Zobacz pełną wersję : Matryca - czy czysta
Nigdy nie sprawdzalem samemu samemu czystosci matrycy przez RAW i ostatnio postanowilem to zrobic. Wydaje mi sie, ze po za jednym pixelem/pylkiem w lewym gorym rogu raczej wszystko jest ok. Czy mam racje?
Do pobrania:
binoleq.ovh.org/matryca.rar
Rozumiem że zdjęcie z założonym dekielkiem?
Tylko co chcesz zbadać hot dead pixele czy zwykłe zabrudzenia?
Zawsze myślałem że fotka ściany czy tam białej kartki i wartość przesłony typu 10-16 starczy
żeby zobaczyć zgromadzony syf.
Krasuski
23-01-2010, 17:38
Biała kartk + dużo światła + F1:16 i wszystkie paprochy powinno być widać.
Tak ja robię.
Rozumiem że zdjęcie z założonym dekielkiem?
Tylko co chcesz zbadać hot dead pixele czy zwykłe zabrudzenia?
Zawsze myślałem że fotka ściany czy tam białej kartki i wartość przesłony typu 10-16 starczy
żeby zobaczyć zgromadzony syf.
Tak dekielek zalozony, reszta w exif.
Chcialem sprawdzic ogolnie jej czystosc ale przy wersji z dekielkiem to chyba tylko hoty tak?
maciej76
23-01-2010, 17:53
Jasne że tylko hoty. Fotka sufitu albo gładkiego nieba na f 16.
Czyli ten jeden czerwony pix to hot.
Hot pixele to akurat specjalny program chyba zlicza po analizie zdjęcia dekielka.
Nie wyobrażam sobie żeby to na oko robić przy np. 10mln pixeli :D
Nie wiem z resztą, w życiu tego nie robiłem bo nie uważam że to czemukolwiek służy ;)
Adamek13
23-01-2010, 21:49
Hot pixele to akurat specjalny program chyba zlicza po analizie zdjęcia dekielka.
Nie wyobrażam sobie żeby to na oko robić przy np. 10mln pixeli :D
Nie wiem z resztą, w życiu tego nie robiłem bo nie uważam że to czemukolwiek służy ;)
Nie trzeba programu żeby je policzyć, no chyba że jest ich cała masa hehe
Hot piksele doskonale widać na zdjęciach nocnych. Miałem ostatnio jednego i świetnie:twisted: było go widać, chociaż 450D ma 12 mln pikseli. Na szczęście pomógł sposób znaleziony na forum, czyli aparat z założonym dekielkiem zostawiłem na około 1-2 minuty w trybie ręcznego czyszczenia matrycy, wyłączyłem aparat. Później zrobiłem zdjęcie dekielka i po hot pikselu ani śladu:D
syfy na matrycy sprawdzam tak; największa możliwa przysłona - np. f22. aparat kieruję na sufit, wysprzęglam obiektyw na manual i ustawiam ostrość tak by było najmniej ostro, i cykam. wszystko widać.