - może lepiej rozdać czerwone książeczki, legitymacje, tytuły. Porobić się prezesami i dyrektorami.
Mój szacunek dla Mellana bierze się między innymi z tego że on mówi wprost - sami organizujcie swoje spotkania - Klub nic za was nie załatwi. Czy słychać w tym "wydawajmy legitymacje i rozdawajmy stanowiska" ? Przyznam się szczerze że męczą mnie wszystkie legitymacje, kwitki papierki itp rzeczy. Uważam że człowiek nie "powstaje" przez nadanie numeru Pesel, wydanie dowodu czy legitymacji. Zresztą dyskusje na ten temat też się toczyły na spotkaniu założycielskim. Nie wiem - ale dla mnie inicjatywa Mellana, BVQ, Dinderiego i innych - których nie wymieniłem teraz, a którzy włożyli wielki wkład - to chęć spotkania i spotykania ludzi którzy chcą robić zdjęcia.
Janusz zarzucił - po co w ogóle stowarzyszenie... Odpowiem szczerze jaka była moja motywacja - stowarzyszenie to taka rama która np mnie może zdyscyplinuje żeby wielką chęć pójść na jakiś plener - zrealizować. Ludzie są różni - jedni mają masę samozaparcia żeby brnąć po pas w śniegu żeby zrobić zdjęcie, inni potrzebuję takiej ramy - która powie - w ramach stowarzyszenia skrzyknęliśmy się na plenerek i kawę. Dziś i tutaj.
Mam taką nadzieję że stowarzyszenie obroni się samo - przez to co będzie robić. Przyznam się szczerze że ten ferment nawet mnie trochę ucieszył. Oczywiście źle by było gdyby cała aktywność zamknęła się w ramach dyskusji o tym co spotkanie założycielskie zrobiło źle. Ale jak mawiał mój nauczyciel - "nie myli się tylko ten - kto nic nie robi".
Pozdrawiam...
piotrek72t
06-02-2010, 14:15
W krótkiej wypowiedzi chdziło mi raczej , że nikomu nie przeszkadza , że piszemy , czytamy- jesteśmy użytkownikami forum z "canonem" w nazwie
AMMarshall
06-02-2010, 14:19
Jaki masz aparat? 1Ds Mk3 ? zrób klub posiadaczy tego modelu. Będziesz miał więcej chętnych w Skierniewicach.
Ty nie masz ochoty spotykać się z miłośnikami fotografii. Masz ochotę spotykać posiadaczy Canonów. To dość zasadniczo różne.
Janusz, to nie tak jak myślisz niestety. Ponosi Cię.
Mylisz się co do tego z kim ja się chcę spotykać. Mam ochotę spotykać się z fajnymi ludźmi, między innymi z tymi, których spotkałem w Łodzi.
Poza tym nie jest ważne jaki mam aparat, nie jest ważne co jest w nazwie. Pomysł Klubu Canona narodził się na forum Użytkowników Canona, no i tak się złożyło, że tego Canona ma w nazwie. I co w związku z tym? Mam się martwić, że 99% Klubowiczów będzie użytkownikami Canona?? Nie rozumiem w czym problem?
Przyjdzie Ci zapewne jeszcze dalej zazdrościć Szczecinowi i Krakowowi.
Wiesz... Gdybym mieszkał bliżej Szczecina albo Krakowa na bank bywałbym na tych plenerach. Ale niestety za daleko.
Powstający Klub daje duże prawdopodobieństwo, że taka grupka zapaleńców wykluje się z okolic Łodzi czy Warszawy, a tu już mam rzut berecikiem. :)
Także mam nadzieję, że zorganizujemy coś fajnego i nie życzę Tobie ani oczywiście sobie zazdroszczenia czegokolwiek w tym temacie. Tylko fajnej fotograficznej zabawy. Powodzenia życzę!
mieszko_1vp
06-02-2010, 14:39
Mam Panowie takie pytanko-zapytam tutaj-bo-Forum klubu ma byc podpięte pod CB
.Może już było-ale zapytam-co sądzicie o regulaminie CB-dokładnie o wstępie ?
"Główna zasada
Forum Canon Board jest własnością prywatną i w związku z tym najwyższym prawem na forum jest głos administratora i jego decyzje. Demokracja nie ma zastosowania."
Janusz Body
06-02-2010, 14:46
... Mam się martwić, że 99% Klubowiczów będzie użytkownikami Canona?? Nie rozumiem w czym problem?...
Przeczytaj swoje własne posty z października na forum C-F-K w sprawie nazwy. :-)
Nie rozumiesz w czym problem? Zapisał byś się do Sony-Foto-Club? Poszedłbyś na spotkanie Panasonic-Foto-Klub?
Myślę, że przyjdzie Ci długo czekać na następnego posiadacza 1Ds Mk3 w Skierniewicach. Bez urazy. To właśnie jest ten problem.
Do tego, żeby zorganizować plener żaden klub czy stowarzyszenie nie jest potrzebne. Do tego żeby robić zdjęcia też nie. Zdjęcia robi się samemu. Na każdym plenerze. Zdjęć nie robi się tylko Canonem (to tylko ok 30% rynku).
Nie mieszajmy dwóch zasadniczo różnych rzeczy Forum CB i Foto Klub. Forum CB to forum sprzętowe gdzie jest ogromna łatwość znalezienia potrzebnej informacji technicznej w mniejszym lub większym stopniu tego sprzętu dotyczącej. Tak dotyczącej również fotografii w ogólności, Photoshopa i paru innych rzeczy. Forum internetowe to idealne miejsce do tego i żaden klub tego nie zastąpi a rywalizacja na tym polu z góry jest skazana na totalną porażkę. Foto Klub to.... to już zależy od tego czego oczekują i co chcą robić członkowie.
Ludzie, żeby należeć do klubu muszą mieć jakąś korzyść z tego uczestnictwa.
Zanim ktokolwiek rozsądny zapisze się do jakiegokolwiek klubu to powinien przeczytać statut i mieć jasność co do celów klubu. Tu MUSI być jasność i spójność tego co klub robi bądź zamierza robić i tenże cel, w jakimś stopniu, musi przekazywać również nazwa klubu. Innymi słowy każdy odpowiada sobie na conajmnie dwa pytania:
1. Jaki jest cel działania klubu?
2. Co ja z tego będę miał?
Przynależność do klubu dla samej przynależności nie ma sensu. Tak samo nie miało sensu przynależenie do PZPR dla samej obecności o oczekiwania jakichś wydumanych korzyści.
Gadanie patriotyczne w stylu "nie pytaj co USA może zrobić dla Ciebie, pytaj co Ty możesz zrobić dla USA" zupełnie nie ma tu zastosowania.
Jak ktoś ma ochotę założyć sobie "Klub czcicieli świętego Graala" i znajdzie wyznawców to czemu nie. Tylko nie może liczyć, że to się będzie wszystkim podobało. Identycznie jest z założeniem Klubu-Foto. Ze zgrozą przeczytałem w postach na C-F-K kiedy ktoś napisał - zakładamy klub Canona - przedstawiciele innych wyznań mogą przychodzić na plenery ale nie mogą być członkami jedynie słusznej wiary. (cytat niezbyt dosłowny) Mnie to wystarcza...
I tak napisałem w tej sprawie dużo za dużo. Zamykam dziób i solennie obiecuję, że się więcej w TEJ sprawie nie odezwę ani słówkiem.
AMMarshall
06-02-2010, 14:47
Mam Panowie takie pytanko-zapytam tutaj-bo-Forum klubu ma byc podpięte pod CB
.Może już było-ale zapytam-co sądzicie o regulaminie CB-dokładnie o wstępie ?
"Główna zasada
Forum Canon Board jest własnością prywatną i w związku z tym najwyższym prawem na forum jest głos administratora i jego decyzje. Demokracja nie ma zastosowania."
Mieszko_1vp, wstęp jest prosty i klarowny.
Jeśli chodzi Ci o relacje Klub - CB to są (moim zdaniem, poprawcie mnie jeśli się mylę) czysto partnerskie, koleżeńskie.
Nie sądzę, żeby Hazan wtrącał się lub narzucał cokolwiek. Myślę, że wszystko odbywać się będzie po przyjacielsku.
Może jeszcze Hazan albo Mellan się wypowiedzą się w tym temacie, bo oni uzgadniali szczegóły.
Przeczytaj swoje własne posty z października na forum C-F-K w sprawie nazwy. :-)
Nie rozumiesz w czym problem? Zapisał byś się do Sony-Foto-Club? Poszedłbyś na spotkanie Panasonic-Foto-Klub?
Nie. Zapisałbym się do klubu Canona.
W ankiecie głosowałem za nazwą Canon-Foto-Klub.
Myślę, że przyjdzie Ci długo czekać na następnego posiadacza 1Ds Mk3 w Skierniewicach. Bez urazy. To właśnie jest ten problem.
Nie uraziłeś mnie. Jeśli już tak nalegasz na onanizm sprzętowy to moją główną puszką nie jest niestety 1Ds tylko 40D i znam conajmniej 4 osoby w Skierniewicach z 40D (+ ew. 30D i 50D) tylko że jakoś ciężko z nimi cokolwiek zorganizować. W Łodzi spotkałem się m.in. Dinderi, który mieszka niedaleko i zapewne będziemy organizować coś w granicach mazowieckiego czy łódzkiego. To że ma inną puchę niż 40D i obiektywy, których ja nie mam już mnie nie grzeje w ogóle.
Do tego, żeby zorganizować plener żaden klub czy stowarzyszenie nie jest potrzebne. Do tego żeby robić zdjęcia też nie. Zdjęcia robi się samemu. Na każdym plenerze. Zdjęć nie robi się tylko Canonem (to tylko ok 30% rynku).
(...)
Zanim ktokolwiek rozsądny zapisze się do jakiegokolwiek klubu to powinien przeczytać statut i mieć jasność co do celów klubu. Tu MUSI być jasność i spójność tego co klub robi bądź zamierza robić i tenże cel, w jakimś stopniu, musi przekazywać również nazwa klubu. Innymi słowy każdy odpowiada sobie na conajmnie dwa pytania:
1. Jaki jest cel działania klubu?
2. Co ja z tego będę miał?
Przynależność do klubu dla samej przynależności nie ma sensu. Tak samo nie miało sensu przynależenie do PZPR dla samej obecności o oczekiwania jakichś wydumanych korzyści.
Hmmm... Cele Klubu MZ są jasne - propagowanie i bawienie się fotografią.
Co ja z tego będę miał? Mniej czasu na pracę, więcej czasu z ciekawymi ludźmi i robienie tego co lubię.
Poza tym też stówę rocznie mniej w kieszeni, co niektórych boli jak się daje zauważyć.
Jak ktoś ma ochotę założyć sobie "Klub czcicieli świętego Graala" i znajdzie wyznawców to czemu nie. Tylko nie może liczyć, że to się będzie wszystkim podobało. Identycznie jest z założeniem Klubu-Foto. Ze zgrozą przeczytałem w postach na C-F-K kiedy ktoś napisał - zakładamy klub Canona - przedstawiciele innych wyznań mogą przychodzić na plenery ale nie mogą być członkami jedynie słusznej wiary. (cytat niezbyt dosłowny) Mnie to wystarcza...
Janusz, swój stosunek do Klubu z Canonem w nazwie wyraziłeś naprawdę jasno. Ja bym to powiedział na Twoim miejscu w inny sposób, no ale każdy jest inny, nie wszyscy muszą myśleć tak samo. I to jest piękne i chwała Bozi za to!
Panowie – Nie kłóćcie się ! Bardzo proszę.
Piękne hobby do którego pasję wspólnie dzielimy, nie zasługuje na te wszystkie nieprzyjemne słowa które padły w tym wątku.
Pomijając wszystkie intencje jakie przyświecały założycielom Canon-Foto-Klub, na pewno nie chodziło im o poróżnienie kogokolwiek i to z powodu posiadania takiego czy innego sprzętu, bardziej w zamiarach przewija się integracja i współdziałanie.
Fotografia to dziedzina uprawiana generalnie w samotności (trudno, aby dwóch fotografów robiło jedno zdjęcie), ale z drugiej strony dla rozwoju wymaga nie tylko audytorium podziwiającego jej owoce, ale również dyskusji i rzeczowej krytyki. Aby krytyka była wypowiedziana, a następnie przyjęta, powinno to następować w atmosferze wzajemnej życzliwości i poszanowania. Wszak nawet człowiek z kompaktem na plastikowym statywie, ma swoją opowieść i zasługuje na wysłuchanie.
Jeżeli chodzi o sam Klub widać z jednej strony głód środowiska, nie tylko z czerwonym logo na pasku, do „organizowania się” w tego typu przedsięwzięcia, z drugiej strony nie należy zapominać, że CFK ma swoje korzenie na canon-board.
Organizując ponad rok temu pierwsze plenery Migawki, audycji której jestem współautorem, przyświecał nam cel poznania słuchaczy, chcieliśmy mieć takie „sprzężenie zwrotne” w kontekście tego, o czym mówimy w audycji. Okazało się, że istnieje duża potrzeba bezpośrednich kontaktów wśród osób interesujących się fotografią, niezależnie na jakim są poziomie „wtajemniczenia”. Poczynając od kompaktów, kończąc na topowych lustrzankach. Ja mam Canona, redaktor Andrzej Kutys ma Nikona, obydwaj lubimy fotografię, to dla nas najważniejsze. Najmłodszy uczestnik naszych plenerów ma 10 lat, najstarsi ponad 70. Jest np.: wśród nich pani która będąc już kilka lat na emeryturze, kupiła sobie Canona 1000D i robi zdjęcia (to Ona chyba imponuje mi najbardziej), jak również wiele osób różnych profesji i posiadających skrajnie różne doświadczenie w fotografii. Sądząc po tym, o czym i jak ze sobą rozmawiają, wytworzyła się wśród nich tak ważna więź, bo oparta na poszanowaniu wspólnej pasji do fotografii. Efektem tych spotkań są coraz lepsze fotografie, przysyłane do galerii Migawki i to cieszy najbardziej!
Jeżeli chodzi o sam CFK, z jednej strony bardzo mu kibicuję i to nie ze względu, że też jestem użytkownikiem aparatu tej marki, ale dlatego, że z samego faktu spotkań „w realu” płynie duża korzyść dla jego członków, a i na naszym forum dyskusje stają się bardziej rzeczowe i łagodnieją. Wszak już nie jesteśmy tacy anonimowi.
Sądzę że ze słowem Canon w nazwie, sprawa się sama rozwiąże, bo pewnie sąd nie zgodzi się zarejestrować stowarzyszenie, w którego nazwie jest cudza zastrzeżona nazwa handlowa. Więc nie ma co toczyć o to bojów.
Jeżeli chodzi o cele stowarzyszenia, to rzeczywiście trudno je sprecyzować szczegółowo, na podstawie dotychczasowych informacji. Przecież tylko z samego faktu założenia stowarzyszenia, nie może wynikać celowość jego istnienia. To nie wystarczy, aby realizować jakąkolwiek działalność, bo pytanie zawsze będzie to samo : co istnienie stowarzyszenia ma na celu?
Dużym problemem wydaje się sam pomysł pobierania składek, musi istnieć cel statutowy który będzie realizowany za te pieniądze, a tu jest jak na razie „”kruchy lód”. Wykonanie identyfikatorów i legitymacji nie może być takim celem. Drugi problem, to co się będzie działo z tymi członkami, którzy się zapiszą, dostaną nawet jakąś legitymację i przestaną płacić składki, pytając na co ja płacę ? Co zrobi zarząd, ogłosi ze ich legitymacje są nieważne, a niby po co maiły by być ważne, jak nie za bardzo wiadomo co z faktu ich posiadania ma wynikać. Jak będą się czuli w tej sytuacji, Ci co płacą? Zbyt wiele niewiadomych i pytań bez odpowiedzi. Problemy się piętrzą, korzyści nie widać, atmosfera do awantury narasta. Nie za bardzo, o to chodzi.
Pomysł szerszej inicjatywy obejmującej użytkowników innych systemów, jest jak najbardziej na miejscu, to bardzo fajni ludzie i robią ciekawe fotografie. Naprawdę nie każdy aparat musi się nazywać tak samo.
Rozumie też ich niechęć wstępowania do „nie ich klubu”. Przecież nie ma co się dziwić, że „młode fajne laski” nie chcą należeć do „klubu starych panien” (proszę się nie doszukiwać żadnych analogii, chodzi tu o zasadę) Być może ten problem zostanie rozwiązany przez sąd rejestracyjny.
Samo powołanie klubu widzę bardziej jako ideę do realizacji, coś w rodzaju przedsięwzięcia w stylu „Galeria Bezdomna”. Jak spytać, to nikt nie wie jak to się dzieje, a się dzieje. Nie ma legitymacji, składek, zarządu i wielu tego typu przybudówek. A są wystawy, spotkania i spore zainteresowanie ze strony środowiska, o popularyzacji fotografii nie wspomnę. Widać już, że w różnych miastach zawiązały się grupy inicjatywne, które mogły by przecież wymieniać ze sobą doświadczenia, zdobywane na poziomie lokalnym. Należało by im dać trochę swobody w działaniu, wszak nic na siłę ... Po pewnym czasie, dalszy kierunek sam się wykrystalizuje. Wtedy założenie stowarzyszenia może być celowe i będzie miało odzwierciedlenie w potrzebie zaspokojenia rzeczywistych potrzeb. Co ciekawe nie da się takich działań zaprogramować „z góry”, a już na pewno nie uda się ich przeprowadzić na zasadzie „rozkazów” z centrali, bardziej należy je inicjować i zachęcać dobrym przykładem. Fotograf amator - nic nie musi, co najwyżej chce i może.
Z kulturą, a fotografia jest nie wątpliwie częścią szeroko pojętej kultury, jest tak, jak z upojną nocą z piękną blondynką – nie da się jej zaprojektować na desce kreślarskiej, a już na pewno nie w wojskowym biurze konstrukcyjnym.
Współpraca z firmą Canon.
Kupując sprzęt tej firmy nie obiecywaliśmy nic ponad to, że zapłacimy, firma też nie obiecywała, że nas będzie niańczyć w nieskończoność i przysyłać prezenty na Mikołaja. Uważam, że stawianie się w roli „sieroty” która wyszyła sobie na fartuszku „Canon” i czeka na okruchy z pańskiego stołu, jest poniżej godności.
Kiedy takie firmy są chętne do współpracy i przeznaczenia części swojego budżetu marketingowego, na działania pożyteczne z punktu widzenia użytkownika? Tylko wtedy, gdy jest tych użytkowników, w jednym miejscu i czasie odpowiednio dużo. Np. na plenerze. Dlatego warto zadbać o to, by takie spotkania plenerowe się odbywały, można wtedy przecież na nie zapraszać różnych producentów. Nic tak nie wzmaga chęci pokazania się, jak to, że konkurencja już to zrobiła.
Jeszcze raz proszę, nie kłóćcie się, lepiej spokojnie porozmawiać.
Artur Magdziarz
mieszko_1vp
06-02-2010, 21:06
Mieszko_1vp, wstęp jest prosty i klarowny.
Jeśli chodzi Ci o relacje Klub - CB to są (moim zdaniem, poprawcie mnie jeśli się mylę) czysto partnerskie, koleżeńskie.
Nie sądzę, żeby Hazan wtrącał się lub narzucał cokolwiek. Myślę, że wszystko odbywać się będzie po przyjacielsku.
ja już jednego bana dostałem "po przyjacielsku" martwi mnie to że Ban na CB=ban klubowy
mieszko. Ty żartujesz czy to na serio tak działa?
mieszko_1vp
06-02-2010, 21:40
no nie wiem-ale skoro forum klubu ma być podpięte pod forum CB,a forum CB jak wyżej zacytowałem jest własnością ptywatną i admini mogą robić co chcą-to nasuwa się tylko taka myśl-bo jednak ban na forum klubowym nie jest fajny ;)
a forum klubowe jest forum stowarzyszeniowym czy prywatnym? proszę sie nie doszukiwac podtekstów. Pytam poprostu.
mieszko_1vp
06-02-2010, 21:53
jeżeli forum klubowe ma być podpięte pod forum CB i ma mieć tych samych adminów którzy będą banować klubowiczów-to jakoś nie brzmi to za ciekawie
(...)
Sądzę że ze słowem Canon w nazwie, sprawa się sama rozwiąże, bo pewnie sąd nie zgodzi się zarejestrować stowarzyszenie, w którego nazwie jest cudza zastrzeżona nazwa handlowa. Więc nie ma co toczyć o to bojów.
Pragnę zauważyć, że słowo canon ma wiele zupełnie zwyczajnych znaczeń, zupełnie niezwiązanych z jakąś tam firmą. Jest to co prawda słowo angielskie (chyba też francuskie) , ale znane są przykłady rejestracji sądowych nazw zawierających angielskie zwroty. Co więcej nawet połączenie "Canon foto" nie wskazuje jednoznacznie, że chodzi o Canon Inc. Może sugerować np: kanon fotograficzny.
Co do głosów krytycznych. Nie myli się tylko ten co nic nie robi. Twórcom i uczestnikom CFK życzę wytrwałości i niezważania na tzw. życzliwą krytykę. Człowiek generalnie uczy się całe życie, więc błądzenie jest w nie wpisane i nawet osoby tzw. doświadczone nie mają monopolu na znajomość wszystkich możliwych sytuacji. Kluczem jest elastyczność - zatem jeśli coś się nie dopnie, to troszkę zmienicie i zapniecie sprawę na ostatni guzik.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
"Do nazwy stowarzyszenia, jako nazwy własnej, nie mają zastosowania przepisy ustawy z 7 października 1999 r. o języku polskim (por. art. 11 pkt 1 ) dlatego też za dopuszczalne należy uznać określenie nazwy w języku obcym."
Nie chodziło mi o użycie w nazwie słowa w obcym języku, tylko o użycie nazwy która jest zastrzeżonym znakiem handlowym. Na stronie Canona (http://www.canon.pl/Terms_and_Conditions/index.asp#tcm:125-37751) są informacje dot. zasad użycia jego znaków handlowych. Co prawda nie wynika z nich czy przedmiotem zastrzeżenia jest samo słowo Canon, czy tylko logotyp z tym słowem. Jeżeli to drugie to użycie nazwy jest możliwe.
samego słowa canon nie można zastrzec - zastrzeżony jest logotyp czyli prezentacja graficzna słowa ... ale poczekamy zobaczymy sąd ma swoje racje ...
ja już jednego bana dostałem "po przyjacielsku" martwi mnie to że Ban na CB=ban klubowy
Powinieneś się raczej martwić tym, co w Twoim zachowaniu spowodowało że otrzymałeś bana i jak tego uniknąć w przyszłości, a nie tym gdzie jakie dostałeś/dostaniesz :roll: .
mieszko_1vp
07-02-2010, 01:19
nie martwię się banem-martwię się tym że losy klubowiczów mogą zależeć od osób takich jak Ty...albo inaczej-pisząc coś brzydkiego w jakimś tam dziale dostaję się również bana na forum klubowym tek? Wiesz gdyby przynależność do klubu była za free-to bym się tym nie martwił..i w drugą stronę-przeciez nie polega to na tym-że klubowicze będą mieli jakieś taryfy ulgowe
Ani klubu jeszcze nie ma ani fora ani moderatora ... w starym angielskim przepisie na potrawkę z królika na początku jest napisane "królika najpierw trzeba złapać"
Wiecie co ? wydaje mi się w tej dyskusji wiele osób na siłę chce dopasować formułę nowo powstającego klubu do swoich poglądów na ten temat.
Może tu na forum nie ma demokracji - jak zostało to już cytowane , ale dalej każdy ma prawo do swoich wyborów. Jeśli przy forum powstanie klub Fotografów Kanarków, Wielbicieli G3 , czy Leśnych Ludków to dalej będzie on dla osób zainteresowanych tą właśnie formą wspólnego spędzania czasu. Życzę im zawsze powodzenia.
Nie rozumiem dlaczego więc kruszycie kopie - w mojej opinii Klub nie jest obowiązkowy dla wszystkich userów CB , został (zostaje) stworzony przez grono osób , którym właśnie ta forma odpowiadała najbardziej - dla osób, którym właśnie ta forma (nazwa) odpowiada.
A najważniejsze w tym , że przecież to absolutnie nie zamyka drogi do innych kontaktów, spotkań, plenerów z posiadaczami sprzętu którzy wspomagają księgowość N czy S czy XYZ.
Nazwa , klub i jego istnienie lub jego brak nie ma w mojej opinii znaczenia, jeśli komuś się nie chce to i tak na plener nie przyjdzie - tylko po co zaraz do tego tyle teorii ?
Każdy niech ma Klub jaki mu się podoba..Dzisiaj mam Canona może kiedyś będę miał inny aparat - nazwa ma znaczenie drugorzędne, liczą się ludzie z którymi dzielimy się pasją.
A my w Szczecinie i tak się będziemy spotykać bo nam się chce zdjęcia robić :) ....dla przyjemności :D
Jeszcze raz proszę, nie kłóćcie się, lepiej spokojnie porozmawiać. Kochani, kłótni nie ma!, Nie ma jej ani pomiedzy członkami założycielami, ani pomiedzy Januszem Body i resztą.
Wszyscy jestesmy w stalym osobistym kontakcie, mimo odleglości. Rozmawiamy przez telefony, przez skype, czasami w duzym gronie jednocześnie. Te rozmowy to nie są kłótnie.
Jest rzeczowa dyskusja, w spokoju i z uśmiechem na twarzy, bez kłótni!
Temat klubu to nie jest temat, przy którym trzeba sie kłócić.
eminesia
07-02-2010, 13:24
Nazwa , klub i jego istnienie lub jego brak nie ma w mojej opinii znaczenia, jeśli komuś się nie chce to i tak na plener nie przyjdzie - tylko po co zaraz do tego tyle teorii ?
Każdy niech ma Klub jaki mu się podoba..Dzisiaj mam Canona może kiedyś będę miał inny aparat - nazwa ma znaczenie drugorzędne, liczą się ludzie z którymi dzielimy się pasją.
Świetnie to ująłeś, Piotrze, i masz absolutną rację.
Mój wychowawca z liceum przed każdą wycieczką, kiedy wszyscy pytali się o pokoje w hotelu itp., zawsze nam powtarzał, że przecież nieważne gdzie jedziemy, nieważne w jakim pokoju będziemy - ważne w jakim towarzystwie jedziemy.
I tak należy na to wszystko patrzeć.
Może jeszcze Hazan albo Mellan się wypowiedzą się w tym temacie, bo oni uzgadniali szczegóły.
Z Hazanem nie rozmawiał Mellan, ale ja..
Jak się stowarzyszenie wyklaruje to prawdopodobnie będziemy mieli tutaj swój dział.. i to będzie jedyna przysługa / aktywność Hazana w temacie Klubu - nie ma zamiaru ani do Klubu należeć ani inaczej go wspierać itp. to nie jego "bajka"
Powinieneś się raczej martwić tym, co w Twoim zachowaniu spowodowało że otrzymałeś bana i jak tego uniknąć w przyszłości, a nie tym gdzie jakie dostałeś/dostaniesz :roll: .
nie martwię się banem-martwię się tym że losy klubowiczów mogą zależeć od osób takich jak Ty...albo inaczej-pisząc coś brzydkiego w jakimś tam dziale dostaję się również bana na forum klubowym tek? Wiesz gdyby przynależność do klubu była za free-to bym się tym nie martwił..i w drugą stronę-przeciez nie polega to na tym-że klubowicze będą mieli jakieś taryfy ulgowe
Nie, nie masz racji.. o ile pamiętam bana dostałeś za nadzwyczajne chamstwo w wątku o Steczkowskiej.. IMHO jak najbardziej słusznie..
a Ban CB <> ban klubowy, na tymczasowym forum ja jestem adminem i nikt nie dostał jeszcze żadnego ostrzeżenia (chyba że od Najeli ale też nie zauważyłem).. Więc to co napisałeś nie ma przełożenia na rzeczywistość..
Vitez tam nie ma żadnej "władzy"
Forum tymczasowe pewnie zniknie lub zostanie przeniesione jak tu się sytuacja wyklaruje (Hazan założy nam Dział) albo klub będzie miał swoją domenę/serwer
A co do waszych tu kłótni to sprawa jest prosta - jak komuś nie pasuje to przecież nie musi się zapisywać.. a przychodzenia na spotkania (jak w np. Szczecinie) chyba nikt nikomu nie broni bez zapisywania się - to do Janusza - skoro nie chcesz zapisywać się do klubu to przecież przymusu nie ma ale skoro LUDZIE go organizujący są ok to chyba czasem wpadniesz na plenerek ;) .. chyba że "nie bo jak to klubowe to nie przyjdę" - ale przecież jesteś poważnym facetem i nie wierzę że zaprezentowałbyś takie dziecinne trochę podejście..
OT - z mojego kieleckiego podwórka - są tu ze 3 czy 4 stowarzyszenia "lokalne" - i problemem jest to że się one wzajemnie "zwalczają" - tzn. ich powstania jest taka że kiedyś wszyscy byli kolegami itp. potem ktoś się z kimś pokłócił , rozłam , afera "w kręgach", nowe stowarzyszenie, szukanie dojść do urzędów w celu "sponsorowania"itp. dlatego je jestem zdecydowanie negatywnie nastawiony do takich lokalnych inicjatyw w polskim wydaniu i generalnie nie biorę w nich udziału bo szkoda potem tej włożonej pracy.. ale z chłopakami z CB zawsze fajnie na piwku się spotkać, ewentualnie gdzieś na focenie wyskoczyć..
Kochani, kłótni nie ma!, Nie ma jej ani pomiedzy członkami założycielami, ani pomiedzy Januszem Body i resztą.
Wszyscy jestesmy w stalym osobistym kontakcie, mimo odleglości. Rozmawiamy przez telefony, przez skype, czasami w duzym gronie jednocześnie. Te rozmowy to nie są kłótnie.
Jest rzeczowa dyskusja, w spokoju i z uśmiechem na twarzy, bez kłótni!
Temat klubu to nie jest temat, przy którym trzeba sie kłócić.
Świetnie to ująłeś, Piotrze, i masz absolutną rację.
Mój wychowawca z liceum przed każdą wycieczką, kiedy wszyscy pytali się o pokoje w hotelu itp., zawsze nam powtarzał, że przecież nieważne gdzie jedziemy, nieważne w jakim pokoju będziemy - ważne w jakim towarzystwie jedziemy.
I tak należy na to wszystko patrzeć.
Jeśli to ma być sformalizowane to ok, kto chce się zapisze, kto nie chce to nie - ale nie róbcie od razu podziałów na My i Oni bo to śmieszne trochę i bez sensu.. powyższe cytaty chyba dobrze obrazują to o co i chodzi..
Cieszę się że dyskusja zaczyna się cywilizować, coraz więcej wyważonych opinii, staramy się ten klub stworzyć nie dla canona, lecz dla siebie dla wszystkich, którzy chcą nie tylko w domowym zaciszu fotografować a chcą z tą pasją wyjść troszkę na zewnątrz, doskonalić swój warsztat, zbierać nowe doświadczenia, organizować plenery, spotkania, w przyszłości jakieś szkolenia, warsztaty, wszysko dopiero się klaruje i każda krytyka jeśli konstruktywna - dociera, nikt nie jest nieomylny i ten sie nie myli co nic nie robi....
a Ban CB <> ban klubowy, na tymczasowym forum ja jestem adminem i nikt nie dostał jeszcze żadnego ostrzeżenia (chyba że od Najeli ale też nie zauważyłem).. Więc to co napisałeś nie ma przełożenia na rzeczywistość.. Vitez tam nie ma żadnej "władzy"
Forum tymczasowe pewnie zniknie lub zostanie przeniesione jak tu się sytuacja wyklaruje (Hazan założy nam Dział) albo klub będzie miał swoją domenę/serwer
Ja nikogo nie banowałam, wszyscy byli grzeczni :>
A co do formy forum to wyjdzie w praniu. Jak będą problemy to się rozwiązanie zmieni. W każdym razie ja mam osobiste nadzieje, że się Hanzan nie rozmyśli i nas przygarnie :)
Tezet-gdynia
07-02-2010, 23:00
A ja mam wrazenie ze jednak strona klubu + forum powinny stac na osobnym serwerze. Widze ku temu kilka powodow. Chociazby dlatego zeby osoby chcace wstapic do klubu - rejestrowaly sie na klubie a nie cb. Jak juz wielokrotnie bylo poruszane - CB jest prywatne, support techniczny lezy, wyszukiwarka nie dziala - ale dzialaja reklamy. Dlaczego klub ma przyciagac osoby do forum sprzetowego ktore przynosi zyski nie klubowi ? Jesli juz mialo by to funkcjonowac jako forum podpiete to strona klubu musiala by stac na sub-domenie w stylu www.klub.canon-board.info Wtedy wiadomo - klub przyciaga ludzi - ludzie = potencjalne osoby dajace zysk z kupna reklam = miejsce na serwerze + subdomena + transfer dla klubu.
Z gory przepraszam ze podchodze tak pesymistycznie do pomyslu podpiecia klubu do cb. To wkoncu ma byc klub ludzie niezaleznie od marki aparatu, czy klub canon-board ? Bo jesli to drugie to zaczynam coraz bardziej isc w strone slow Janusza, ze cos gdzies nie poszlo po prostej drodze tylko wykoleilo.
Dlatego ja jestem za osobnym serwerem i domena dla klubu.
A ja mam wrazenie ze jednak strona klubu + forum powinny stac na osobnym serwerze. Widze ku temu kilka powodow. Chociazby dlatego zeby osoby chcace wstapic do klubu - rejestrowaly sie na klubie a nie cb. Jak juz wielokrotnie bylo poruszane - CB jest prywatne, support techniczny lezy, wyszukiwarka nie dziala - ale dzialaja reklamy. Dlaczego klub ma przyciagac osoby do forum sprzetowego ktore przynosi zyski nie klubowi ? Jesli juz mialo by to funkcjonowac jako forum podpiete to strona klubu musiala by stac na sub-domenie w stylu www.klub.canon-board.info Wtedy wiadomo - klub przyciaga ludzi - ludzie = potencjalne osoby dajace zysk z kupna reklam = miejsce na serwerze + subdomena + transfer dla klubu.
Z gory przepraszam ze podchodze tak pesymistycznie do pomyslu podpiecia klubu do cb. To wkoncu ma byc klub ludzie niezaleznie od marki aparatu, czy klub canon-board ? Bo jesli to drugie to zaczynam coraz bardziej isc w strone slow Janusza, ze cos gdzies nie poszlo po prostej drodze tylko wykoleilo.
Dlatego ja jestem za osobnym serwerem i domena dla klubu.
domena już jest
Emocje związane z nazwą trochę opadły, może to powrót mrozów sprawił. Zamiast toczyć spory lepiej ruszyć za miasto i robić zdjęcia. Jeśli błądząc po środkowym wybrzeżu zabłądzicie w okolice Koszalina, polecam świetną wystawę
http://www.ck105.koszalin.pl/aktualnosci/_710
Szczecin nawiedzi w marcu.
https://canon-board.info/imgimported/2010/02/ustka6387-1.jpg
źródło (http://www.7inter.net/ustka6387.jpg)
Pozdrowienia od słupsko-bytowskiej ekipy canonowo-nikonowej skrzykniętej dzień wcześniej.
AMMarshall
09-02-2010, 15:01
Organizujemy małe spotkanie-plener w Lipcach Reymontowskich na pograniczu łódzkiego i mazowieckiego.
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy!!!!
Więcej informacji tutaj:
http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=9.60
w ramach odświerzenia wątku:
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/1241/p1040272.jpg)
komentarz chyba zbędny :)
Się pośpieszyli :)
no baaaa, jak się depnie na grdykę to i sąd się pośpieszy :)
Czyli... zaczynamy?
Raczej, zaczynamy! :-D
oskardj92
08-03-2010, 17:03
Hura !!! :D
No kto by sie spodziewal ... to 21 pierwszy oficjalny plener moze jakaś Marzanne utopimy albo kogos innego ?
No kto by sie spodziewal ... to 21 pierwszy oficjalny plener moze jakaś Marzanne utopimy albo kogos innego ?
albo się utopić w alkoholu :)
No to jestem hehehe ;-)
Kurcze gratulacje Panowie szczególnie dla BVQ i Mellana. Doskonała informacja.
zamieniliśmy dziś z Piotrem dwa zdania i są efekty :mrgreen:
kto by pomyślał, że sądy tak szybko działają
oskardj92
08-03-2010, 20:49
Fumar wbijaj w środę do nas. Szczecin bawi się najlepiej :D
Kurcze, żebyś widział! Byłem na jednym z pierwszych spotkań szczecińskiej grupy, ale nikt nie pił - ja sam też nie mogłem bo prowadziłem auto.
Na moje nieszczęście - rodzice jadą w środę (za tydzień) na koncert. Miałem się z nimi zabunkrować, żeby się z Wami spotkać, ale zostają na noc, co nie jest mi na rękę :D
Dzisiaj został rozesłany pierwszy oficjalny numer biuletynu informacyjnego stowarzyszenia.
Deklarujących uczestnictwo w klubie proszę o sprawdzenie skrzynek e-mail.
Mam nadzieję, że załącznik nie jest zbyt duży :-D
Sergiusz
15-03-2010, 18:37
Fakt, chyba wszystko jest OK skoro mnie się udało.
Mam przyjemność zaanonsować nowy numer biuletynu.
Link do PDF'a jest umieszczony w wątku http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=21.msg1701#msg1701
Na ostatniej stronie Biuletynu, pod pozycja 07 jest błąd ;)
073 Oczywiście
Faktycznie, przeoczyłem.
Poprawiam, by uniknąć powtórki w następnym biuletynie.
Doktor_Zło
15-04-2010, 21:04
Kawał Dobrej Roboty
Info o działaniach związanych ze startem formalnym C-F-K (http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=62.0)
oskardj92
10-05-2010, 18:27
Wzory legitymacji proste i bardzo fajne. Już chcę miec takie :D
Czy udało sie juz założyc konto bankowe?
Tak, owszem.
Na poniedziałek planowany jest nowy biuletyn, będzie info w tej sprawie :)
Mam przyjemność przedstawić najnowszy biuletyn nr 3/2010.
Adres do uploadu znajduje się w wątku http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=21.msg2016#msg2016
W nowym biuletynie zmieniono formę prezentacji na 2xA4, czyli A3, by zbliżyć jego sposób oglądania do naturalnie spotykanego w czasopismach drukowanych.
Zapraszam też do przysyłania własnych materiałów i próbek portfolio do prezentacji, wielkość fotografii 800px na dłuższym boku jest wystarczająca.
Najciekawsza fotografia nagrodzona będzie publikacją na okładce (z oczywistych względów i układu pierwszej strony może to być fotografia w orientacji pionowej) i o taką w większej skali się zwrócę w bezpośrednim zapytaniu.
W czerwcu wreszcie ruszamy z przyjęciami do klubu i rozpoczniemy wydawanie legitymacji członkowskich.
Jej wzór zostanie lekko zmodyfikowany, w miejsce daty ważności umieszczony będzie hologram, by uniknąć drukowania nowych legitymacji w nowym okresie składkowym. Wzór będzie do wglądu na stronie stowarzyszenia, która ruszy niebawem.
Dokonując opłaty wpisowej i składki członkowskiej proszę nie zapomnieć o przesłaniu na adres zwrotny zdjęcia legitymacyjnego o wymiarach 413x531px (3,5x4,5cm). Nie jesteśmy urzędem państwowym, więc nikt nie będzie wnikliwy w dokładność formy zdjęcia legitymacyjnego, niemniej będzie ona wizytówką na legitymacji, więc wskazana schludność :)
Zdjęcia legitymacyjne to jeszcze jeden ciekawy powód, dla którego namawiam do spotkania się w klubowym gronie, by je wykonać.
Pozdrawiam
Mam przyjemność zaprosić do lektury najnowszego biuletynu nr4/2010 - link do downloadu jest tu
http://www.canon-foto-klub.pl/Biuletyn_C-F-K_nr4-2010.pdf (http://www.canon-foto-klub.pl/Biuletyn_C-F-K_nr4-2010.pdf)
Opóźnienie wydawnicze jakie spowodowane było kilkoma czynnikami, z których najważniejszy, to oczekiwanie na zakończenie procedur w urzędach i możliwość rozpoczęcia przyjęć.
Zapraszam również do nadsyłania materiałów na nasze konkursy, szczegóły w biuletynie.
Biuletyn został pomyślany jako nasze wspólne miejsce, gdzie możemy prezentować ciekawe prace, relacje z imprez które fotografowaliśmy, fragmenty własnych portfolii. Najciekawsze fotografie mają szansę ukazać się drukiem przyczyniając się do promocji członków klubu poza internetem.
By stać się członkiem klubu wystarczy jedynie:
- wypełnić własnoręcznie deklarację członkowską - dokument najlepiej w formie elektronicznego skanu odesłać na adres klubu,
- wpłacić opłatę wpisową i składkę roczną,
- przesłać zdjęcie legitymacyjne w formie elektronicznej.
Legitymacje będą drukowane w transzach po 20szt., tak więc im szybciej spełnisz warunki o których mowa powyżej, tym szybciej otrzymasz legitymację członkowską.
Tak więc, bierzmy się do dzieła i stwórzmy realnie nasz Klub :)
Jak pewnie zauważą zainteresowani w zakładce "Plenery", program ramowy pleneru w Bornem Sulinowie przewiduje czas na Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Członków Canon-Foto-Klub, czyli najwyższy organ Władz Stowarzyszenia.
Termin Nadzwyczajnego Walnego Zebrania członków klubu decyzją Zarządu został wyznaczony na 4 września 2010r., w godzinach 19.00 - 21.00, w sali konferencyjnej udostępnionej przez właściciela "Pensjonatu Ani", z siedzibą przy ul. Spacerowej w Bornem Sulinowie, woj. zachodniopomorskie.
Z informacji jakie uzyskałem od gospodarza obiektu wynika, że w/w sala jest zlokalizowana w niedużej odległości od miejsca zakwaterowania (informacja na miejscu).
Jednocześnie zgodnie z §28 pkt4 statutu stowarzyszenia Zarząd wyznaczył termin drugiego Nadzwyczajnego Walnego Zebrania Członków w razie nie przybycia na zebranie co najmniej połowy uprawnionych do głosowania na termin 4 września 2010r., w godzinach 19.15 - 21.00 w tym samym miejscu i z tym samym harmonogramem spotkania.
W przypadku nieodbycia się spotkania w pierwszym terminie, w drugim decyzje wiążące mogą zapadać zwykłą większością głosów obecnych na spotkaniu.
Jednocześnie pragnę przypomnieć członkom klubu, że zgodnie z §27 regulaminu stowarzyszenia w przypadku nie wzięcia udziału w spotkaniu mogą udzielić pisemnego pełnomocnictwa innemu członkowi klubu do podejmowania głosu stanowiącego w jego imieniu. Druk pełnomocnictwa został dołączony jako załącznik do maila jaki został rozesłany na listę mailingową biuletynu (proszę o sprawdzenie mailboxów). Proszę o własnoręczne jego wypełnienie i dostarczenie do sekretarza zarządu najpóźniej do czasu rozpoczęcia spotkania w formie papierowej poprzez wyznaczonego przez siebie pełnomocnika lub elektronicznego skanu na adres e-mail: sekretarz@canon-foto-klub.pl
Proponowany harmonogram obrad obejmuje:
1. Zamknięcie listy uczestników spotkania oraz udzielonych głosów pełnomocnych - sekretarz stowarzyszenia
2. Rozpoczęcie spotkania, odczytanie harmonogramu oraz raport w formie ustnej n.t. stanu klubu, a w szczególności podjętych oraz bieżących spraw formalnych i finansowych klubu - prezes stowarzyszenia
3. Zgłoszenie kandydatów na wakujące stanowisko Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej
4. Odczytanie uchwały o wyborze Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej oraz przeprowadzenie głosowania
5. Odczytanie propozycji Regulaminu udzielania legitymacji prasowych C-F-K, w tym dyskusja nad regulaminem
6. Odczytanie uchwały o przyjęciu Regulaminu udzielania legitymacji prasowych C-F-K oraz przeprowadzenie głosowania
7. Sprawy inne - wolne wnioski
8. Zamknięcie spotkania - prezes stowarzyszenia.
Wszystkich Członków Klubu zapraszam serdecznie na proponowane spotkanie, a w przypadku niemożliwości udziału proszę o udzielenie pełnomocnictwa w swoim imieniu. Umożliwi to ułatwienie odbycia się zebrania w pierwszym terminie oraz przyczyni się do pełniejszego uczestnictwa w życiu klubu.
Jak widać na liście członków C-F-K zamieszczonej w wątku Lista członków C-F-K (http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=73.0) na tymczasowym forum klubu, u góry strony, nie wszyscy członkowie dostarczyli zdjęcia legitymacyjne. :(
Jest to ostatni element jaki powstrzymuje mnie przed drukiem legitymacji.
Wszystko od pewnego czasu czeka, hologramy są, projekty wektorowe legitymacji też, druk będzie trwał kilka dni maksimum.
Jak ktoś ma zamiar na dniach dołączyć rzutem na taśmę, to zapraszam, ostatni dzwonek!
Wiem z wyników ankiety jaką rozesłałem na listę mailingową biuletynu, że takich osób jest wiele.
Data drugiej tury druku jest nieokreślona i może nieprędko znów nastąpić.
Mam przyjemność zaanonsować kolejny już numer biuletynu informacyjnego Canon-Foto-Klub nr5/2010r.
W numerze nowe relacje z imprez na jakich bywali nasi klubowicze, dużo zdjęć i wiele przydatnych informacji.
Link do downloadu biuletynu znajduje się pod adresem w wątku na tymczasowym forum klubu (http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=21.msg2432#msg2432)
Jednocześnie chciałbym poinformować, że zgodnie z decyzją zarządu na spotkaniu on-line 16.08.2010 ostateczny termin składania dokumentów uprawniających do ubiegania się o legitymację członkowską w pierwszej transzy mija z dniem 24.08.2010.
Wszystkich oczekujących informuję, że legitymacje klubowe zostaną przekazane podczas pleneru/nadzwyczajnego walnego zebrania członków zwyczajnych Canon-Foto-Klub 4 września w Bornem Sulinowie, a nieobecnym na plenerze zostaną wysłane pocztą.
Lista druku legitymacji klubowych w pierwszej transzy zostanie definitywnie zamknięta w niedzielę wieczorem. Na dzień dzisiejszy jest złożonych 22 projekty.
W poniedziałek sprawdzę poprawność wydruku testowego i skieruję zlecenie do realizacji w całości.
Data następnej transzy nie została jeszcze ustalona i zapewne nastąpi najwcześniej za 2 miesiące.
Czas na małe podsumowanie Nadzwyczajnego Walnego Zebrania Członków C-F-K w Bornem Sulinowie.
Tuż przed walnym, zarząd podjął 3 nowe uchwały o członkostwie, poszerzające grono klubowiczów do 25 osób.
Zebranie przebiegło zgodnie z zaproponowanym harmonogramem.
Obecnych było 14 z 25 członków Klubu, wpłynęło też 5 pełnomocnictw, co dało łącznie 19 głosów stanowiących wobec kworum 13/25.
Na wstępie przekazano uroczyście legitymacje klubowe wraz z zawieszkami i smyczami.
W dalszej kolejności:
- został odczytany raport finansowy z działalności klubu,
- zaproponowano kandydata na stanowisko Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej, kandydat przyjął propozycję.
- w wyniku głosowania Piotr Kaczor "Tasia" został wybrany nowym Przewodniczącym KR, (18głosów "za", 1 głos wstrzymujący się),
- rozdano projekt Regulaminu Legitymacji Klubowych C-F-K oraz zapoznano obecnych z głównymi jego wątkami,
- po krótkiej dyskusji przyjęto Regulamin Legitymacji Prasowych C-K-F w głosowaniu, 19 głosów "za".
- poinformowano członków klubu o przygotowywanych zmianach w Regulaminie Stowarzyszenia jakie zostaną wprowadzone przez Zarząd celem unifikacji zasad obowiązujących przy wznowieniu i wydawaniu duplikatów legitymacji członkowskich zgodnie z zasadami przyjętymi dla legitymacji prasowych,
- wobec braku zgłoszeń nowych punktów porządkowych, zebranie zamknięto :)
Uwaga! Rozpoczęcie procedur związanych z wydawaniem Legitymacji Prasowych C-F-K nastąpi po Komunikacie zarządu w tej sprawie.
Będzie to po uruchomieniu strony domowej stowarzyszenia wraz z oficjalną publikacją Biuletynów informacyjnych i uzyskaniem Nr ISSN, co według założeń powinno nastąpić do końca m-ca września.
Mała techniczna informacja - przed chwilą na prośbę kolegi który obsługuje CFK od strony informatycznej wyłączyłem forum klubowe które gościło u mnie na stronie i przesłałem bazę do integracji ze stroną CFK, w związku z tym forum z formy tymczasowej przechodzi w fazę ostateczną i co się z tym wiąże nie będzie przez moment dostępne..
Tezet-gdynia
29-10-2010, 23:46
Dobra, dobra, moment juz minal, a adresu nowego forum nie znamy :P Joke ofcorz ;) Dobrze ze sie dzieje!
AMMarshall
30-10-2010, 10:38
Dobra, dobra, moment juz minal, a adresu nowego forum nie znamy :P Joke ofcorz ;) Dobrze ze sie dzieje!
http://www.canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_agora&Itemid=27
Link jest na stronie www.canon-foto-klub.pl
Strona jest w wersji rozwojowej, będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi, komentarze, sugestie.
eminesia
03-11-2010, 16:57
Noooo, to co z tymi hasłami?
Mam przyjemność zaprosić do lektury tym razem opóźnionego nieco Biuletynu Informacyjnego Canon-Foto-Klub Nr 6/2010.
Biuletyn do downloadu znajduje się na naszej nowej witrynie pod adresem http://www.canon-foto-klub.pl/ (http://www.canon-foto-klub.pl/) w zakładce "Biuletyn".
W numerze jak zwykle wiele fotografii, relacje z plenerów i garść informacji.
Pod wpływem wielu sugestii, zmieniono format biuletynu na klasyczne A4. Mam nadzieję, że zmiana zostanie korzystnie odebrana.
Jednocześnie, by zachować podgląd zbliżony do naturalnego w przypadku użytkowników dysponujących większymi monitorami zaleca się zmianę w ustawieniach acrobata na "widok/ciągłe sąsiadujące".
Mała techniczna informacja - przed chwilą na prośbę kolegi który obsługuje CFK od strony informatycznej wyłączyłem forum klubowe które gościło u mnie na stronie i przesłałem bazę do integracji ze stroną CFK, w związku z tym forum z formy tymczasowej przechodzi w fazę ostateczną i co się z tym wiąże nie będzie przez moment dostępne..
:!: Chciałbym w tym miejscu wyrazić w imieniu własnym jak i też zarządu C-F-K serdeczne podziękowania arturs'owi za rok gościny i bezpłatnego hostingu na jego serwerze :!:
Mam nadzieję, że nasza witryna zostanie odebrana korzystnie przez gości jak też i użytkowników.
Jej layout został opracowany przez kolegę h4ry, całość ubrał i poskładał w oparciu o Joomlę kolega Dexterteam, a hosting zapewnia kolega Alde. Wielkie dzięki!
Jednocześnie proszę o wyrozumiałość w kwestii poprawności działania witryny jak też i forum. Są jeszcze drobne niuanse techniczne, które zostaną niebawem i sposób sukcesywny poprawione :)
Serdecznie zapraszam!
Zapraszam do lektury najnowszego biuletynu nr 7!
Biuletyn jest dostępny na naszej stronie internetowej po adresem www.canon-foto-klub.pl/ (http://www.canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=2&Itemid=29)
W bieżącym numerze:
- relacje z imprez klubowych (zjazd foto - Międzyzdroje, kurs fotografii studyjnej),
- relacje z podróży naszych klubowiczów (Nepal - najeli, Custom Auto Show - Lukas_K, Gala Iron Fist 3 - BVQ, Dunkierka - MaRyBu),
- fotografia modelek - z portfolio użytkownika "Piotrr"
- nasze pasje - wywiad z "Emilką"
- garść najnowszych informacji: hologramy 2011, jak zapisać się do klubu, jak uzyskać legitymację PRESS C-F-K.
Zachęcam też do logowania się i wypowiedzi na nowym forum!
Jego dotychczasowa treść została w całości przeniesiona, wraz z nickami dotychczasowych użytkowników, dodano też nowe działy.
Zapraszam!
Dostępny do downloadu jest najnowszy biuletyn nr 1(8) 2011 - do pobrania w na stronie klubu w zakładce "Biuletyn" (http://www.canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=2&Itemid=29).
W numerze wiele zdjęć z ostatnich wydarzeń, zdjęcia laureatów konkursów, relacje z imprez i podróży oraz wywiad numeru.
Dokonano też drobnych modyfikacji szaty graficznej.
Zapraszamy!
Idzie wiosna :)
Zbierane są zamówienia na koszulki Canon-Foto-klub, oraz również z nadrukiem "I am the photographer not a terrorist" takie jak tu. (http://photographernotaterrorist.org/artwork/)
Wydruk wysokiej jakości koszulek odbędzie się tylko pod zamówienia indywidualne i nie ma charakteru komercyjnego ze strony klubu. Bezinteresownie podjął się tematu nasz kolega Handelson.
Dokładniejsze info i lista zapisów na koszulki jest na forum Canon-Foto-Klub.pl/ Forum/ Poza strefą/ Sprawy inne/ Koszulki I'm a photographer not a... (http://www.canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_agora&task=topic&id=2634&Itemid=27&p=5). Tam też można prowadzić dyskusję w temacie. :)
Nasz pierwszy, lekko spóźnony, backstage z pleneru:
http://vimeo.com/25154270
niechcemisie
16-06-2011, 09:58
kto śmigał z kamerą? :)
kto śmigał z kamerą? :)
Mój osobisty narzeczony :)
Niestety trochę się nie składa, żeby był na wszystkich plenerach, ale pewnie kiedyś jeszcze da radę.
AMMarshall
16-06-2011, 12:09
Fajnie wyszło! :)
Macie więcej video z Bornego?
No niestety ;-)
Całego materiału było niecałe pół godziny, więc i tak jest nieźle, że tyle jest.
Szczególnie, że to było praktycznie pierwsze śmiganie Bartka z tą kamerą tuż po zakupie.
Tadaa!!! Zapraszamy do lektury dłuugo wyczekiwanego pierwszego naszego tegorocznego wydawnictwa :)
źródło (http://canon-foto-klub.pl/images/stories/biuletyn/01_2012-strona001.jpg)
W numerze:
Plenery roku 2011
Wydarzenia roku 2011
Plener w Łebie
ACTA w Szczecinie
Wywiad: Marcin Dziok
Sesje: latex
Sprawy organizacyjne
Plik można pobrać stąd (http://canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_phocadownload&view=file&id=27:biuletyn-canon-foto-klub-nr-9&Itemid=29) :)
Dobry numer, Prezesowi należą się wielkie brawa za ogarnięcie tego tematu i doprowadzenie go do końca :)
niechcemisie
21-02-2012, 08:58
zieloo nie podlizuj się... :P
zieloo nie podlizuj się... :P
Spójrz na okładkę i powiedz mi, kto się najbardziej podlizuje :P
fajny ten biuletyn :)
szkoda ze wcześniej na zwracałem uwagi na ten dział :))
No zapraszamy! :)
Może Ci się uda wybrać z nami na jakiś plener na przykład?...
Następny prawdopoodbnie 11-13 maja.
Prawdopodobnie Dwór Luboradza.
Ale w ogóle kombinowałabym coś 15-17 czerwca na południu. Pasowałoby Wam?
Nawet jeżeli nie wyjdzie nic "oficjalnie" to ja pewnie 14.06 będę mykać do Chorzowa na Beth Hart, więc jak już bym tam była to można by jakieś góry odwiedzić :)
na pewno będę śledził temat :)
a z plenerem zobaczymy jak czas pozwoli :)
Zawsze zapraszamy na południe:)
Są jeszcze Gorce i Pieniny blisko....
Hm... w sumie za czasów lustrzanki to w nich nie byłam :>
Pomyślimy :)
założyłam wątki w plenerach, zapraszam :)
jacek_73
21-02-2012, 17:26
Zawsze zapraszamy na południe:)
Są jeszcze Gorce i Pieniny blisko....
:rolleyes:
EDIT: damy na zachętę (zanętę) :?:
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/196TATRY_171-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-EPAAwgzTBXI/So0is3EgNPI/AAAAAAAAANg/AdAiGL8LcG4/s640/196-TATRY_171.jpg)
fotokor1
21-02-2012, 21:49
wow w przeciwieństwie do :-Pniechcemisie:-P (pozdrawiam) aż chcemisie oglądać i oglądać, gratulacje dla CFK, miło się patrzy na znajome twarze w biuletynie i wasze prace - niektóre dobrze znane
........... aż chcemisie oglądać i oglądać, gratulacje dla CFK........
Kawał dobrej i porządnej roboty. Gratulacje.
Kawał dobrej i porządnej roboty. Gratulacje.
Bardzo dziękuję, starałam się :)
PS. Już kombinuję z następnym :P
No to wykombinowałam następny :)
Do ściągnięcia tutaj! (http://canon-foto-klub.pl/index.php?option=com_phocadownload&view=file&id=28:biuletyn-canon-foto-klub-nr-10&Itemid=29)
źródło (http://canon-foto-klub.pl/images/stories/biuletyn/Biuletyn_Canon-Foto-Klub_nr10_02-2012.jpg)
Spis treści:
Zapowiedź pleneru
Gregor Laubsch "Rytuał"
Tatrzańskie planowanie (by szambonur)
Z aparatem w górach (by szambonur)
Hala Gąsienicowa (by preinwher)
Alpy po raz pierwszy (by MacGyver :))
Wywiad: Piotr Stręk
Fotografia: Robert Jachim
Studio Neptun
Noce Fotografów
Rozpoczęcie sezonu nurkowego
Wiosna
Życzenia Wielkanocne
Zapraszam do lektury :)
AMMarshall
24-07-2012, 10:25
No i ruszyła nowa odsłona strony Canon-Foto-Klub.pl
Jest więcej treści, więcej aktualności, dzieje się!! :)
Link oczywiście: www.Canon-Foto-Klub.pl (http://www.Canon-Foto-Klub.pl)
Zobaczcie nowe wydania biuletynu: www.Canon-Foto-Klub.pl/magazine (http://canon-foto-klub.pl/magazine)
źródło (http://canon-foto-klub.pl/public/files/w500-h500/cover_12.jpg)
No i oczywiście galerie zdjęć: www.Canon-Foto-Klub.pl/album (http://canon-foto-klub.pl/album)